mielone - 47549 przepisów (strona:2515/3170)

Pascha wielkanocna 173

miękkiego masła 200 g śmietanki 36% ziarenka z 1 laski wanilii 2 garści rodzynek 2 garści suszonej żurawiny 2 łyżki  skórki pomarańczowej 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Biały ser mielimy. Żółtka z ziarenkami wanilii ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli kremówkę, cały czas ubijając. Następnie miskę z utartymi żółtkami wkładamy do większego garnka z gorącą wodą, garnek ustawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Tort migdałowo gruszkowy z orzechową polewą 161

cukru pudru 250 g konfitury gruszkowej 560 g masy orzechowej  HELIO Płatki migdałowe do dekoracji  HELIO Biszkopt: Mąki – pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Migdały mielimy na drobny pył. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru. W osobnej misce ubijamy żółtka z resztą cukru (do momentu powstania żółtej gładkiej

VioletoweKucharzenie
Drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem. 172

klarowanego sól, pieprz biały bułka tarta WYKONANIE: pieczarki obieramy, kroimy w plastry, dodajemy cebulkę drobno posiekaną i smażymy na maśle,doprawiamy solą i pieprzem, mięso, usmażone pieczarki, ugotowane marchewki mielimy na dużych oczkach, dodajemy przyprawy i jajka, dokładnie mieszamy, w razie gdyby masa była zbyt luźna dodajemy bułkę tartą, keksówkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wkładamy warstwę mięsa, układamy jajka

Kuchnia Beaty
Orzechowy pasztet z soczewicy 162

jajko 1 łyżeczka majeranek 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka lubczyk 1 pęczek natka pietruszki Sposób przygotowania Soczewicę gotujemy do miękkości razem z warzywami i przyprawami. Ugotowaną z warzywami soczewicę mielimy lub blendujemy razem z oliwą, otrębami i orzechami. Dodajemy jajka i mieszamy na jednolitą zwartą masę. Masę przekładamy do formy (najlepsza będzie keksówka) i pieczemy ok. 45 minut

Kucharzyca
Makowiec 194

wlewamy zimną wodę, zanurzamy kulę z ciasta. Pozostawiamy do momentu aż wypłynie na wierzch i zacznie pękać, wyjmujemy, odsączamy na desce. Mak sparzamy gorącą wodą, odcedzamy na sitku i mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Masło roztapiamy w rondlu , dodajemy miód, cukier, mak, bakalie, żółtka i sól, smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Z białek ubijamy pianę, dodajemy

Bajeczna Kuchnia
Sernik wiedeński 217

szklanka smażonej skórki pomarańczowej Dodatkowo: 3 opakowania herbatników tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy 1 tabliczka białej czekolady 2 łyżki śmietany 18 % Sposób przygotowania: Ser biały mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę, ucierając dodajemy po jednym żółtku, porcjami dodajemy ser oraz mąkę i budyń

Bajeczna Kuchnia
Różane babeczki drożdżowe na Wielkanoc! 234

pieca.  Pieczemy: duża babka- godzinę, babeczki po 35 - 40 minut. Temp. 170 stopni C. Studzimy całkowicie. LUKIER NA BABECZKI: - 3/4 szklanki cukru kryształ - 1 duże białko - barwnik Cukier mielimy na puder w młynku, za pomocą trzepaczki ucieramy lukier z białkiem i barwnikiem. Polewamy babeczki, zdobimy kuleczkami. Gotowe! SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
sernik na zimno z różową pianką 287

białego 4 żółtka (jajka sparzamy) 130 g cukru pudru 250 g masła, miękkiego 1 galaretka np. o smaku brzoskwiniowym 125 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Ser mielimy trzy krotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy stopniowo ser i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. składniki na różowa piankę

Domowy Smak Jedzenia
sernik w kratkę 191

wzdłuż na 9 równych pasków. składniki na masę serową: 1500 g sera 300 g cukru 6 jajek 250 masła, miękkiego 1 budyń waniliowy 2 łyżki kaszy manny wykonanie: Ser mielimy trzy krotnie. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser oraz pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Babka orzechowo żurawinowa z białą polewą 153

jajka muszą mieć temperaturę pokojową.  Do rondelka wkładamy masło, wsypujemy cukier i wlewamy wodę z aromatem waniliowym. Całość gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Studzimy. Orzechy włoskie mielimy na drobny pył. Łączymy z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do misy miksera wlewamy przestudzone, rozpuszczone masło. Dosypujemy suche składniki oraz

VioletoweKucharzenie
Alkohol w formie stałej, czyli babka z ajerkoniakiem. I The Beatles 241

Zespół pokazał się od jak najlepszej strony i poniedziałkowy wieczór uważam za niezwykle udany. Muzyzka na żywo zawsze wywołuje u mnie ciarki; szczególnie taka, którą lubię. Jeśli więc będziecie mieli okazję zobaczyć Twist & Shout na żywo - polecam Wam ogromnie. O tym, że ajerkoniak w wypiekach uwielbiam, pisałam ostatnio, nie będę się więc powtarzać. Upieczenie babki ajerkoniakowej było tylko kwestią

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pasztet drobiowy z suszoną żurawiną 193

Studzimy.  4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, żurawine, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. 6. Pasztet przekładamy do aluminiowych foremek, pieczemy przez około

Szefowa kuchni
Zakwas na biały barszcz 160

kiszonej kapusty, albo kawałek skórki od chleba pieczonego na zakwasie. Niech to jednak będą nasze własne ogórki lub nasza własna (lub babci, mamy czy cioci) kapusta, żebyśmy mieli pewność, że to prawdziwy kwas z naturalnym kwasem mlekowym, a nie z np. octem. Co do chleba, to też musimy mieć pewność, że nie ma chemicznych dodatków. Jeszcze zdążycie zrobić swój własny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krakersy owocowe 180

skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka cynamon 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 200 ml woda opcjonalnie: suszone truskawki, maliny, jagody goji Sposób przygotowania Jeśli używamy suszonych owoców, to mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można dodać w całości. Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe

Kucharzyca
puszyste ciasto: orzeźwiająca mięta z karobem 226

Dla osób z alergią na kakao, karob jest zbawieniem- wszelkie ciasta z jego użyciem, są dla mnie alternatywą do czekoladowych słodkości- gorąco polecam wprowadzić go do

healthy dreams