ciasto - 162258 przepisów (strona:2530/10818)

PIEROGI RUSKIE Z MASŁEM SZAŁWIOWYM 95

moje ulubione danie. Mogłabym je jeść z powodzeniem codziennie. Tak, jak moja córka czy mąż. Najbardziej lubimy ruskie, domowe, polane masłem. Ciężko mi było wypracować sobie swój przepis na ciasto. Próbowałam zarabiać ciasto z jakiem i bez. Z dodatkiem oleju i bez. Farsz też przeszedł kilka testów. Ale było warto! Pierogi … – znacie kogoś, kto ich nie lubi? Składniki(...)ciasto 250 g ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju 550 g mąki pszennej szczypta soli farsz 150 g twarogu półtłustego zmielonego 450 g ugotowanych ziemniaków 1 cebula sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki masła kilka listków świeżej szałwii kilka listków świeżego tymianku ( opcjonalnie) Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ubijamy lekko i przeciskamy przez praskę lub przepuszczamy razem

Raj dla Podniebienia
PÓŁKRUCHE CIASTO KAKAOWE Z OWOCAMI 176

Znane ciasto, które zawsze dobrze smakuje... Półkruche kakaowe ciasto ze śmietankową, budyniową pianką oraz owocami - tym razem u mnie borówki prosto z mojego ogródka 😉. Idealne na co dzień do kawy lub herbaty. Można go wykonać prawie z każdymi sezonowymi owocami, np. truskawkami, malinami, porzeczami, jagodami, borówkami, czereśniami...a najlepsze jest z miksem różnych owoców. Ma jedną wadę- za szybko znika(...)Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min. Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy

Kuchnia MagdaLeny
ROLADA DROŻDŻOWA Z KAKAO 185

Zawijana drożdżówka z kakao to smak dzieciństwa...mojego męża. Piekła ją jego babcia. To On podsunął mi pomysł na to ciasto, ale nie znał dokładnie przepisu. Zapamiętał tylko, że nadzienie musi być z cukru i kakao, więc reszta była improwizacją z mojej strony. Ciasto drożdżowe bardzo lubię przygotowywać, więc była to dla mnie czysta przyjemność. Drożdżówka wyszła znakomita, a kakao(...)może być tak dobre! Idealnie pasuje na słodkie śniadanie do gorącego kubka kakao lub mleka. Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru do ciasta + 2 czubate łyżki na nadzienie 100 g kostki masła 40 g świeżych drożdży 1 op. cukru waniliowego 2 czubate łyżki kakao Wykonanie: Drożdże rozcieramy z 1/2 szklanki letniego mleka

Kuchnia MagdaLeny
TORCIK JOGURTOWY MONTE 227

Torcik jogurtowy Monte to biszkoptowe ciasto orzechowe przełożone masą jogurtową z dodatkiem deserów mlecznych Monte. Ciasto jest lekkie i bardzo przyjemnie się go je 😉 Nie jest też przesłodzone. Ze względu na to, że desery Monte zawierają w składzie sporą ilość cukru, to masy dodatkowo nie słodziłam, dlatego po wymieszaniu jogurtu naturalnego z deserami warto spróbować czy taki smak nam odpowiada(...)Ciasto było czystą improwizacją i powstało z tego co znalazłam w szafce i lodówce, a efekt przerósł moje oczekiwania. Miało być po prostu "coś" słodkiego do kawy, a wyszło super ciachoo! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zmielonych orzechów włoskich szczypta soli Masa: 400 g gęstego

Kuchnia MagdaLeny
TARTA KARMELOWA WERTHER'S ORIGINAL 121

ustach... i skusiłam się na nie 😉 Jednak za samymi słodyczami nie przepadam za bardzo, dlatego postanowiłam wykorzystać je do wypieków. I tak powstała karmelowa tarta na spodzie z kruchego ciasta, z masą z serka mascarpone i rozpuszczonymi w kremówce cukierkami śmietankowymi z karmelem Werther's Original, a wszystko to oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi.  Powiem(...)wyszło naprawdę dobre! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 100 g schłodzonego masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody Masa: 1/2 szklanki śmietanki 30% 50 g masła 250 g serka mascarpone 80 g cukierków Werther's Original z karmelem  Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy

Kuchnia MagdaLeny
Tort migdałowy z owocami 106

Czas Przygotowania : 1 h 40 min Czas Gotowania : 20 min Gotowe w : 2 h   Ciasta, ciasteczka, torty i inne słodkości swego czasu zabierały mój cały wolny czas. Początkowo piekłam z cudzych przepisów, natomiast ostatnio zaczełam robić to co mi w sercu gra. Tym razem postanowiłam zrobić tort migdałowy z truskawkami bananami i lekka masą serową. Po więcej przepisów(...)ciasta zapraszam na uDolores.pl/ciasta . Składniki na biszkopt 5 jajek wielkości L 10 dkg mąki 15 dkg cukru 5 dkg zmielonych migdałów Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Tortownice 22cm i 17cm Pieczenie biszkopta – Krok po Kroku 1 Do wysokiej miski wbijamy białka jaj (żółtka pozostawiamy w oddzielnej misce) i ubijamy je dodając jednocześnie cukier małymi partiami. Do sztywnej

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
MACZANKA KRAKOWSKA 136

Maczanka krakowska to danie o dość intrygującej nazwie, zupełnie nie kojarzące się z niczym. A na pewno nie z burgerem, bo tak wygląda na pierwszy rzut

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #26 - IMBIR 135

Imbir to bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Posiada liczne właściwości zdrowotne, a także odchudzające, dlatego stosowany jest nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z rybą 123

farsz : 500 g filetów rybnych, 1 cebula, 1 jajko, imbir mielony, sól, pieprz drobno mielony, 1 – 2 łyżki bułki tartej, tłuszcz do smażenia cebuli (u mnie oliwa), ciasto : ciasto na pierogi : 400 g mąki, gorąca woda, sól, Farsz : Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu. Cebulę i rybę zemleć w maszynce do mielenia. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem(...)imbirem. Dodać rozbełtane jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Ciasto : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi

królestwo garów
Drożdżowe ravioli z wołowym ragù (Ravioli di pasta lievitata con ragù di carne) 168

birra fresco 1/2 bicchiere di panna da cucina 5 g di zucchero 5 g di sale 1 uovo Altri ingredienti 1 uovo 2-3 cucchiai di parmigiano grattugiato PRZYGOTOWANIE Ciasto  drożdżowe W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże rozcieramy ze śmietaną i cukrem.  Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. W międzyczasie w garnuszku na małym(...)ogniu rozpuszczamy masło, mieszając od czasu do czasu. W misce mieszamy mąkę z solą, jajkiem oraz rozpuszczonym i schłodzonym masłem. Robimy w środku wgłębienie,  wlewamy rozczyn. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut,  przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut. **** PREPARAZIONE Pasta lievitata In una ciotolina

La grande e la piccola cuoca
Sernik Banoffee z bananami i masą kajmakową 153

Wyjątkowy sernik, który powstał dzięki połączeniu przepisu na sernik i Banoffee Pie, czyli ciasto z bananami, bitą śmietaną i masą kajmakową. Składniki na spód: 120 g ciastek typu digestive 50 g masła (roztopionego i wystudzonego) Składniki na masę serową: 500 g twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie) 250 g serka mascarpone 2/3 szklanki cukru 4 duże jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)plasterki bananów, w taki sposób, by na siebie zachodziły  (fot.6) .  Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając przesiany cukier puder. Wyłożyć na banany  (fot.7) . Górę ciasta pospać kilkoma kostkami startej czekolady  (fot.8) .  Przechowywać w lodówce. Źródło: mojewypieki.com   drukuj przepis

Świat Ciasta
MUSZLE MAKARONOWE Z PASTĄ Z CZERWONEJ FASOLI 132

Makaronowe muszle nadziewane pastą z czerwonej fasoli kindney oraz suszonych pomidorów, zapieczone z mozzarellą. Pyszne wegetariańskie danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na

Kuchnia MagdaLeny
KOTLETY POŻARSKIE Z CIELĘCINĄ I MARCHEWKĄ 119

Kotlet pożarski, zwany też kotletem Pożarskiego lub kotletem a'la Pożarski, był znany już w XIX wieku i pochodzi z kuchni rosyjskiej. Jest to po prostu

Kuchnia MagdaLeny
Chlebek pita 182

łyżkę soli około 250 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie: Mąkę, drożdże i sól mieszamy razem. Dodajemy oliwę, mieszamy i zaczynamy stopniowo dolewać wodę, wyrabiając ciasto. Ma wyjść jednolite, lekko klejące ciasto. Zostawiamy na 30 minut. Przekładamy na podsypany mąką blat, wyrabiamy, aż będzie elastyczne, przekładamy do miski, przykrywamy ścierką i zostawiamy na godzinę. Ciasto lekko wyrabiamy(...)dzielimy na równe kawałki. Kawałki formujemy w kulki. Kulki lekko rozpłaszczamy w dłoniach i wałkujemy na placki o grubości 5 mm. W trakcie pracy pozostałe ciasto trzymamy pod ściereczką. Rozgrzewamy patelnię na maksimum. Na suchą patelnię układamy jeden placek i liczymy do 20, to ważne. Przewracamy na druga stronę i pieczemy minutę. Obracamy 4-5 razy, przy którymś razie zacznie

ladykitchen
KARKÓWKA PO CYGAŃSKU 136

Pyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania