ciasto - 162155 przepisów (strona:2561/10811)

Tarta na cieście francuskim 145

Zapraszam na smaczną tartę. Zrobiłam ją na gotowym cieście francuskim. Polecam na ciepłą kolację. Składniki: 275 g ciasta francuskiego biała część pora 3 parówki z szynki 100 g sera żółtego 1/4 małej czerwonej papryki 100 ml mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich forma na tartę o śred, 26 cm Przygotowanie: Wyjmujemy ciasto francuskie z opakowania(...)wylepiamy nim formę do tarty.Wystające poza formę ciasto zawijamy do środka tworząc grubszy rant ciasta. Pora kroimy drobno i paprykę w kostkę, przekładamy do miseczki. Ser kroimy bardzo drobno i dokładamy do składników na farsz. Na koniec kroimy parówki w cienkie plasterki i przekładamy do miseczki. Mieszamy ze sobą składniki farszu do tarty i posypujemy nim ciasto. Do słoiczka

słodkie i nie tylko historie kulinarne
GÓRKA WIŚNIOWO - CZEKOLADOWA 120

wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z budyniem wiśniowym i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto.  Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Nasączenie wiśniowe - 3 torebki herbaty wiśniowej i 1 torebkę herbaty earl grey zaparzyć w 200 ml wody. Następnie po zaparzeniu(...)momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać 1 łyżkę kakao i olejek spirytusowy rumowy. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją herbacianą i wyłożyć cały słoik dżemu wiśniowego. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć  i posmarować 1/2 masy czekoladowej

Ciastka - domowe słodkości
Grzebienie krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka 181

Grzebienie krucho-drożdżowe - kuchnia podkarpacka Ciasto krucho-drożdżowe idealnie nadaje się do pieczenia małych ciasteczek nadziewanych marmoladą. Kruche z wierzchu i lekko puszyste w środku są uwielbiane przez małych i dużych. Nie wymagają wiele pracy, nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie (wręcz przeciwnie, ciasto trzyma się w lodówce, by rosło dopiero w piekarniku), a w efekcie otrzymujemy ciasteczka(...)rozkruszamy, dodajemy łyżeczkę cukru i rozcieramy, aż zamienią się w płyn. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Całość łączymy z mąką, tłuszczem i żółtkami. Wszystkie składniki siekamy nożem, łączymy i zagniatamy ciasto. Odrywamy od niego około 1/3, a resztę ciasta wkładamy do lodówki (ciastka przygotowujemy w kilku turach ze względu na ich ilość i na to, że nie powinny zbyt długo czekać

Trzeci talerz
Cynamonowe zawijasy 130

jesienna melancholia jest idealnym czasem na te cynamonowe aromaty, proste i wystarczająco słodkie aby wciskać się w boczki. I wcale, a wcale nie trzeba czekać miliona minut, żeby ciasto bardzo wyrastało, dojrzewała czy co tam jeszcze, co odwlekało by ten piękny moment zanurzenia zębów w mięciutkim ciasteczku. Składniki: - 500g mąki pszennej - 4-5 dag drożdży - 1 szklanka letniego mleka(...)łyżkę mąki. Wymieszajcie i odstawcie żeby drożdże ruszyły. Gdy drożdże podwoją objętość dodajcie przesianą mąkę do miski, rozkłócone jajko, cukier i sól. Na koniec wlejcie masło i zagniatajcie ciasto jak będzie gładkie i sprężyste. Jeśli macie czas możecie je odstawić na 20 minut, ale ja tego często nie robię, jeśli ciasto jest ładnie wyrobione to wystarczy je rozwałkować na długi

