ciasto - 162155 przepisów (strona:2479/10811)

Ciastka Leniwca 104

Ciasteczka leniwca zrobimy dosłownie w kilka minut :). Pomysł ten narodził się w momencie kiedy podczas przeglądu lodówki odkryłam ciasto francuskie parę dni po terminie, chcąc je jak najszybciej zużyć wpadłam na pomysł aby zrobić na szybko ciasteczka. Wyszły pyszne, talerz w mig opustoszał :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego 1 czubata łyżka masła 1 jajko ulubiony dżem(...)marmolada opcjonalnie trochę cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: masło rozpuszczamy i smarujemy nim pędzelkiem rozwinięty płat ciasta francuskiego, następnie smarujemy ulubionym dżemem lub marmoladą, jeśli jest mało słodka możemy jeszcze ciasto oprószyć cukrem, ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu, i kroimy na ok 2 cm paski, ciasteczka układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, ciasteczka po wierzchu

Blog kulinarny S9.PL
Włoskie rogaliki Cornetti 93

cappuccino tworzą tradycyjne włoskie śniadanie.  I choć jest to przepis uproszczony bez laminowania i dużej ilości masła to gwarantuję, że wart wypróbowania. Dla lepszego smaku polecam wstawić ciasto na noc do lodówki. Rogaliki można  również upiec od razu z nadzieniem np. dżemem lub kremem czekoladowym. Składniki na 12 rogalików: 300 g włoskiej mąki typu 0 150 g mleka(...)masła szczypta soli dodatkowo: 30 g masła żółtko + łyżka mleka Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier, jajko i mleko. Zagnieść całość na gładkie i elastyczne ciasto, dodając pod koniec wyrabiania kawałki miękkiego masła. Gotowe ciasto uformować w kulę i wstawić do lodówki na całą noc lub odstawić na około 2 godziny w temperaturze pokojowej, aż podwoi swoją objętość

wyzwania kuchenne
Drożdżowe bułeczki z budyniem 96

śledzi mojego bloga doskonale wie, że uwielbiam ciasto drożdżowe. I to w każdej postaci i z każdym dodatkiem. Ale chyba najbardziej lubię cały ten proces przygotowywana ciasta, zapach drożdży podczas fermentacji i później podczas pieczenia. Moim zdaniem tak właśnie pachnie prawdziwy dom! Dziś mam dla Was pyszne puchate drożdżowe bułeczki z budyniem udekorowane kawałkami truskawek i polane cytrynowym lukrem. Nikt(...)Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżówki z owocami i kruszonką Drożdżowe bułeczki z budyniem Drożdżowe bułeczki  z budyniem Czas przygotowania:   około 120 minut Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 65 g roztopionego masła 65 g cukru   20 g świeżych drożdży jajko do pomalowania bułek Masa budyniowa

Kulinarne przygody Gatity
Domowy likier pomarańczowy 133

likier pomarańczowy jest wspaniałym pomysłem na spotkanie z przyjaciółmi lub miły babski wieczór, ale też składnikiem wielu potraw. Często dodaję likier do kawy , naleśników, deserów i używam do nasączania ciast, którym nadaje cudowny pomarańczowy aromat. To właśnie tym likierem nasączam  biszkopt, kiedy przygotowuję roladę buche de noel w wersji dla dorosłych. Likier pomarańczowy pasuje też do drobiu(...)smaku. Jego recepturę opracował w 1880 roku  Alexandre Marnier-Lapostolle. Grand Marnier jest często składnikiem sosów do drobiu, zwłaszcza kaczki z pomarańczami. Świetnie pasuje do lodów waniliowych i ciast z owocami. Również popularny drink Margarita zawiera w swoim składzie ten właśnie likier lub Cointreau (likier z gorzkich pomarańczy).  Domowy likier pomarańczowy

