Jeżeli mamy na nią ochotę poza sezonem grzybowym to wtedy możemy użyć mrożonych. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz inne przepisy na pizze . Składniki na ciasto: 25 g drożdży 2 łyżeczki cukru 250 ml ciepłej, przegotowanej wody 500 g mąki 30 ml oliwy 1 łyżeczka soli Składniki na sos: 200 ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku(...)szklanka drobnych kurek, oczyszczonych 50 g podgrzybków 1 cebula, pokrojona w cienkie piórka 200 g mozzarelli, porwanej na drobniejsze kawałki Oliwa z oliwek Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Drożdże ucieramy z 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dodajemy do niej sól
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSpotkałam się z mnóstwem pytań o to, czy można usmażyć naleśniki na krupczatce . Tak! I sama często je przyrządzam, ponieważ ciasto naleśnikowe jest wtedy bardziej delikatniejsze niż używając innej mąki pszennej. Wiele osób mi również mówiło, że takie naleśniki rozpadają się na patelni... Dlatego zachowajcie proporcje z poniższego przepisu (a nie róbcie "na oko") i pamiętajcie, że po wymieszaniu składników(...)ciasto należy odstawić na około 20-30 minut. To kto się skusi na przepyszne oraz przyjemnie waniliowe naleśniki na mące krupczatce ? Polecam! Waniliowe naleśniki na mące krupczatce - składniki: (ponad 20 sztuk o średnicy 18 cm) 1,5 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 250 ml) 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego (płaskie
Di gotujeTakie pyszne trójkąty drożdżowe dzisiaj mam. Uwielbiam ciasto drożdżowe, ale o tym już pisałam wiele razy i dodam, że zawsze mi wychodzi. Tym razem do ciasta dodałam cynamonu, znalazł się on również w nadzieniu i skorupce. A ta skorupka najlepsza. Jeśli takiej nie robiliście to polecam. Zobaczycie jak będzie pysznie. Trójkąty nadziałam domowym powidłem śliwkowym, jeszcze coś(...)piekłam, ale ja tak lubię jak dom pachnie drożdżowym :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych drożdży 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki cukru Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 4 łyżki oleju 2 jajka 6 łyżek cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 cukier waniliowy Na nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu pół szklanki
Izabelawkuchnidania oraz samych kulinarnych sukcesów w 2020 roku! Na słono: 1. Tarta z polenty z pieczarkami i rukolą 2. Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 3. Faszerowane papryki w cieście francuskim 4. Najlepsza pizza na spodzie z kalafiora FIT 5. Pizza z tortilli z ricottą i prosciutto FIT 6. Tatar z awokado i jabłek z jogurtem 7. Domowe paprykowe nachos(...)jaglanej z łososiem, jogurtem i szczypiorkiem 4. Chipsy ze szpinaku 5. Muhammara – syryjska pasta z pieczonych papryk i orzechów włoskich 6. Quesadillas z chili con carne 7. Kabanosy w cieście francuskim 8. Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego 1. Pełnoziarnista focaccia z cebulą 2. Odrywany chlebek drożdżowy z ziołowym masłem 3. Błyskawiczna pasta jajeczna ze szczypiorkiem 4. Żytnie tortille z łososiem
Be Fit Be StrongCheese balls to nic innego jak kulki serowe, bogato nadziane dodatkami, popularne w kuchni amerykańskiej. Przepis znalazłam na angielskojęzycznej stronie i trochę go zmodyfikowałam pod siebie
Kuchnia MagdaLenyKrążki przygotowane z cebuli, nadziane mozzarellą, panierowane w mące, jajku oraz bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Przekąska popularna w Stanach Zjednoczonych - bardzo smaczna i
