Zawsze jest dobra pora na ciasto. Może być do kawy. Nawet porannej. Pachnące wanilią marchewkowe ciasto z wypełnieniem z ricotty. Ciasto: 150 g marchewki 1 szklanka maślanki 140 g mąki 30 g oleju kokosowego lub masła klarowanego 2 jajka 100 g słodziwa 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki esencji waniliowej Wypełnienie: 250 g ricotty 1 jajko 2 łyżki słodziwa(...)Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Dno formy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. Do formy wylewamy część ciasta. Na środek wykładamy masę serową. Następnie wylewamy pozostałą część ciasta. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. 12 porcji, jedna ma ok. 120 kcal
Kucharzycawkruszamy do mleka, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się składników, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, podrośnięte drożdże, roztrzepane jajko oraz rozpuszczone masło, wyrabiamy ciasto przez około 3-5 minut. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut do godziny. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda(...)nasienne i kroimy na 16 części. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy, na stolnicy oprószonej mąką, w koło o średnicy około 35 cm. Przy pomocy noża lub noża do pizzy dzielimy ciasto na 8, w miarę równych trójkątów. Na każdy trójkąt, przy krawędzi koła kładziemy kawałek gruszki i zwijamy rogalik, zaczynając od krawędzi
KulinarneImpresje.plRurki z kremem, które podbiły wiele podniebień i które robiłam setki razy. Bardzo pracochłonne, ale ta praca jest warta wysiłku. Składniki na ciasto podstawowe: 400 g mąki pszennej 1 jajo 2 łyżeczki octu szczypta soli 200ml wody Składniki na ciasto maślane: 500g masła lub margaryny 100g mąki do podsypania Składniki na krem czekoladowy: 650ml mleka 80g mąki pszennej(...)łyżki cukru 100g białej czekolady 170g masła lub margaryny 100g cukru pudru Sporządzić ciasto podstawowe. Wymieszać mąkę, jaja oraz pozostałe składniki. Ciasto zagniatać do momentu uzyskania gładkiej i aksamitnej masy. Podzielić na 5 części. Każdą rozwałkować na jednakowy placek, następnie przekładamy je tłuszczem za pomocą warstw. Rozwałkować. Schłodzić przez 30 min. Wyjąć z lodówki i ponownie wałkować. Czynność powtórzyć
Słodki ZakątekPróbowaliście kiedyś wymieszać ser ze zblendowanymi owocami i upiec to jak sernik? Brzmi wariacko ale udało się to genialnie! Tak lekkie, pulchne ciasto nie mogło czekać aż wystygnie. Nie zdążyło, zjedliśmy je na gorąco. Cudownie pachniało gruszkami, bo to one grały tutaj najważniejszą rolę. O takim cieście myślałabym wyobrażając sobie herbatkę u babci na wsi. Niby zwyczajne a jednak(...)miało "to coś". *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 200 g roztopionego masła 200 g mąki 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek na masę serową: 500 g twarogu z kostki (ser z wiaderka się nie nada w tym wypadku) 5 miękkich, słodkich niedużych gruszek 5 jajek 1/2 szklanki cukru 100 g masła roztopionego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamleko z margaryną, mieszamy aż margaryna się rozpuści, odstawiamy do wystygnięcia, do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, sól, rozczyn z drożdży i ciepłą (nie gorącą) margarynę z mlekiem, zagniatamy ciasto, powinno być pulchne i odchodzić od rąk, zostawiamy w misce pod przykryciem aż podwoi swoją objętość ok 40-50 minut, w tym czasie na odrobinie oliwy podsmażyć pokrojoną w plastry(...)cebulę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować i wycinać dużym kubkiem lub małą miseczką koła, układać na blaszce posmarowanej olejem, na każde koło nakładamy cebulę i posypujemy żółtym serem, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 15-20 minut, aż się lekko zarumienią