Farmażony
Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim 134

Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim 2018-05-04 20:17:34 Porcje 8 Jak zapewne wielu z Was, tradycji jedzenia szparagów nie wyniosłam z domu, bowiem u nas znane są stosunkowo od niedawna. Ale pokochałam je od pierwszego kęsa... Niektórym wydają się dość kłopotliwe, bo brakuje im koncepcji na to, jak je przyrządzić. Wielu znawców kuchni(...)wyeksponujemy ich niepowtarzalny smak. Zatem nie trzeba tu wielu kombinacji. Dlatego dziś będzie prosto, ale jakże wykwintnie. Mam dla Was bukiet wiosennych, zielonych szparagów otulony wybornym prosciutto i delikatnym ciastem francuskim z odrobiną aromatycznego parmezanu. Jest tak pyszna, że trudno uwierzyć, iż została przygotowana w 20 minut. Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania

Wędrówki po kuchni
Podpłomyki 128

najczęściej bez niczego. Jak mąka, woda i sól są w domu, głód nam nie grozi! Podpłomyki piecze się w dwojaki sposób. Dawniej nazywano tak placek upieczony z ujętego ciasta na chleb średnicy dużego talerza. Próbny wypiek. W ten sposób sprawdzano czy piec opalany drewnem jest już na tyle nagrzany by upiec w nim chleb. Z kawałka ciasta chlebowego robiono placek(...)który przed włożeniem do pieca był posypywany grubą solą, kminkiem lub makiem. Dodatkowo w cieście były małe dołki, zazwyczaj robione palcem. Taki też pamiętam, pyszny!!! Drugi rodzaj podpłomyków. Podstawa to mąka, woda, sól. Z zagniecionego ciasta, cienkie placuszki piekło się dawniej na blasze kuchennego pieca, dzisiaj na suchej patelni. Upiekłam tę właśnie wersję. Potrzebujemy, przykładowo: 400g mąki orkiszowej jasnej

Leśny Zakątek
"Mrówki " 232

mnie mozzarella] boczek cienkie paski Drożdże , wodę , cukier i 1-2 łyżki mąki wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.Następnie wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, dodać sól i olej , zagnieść ciasto,odstawić do wyrośnięcia.Następnie z ciasta odrywać małe kawałki ciasta[ około 20-25 g] .Kawałeczki ciasta lekko rozwałkować, na środek wyłożyć ser i zwinąć ciasto. Na środku zawiniętego ciasta

Moje domowe kucharzenie
Kolorowe naleśnikowe szaszłyki z owocami 222

soku z buraka i kurkumy, nadziewane delikatnym lekko cytrynowym serkiem bez laktozy i orzeźwiającymi owocami są doskonałą propozycją na uroczyste kolorowe śniadanie. Z pewnością zachwycą najmłodszych fanów naleśników. Składniki: Ciasto: 300ml mleka 3,2% bez laktozy Mlekovita 50ml wody gazowanej 210g mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki roztopionego masła bez laktozy Mlekovita Barwniki: 2 łyżki zmiksowanych(...)żółtek kilka kropel ekstraktu waniliowego 4 łyżki cukru pudru otarta skórka z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 1 mango 12 sztuk truskawek 5 kiwi Wykonanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski, zmiksować dokładnie mikserem i podzielić ciasto na 3 równe części. Następnie dodać do jednej porcji ciasta szpinak, do drugiej sok z buraka

Szalona Kuchnia Eweliny
ciasteczka słoneczka vel ciasteczka warszawskie 372

składniki na ciasto kruche: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany wykonanie: Do mąki dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy siekając nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość ok 1/3 cm. Przy pomocy np. kieliszka (troszkę większego nić standardowy) wykrawamy kółka. składniki na lukier: 2 białka 200 g cukru pudru wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Murzynek z polewą czekoladową. 204

Bardzo stary przepis, ale bardzo dobry przepis :) Wilgotny mięciutki murzynek. Na bazie tego przepisu robiłam ciasto z coca-colą. Ten przepis też nie znacznie różni się od oryginału :) W tej wersji jest bardziej wilgotny i miękki. Pozostaje też dłużej świeży. Składniki: 1 kostka margaryny 1 i 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 6 łyżek mleka 5 jajek(...)powidła. Zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno. Zmiksować na najniższych obrotach miksera. Przemieszać dodatkowo łyżką, żeby ciasto z dna miski ładnie się połączyło. Gotowe ciasto wylać do tortownicy, posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto udekorować polewą. Czekoladę pokruszyć

Agusiowe smakołyki
Ravioli z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim 256

produkty do ich przygotowania nie zawierają laktozy, więc osoby z nietolerancją również mogą cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Ravioli są delikatne i lekkie, a czosnek niedźwiedzi podwyższa walory zdrowotne. Ciasto na ravioli: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 1/4 szklanki wody 2 łyżki oliwy nadzienie z twarogiem: 230 g twarogu półtłustego klinek bez laktozy Mlekovita 2 łyżki(...)przygotowane masło przełożyć na folię spożywczą i uformować rulonik. Można też przełożyć do foremek, w zależności od tego jaki kształt chcemy uzyskać. Wstawić do lodówki, aż zastygnie. Przygotować ciasto na ravioli. Żółtka, jajko rozmącić trzepaczką z wodą i oliwą. Wlać do mąki i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć. W tym czasie można przygotować nadzienie. Twaróg rozetrzeć

https:KKuchniaMniam
Ciabatta 156

podanej proporcji uzyskałam około 10 bułek. Zapisz przepis Drukuj przepis Zaczyn 450 g mąki pszennej typ 650 450 g wody 1/8 łyżeczki drożdży instant Gotowe ciasto 450 g mąki pszennej typ 650 120 g wody 50 g oliwy z oliwek 20 g soli 5 g drożdży instant cały zaczyn Wskazówki wykonania Zaczyn. Drożdże połączyć z wodą, dodać mąkę i mieszać(...)momentu uzyskania gładkiego ciasta. Naczynie z zaczynem przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w miejsce, gdzie panuje temperatura około 21 ºC. Mieszanie. W misie miksera umieścić mąkę, wodę, oliwę oraz dojrzały zaczyn (w tym momencie nie dodawać soli ani drożdży). Wymieszać składniki jedynie do momentu ich połączenia w postrzępioną masę. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić

Chlebki.pl
Szybkie ciasto pomarańczowe z rabarbarem i kruszonką (bez miksera)… 197

Sezon rabarbarowy uważam oficjalnie za rozpoczęty :) Przepyszne, puszyste ciasto z rabarbarem, pomarańczą i nieprzyzwoitą ilością kruszonki to mój sposób na przywoływanie wiosny, która w tym roku tu w Irlandii strasznie się ociąga :) Po raz pierwszy piekłam to ciasto dwa lata temu. Smakowało nam tak bardzo, że robiłam je 5 razy pod rząd :)… Czytaj dalej Szybkie ciasto pomarańczowe z rabarbarem

brunetkawkuchni
Tartaletki sernikowe bez laktozy 135

dodatkiem świeżych owoców wyglądają pięknie i super smakują. Tartaletki są bez laktozy ponieważ użyłam do ich zrobienia produkty które nie zawierają tego składnika-od Mlekovita. Polecam   Składniki: ciasto: 1/2 szkl mąki pszennej 1 żółtko 50 g  masła bez laktozy od Mlekovita krem: 100 g  masła bez laktozy od Mlekovita 200 g  twarogu półtłustego bez laktozy(...)Mlekovita 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru pudru borówki, truskawki 8 średnich foremek na tartaletki Przygotowanie: Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche, wkładamy je do woreczka foliowego i na 15 minut do lodówki. Potem przekładamy ciasto na stolnicę, dzielimy na 8 części a z każdej robimy kulkę którą rozwałkowujemy cienko na kształt kółka. Wylepiamy nim foremkę na tartaletkę

słodkie i nie tylko historie kulinarne