takie wpadki również się zdarzają ;) Posmarowałam je jednak powidłem śliwkowym i wyszły bardzo, bardzo pyszne :) Polecam wprawdzie jest przy nich trochę pracy, ale efekt końcowy jest tego wart :) CIASTO DROŻDŻOWE Z TEGO PRZEPISU JABŁKA: 4-5 jabłek 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 2 łyżki cukru 2 szklanki wody NADZIENIE: przesmażone jabłka z cynamonem lub powidło śliwkowe ORAZ: 24 papilotki(...)muffinek) 1-2 formy na muffiny (z dołeczkami) cynamon cukier puder WYKONANIE: Ciasto drożdżowe wykonujemy wg. powyższego przepisu i odstawiamy do wyrośnięcia (ma podwoić objętość) JABŁKA: Jabłka dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Wydrążamy środki. Kroimy na plasterki ok. 2 mm. Gotujemy wodę z cukrem i kwaskiem. Wrzucamy jabłka, są gotowe gdy się z łatwością zwijają ale są jeszcze
Pani na desermieszamy z 80 ml mleka, cukrem oraz ok. 2 łyżkami mąki, i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie do podrośniętego rozczynu dodajemy Mąkę, jajko, pozostałe mleko oraz sól i wyrabiamy elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Formujemy kulę i wkładamy do oprószonej mąka miski i pozostawiamy na ok. 90 min. do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na ok. 10 równych części
Domowy Smak JedzeniaMoje brownie. Czekoladowe ciasto na smutki i smuteczki, które potrafi zdziałać cuda. Godny konkurent starego dobrego murzynka . Wiem co mówię… koniecznie spróbujcie, pokrzepi każdego, zwłaszcza miłośników czekolady. Składniki (forma 21 cm x 27 cm): 1 i 1/2 tabliczki (150 g) dobrej jakości gorzkiej czekolady z jak największą zawartością kakao 3/4 szklanki (90 g) mąki 1/2 – 3/4 szklanki(...)Cały czas miksując na małych obrotach, do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym. 4) Następnie dodać przesianą mąkę z kakao oraz solą i wymieszać. 5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. 6) Na wierzch ciasta nałożyć łyżeczką masło orzechowe i za pomocą wykałaczki/patyczka zrobić esy floresy. 7) Na koniec równomiernie ułożyć owoce
Fitsweet.megotowanie kakao, zagniatanie bułek, pieczenie chałki. To miły czas, wspólne jedzenie drugiego śniadanie i pogaduchy. Ta chałka to wspomnienie sprzed tygodnia, ale wspomnienie warte powtórzenia :) Wilgotne lekko gliniaste ciasto, piękny zapach, w sam raz słodki smak. Cała chałka zniknęła na raz w brzuchach domowników! Drożdżówka kardamonowa z makiem 50 g masła 250 ml mleka 25 g drożdży 1/4 łyżeczki(...)mlekiem i lekko podgrzewamy. Do miski wkruszamy drożdże, zalewamy kilkoma łyżkami mleka z masłem, mieszamy do rozpuszczenia. Dolewamy resztę mleka, wsypujemy cukier, sól, kardamon i większość mąki. Wyrabiamy ciasto w razie potrzeby podsypując reszta mąki, aż zacznie odchodzić od ręki lub haka, stanie się gładkie, elastyczne i lśniące. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce
Dzieje kuchennej Wiewiórykilka kropel soku z cytryny 14 goździków Sposób przyrządzenia: 1. Zrób rozczyn- w letnim mleku dokładnie rozpuść drożdże z cukrem. 2. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki ciasta, dodaj jaja i stopniowo dolewając rozczyn drożdżowy, wyrabiaj ciasto. 3. Kiedy ciasto będzie już w miarę zwarte dodaj roztopione masło i wyrób elastyczną masę. 4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw(...)ciepłe miejsce na ok. 30min. do wyrośnięcia. 5. Nadzienie: Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. 6. Nadzienie: Wymieszaj jabłka z imbirem, gałką muszkatołową i cukrem. 7. Podziel ciasto na 6-7 równych części i każdą z nich rozwałkuj na kształt koła o grubości ok. 0,5cm. 8. Na środek każdego drożdżowego placka ułóż porcję jabłek (ok. 1 łyżki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT (+ 80 MINUT PRZYGOTOWANIE CIASTA) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki ciasta: 13 g świeżych drożdży, około 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki ciepłej wody, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, łyżka oleju. Składniki farszu: około 100 g salami, 500 g pieczarek, 2 większe cebule, 150 g tartej(...)mozzarelli, 100 g mascarpone. Składniki sosu pomidorowego: 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, odrobina wody, oregano, sól, pieprz. Dodatkowo: olej do podsmażenia pieczarek, mąka (potrzebna przy wałkowaniu ciasta) sól, oregano. Przygotowanie: Koncentrat pomidorowy dokładnie mieszam z wodą, doprawiam do smaku przyprawami. Pieczarki kroję w plastry, cebulę drobniej, podsmażam z dodatkiem soli przez kilka minut na niedużej ilości oleju. Drożdże wkładam do małej
JejKuchniaprzy pomocy rózgi lub na małych obrotach miksera. Dno tortownicy ( średnica 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia - boków nie natłuszczać, ani nie obkładać papierem. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z biszkoptem i piec przez 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu ciasto wyjąć(...)dużej części kremu, wymieszać. Poncz - rum wymieszać z wodą. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć ponczem rumowym ( 1/3 z całego ponczu ), wyłożyć połowę kremu chałwowego z bakaliami i nakryć drugim blatem ciasta. Drugi blat ciasta również nasączyć ( połową pozostałego ponczu ) i wyłożyć resztę kremu z bakaliami. Nakryć trzecim blatem ciasta, który również należy nasączyć ponczem rumowym. Całość przesmarować częścią kremu bez bakalii
WSZYSTKO SMACZNEskładników i pracy, a na pewno będą tańsze i lepsze niż te ze sklepu. Takie placki można nadziewać różnymi dodatkami, od mięsa po warzywa. Co kto lubi. Zapraszam :) Potrzebujemy: Ciasto na tortillę: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju około 120 ml ciepłej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Składniki na ciasto przekładamy(...)miski. 2. Następnie stopniowo dolewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto, pamiętajmy, że ciasto nie może być zbyt luźne. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny. 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. 4. Każdą część wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, mąki do podsypania nie może być zbyt dużo, ponieważ będzie się
IzabelawkuchniWitajcie, kiedy trwa sezon na dynię w mojej kuchni królują potrawy z jej udziałem. Po kilku próbach udało mi się zrobić idealną zupę dyniową a z eksperymentu wyszło dyniowe ciasto czekoladowe. Ciasto na bazie dyni jest bardzo wilgotne i delikatne w smaku. Choć wygląda jakby było niedopieczone jest w pełni jadalne oraz smaczne. Bez problemu można je wyciągnąć z formy(...)pokroić. Dyniowe ciasto czekoladowe powstało bez mąki, laktozy oraz dodatku białego cukru. A dokładny przepis znajdziecie poniżej:) Wartości odżywcze na całość: 1168 kcal w tym: B: 42 g; W: 142 g; T: 48 g. Składniki - 0,5 kg surowej dyni - 3 łyżki kakao - 2 banany - 3 łyżki miodu lub innego słodzidła - 2 jajka - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Health-Fit-Lifeskórki i blendujemy mikserem na mus. Tak przygotowane puree możemy przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni. Możemy je także poporcjować i zamrozić, a następnie używać do przygotowywania ciast i deserów *** *** Ciasteczka Oreo dokładnie mielimy na proszek *** *** Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie miksujemy. Masę wykładamy na spód i boki tortownicy (moja ma średnice 22 cm ale można użyć większej(...)piekarniku. Po wystudzeniu zdejmujemy obręcz i wkładamy do lodówki *** *** Czekolady roztapiamy w garnuszku wraz z mlekiem, mieszamy *** *** Polewą czekoladową polewamy sernik z wierzchu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPYSZNE CIASTO DYNIOWE PRZEPIS TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sernik dyniowy z Oreo pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemmleka sezam do posypania bułeczek + odrobina czarnuszki Mąkę pszenną wsypujemy do miski, mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy sól, cukier, szklankę letniego (!) mleka, oraz jajko. Całość wyrabiamy dość długo (początkowo ciasto długo będzie miało luźną, „mokrą” konsystencję, ale zmieni się ona podczas wyrabiania; nie dosypujemy mąki). Na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło (ja dodaję je stopniowo(...)łyżce). Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Gdy ciasto jest gotowe, lekko oprószamy je mąką, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (mniej więcej 1,5 godziny). Po tym czasie formujemy 5-6 bułeczek (ciasto jest ciut klejące; ja formuję je lekko oprószonymi mąką krupczatką dłońmi). Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem
Smaki Na Talerzuzaszycia się w kuchni z pomarańczową dynią opisany jest w przepisie poniżej. To ciekawe połączenie smaku słodkiej, podpieczonej dyni, słonej szynki i pikantnej rukoli, wszystko ułożone na cieniutkim, chrupiącym cieście. Dodatkowo, użycie pół na pół mąki pszennej i razowej do pizzy to nie tylko próba wprowadzenia zdrowego błonnika do ciasta, ale także uzyskania dodatkowego efektu smakowego – takie ciasto jest(...)się nie zachodziły na siebie, doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut aż zmięknie a brzegi staną się chrupiące. Wyrośnięte ciasto wyciągamy na podsypany mąką blat i jeszcze chwilę wyrabiamy w rękach. Dzielimy ciasto na 2 kawałki i każdy z nich rozwałkowujemy na cienkie, maksymalnie 3-milimetrowe placki – ja lubię
Smaczna Stronamasłem. Wsypać do miski, dodać 100g cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Białka oddzielić od żółtek, białka schować do lodówki, żółtka dodać do mąki. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Zamrożone owoce wyłożyć na sito, przelać wrzątkiem, odczekać 10 minut, wyłożyć na ręcznik papierowy by lekko osuszyć. Schłodzone białka ubić(...)pieczenia, resztę mąki i mąkę ziemniaczaną. Ostrożnie wprowadzić owoce i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno i boki formy (23-26 cm,nie mniejszej) posmarować masłem. Ciasto rozprowadzić równomiernie na dnie i po bokach formy. Wyłożyć nadzienie bezowe na ciasto. Wypiekać około 25-30 minut. Przez pierwsze 15 minut wypiekać w 180 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę
Smaki Armineciasto jest nie tylko pyszne, ale również ciekawe, bo wszystkie warstwy piecze się na raz, a mamy tu i kruche i jabłka w budyniu i jeszcze biszkopt na wierzchu. Przepis pochodzi ze starego dodatku do poradnika domowego. Mam kilka takich zeszycików, zbieranych jeszcze przez Babcię i czasem sięgam do nich w poszukiwaniu inspiracji. Myślę, że może stanowić świetną alternatywę(...)tradycyjnego jabłecznika. Spróbujcie sami, bo robi się je naprawdę szybko. Ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 szklanka cukru 25 dag masła lub margaryny 2 jaja 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i rozwałkowujemy je na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm). Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 3/4 litra wody 1 szklanka cukru
Cynamonowe szczęściełyżek ciepłego mleka robimy rozczyn, zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli, roztopione masło, mleko, resztę cukru i rozczyn, wyrabiamy gładkie, pulchne ciasto, zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm, wykrawamy szklanką koła, na każdy łyżeczką nakładamy ser (dobrze wymieszany
KUCHNIA POLSKA