ciasto - 162258 przepisów (strona:2514/10818)

Bułki orkiszowe 110

posypania bułek Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy 2-3 łyżki mąki i pozostawiamy, aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie mieszamy mąkę z solą. Dodajemy rozczyn i olej. Wyrabiamy ciasto rękoma lub wykorzystując mikser z końcówką haka. Wyrobione ciasto pozostawiamy na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C. Blachę wykładamy papierem(...)pieczenia. Ciasto dzielimy na 8-10 części, z których formujemy bułki. Bułki układamy na blasze i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia, na ok. 15 min. Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem lub mlekiem, posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 15-20 min. Thermomix Do naczynia miksującego dodajemy drożdże, 3 łyżki mąki i wodę. Podgrzewamy przez 2 minuty w 37°C, obr. 1. Dodajemy

Kucharzyca
Mini tarty z ciasta francuskiego z morelami 114

Jeśli szukacie pomysłu na szybką i słodką przekąskę, to dobrze trafiliście . Mam dla Was przepis na przepyszne i aromatyczne tarty z ciasta francuskiego z morelami. Rozpływają się w ustach, a ich zapach unosi się w całym mieszkaniu. Do tego ich wykonanie jest bardzo proste, więc zachęcam wszystkich do spróbowania . Mini tarty z ciasta francuskiego z morelami 275 g ciasta francuskiego(...)opakowanie)) 12 sztuk moreli 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko jajka Morele umyj i pokrój w paski. Następnie włóż je do miski i zasyp cukrem pudrem. Ciasto francuskie rozłóż i podziel na 12 prostokątów. Boki każdego kawałka złóż do środka (wskazówka: zobacz na zdjęciu). Żółtko jajka wymieszaj z łyżką wody, a następnie za pomocą pędzelka posmaruj nim każdy kawałek ciasta

Przepisy na widelcu
BIAŁA KAPUSTA W POMIDORACH Z WOŁOWINĄ 116

Potrawka jednodaniowa z białej kapusty z dodatkiem wołowiny, duszona w soku pomidorowym. Pyszne, a zarazem proste danie obiadowe - zaledwie 5 składników głównych plus przyprawy. Samo przygotowanie

Kuchnia MagdaLeny
PIKANTNE CHIPSY Z TORTILLI 248

Domowe nachosy z gotowych placków tortilli o smaku słodkiej chili, pieczone w piekarniku. Pikantne chipsy z nutą słodyczy z pewnością przypadną do gustu wielbicielom ostrych smaków

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto lodowiec + film 91

Ciasto lodowiec to znakomity deser na bazie biszkoptów, kremu budyniowego z mascarpone i galaretki z owocami idealny na każdą okazję. Deser jest pyszny i bardzo prosty, można go dowolnie modyfikować zmieniając smak galaretki i dodając ulubione owoce.     składniki na formę 24 x 26 cm 350 g podłużnych biszkoptów 600 ml mleka 2 budynie waniliowe(...)jeden obok drugiego. Na biszkopty przekładamy masę budyniową jasną i dokładnie ją rozsmarowujemy. Na masie układamy drugą warstwę biszkoptów, na ciastka wykładamy ciemną masę budyniową i starannie ją rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Czerwone galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 500 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki aby lekko

Smakowite Dania
Odrywane ślimaczki z nadzieniem kawowym / Detached snails stuffed with coffee 173

Scroll down for recipe in English. Składniki: (10 szt.) Ciasto: 500 g. mąki pszennej 30 g. świeżych drożdży 1 szkl. mleka 80 g. masła 100 g. cukru 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego Nadzienie "Kawa Inka": 3 łyżki Kawy Inki 1/3 szkl. mleka 60 g. rodzynek 4 łyżki cukru kokosowego (lub trzcinowego) 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki mąki pszennej Glazura(...)łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny Ciasto: Podgrzej leciutko szklankę mleka, ma być tylko ciepławe. Odlej 1/2 szklanki do miseczki, dodaj drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.  Resztę mleka podgrzej odrobinę mocniej i dodaj masło aby się rozpuściło. Resztę mąki przesiej do dużej miski. Jajka rozbełtaj dobrze

Delicious Place
GALETTE Z CUKINIĄ I SEREM CHEDDAR 110

przyjęciu postanowiłam, że galette na zawsze zagości w naszych domu. Na blogu znajdziesz przepis na rewelacyjną galette z jagodami , którą bardzo polecam! Jednak ja zdecydowanie wolę słoną odsłonę tego ciasta. Ale wróćmy do przepisu na galette z cukinią i serem cheddar. Do przygotowania galette użyłam sera cheddar, ale ser kozi, lub inny ulubiony ser również się sprawdzi. Uważam(...)doskonała propozycja na szybką kolację, ciasto robi się błyskawicznie, a nadzienie jeszcze szybciej Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do przygotowania tej przepysznej przekąski, która skradła moje podniebienie Składniki: 250 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki zimnej wody 1 średnia cukinia 100 g sera cheddar kilka gałązek tymianku ( 4-5 gałązek) 4 łyżki masła

Kukuleczki
TORTILLA W STYLU GRECKIM 218

Tortilla z dodatkami w stylu greckim... sałata lodowa z kurczakiem, pomidorami, ogórkiem, czerwoną cebulką oraz serem feta i opcjonalnie oliwkami, podana z sosem tzatziki.  Smakuje

