drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić do namnożenia. Ziemniaki umieścić w misce. Dodać mąkę, sól i 2 łyżki posiekanego kopru. Gdy drożdże wyrosną, wlać je do ziemniaków i mąki. Ciasto wyrabiać ręcznie do połączenia składników. Nie trzeba długo wyrabiać. Do ciasta dodać olej i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto(...)odgazować i podzielić na ok. 15 części. Każdą część rozwałkować podłużnie. Posypać koperkiem, złożyć brzegi do środka i rozwałkować na długość podobną do szerokości keksówki (patrz: zdjęcie obok). Kawałki ciasta włożyć do keksówki z nieprzywieralną powłoką (lub wyłożoną papierem do pieczenia). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. W czasie wyrastania chleba nastawić piekarnik na 220 stopni
Weekendy w domu i ogrodzieBrzoskwiniowe desery w pucharkach z masy serowej z galaretką oraz bitej śmietany i chrupiącej posypki z prażonych wiórek kokosowych. To lekkie jak puszek serniczki na zimno
Kuchnia MagdaLenyprzepisach jest dwa razy więcej mąki. Naszym zdaniem pół szklanki wystarczy. Dzięki temu kluseczki nie są gumowe, a bardziej kruche i przypominają gnocchi lub kopytka. Żeby takie były ciasto trzeba dość dobrze wyrobić. Potem, kiedy toczymy wałeczki z ciasta, blat trzeba podsypać mąką pszenną (ale nie dużo, bez obaw), żeby pomogła zachować zwartość ciasta. No i na koniec gotowanie: kluski(...)jeszcze ziemniaki tłuczkiem, żeby w masie nie było żadnych grudek. Przełóż ziemniaki do misy, wsyp mąkę ziemniaczaną, pół łyżeczki soli, wbij jajko i zacznij mieszać drewnianą łyżką. Następnie wyrabiaj ciasto rękami. Możesz przełożyć je na blat delikatnie podsypany mąką pszenną. Wyrabiaj ciasto aż będzie zwarte i spoiste. Uformuj w kulę. Krok 3 Podsyp blat mąką pszenną. Z kuli ciasta odetnij
Niedzielny kucharzRozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupa rybna z dorsza oraz łososia, z dodatkiem warzyw - pora, marchewki, pietruszki oraz świeżych liści szpinaku. Dodatkowo, dla podkręcenia smaku zupa zawiera
Kuchnia MagdaLenyCiasto bardzo fajnie się robi bo nie potrzeba do tego wagi kuchennej. Wersje drugą tego ciasta można piec na dużej blaszce tu macie link klik jest przekładane masą. Tą wersje ciasta pieczemy w wąskiej wysokiej blaszce o wymiarach 34 x 10 . podaje składniki jeszcze raz mimo że są na blogu 1 margaryna 6 łyżek oleju 6 jajek 2 szklanki mąki(...)miksujemy. Z białek ubijamy pianę na sztywno, jak będzie sztywna dodać pozostały cukier czyli 1/2 szklanki i miksować.,pianę dodajemy do pozostałej masy i wymieszać łyżką na jednolitą masę . Ciasto dzielimy na 3 części do miseczek 1 części dodajemy mak i mieszamy 2 części mąkę i wymieszać 3 dodać kakao wymieszać Teraz jak już mamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Moje Wyrobymasła 200ml gorącej wody Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól i dodajemy masło. Wlewamy gorącą wodę, mieszamy chwilę łyżką. Wykładamy całą zawartość miski na blat, zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Wkładamy gotowe ciasto do woreczka, odkładamy na 30 minut. Ciasto dzielimy na 2 części. Podczas kiedy pracujemy z jedną częścią ciasta,drugą trzymamy cały czas w woreczku. Wałkujemy ciasto(...)lekko podsypanym mąką blacie, na cienki placek ( około 1 mm grubości ). Ostrym nożem kroimy rozwałkowane ciasto na trójkąciki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak by na siebie nie nachodziły. Pieczemy nachos około 7-8 minut, trzeba obserwować kiedy się pieką, bo przetrzymane 1-2 minuty, zaczną szybko się przypiekać. Upieczone nachos przesypujemy do miski, oprószamy lekko świeżo mieloną
NiePieprz.plczekoladą, orzechami. Są idealne dla dzieci, czy na rodzinne spotkania. Bardzo łatwe do zrobienia. Bardzo polecam i zapraszam po przepis. SKŁADNIKI * z podanych proporcji wyszło mi około 40 ciasteczek CIASTO -170g miękkiego masła -75g cukru pudru -pół łyżeczki soli -1 jajko -1 żółtko -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -400g mąki pszennej tortowej(...)podsypania -1 łyżka kwaśnej śmietany 18% DODATKOWO -50g czekolady mlecznej -około 150g posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich CIASTO Do miski dajemy miękkie-wręcz wpół rozpuszczone masło z cukrem pudrem i ucieramy na jednolitą, jasną masę. Następnie dodajemy jajko, żółtko i śmietanę- wszystko dalej miksujemy. Na koniec dodajemy sól, i proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę.Zagniatamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJarska sałatka z gotowanych pieczarek z dodatkiem jajek na twardo, tartego sera żółtego i szczypiorku, podana z sosem majonezowo-jogurtowym. To bardzo popularna sałatka w moim
Kuchnia MagdaLenypełnoziarnista Zostawiłem na 4 godziny w 24oC Potem dodałem do tego: 40 g wody 100 g mąka orkiszowa pełnoziarnista Zostawiłem na 2 godziny i 15 min w 28oC Następnie ciasto właściwe: cały zaczyn 2 fazowy 140 letnia woda 8 g sól 25 g miód 32 g starte jabłko 25 g siemię lniane (wcześniej namoczone i odcedzone z nadmiaru wody(...)wymieszaniu składników 240 g mąka orkiszowa pełnoziarnista Ciasto delikatnie wyrobiłem ręcznie w misce parę minut, po 30 minutach ciasto złożyłem, a po 90 minutach uformowałem bochenek i przełożyłem do koszyka. Wyrastanie całonocne w lodówce 10 godzin. Piekłem prosto z lodówki w garnku żeliwnym, 20 min w 230oC z pokrywką, potem zmniejszyłem do 190-200oC i kolejne 30 minut
Przepisy na domowy ser i chlebprzesiać mąkę pszenną, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż składniki zaczną się ze sobą łączyć i przypominać kruszonkę. Zagnieść szybko jednolite, gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć(...)lodówki na 30 - 60 minut. Formę o wymiarach dolnych około 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować mniej więcej na wielkość formy, następnie przenieść je do niej i dokładnie wylepić nim jej spód. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem włożyć do lodówki. Przed samym pieczeniem ciasto nakłuć widelcem
Opowieści z piekarnikaodwiedziny. Można upiec je wcześniej i nie martwić się, że nie zdążymy na określoną godzinę. Ta jesienna tarta z wędzonym łososiem i porem jest wyśmienita. Połączenie kruchego ciasta, słodkawych porów, słonawej ryby i aromatycznego koperku jest genialne w swojej prostocie. Może być popisowym daniem, a jest tak na prawdę bardzo prosta do przygotowania. Do tarty najlepiej sprawdzi się gruby kawałek(...)sięgnąć po sprawdzony produkt najwyższej jakości, który nie tylko będzie pyszny, ale i przede wszystkim zdrowy. Podaję składniki na 8-10 porcji. Tarta z wędzonym łososiem i porem – ciasto: 270 g mąki (1 i 2 ⁄ 3 szklanki mąki) 120 g zimnego masła 1 żółtko opcjonalnie: 1-2 łyżki zimnej wody duża szczypta soli Tarta z wędzonym łososiem i porem
Poezja smakuOwsianka to świetny pomysł na pyszne śniadanie! Jednak nie będzie to tradycyjna owsianka, a zapieczona w piekarniku... Pieczona owsianka szarlotkowa, czyli z tartym jabłkiem i cynamonem
Kuchnia MagdaLenyprzygotowania tych ciasteczek możesz zaprosić swoje dziecko Kwiatki ładnie się prezentują, są smaczne, a do ich zrobienia możemy wykorzystać wszystkie owoce o średnicy ok. 1 cm. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (tym razem idziemy na łatwiznę, bo ma być szybko i sprawnie ) 125 g borówek 15 kostek czekolady Ciasto francuskie musi być lekko chłodne. Szklanką wykrawam kółka. Na każdym kółku(...)układam sześć owoców (u mnie to borówki) mniej więcej 1 cm od obwodu. Łapię ciasto między borówkami i przeciągam je do środka i dociskam. O tak: Sam środek zostawiam pusty (to będzie miejsce na czekoladę). Gotowe kwiatki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut, aż się zarumienią
Słodki sentymentjeść. Najczęściej robię z nich zupę, albo sos do makaronu. Dziś jednak coś innego - tarta z grzybami leśnymi, porem i jajeczno-śmietanowym sosem z dodatkiem natki pietruszki. Kruche ciasto i aromatyczne nadzienie. Smakuje pysznie - jak ubieracie grzybów (lub kupicie) to polecam jako obiad dla całej rodziny. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Tarta z grzybami leśnymi Ciasto: 250 g mąki 150 g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu duża szczypta soli Nadzienie: 1 duży por łyżka masła 500 gr grzybów leśnych ząbek czosnku
Smaczny zeszytpestki. Do powstałej masy dodajemy cukier i miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy masło a następnie stopniowo żółtka. Wlewamy sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy ok. 50 min w temp. 180°C. Moje wskazówki i uwagi: Ciasto jest bardzo przeciętne w smaku, trochę za mało słodkie. Konsystencja mogłaby być bardziej delikatna, myślę że zamienienie(...)części mąki pszennej na ziemniaczaną może być dobrym pomysłem. Do ciasta dodajemy całą cytrynę, łącznie ze skórką i białymi błonkami. Co wrażliwsze podniebienia wyczuwają smak goryczki
Słodki Blog