Kuchnia MagdaLenybiałka na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i dobrze miksujemy. Dodajemy po żółtku, cały czas miksując oraz wodę i olej. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy do ciasta. Mieszamy za pomocą łyżki. MAK: Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy kaszę mannę i mak. Mieszamy i wykładamy pomiędzy jabłka. Na mak wlewamy ciasto biszkoptowe, najlepiej kupkami(...)nagrzanym piekarniku w 150 st. C termoobieg- ok. 30 minut (góra dół nastawiamy na 170 st. C) Stół wykładamy dużą ściereczką (lub dwoma małymi) N a ściereczki wykładamy nasze ciasto. Delikatnie odrywamy papier, odczekajmy parę minut, aż ciasto nam odparuje. Następnie jeszcze ciepłe zwijamy i odstawiamy do wystudzenia. Smacznego
Pani na deserOgarnę się chyba, dopiero po nowym roku :) Mimo to, na blog trzeba coś dodać. Nawet w święta ktoś tu zaglądał, co bardzo mnie cieszy :) Dziś przepis na makowiec drożdżowy. Ciasto z przepisu mojej babci, a masa makowa moja :) Polecam, bo pyszny. Składniki: Ciasto: 1 kg. mąki 50 g. drożdży 3 jajka 3 żółtka (białka zostawić do masy makowej) 1 szklanka(...)Następnie odcedzić na sitku wyłożonym gazą, odcisnąć. Mak przełożyć do miski, dodać roztopione i przestudzone masło, oraz resztę składników. Mieszankę bakaliową, posiekać nożem przed dodaniem do maku. Wszystko wymieszać. Ciasto. Drożdże wkruszyć do śmietany. Wymieszać. Jajka i żółtka ubić z cukrem. Margarynę roztopić i zostawić do wystudzenia. Mąkę wsypać do miski. Dodać drożdże że śmietaną, ubite jajka z cukrem
Agusiowe smakołykiMagda Ekspresowa, ciepła przekąska do podania to oczywiście zawijasy z ciasta francuskiego z dodatkami. Idealnie podzielne krążki, chrupiące, pełne smacznych dodatków świetnie się sprawdzą podczas spotkania ze znajomymi, imprez czy wieczorów z planszówkami. Podajcie je z ulubionymi sosami, aby przed każdym kęsem zanurzyć zawijańca w smacznym sosie. Składniki (na 16 zawijasów): płat ciasta francuskiego około 150g salami w plasterkach pół(...)szklanki passaty pomidorowej pół łyżeczki ziół prowansalskich szklanka startej mozzarelli Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Rozwijamy ciasto francuskie, oddzielamy je od papieru. Na wierzch ciasta rozsmarowujemy równomiernie passatę i posypujemy ją równomiernie roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Następnie, układamy plasterki salami, nie na zakładkę, ale jeden koło drugiego, na całej powierzchni ciasta. Całość posypujemy
Smaczna StronaRoladki z tortilli nadziewane pastą z serka śmietanowego z dodatkiem gotowanej piersi z kurczaka, suszonych pomidorów, cebuli, natki pietruszki oraz ziaren słonecznika. Świetne przekąski imprezowe, które
Kuchnia MagdaLenyczebureki, których już dawno nie robiłam. Czebureki – przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie wymagały wielkiego nakładu finansowego. Proste, smaczne, pachnące i takie soczyste! Składniki: Ciasto: * 2 i 1/2 szklanki mąki * 1 i 1/3 szklanki wody * szczypta soli i odrobina cukru * żółtko * łyżka oleju do ciasta * 1/2 l oleju do smażenia * łyżka octu lub spirytusu Farsz(...)chyba, że ktoś lubi odwrotnie 1 szklankę wody zagotowałam z solą, cukrem i olejem. Wsypałam 1 szklankę mąki i szybko zamieszałam. Zgasiłam ogień i ucierałam dalej. Jak ciasto przestygło dodałam go do pozostałej części mąki, wbiłam żółtko i dolałam spirytus. Wlałam 1/3 szklanki gorącej wody. Wyrobiłam ciasto. Bardzo fajnie wyrabia się ciasto parzone. Jest takie cieplutkie i plastyczne. Rozwałkowałam
Pieprzyć z Fantazjąsklepu. Zaczęłam je sama piec. Tak też stało się i dziś. Była ku temu świetna okazja. Co najśmieszniejsze, miały być na niedzielny poranek…..chyba muszę rozrobić drugie ciasto. Składniki: * 3 szklanki mąki * 3/4 szklanki ciepłej wody * opakowanie suchych drożdży albo 2 dkg z kostki * 2 łyżki roztopionego masła * 1 jajko roztrzepane * 1 łyżeczka soli * 1,5 łyżeczki cukru Składniki(...)podobne jak do ciasta na pizzę, które robię. Różnią się może tylko dodatkiem masła, jajka i ilością soli i cukru. Drożdże rozpuściłam w wodzie i dodałam cukier i trzy łyżki mąki. Zaczyn rozrobiłam, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak drożdże zaczęły pracować połączyłam je z pozostałymi składnikami. Do mąki dolałam roztopione masło i roztrzepane jajko
Pieprzyć z Fantazjąugotowałam rosół oraz zrobiłam makaron. Często kupuję gotowy, ale nie ma to jak smak swojskiego. Pamiętam jak byłam dzieckiem, moja mama w każdą niedzielę stawała przy stole i zagniatała ciasto na makaron, czasami pomagał jej w tym tata, bo ciasto do makaronu jest dość zbite i twarde i ciężkie do wyrobienia. Po ugotowaniu nakładałam sobie na talerzyk słuszną porcję(...)słoninki i sera. Trzeba naprawdę precyzji i wprawy, żeby własnoręcznie pokroić go cienko. Teraz używam do tego maszynki do makaronu. Ręcznie cięty to dość ciężka praca, rozwałkować tak twarde ciasto wymaga wiele wysiłku. Ciasto co chwilę trzeba podsypywać mąką, na końcu przy osiągnięciu oczekiwanej grubości ciasta zwinąć w rulonik i tak cieniutko odkrawać kluski Maszynką cięty makaron zwyczajnie jest mniej
Pieprzyć z Fantazjąpyszne te pierożki! Składniki na farsz: * 40 dkg wątróbki * 10 dkg kaszy gryczanej * 20 g suszonych grzybów * 1 duża cebula * 2-3 ząbki czosnku * sól * 2 łyżki oleju Na ciasto: * 50 dkg mąki * woda * 1 łyżka oleju do ciasta * 1 łyżka oleju do wody * sól Grzyby opłukałam i namoczyłam. Po 3 godzinach moczenia ugotowałam do miękkości i odcedziłam. Wątróbkę oczyściłam(...)według przepisu na opakowaniu. Odrobinkę posoliłam. Grzyby pokroiłam na drobne kawałki natomiast wątróbkę z cebulką zblendowałam na gładką masę. Wymieszałam kaszę, wątróbkę i grzyby. Przyprawiłam solą do smaku. Zrobiłam ciasto na pierogi. Do przesianej mąki dolałam przegotowanej ciepłej wody. Wlałam tyle, by ciasto zaczęło się sklejać. Dolałam łyżkę oleju do ciasta. Zagniotłam wszystko aż uzyskałam plastyczną masę. Rozwałkowałam, w miarę
Pieprzyć z FantazjąCześć! Bardzo fajna i smaczna odmiana od tradycyjnego obiadu. Dzieciaki zajadały się tymi pierogami nie zważając na to, że to drożdżowe ciasto, za którym nie przepadają Składniki: Na farsz: * 50 dkg mięsa mielonego wołowego bądź wieprzowego * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 papryka * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2 pomidory * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * sól, papryka słodka(...)ostra Na ciasto: * 4 szklanki mąki * 1 jajko * 4 dkg drożdży * 1 szklanka mleka * 5 dkg masła * 1 łyżeczka cukru * 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: * oregano suszone * 1 jajko * 4 łyżki mleka Cebulę pokroiłam w kostkę a czosnek w plasterki. Wyłożyłam na patelnię i usmażyłam razem z mięsem mielonym. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną z zalewy fasolę, pokrojone w kostkę
Pieprzyć z Fantazją