polania 1 łyżka oleju WYKONANIE: Obrane i umyte ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedź i utłucz dokładnie, przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia. Pozostaw je do całkowitego ostudzenia. Do zimnych ziemniaków dodaj obie mąki oraz jajko i zagnieć gładkie ciasto. Ilość mąki zależy od tego, jak mocno ciasto będzie się kleiło do rąk
Słodko-Słony Świat Ilonynadać swoim potrawom wyjątkowy smak. W czasach starożytnych ceny przypraw sprowadzanych z innych krajów osiągały zawrotne ceny i taki stan rzeczy trwał przez wiele stuleci. Do pewnych przypraw dostęp mieli tylko najbogatsi – królowe, oligarchowie oraz szlachta i bogate mieszczaństwo. W dzisiejszych czasach zakup ich nie powinien stanowić dla nas większego problemu, bo zazwyczaj są one dostępne w każdym porządnym sklepie
Codogarapeklowania Pieprz Majeranek Czosnek (granulowany lub świeży)'; document.write(" "); Kroimy mięso na małe kawałki (jak na gulasz), po czym te chudsze i ładniejsze zostawiamy w misce, te poprzerastane tłuszczem zaś – mielimy bądź drobno szatkujemy, np. malakserem. Wszystkie składniki (mięso, wodę, żelatynę i przyprawy) wrzucamy do jednej miski i dokładnie mieszamy. Przekładamy mięso do szynkowaru, dociskamy sprężyną, zamykamy i wstawiamy
Proste-przepisy.plziemnymi i odstawiamy do lodówki, żeby czekolada zastygła. Można również pokroić ciasto na kawałki i oblewać je z góry masą, wtedy czekolada spłynie także na boki i będziemy mieli pyszne batony :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poleszklanka mleka 1 kg twarogu półtłustego cukier waniliowy 2 galaretki dowolnego koloru owoce dowolne 1 opakowanie biszkoptów Wykonanie: Biszkoptami wykładamy dno tortownicy (średnica 26-28 cm). Twaróg mielimy lub miksujemy, żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym następnie dodajemy twaróg i dalej miksujemy. Żelatynę namoczyć w w kilku łyżkach mleka do spęcznienia, po czym rozpuszczamy w kąpieli wodnej
kgwjanczewooleju, cukru, czy soli, ewentualnie po szczypcie dwóch ostatnich. Co ciekawego zauważyłam? Robiąc masło orzechowe czy właśnie tahini, wystarczy dodać jedynie po szczypcie soli i cukru, by orzechy/ziarna sezamu mieliły się o wiele łatwiej na znacznie gładszą konsystencję niż bez ich dodatku. Przetestujcie to i zaskoczcie się tak jak ja! Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów z dodatkiem prawdziwego
Be Fit Be Strongkońcu dodając masło. Zagniatamy zwarte, gładkie ciasto. Obsypujemy mąką, wkładamy do miski i przykrywamy. Odstawiamy na godzinę by podwoiło swą objętość. W tym czasie robimy masę migdałową. Migdały mielimy w blenderze. Miksujemy razem z pozostałymi składnikami na gładka masę. Ciasto dzielimy na dwie części. Każda z nich rozwałkowujemy na okrąg. Kroimy w 8 trójkątów. Na każdym z nich układamy
Dzieje kuchennej WiewióryCzarna porzeczka to jeden z owoców, których nie tknę na surowo. Chyba mam jakiś uraz z dzieciństwa, kiedy rodzicie mieli cały hektar obsadzony krzakami tych owoców, a kiedy przyszedł sezon wszystko pachniało porzeczkami, wszystko było w porzeczkach. Z porzeczkowymi przetworami nie mam problemu, chętnie zjadam konfitury, dżemy, piję soki. Ten deser jest z dodatkiem frużeliny z mrożonych owoców. W połączeniu
Cakes By KejtKolejne moje pichcenie wedle przepisów z LIDL’a , ale tym razem gotuję z Okrasą ;-) Składniki Podudzie kurczaka 2 podudzia (ja użyłam ćwiartkę kurczaka) Miód 4
Kulinarne Przebojecytrynowym - ta smakuje super, cytryna rewelacyjnie pasuje do gorzkiej czekolady. Jakoś do tej pory nie miałam okazji jeść czekolady właśnie z takim nadzieniem, trochę podeszłam do niej sceptycznie, ale miel mnie zaskoczyła :) 3. Czekolada gorzka z nadzieniem miętowym - do czekolad z tym nadzieniem nie trzeba mnie namawiać. Odkąd pamiętam jest to mój ulubiony smak i w tym połączeniu
kruche babeczkicukru 2 jaja 1 łyżeczka cukru waniliowego Dekoracja 200 gr mascarpone 50 gr cukru pudru płatki migdałów świeże owoce PRZYGOTOWANIE Migdały z cukrem mielimy na pył. W misce miksujemy ricottę z cukrem waniliowym. Dodajemy zmielone migdały. Na koniec stopniowo dodajemy po 1 żółtku, miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę
La grande e la piccola cuocaoliwy sól olej do smażenia WYKONANIE: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy na maśle do uzyskania złotego koloru. Pozostałe składniki umieszczamy w blenderze/robocie kuchennym i mielimy do uzyskania jednolitej masy. Zawartość blendera mieszamy z podsmażoną cebulą. Z powstałej masy formujemy kulki a następnie smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Upieczone wyciągamy na talerz wyłożony papierem
Mohiellapudru 250 g chudego twarogu w kostce 800 g twarogu z wiaderka 40 g budyniu waniliowego 230 g kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella) Cukier puder do posypania Spód: Orzechy mielimy na strukturę bułki tartej. Masło roztapiamy w rondelku. Przelewamy do orzechów, wszystko mieszamy ze sobą. Wilgotną masą wylepiamy tortownicę o średnicy 24 cm. Formę wstawiamy na 30 minut do lodówki
VioletoweKucharzeniesmaku * sól, pieprz, słodka papryka- do kurczaka * makaron spaghetti- dodatkowo Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką, a następnie zmielić w maszynce do mielenia. Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, kiedy będzie miękka, dodać posiekany czosnek oraz mięso i całość podsmażyć. Kiedy mięso będzie lekko zarumienione, wlać pomidory, wsypać oregano, suszoną włoszczyznę i na małym ogniu
Kraina Miodem Płynącałopatki 2 łyżeczki Peklosmaczek K 3 łyżeczki Dobry Smak Sekretna 3 łyżki zimnej wody Łopatkę kroimy w dowolne kawałki, nacieramy przyprawami i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie mielimy na drobnym sitku, dodajemy wodę i dokładnie wyrabiamy, aż mięso będzie odstawało od dłoni. Rozkładamy do słoików (uprzednio wyparzonych) i ciasno ubijamy (powierzchni mięsa powinna znajdować się centymetr poniżej rantu
Czary - gary w kuchni