KUCHNIA POLSKAMagda Chrupiący, złocisty pieróg z ciasta do pizzy, wypełniony sosem i soczystym farszem oraz ciągnącym się serem to jest właśnie calzone. W tej wersji w środku znajdziemy niezłą kompozycję – pikantne, paprykowe salami, podkreślone świeżą, kolorową papryką oraz słodką od wina cebulą. Na tym się nie kończy, bo do tego najlepiej jest dodać sos ze świeżych pomidorów oraz wyrazisty(...)sól i pieprz do smaku 50ml czerwonego wina1 Na sos pomidorowy: 2 duże, dojrzałe pomidory 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku szczypta cukru Przygotowujemy zaczyn na ciasto – do miski wkruszamy świeże drożdże, dodajemy do nich mleko i dokładnie rozprowadzamy – najlepiej jest dodać najpierw odrobinę mleka i rozetrzeć drożdże na pastę, po czym wlać resztę. Przykrywamy
Smaczna StronaZapraszam na proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Do zrobienia ciasta wykorzystałam herbatniki Petit Beurre maślane i Nysanki (herbatniki w polewie kakaowej) od Cukry Nyskie . Ciasto jest idealne do kawki. Składniki: 200 g herbatników maślanych od Cukry Nyskie 3 czubate łyżki żelatyny 1/2 szkl gorącej wody 330 ml śmietanki 30% 1 szkl cukru pudru 400 g serka naturalnego 2 szkl(...)gładką masę. Na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy. Gotową masę przekładamy na ciastka, wyrównujemy. Na masie mlecznej układamy warstwę herbatników w czekoladzie-lekko je wciskamy w krem. Wstawiamy ciasto do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie drobno siekamy czekoladę. Tężejącą galaretkę przelewamy na herbatniki w czekoladzie i wstawiamy ciasto ponownie
słodkie i nie tylko historie kulinarnePrzygotowaliście kiedyś ciasto na knedle bez użycia ziemniaków? Jeżeli jeszcze nie, serdecznie polecam Wam mój dzisiejszy przepis. Do przygotowania ciasta wykorzystałam ricottę, która nadała knedlom niezwyk ł ej delikatności i lekkości . Tradycyjnie podałam je z masełkiem i bu ł k ą tart ą , bez której nie wyobrażam sobie knedli ze śliwkami ;) Smacznego(...)odsączoną z wody) z miękkim masłem, jajkiem i szczypt ą soli. Stopniowo dodajemy m ą k ę pszenn ą wymieszan ą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate la ricotta precedentemente sgocciolata, il burro ammorbidito, un uovo e un pizzico di sale. Successivamente versate la farina
La grande e la piccola cuocamały ząbek, drobno posiekany oregano - szczypta sól, pieprz Wykonanie: W misce dokładnie mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, jajka, paprykę słodką, sól oraz pieprz. Tak przygotowane gęste ciasto wylewamy do wysmarowanej olejem gofrownicy i smażymy gofry. Długość pieczenia/smażenia zależy od mocy naszej gofrownicy. Gotowe gofry smarujemy warstwą sosu, układamy szpinak, kindziuk, winogrona oraz pokruszony ser feta. Podajemy(...)wersji otwartej lub przykrytej drugim gofrem. Ja chciałem uzyskać mniejsze, okrągłe gofry, w tym celu wylałem mniejszą ilość ciasta na środek gofrownicy tworząc kształt koła. [foodiepress] [hide] Wytrawne gofry z kindziukiem, winogronami i fetą Składniki: Wytrawne gofry mąka pszenna - 1/2 szklanki mleko - 1/4 szklanki jajko - 1 małe proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki papryka słodka - 1/2 łyżeczki sól, pieprz - duża szczypta
Pogotujmy.plTorcik jogurtowy Monte to biszkoptowe ciasto orzechowe przełożone masą jogurtową z dodatkiem deserów mlecznych Monte. Ciasto jest lekkie i bardzo przyjemnie się go je 😉 Nie jest też przesłodzone. Ze względu na to, że desery Monte zawierają w składzie sporą ilość cukru, to masy dodatkowo nie słodziłam, dlatego po wymieszaniu jogurtu naturalnego z deserami warto spróbować czy taki smak nam odpowiada(...)Ciasto było czystą improwizacją i powstało z tego co znalazłam w szafce i lodówce, a efekt przerósł moje oczekiwania. Miało być po prostu "coś" słodkiego do kawy, a wyszło super ciachoo! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zmielonych orzechów włoskich szczypta soli Masa: 400 g gęstego