Kuchnia MagdaLeny
Quiche z cukinią i boczkiem 147

window.adsbygoogle || []).push({}); Quiche z cukinią i boczkiem składniki 1 duża czerwona cebula 1 średnia cukinia 200 g boczku w plastrach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 580 ml śmietany 30% 4 jajka Ciasto:  jajko łyżka mleka  150 g masła 250 g mąki łyżeczka soli Quiche z cukinią i boczkiem wykonanie: Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, przenosimy do miski, solimy(...)około 1 łyżką soli, aby puściła wodę. Pozostawiamy na minimum 3 godziny. W międzyczasie możemy przygotować ciasto.  Masło posiekać razem z mąką w misce dodać cukier i sól. W osobnej miseczce rozbić jajko z mlekiem, dodać do mąki. Wszystko razem zagnieść, ale nie traktować ciasta zbyt mocno i zbyt długo. Wstawić na godzinę do lodówki.  Ciasto rozwałkować

Delusional Trine
Czekoladowe Brownie z masą serową 124

/margaryny do pieczenia 1 szk. cukru pudru łyżeczka zapachu waniliowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 250 g. masła/margaryny do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 1 szk. cukru Wykonanie ciasta: BROWNIE: Piekarnik nagrzewamy do 160°C [funkcja pieczenia: góra/dół]. Dużą tortownicę (26-28 cm.) smarujemy masłem (dno oraz boki), następnie opruszamy bułką tartą lub kaszą manną. Czarną czekoladę(...)momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy posiekana czekoladę i RĘCZNIE mieszamy. Tak przygotowana masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika na 30 min. Jeżeli po ruszeniu tortownicy ciasto trzęsie się w środku, należy pozostawić je w piekarniku przez kolejne 5 min. Wyjmujemy z piekarnika, gdy ciasto jest stabilne (nie trzęsie się jak galaretka przy poruszeniu tortownicy). Odstawiamy

Domowe Torty
Tarta z kurkami i kurczakiem 138

Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – mała pierś z kurczaka – 200 g świeżych kurek – 250 ml jogurtu naturalnego bez laktozy – 125 g mozzarelli – 80 g grana padano (parmezan) – 4 duże jaja – sól i pieprz – 1/2 ząbku czosnku – 1 mała cebula – łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: Wyrobić ciasto(...)smażymy na oleju, aż kurczak będzie kruchy. W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty ząbek czosnku oraz starty parmezan. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Nakłuj widelcem

I LOVE LIFE
SERNIK ŚLIWKOWY 96

Dziś na blogu sernik śliwkowy, na kruchym cieście, szybki i prosty. Niezbyt słodki, z wyraźnie wyczuwalnymi dojrzałymi śliwkami. Bez ubijania białek, wystarczy wymieszać składniki i gotowe. Wystudzony sernik posypuję cukrem pudrem, parzę kawę i zapraszam łasuchów do stołu Zapraszam po przepis! SKŁADNIKI NA CIASTO: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 90 masła, zimnego, posiekanego 1 żółtko 1 łyżka(...)łyżki mąki ziemniaczanej 300 g dojrzałych śliwek (ok. 9 śliwek) Składniki mam w temp. pokojowej. Masło prosto z lodówki. Przepis jest na tortownicę o średnicy 22 cm. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Do miski wsypuję mąkę i cukier, dokładam zimne, posiekane masło, zagniatam ciasto. Dokładam żółtko i śmietanę, ponownie zagniatam, na końcu tworząc kulę. Owijam w folię spożywczą i wkładam na 30 minut

Zasmakuj Kuchni
Piątek: Zdrowe gnocchi z batatów ze szparagami 81

musimy go wypróbować. Kluseczki były takie piękne, pomarańczowe, że aż prosiło się, żeby je zjeść. No i zrobiliśmy je: batatowe gniocchi że szparagami. W przepisie piękne jest to, że ciasto robi się w dość łatwy sposób. Klasyczne, ziemniaczane gnocchi to danie wymagające, gdyż trzeba tak dobrać proporcje mąki i ziemniaków, żeby kluski nie były za twarde lub, przy zbyt małej(...)skórki, przełóż do głębokiej misy i rozgnieć dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodaj tarty parmezan, dwie szklanki mąki, pół łyżeczki soli, wbij jajko i zagnieć całość w bryłę ciasta. Podsyp blat mąką, przełóż na niego ciasto i wyrabiaj energicznymi ruchami, aż powstanie jednolite, zwarte i dość elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt wilgotne i kleiło się do rąk, dodaj mąki

Niedzielny kucharz
Piątek: Orientalna sałatka z pieczonego kalafiora, cieciorki i jarmużu 77

Bardzo prosta do zrobienia sałatka z pieczonego kalafiora, upieczonej razem z nim cieciorki o prażonego jarmużu. Szczególnie polecamy sposób przygotowania kalafiora, zanurzonego wcześniej w aromatycznym cieście naleśnikowym. To rodzaj tempury, który na chrupko zapieka się w piekarniku. Czas: 50 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Pachnąca orientalnymi przyprawami sałatka z pieczonego kalafiora jest bardzo łatwa do przygotowania(...)Opakowanie jarmużu (2 duże garście) 1 łyżka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku ½ łyżeczki soli 2 łyżki oleju Ciasto 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub jaglanej 1 łyżka garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Sok z połowy cytryny ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania