Jednocześnie akurat tak się składa, że wśród moich najbliższych jest styczniowy jubilat. Na początku roku nie brakuje więc okazji do świętowania. A skoro świętowanie, to także słodkości w postaci ciast i tortów. Zwłaszcza na urodziny! Ciężko więc pozostać wiernym noworocznym postanowieniom i narzuconym sobie restrykcjom dietetycznym. Tak by się przynajmniej wydawało, bo dzisiejsza propozycja łamie generalną zasadę, że słodkości(...)lepiej trzymał formę. Jeśli pamiętacie babeczki, to wiecie, że zawierały one zarówno cukinię jak i awokado . Tak jest też w tym przypadku. Tak, tak – blaty naszego tortu to czekoladowe ciasto z cukinii, a czekoladowy krem powstał na bazie miąższu z awokado . Nie ma to, jak połączyć przyjemne z pożytecznym! Taki tort to bowiem świetny sposób na przemycenie do menu większej
Modern Cave Girlopcję bez pieczenia. Sernik na zimno to idealna opcja na deser dla osób, które nie lubią piec bądź nie mają warunków na standardowe wypieki. Bardzo szybko się przygotowuje takie ciasto i nie wymaga wielu skomplikowanych składników. Jest to niesamowicie delikatny sernik na zimno z morelami. Jeśli nie ma sezonu na morele, to można też użyć moreli z puszki, ewentualnie wymienić(...)brzoskwinie. Z pewnością przepis na ten sernik przekona do siebie każdego miłośnika deserów i słodyczy. Ciasta tego typu idealnie sprawdzają się na letnie upalne dni. Nie są zbyt ciężkie i bez wyrzutów sumienia może się nimi zajadać. Ciasta na zimno dadzą idealne orzeźwienie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta bez pieczenia . Składniki: 160 ml mleka 450 g mleka
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneRyba w cieście piwnym to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sposobu smażenia ryby w panierce. Z wierzchu mamy chrupiące ciasto, a w środku mięciutki i soczysty filet rybny. U mnie jest to filet z morszczuka, ale w ten sposób możemy przyrządzić każdą inną rybę, na przykład dorsza czy mintaja. To danie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale możemy również przygotować(...)Święta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 400 g filetów rybnych (u mnie morszczuk) sól, pieprz sok z 1/2 cytryny Ciasto piwne: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka jasnego piwa szczypta soli olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wbić jajko i wlać piwo. Za pomocą trzepaczki lub łyżki dokładnie wymieszać
Danka PichciGłosów:10 Średnia:5/5] składniki na ciasto makowe: 200 g suchego maku 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 3 łyżeczki zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną przesiewamy z ziemniaczaną(...)oraz proszkiem do pieczenia, mieszamy z makiem i zmielonymi migdałami. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczonej, samo dno). Pieczemy do tzw. suchego patyczka przez ok. 45 min. w 170-180 st. C. Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy blaty. składniki na krem: 400 ml mleka 1 budyń
Domowy Smak JedzeniaZabierając się za to ciasto zastanawiałam się czy to w ogóle może smakować - orzechy laskowe, wiśnie i cynamon w jednym wypieku? No i do tego czekolada, ale czekolada pasuje chyba do wszystkiego..;). Moje obawy okazały się niesłuszne, bo ciasto wyszło pyszne. Naprawdę mocno orzechowe, wilgotne, z kwaskowymi wiśniami, które przełamują słodycz ciasta. Takie trochę bardziej jesienne niż zimowe :). Orzechy laskowe(...)można wymienić na włoskie, ale wiadomo, że smak ciasta będzie wówczas inny. Można też zamiast wiśni użyć jabłek, one również świetnie tu będą pasować. Bardzo polecam na weekend :) . Składniki: 180 g mąki pszennej tortowej 180 g masła 180 g zmielonych orzechów laskowych 130 g drobnego brązowego cukru 3 duże jajka 70 g czekolady gorzkiej lud deserowej, posiekanej
Opowieści z piekarnikaMakaron typu spaghetti podany z buraczanym pesto przygotowanym z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku, twardego sera żółtego oraz ziaren słonecznika. Pyszne wegetariańskie danie o przepięknym kolorze
Kuchnia MagdaLenyUdka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak
Kuchnia MagdaLenyzdrowotne właśnie dzięki odpowiednio dobranym składnikom, więc nie należy bagatelizować żadnych szczegółów przepisu. W pierwszej kolejności należy przygotować zakwas, co trzeba zrobić kilkanaście godzin wcześniej przed rozpoczęciem docelowego wyrabiania ciasta. Odpowiednio wczesne nastawienie zakwasu jest niezwykle istotne dla ostatecznego rezultatu. Następnie przechodzi się do nastawienia ciasta na chleb. Do wyrośniętego zaczynu dodaje się mąkę orkiszową, opcjonalnie mąkę żytnią w mniejszej(...)ilości, sól, wodę, a także ziarno orkiszu. Takie ciasto można wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera. Zalecane jest jednak wyrabianie ręcznie. Jeśli przed dodaniem ciasta do zaczynu okaże się, że zaczyn zakwasu nie wyrósł odpowiednio, można dodać do niego odrobinę drożdży piekarskich. Przy dobraniu odpowiednich proporcji, ciasto powinno wyrabiać się dość łatwo. Następnie wyrobione ciasto formuje się i przekłada
