mielone - 47549 przepisów (strona:2519/3170)

Słodkie jajeczne oczka 199

cukru waniliowego, 6 łyżek oleju rzepakowego,  szczypta soli. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, cukry, mleko, jajko,olej i biały ser (nie trzeba go mielić). Całość posiekać i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 8 części. Każdą część spłaszczać, formować owalne ciastka, dnem szklanki zrobić lekkie wgłębienia. Dodatkowo:  400ml mleka,  budyń waniliowy bez cukru

Z miłości do słodkości
Sernik czekoladowy z kaszą jaglaną 317

kąpielą wodną, wlać do kaszy i połączyć. Kiedy kasza przestygnie dodać żółtka z jajek i cukier, a następnie dodać zmielony twaróg. Do połączenia wszystkich składników najlepiej użyć blendera, którym mieliliśmy kaszę. Na samym końcu ubić na sztywno białka z jajek ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę. Wylać na schłodzony spód z ciasteczek. Piekarnik rozgrzać

https:KKuchniaMniam
Pierogi "ruskie" 145

masła   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (najlepiej dzień wcześniej). Ziemniaki razem z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do farszu. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do mąki wlewamy wodę z masłem i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy

R'n'G Kitchen
Paprykarz 180

jest jego przepłukanie przed gotowaniem (do momentu uzyskania klarownej wody z takiego płukania). Ja wybrałam ryż jaśminowy, bo wydaje mi się odpowiednio kleisty do tego typu dania. Po przestygnięciu mielimy przy użyciu maszynki do mięsa, albo malaksera. Czym nam lepiej pracować. Zmielić należy wszystkie składniki poza ryżem i papryką. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, czas ją przyprawić! Do tego celu

Karczma Honorietty
Pasztet z królikiem. 219

wywarze pozostałym po gotowaniu mięsa (nie wkładać do gorącego bo bułka się nie rozmoczy), odcisnąć z nadmiaru płynu. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na drobnej końcówce, maszynką do mielenia mięsa zmielić dwa razy wątróbkę, następnie 1 raz zmielić pozostałe składniki: mięso, jarzyny, bułki oraz czosnek. Do masy wbić 2 jajka, wyrabiać aby całość się połączyła. Doprawić do smaku majerankiem

Poezja Smaków - blog kulinarny
Komosa ryżowa z warzywami i jajkiem sadzonym. 225

Komosę znam i cenię od dawna, dlatego dzisiaj chciałabym przekonać do niej tych, którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować. Komosa ryżowa, czyli quinoa to niesamowicie odżywcza roślina, zaliczana do grona super foods. To bezglutenowe pseudozboże jest pełne białka (zawiera komplet aminokwasów egzogennych), witamin (szczególnie witaminy E), składników mineralnych, przeciwutleniaczy oraz błonnika. Ma więcej tłuszczu niż większość innych zbóż

Powiedz dietom nie
Pistacjowa babka na białkach 256

przemian mleko i mąkę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z utartym ciastem. Ciasto podzielić na 2 części. Pistacje (4 odłożyć do dekoracji) zmielić w młynku do mielenia kawy i wymieszać z połową ciasta. Metalową formę na babkę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Jasne i pistacjowe ciasto wylewać na przemian aby utworzyły się wzorki. Babkę piec

Smakołyki Asi
Pełnoziarniste spaghetti z kurczakiem, pomidorami i groszkiem. 197

gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.      Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę oraz paprykę i chwilę podsmażamy. W tym czasie mielimy mięso z kurczaka (lub drobno kroimy)  dorzucamy je do podsmażonych warzyw, doprawiamy wstępnie solą, pieprzem i bazylią. Gdy mięso się zetnie i zacznie podsmażać dodajemy pomidory. Całość dokładnie mieszamy

Rozpustne gotowanie
Mleko owsiane 172

mleko owsiane. Ja ostatnio bardzo zaprzyjaźniłam się z tym mlekiem, ale zanim doszłam do tego, żeby mi to mleko smakowało odbyłam kilka prób. Raz zalewałam płatki wrzątkiem, raz je mieliłam innym razem namaczałam. Denerwował mnie fakt, że mleko było ciągle mocno kleiste. Aż do zeszłego tygodnia. Gdy płatki załam przegotowaną letnią wodą i od razu zmiksowałam. Mleko owsiane idealne. :))) Wspaniale

Delicious Titbits
PĄCZKI, PĄCZUSIE.... 177

istnieje ryzyko wypłynięcia jej podczas smażenia i wtedy kolejne pączki mogą się nam przypalać.  Posypać cukrem pudrem, albo polukrować – ja wolę pudrowane... cukier waniliowy mieszam ze zwykłym i mielę... SMACZNEGO:)podpatrzone u: http://margarytka.blogspot.com

Moje Słodkie Piekiełko
Makaron z łososiem i pesto pietruszkowym 207

Wykonanie: Makaron ugotować al dente wg zaleceń z opakowania. Natkę pietruszki ( same listki bez łodyg ), listki bazylii, migdały, ząbki czosnku i olej/oliwę zmiksować pulsacyjnie, pozostawiając drobne kawałki - nie mielić na gładko. Doprawić do smaku solą. Łososia pokroić na kawałki. Na rozgrzanej patelni przesmażyć łososia 2-3 minuty, dodać makaron i pesto - wymieszać. Podawać od razu. Można posypać tartym, twardym

kolorowotorcikowo
Kluski śląskie z młodym jęczmieniem 158

kilogram ugotowanych ziemniaków 1 szklanki mąka ziemniaczanej 2 łyżki młodego jęczmienia Rafex 2 jajka Szczypta soli Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól Olej Sposób przygotowania: Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, młody jęczmień, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli. Dokładnie zagniatamy gładkie ciasto, powinno mieć jednolity kolor. Formujemy

Bajeczna Kuchnia
Bieszczadzkie kotlety z ziemniaków i sera 23392

łyżki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżka majeranku sól do smaku kilka łyżek bułki tartej do panierowania olej do smażenia Ziemniaki i twaróg mielimy. Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i majeranek i dobrze mieszamy. Nawilżonymi dłońmi formujemy podłużne kotleciki długości około 7 cm , panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przepis

Trzeci talerz
SATAY Z KURCZAKA W SOSIE CURRY + test patelni WOLL SZAFIR INDUKCJA 178

przygotowane mięso. Podajemy gorące z sosem, posiekaną kolendrą, świeżym ogórkiem oraz prażoną cebulką. Smacznego! JAK SIĘ SPISAŁA? W tym przypadku patelnia spisała się na medal! Ci z Was, którzy mieli styczność z pastą curry doskonale wiedzą, że lubi ona pryskać i szybko „farbuje” naczynia. Idealna do dań z jej użyciem okazała się właśnie głęboka patelnia, która zapobiegła pryskaniu

Ostra na Słodko