Cztery Fajery
Jogurtowe ciasto z jabłkami i kruszonką 127

przygotować jogurtowe ciasto z jabłkami i kruszonką? To jeszcze prostsze niż mogłoby się wydawać! Wystarczy tylko kilkanaście minut wolnego czasu i odrobina chęci. Ciasta jogurtowe w przeciwieństwie do zwykłych ciast ucieranych chakarteryzują się znacznie większą wilgotnością i nieco odmienną strukturą. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka podstawowych składników, z jogurtem naturalnym na czele :) [...] Artykuł Jogurtowe ciasto z jabłkami i kruszonką

Pogotujmy.pl
Chleb żytni na zakwasie, z ziarnami 135

wody 200 g mąki żytniej T 720  Zakwas wymieszać z wodą, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Miskę szczelnie nakryć folią i odstawić na 12 h w ciepłe miejsce. Ciasto właściwe: cały zaczyn 180 g mąki żytniej T 720  30 g mąki żytniej T 2000 50 g mąki pszennej T 750 12 g soli  225 ml letniej wody(...)słonecznik (20 g) Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą i ziarnami. Do zaczynu dolać wodę, wymieszać, wsypać mąki i ponownie wymieszać. Można łyżką drewnianą lub hakiem do wyrabiania ciast - ciasta żytniego nie ma potrzeby długo mieszać, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem/masłem, można również wysypać mąką lub otrębami, wyrównać powierzchnię. Można spryskać wodą lub posmarować

Kocham..lubię..gotuję..
Domowe bułki z chrupiącą skórką 76

Lubicie bułki z chrupiącą skórką, a puszyste w środku? Mam dla Was prosty przepis na takie domowe pieczywo, zupełnie bez konieczności wyrabiania ciasta. Bułeczki te pysznie smakują solo, a z domowym dżemem i ciepłym kakao dostają laur Najpyszniejszej Kolacji Koniecznie je wypróbujcie! Składniki (na 8 bułek): 2 1/2 szklanki (600 ml) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 1/4 łyżeczki(...)gorącej wody z kranu (nie wrzątku!) Wykonanie: Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól i mieszamy. Dolewamy gorącej wody z kranu (nie z czajnika!) i delikatnie mieszamy. Ciasto będzie klejące i takie ma być Odstawiamy na blacie kuchennym na około 3 godziny do wyrośnięcia. Uwaga: nie stawiamy na grzejniku, tylko w temperaturze pokojowej! Po upływie przy pomocy szpatułki wykładamy

Lamarida.pl
Sycylijski przysmak cannoli siciliani z riccottą 99

u017cki soku z cytryny","1 opakowanie \u015bmietan - fix","50 g pistacji niesolonych","\u015bwie\u017ce maliny lub truskawkido dekoracji"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Wszystkie sk\u0142adniki przepisu potrzebne do wyrobienia ciasta, zagnie\u015b\u0107 r\u0119cznie. Nast\u0119pnie przy pomocy wa\u0142ka, rozwa\u0142kowa\u0107 ciasto kilkukrotnie by napowietrzy\u0142o si\u0119."},{"@type":"HowToStep","text":"Rozwa\u0142kowa\u0107 ciasto na grubo(...)u015b\u0107 oko\u0142o 0,3 mm i wyci\u0105\u0107 k\u00f3\u0142ka o \u015brednicy 10 cm. Owin\u0105\u0107 ciastem metalowe rurki do wypieku ciastek."},{"@type":"HowToStep","text":"Cannoli sma\u017cymy wraz z metalow\u0105 rurk\u0105 na g\u0142\u0119bokim t\u0142uszczu, rozgrzanym do temperatury 170 stopni. Gdy nabior\u0105 rumianego koloru, wyci\u0105gamy i ods\u0105czamy

