garnku rozgrzewamy olej lub oliwę i wrzucamy cebulę, czosnek i imbir, a także wszystkie przyprawy. Kolendrę, gorczycę i kmin - jeśli mamy w całości, to miażdżymy w moździerzu lub mielimy w młynku. Można oczywiście użyć sproszkowanej wersji. Gdy cebula się zeszkli, a przyprawy się zmieszają, wrzucamy pomidory i kotlety sojowe. Całość smażymy od 3-5 minut. Teraz wrzucamy soczewicę
Bananowe Polepowtórzyć to, co mam zaplanowane, zapisane w harmonogramie. A wczoraj zaczęliśmy sprawdzanie matur. Ponieważ przez cały weekend będę poza domem, w piątek zrobiłam chłopakom schab w smalcu. Żeby mieli co jeść. Znalazłam ten przepis u Komag i odkąd go wypróbowałam, schab przygotowany w ten sposób pojawia się w mojej kuchni regularnie. Przyznaję, że na początku nie miałam przekonania
W mojej kuchniznaczenie jedynie obrzędowe. Przez wiele wieków używano ich do celów liturgicznych – namaszczania gałązkami drzewka oliwnego niemowląt, królów oraz zmarłych. Dopiero za czasów panowania Zygmunta Starego oraz Bony Sforzy, Polacy mieli szansę poznać zdrowotne walory oraz niezwykłe smaki oliwek oraz szlachetnej oliwy. Pod wpływem śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się
królestwo garówsera * pół posiekanej natki pietruszki, koperku albo szczypiorku * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, zetrzeć na tarce o dużych oczkach bądź przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do jajek dodać starty ser i w moim przypadku była pietruszka, surowe jajko, bułkę tartą, sól i pieprz według uznania. Wszystko wymieszać. Formować kotleciki, lekko spłaszczyć. Obtoczyć w bułce
Zrób to smaczniesernik powstał pod wpływem chwili, kiedy nie chciało mi się kręcić sera przez maszynkę i postanowiłam go potraktować blenderem, jak zamierzyłam tak zrobiłam, i od dziś maszynka do mielenia może dla mnie nie istnieć ! Ten patent działa, masa serowa jest gładka bez grudek, no i odpada zbędne mycie…ufff. Jesli chodzi o sam sernik, to jest kremowy
Wanilia i Kardamonbiałka i żółtka) - 3 łyżki ksylitolu - skórka z 3 cytryn (sparzonych wrzątkiem) - laska wanilii - 2 szczypty soli *opcjonalnie: płatki migdałów, chipsy z kokosa, roztopiona gorzka czekolada W misie blendera mielimy całe migdały wraz z wiórkami kokosowymi i szczyptą soli na mąkę. Przesypujemy do miski. Cytryny sparzamy wrzątkiem i ścieramy ich skórki na małej tarce. Mikserem ucieramy masło wraz z ksylitolem
Be Fit Be Strongmomentu aż kasza wchłonie cały płyn, kasza ma delikatnie pyrkać, nie należy jej mieszać. Pozostawić pod przykryciem do lekkiego ostudzenia. Lekko wystudzoną kaszę przekładam do wysokiego naczynia i mielę do momentu, aż nie będzie wyczuwalnych grudek kaszy (tu przyda się porządny blender, bo blendować trzeba około 5 minut). Można też przełożyć do misy malaksera i zmielić na gładką masę. Dodać
moj przepis naszkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy budyń, następnie likier i kakao. Herbatniki drobno mielimy, dodajemy do masy, mieszamy. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Cukierki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mieszamy, następnie ostudzoną żelatynę
słodki bratektygodnia są u mnie w domu obrady jakie ciasto mam upiec na niedzielę. Ciasto czekoladowe to najbardziej lubiane ciasto przez moje dzieci. Więc kiedy im zaproponowałam czekoladową babkę nie mieli żadnych obiekcji. Byłam jednak ciekawa, co powiedzą na babkę czekoladową o smaku miętowym. Oczywiście, że nie zdradziłam im tajemnicy, że doprawiłam ciasto miętowym likierem. Babka o smaku miętowym przyjęła się
codojedzeniaPolewa czekoladowa: - 100g czekolady mlecznej - 75g czekolady gorzkiej - 120ml śmietanki kremówki Dodatkowo: - wiórki kokosowe do posypania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodajemy twaróg (nie mieliłam), mascarpone, bitą śmietanę w proszku oraz obie esencje. Na stole rozkładamy folię aluminiową. Układamy z herbatników prostokąt – 3 szt. x 8 szt. Na herbatniki wykładamy połowę masy serowej, wyrównujemy
mojewypiekiinietylkogodzin do momentu gdy mięso będzie odchodzić od kości.Resztę składników do miękkości. Rozdrabnianie Kawałki golonki pozostawiamy jakie są czyli około 4x4cm ozory również.Płuca i serca mielimy sitko fi 2,5-3 mm oraz połowę skórek .Serca drobiowe można dać przekrojone na pół po długości jak ktoś woli.Druga część skórek tniemy w paski .Nerki tniemy w mniejsze
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Jeśli próbowaliście już poprzednią rustykalną tartę ze śliwkami z tego przepisu to nie będę musiała Was długo przekonywać do tej dzisiejszej z rabarbarem :) A tym, którzy jeszcze nie mieli przyjemności jej kosztować, mogę powiedzieć, że to najlepsze orkiszowe ciasto, pachnące, kruche, o delikatnym orzechowym posmaku, nadziane po brzegi słodko-kwaśnym rabarbarem z dodatkiem szczypty cynamonu i otartej skórki z pomarańczy
Słodko-Słony Świat Ilonypuszki kukurydzy 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz Cebulę kroimy w grubą kostkę, ząbki czosnku zgniatamy bokiem noża i wszystko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso kroimy i mielimy razem z czosnkiem i cebulą. Następnie do mięsa dodajemy jajko, kaszę lub bułkę i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy do chwili aż mięso będzie odchodziło od dłoni. Patyczki do szaszłyków oblepiamy porcjami mięsa
Czary - gary w kuchnicukierków . Teraz mamy podobny, ale nieco prostszy w wykonaniu, taki dla leniuszków, z gotowej masy kajmakowej. Ten jest nieco inny w smaku i nieco mocniejszy. Zrobiliśmy tak żebyśmy mieli dwa różne likiery krówkowe. Zdecydowanie oba są godne polecenia, co jakiś czas będziemy je robić, warto mieć na wszelki wypadek taki pod ręką. Ten jest mniej złożony, nie ma ani kawy
Marder&Marder Manufactureczubata łyżeczka przyprawy Kebabczeta 1,5 łyżeczki żelatyny Umytą i osuszoną pierś z kurczaka dzielimy na dwie części. 50 dag kroimy w kostkę,pozostałe 20 dag mielimy w maszynce. Oczyszczone i pokrojone pieczarki smażymy na maśle(musi być klarowane),ma to trwać krótką chwilę(ok 3-5 min),chodzi tylko o to by wypuściły swój piękny aromat. Wszystkie
Niespełnione zdolności kulinarne