Kuchnia MagdaLenyodstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz pozostałą wodę. Wyrabiamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek misy. Na koniec ciasto oprószamy mąką i zagarniając dłońmi pod spód formujemy kulę. Polewamy 1 łyżką oliwy, przykrywamy(...)ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Czystą ściereczkę rozkładamy na blacie i oprószamy mąką lub otrębami. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, zagarniając boki ciasta pod spód formujemy kulę. Układamy na przygotowanej wcześniej, czystej ściereczce, oprószamy mąką lub otrębami, przykrywamy drugą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Na 30 minut
cool and mintyrazy w sezonie. Do tego kubek mleka, kawa lub herbata w zależności co kto lubi. Najlepsza drożdżówka jest w tym samym dniu i nie może zabraknąć chrupiącej kruszonki. Składniki: Ciasto drożdżowe: 35 g świeżych drożdży 250 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 0,5 łyżeczki soli 90 g masła 1 jajko(...)Wlać rozczyn i miksować do połączenia się składników. Następnie wlać rozpuszczone letnie masło i miksować na wolnych obrotach około 10 minut aż składniki dobrze się połączą i będzie jednolite ciasto. Ciasto będzie dosyć rzadkie ale nie dosypujemy mąki. Przykrywamy misę ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość. W tym czasie śliwki przekrawamy na połówki
Ala piecze i gotujeserii "Z warzywnika na talerz". Tym razem z malutkimi cukiniami - soczystymi i słodziutkimi po upieczeniu. Cukinie rozłożyłam promieniście na kształt dziecięcego obrazka ze słońcem, które dziś intensywnie operuje. Składniki : Ciasto 15 g drożdży pół łyżeczki cukru 300 g mąki chlebowej typ 720 170-200 ml wody pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego oregano łyżka oliwy Dodatki 5 mini cukinii(...)wody. Dodać cukier. Wymieszać. Powierzchnię posypać szczyptą mąki. Odstawić do rozmnożenia drożdży. Mąkę chlebową wymieszać z solą i suszonym oregano. Do suchych składników dodać namnożone drożdże. Wymieszać. Wyrabiać ciasto ręką, stopniowo dolewając wodę. Ilość dodanej wody zależy do wilgotności mąki i powietrza w kuchni. Na koniec wyrabiania ciasta dodać łyżkę oliwy. Wyrobić ciasto delikatnie, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić
Weekendy w domu i ogrodzieSzarlotka z pianką i kruszonką Ciasta z jabłkami można piec praktycznie przez cały rok, ale jesień to czas, kiedy wśród wypieków naprawdę królują szarlotki i jabłeczniki. Tym razem proponuję szarlotkę na kruchym cieście z pianą oraz kruszonką na wierzchu. To ciasto jest naprawdę doskonałe – idealnie nadaje się do podania jako elegancki deser
Korniszonkiwejść do kuchni i przygotować pyszną domową pizze. Uwierzcie mi, że jest to naprawdę proste, a smak… Zresztą sami spróbujcie. My ją uwielbiamy. Chwila na wyrobienie i wyrastanie ciasta, kilka prostych dodatków, parę minut w piekarniku i… domowa pizza gotowa. Polecam Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej niepełna szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka oliwy 2 małe szczypty(...)mnie: Ketchup Kielecki o smaku śliwkowym Sos Kielecki Czosnkowy* Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, 2 małe szczypty soli ziołowej, ciepłą wodę (nie gorącą) i zaczynamy wyrabiać ciasto. W trakcie dodajemy 1 łyżeczkę oliwy. Ciasto powinno być miękkie plastyczne. Tworzymy kulę, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 h. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Grzanie góra-dół
Słodkie okruszki