ProstePesto.pl
PROSTY CHLEB Z GARNKA (NA DROŻDŻACH) 107

bardzo pyszny chlebek 👌  Z takim prostym przepisem poradzą sobie nawet początkujący w wypieku pieczywa. Podstawowy przepis na chleb z garnka można oczywiście modyfikować według  własnego gustu. Do ciasta można dodać np. orzechy, pestki dyni lub słonecznika, suszone zioła, czy suszone pomidory. Do przygotowania  chleba z garnka potrzebujemy  dużego żeliwnego garnka (bez plastikowych elementów, które mogłyby się(...)rozkruszamy do miski  i zalewamy 2 szklankami ciepłej wody. Mieszamy, kiedy się rozpuszczą dodajemy pozostałe skladniki. Mieszamy (ja robiłam to przy użyciu haka i miksera) do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na cała noc.  Następnego dnia posypujemy blat mąką i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne. Jeśli dysponujemy koszykiem do chleba to posypujemy

Walijskie Pichcenie
Pyszne CIASTKA Owsiane napakowane bakaliami 140

kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne CIASTKA Owsiane napakowane bakaliami Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto – składniki na około 22 duże ciastka: 220g miękkiego masła 180 cukru (użyłam ciemnego cukru, można użyć dowolnego) 2 duże jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można użyć cukru z wanilią(...)funkcji góra – dół przez około 6 minut. Prażyłam na drugiej od dołu półce piekarnika. 2. Orzechy po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. Ostudzone orzechy grubo posiekać. Ciasto: 3. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia

Mała Cukierenka
Chleb z suszonymi śliwkami i ziarnami 110

szklanki letniej wody  Śliwki kroimy na drobną kostkę. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy cukier oraz sól i wszystkie ziarna oraz śliwki. Dolewamy zakwas oraz wodę. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Ciasto oprószamy mąką z wierzchu, miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W słoneczny dzień polecam auto, gdzie wewnątrz temperatura(...)jest wyższa - optymalnie to około 25 °C. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki (30 cm długości). Odstawiamy na godzinę, żeby jeszcze trochę wyrosło. Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 °C i pieczemy jeszcze 50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb na kratkę, ściągamy papier i zostawiamy

Emskie Smaki
Ciasta czekoladowe – poznaj wyjątkowe pomysły i zaskocz swoich znajomych! 80

Ciasta czekoladowe nigdy nie tracą na popularności. Nic dziwnego! Mało kto jest w stanie oprzeć się czekoladzie, a zwłaszcza aromatycznym, puszystym czekoladowym wypiekom! Jak sprawić by ciasto czekoladowe było jeszcze bardziej wyjątkowe? Oto kilka wskazówek! Ciasta czekoladowe są idealnym pomysłem na poobiedni deser, ale także uroczyste przyjęcie. Przepisów jest wiele. Wśród nich możemy znaleźć zarówno … Czytaj dalej Ciasta czekoladowe(...)poznaj wyjątkowe pomysły i zaskocz swoich znajomych! Artykuł Ciasta czekoladowe – poznaj wyjątkowe pomysły i zaskocz swoich znajomych! pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
CIASTECZKA Z NERKOWCAMI 76

masła 3 łyżki cukru 1 jajko 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam suche składniki, dodaję miękkie masło i szybko ugniatam na gładkie ciasto. Nerkowce drobno siekam ostrym nożem, dodaję do ciasta – wgniatam je delikatnie w ciasto aż do połączenia. Z ciasta tworzę kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam na 30 minut(...)lodówki. Można też na ok. 15 minut wstawić do zamrażarki. Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Z ciasta urywam małe kawałki – ok. wielkości orzecha włoskiego. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Ustawiam okrągłą foremkę i wypełniam ją porcjami ciasta, dzięki czemu ciastka nabierają ładnego okrągłego kształtu. Możecie użyć dowolnej mniejszej

Zasmakuj Kuchni
Sałatka wiosenna z jajkami 339

Prosta sałatka wiosenna z nowalijkami...sałatą, ogórkami, rzodkiewkami i szczypiorkiem, z dodatkiem jajek gotowanych na twardo, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz

Kuchnia MagdaLeny