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSałatka z paluszkami surimi oraz ryżem, papryką, awokado, ogórkiem, szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki, podana z czosnkowym sosem jogurtowym. Pyszna i lekka sałatka, która świetnie się sprawdzi
Kuchnia MagdaLenymleka Składniki bardzo dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie kilka minut podgrzewać w rondelku na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zrobi się gęsty kleik. Przed dodaniem do ciasta ostudzić. Ciasto: cały kleik tangzhong (zimny) 120 g mleka 12 g drożdże świeże lub 4 g instant 320 g mąki pszennej typ 650 7 g soli(...)cukru 1 całe jajko 1 żółtko po dobrym wyrobieniu na samym końcu wrobić w ciasto masło 42 g masła miekkiego, wcześniej ocieplonego Fermentacja ciasta 1-1,5 godziny w cieple, aż ciasto powiększy swoją objętość ok. 2 razy. Następnie podzielić ciasto na porcje po ok. 110 g i uformować bułki jak na filmiku podanym wyżej. Wyrastanie 1,5 godziny
Przepisy na domowy ser i chlebKruche słodkości z budyniem i owocami do kawy. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 3 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego, 250 ml mleka, łyżka cukru, 4 łyżeczki nutelli, 4 łyżeczki dżemu porzeczkowego, owoce: kiwi, mandarynka, cukier puder do posypania, jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie dzielimy na 8 części. zawijamy brzegi ciasta - jak na obrazu poniżej. Układamy(...)blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Budyń rozrabiamy w mleku, dodajemy cukier, podgrzewamy, mieszając co jakiś czas, aż masa zacznie gęstnieć. Na ciasto nakładamy: po pół łyżeczki nutelli, po pół łyżeczki żemu oraz budyń. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-18 minut, aż ciasto nam się zarumieni. Wyjmujemy, studzimy. Kiwi obieramy
Lena GotujeCiasto jest pyszne, polecam. Wykonanie biszkoptu – patrz http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ . Biszkopt upiec, ostudzić i przeciąć na pół. Przygotowanie kremu budyniowego – w szklance mleka wymieszać proszek budyniowy. Mleko z cukrem zagotować i wlać rozmieszany proszek budyniowy. Mieszając gotować tak długo aż budyń zgęstnieje. Przykryć garnek folią i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puch, powoli dodawać zimny budyń(...)której się piekł. Na biszkopt wyłożyć masę krówkową. Rozsmarować ją równo. Przykryć masę drugim płatem biszkoptu. Lekko przydusić. Krem budyniowy rozsmarować na biszkopcie i obsypać pokruszonymi orzeszkami. Wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 5 godzin. Najlepiej na całą noc. Polecam ciasto jest pyszne
Kuchnia Pokoleńulubiony dżem lub marmolada, sprawdzą się tu również karmelizowane jabłka Przygotowanie: Do miski przekładamy twaróg, rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy mąkę i posiekane masło. Całość zagniatamy. Powinniśmy uzyskać elastyczne, jednolite ciasto ( w razie potrzeby podczas zagniatania podsypujemy delikatnie rękę mąką, nie sypcie mąki bezpośrednio do ciasta, bo może okazać się jej za dużo). Z ciasta formujemy kulę – tu zawsze pomagają(...)wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Piekarniki rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby rogaliki ładniej się zarumieniły). Ciasto wyjmujemy w lodówki i rozwałkowujemy na kształt a la koła na podsypanym mąką blacie lub macie. Kroimy całość na trójkąty. Rada: Tu pomagała mi córeczka, ciasto rozwałkowała dość grubo i zrobiłyśmy
Słodkie okruszkizaczną tworzyć się pęcherzyki. 2. Mąkę wsypujemy do dużej misy lub misy miksera/robota, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką i na końcu dodajemy wodę z drożdżami. Wyrabiamy miękkie elastyczne ciasto. 3. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość. 4. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, dzielimy na 8 równych części(...)każdego kawałka formujemy kulę i dostawiamy na 20 minut, żeby ciasto odpoczęło. 5. Po tym czasie każdą kulę rozwałkować, (większe będą miały puste ścianki, a mniejsze będą grubsze i pulchniejsze). Na deskę dajemy pergamin i układamy na nim nasze rozwałkowane ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. 6. Piekarnik nagrzewamy do 260 stopni C z blaszką na której
kruche babeczki