ciasto - 162155 przepisów (strona:2471/10811)

Cytrusowa pianka na słomce ptysiowej – ciasto bez pieczenia 157

Cytrusowa pianka na słomce ptysiowej – ciasto bez pieczenia To pyszne letnie ciasto bez pieczenia. Idealne na gorące dni. Minimalna ilość składników, orzeźwiający smak i tak proste wykonanie, że po prostu trzeba spróbować. Ja latem często przygotowuję takie pianki. Dzisiejsza wersja szczególnie mi smakuje. Wymyśliłam ją pod wpływem chwili i zawsze znika bardzo szybko. Cytrusowa pianka na słomce ptysiowej dziś(...)dole, gdy będziemy ostrożnie i powoli wlewać resztę naszej śmietanowo-cytrynowej mieszanki. Blaszkę wkładamy do lodówki i zostawiamy do całkowitego stężenia naszej cytrusowej pianki. Przed podaniem na wierzch ciasta układamy plasterki bananów (lub inne ulubione owoce np. truskawki). Smacznego Cytrusowa pianka na słomce ptysiowej – ciasto bez pieczenia

Słodkie okruszki
Placek Truskawkowy z Masą Budyniową i Galaretką 81

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lubicie lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasta? Postawcie na placek truskawkowy z masą budyniowa i galaretką. Z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 4 łyżki cukru 6 łyżek mąki cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru łyżka mąki pszennej 2 łyżki budyniu śmietankowego pół kostki

Przepiski.pl
Pierogi z mięsem mielonym 116

mnie z łopatki wieprzowej 1 jajko 1 duża cebula olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, słodka papryka do okrasy 1 duża cebula. Smalec/olej Składniki na ciasto: 550 gram mąki pszennej ok 300 ml ciepłej wody szczypta soli 30 ml oleju Uwaga: Z tych proporcji składników wyszło mi 32 pierogi z mięsem i zostało jeszcze(...)ciasta na pierogi. Ja robiłam jeszcze część z innym farszem. Jeśli chcemy wykorzystać całe ciasto musimy albo zwiększyć składniki na farsz albo zrobić mniej ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebulę kroimy w piórka a następnie podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, gdy ładnie się zeszkli dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do mięsa mielonego, usmażone mięso

Blog kulinarny S9.PL
FOCACCIA Z POMIDORAMI KOKTAJOWYMI I CEBULĄ 140

środku puszysta, pokrojoną na mniejsze kawałki można podawać do grilla. Dodatki możemy modyfikować według uznania. Zaczyn: 10 g świeżych drożdży 50 ml ciepłej wody Łyżeczka cukru Łyżka mąki pszennej Ciasto: 270 g mąki pszennej 230 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli  2 łyżki oliwy Wierzch: pomidorki koktajlowe 1/2 średniej czerwonej cebuli 2-3 łyżki oliwy sól gruboziarnista  świeże(...)zioła np cząber, rozmaryn Zaczyn: Do ciepłej wody włożyć drożdże,wsypać cukier i mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 min. Ciasto: Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać sól, zaczyn, ciepłą wodą i oliwę. Dokładnie wymieszać, następnie wyrabiać ciasto ok 10 minut.  Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przełożyć do okrągłej

Niespełnione zdolności kulinarne
Drożdżówki makowe 143

Dziś chcę podzielić się przepisem na pyszne drożdżówki makowe, które można nadziać ulubionym dżemem, nutellą, kajmakiem lub ulubionymi owocami. Ciasto wychodzi mięciutkie i bardzo delikatne, a makówki smakują wyśmienicie. Swoje bułeczki nadziałam domowymi powidłami śliwkowymi – wyszło przepysznie. Spróbujcie Składniki: – 500-520g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 7g drożdży instant – 300ml ciepłego mleka (temp(...)czasie dodać jajko, roztopione i wystudzone masło, mak, sól i ekstrakt z wanilii i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę (na dwa razy) i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 1-1,5h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, delikatnie zagnieść i podzielić ciasto

Smaki Armine
Paluchy ze szparagami - czyli zielone szparagi w cieście francuskim do grilla lub do obiadu 121

danie posłuży jako przekąska, lub dodatek do obiadu bądź dań grillowych. Paluchy z ciasta francuskiego ze szparagami to dla wielu coś zaskakującego, szczególnie kiedy podaje się je w takiej formie do grilla. Robi się je błyskawicznie, więc najlepiej przygotować je na świeżo, tuż przed podaniem. Polecam zrobić do nich sos, który genialnie komponuje się także z pieczonymi ziemniaczkami.  SKŁADNIKI(...)pęczek świeżych, zielonych szparagów ·        1 op. schłodzonego ciasta francuskiego ·        jajko ·        sezam SOS: ·        ok. 100 g sera feta ·        5-6 łyżek jogurtu greckiego ·        2 ogórki

Calzonella.com
Pałki z kurczaka w ketchupie 120

Pieczone w piekarniku podudzia z kurczaka w słodko-ostrej marynacie pomidorowej na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. W wersji łagodniejszej używamy ketchupu

Kuchnia MagdaLeny
Bułeczki mleczne z czosnkiem i ziołami 105

masełkiem czosnkowo-ziołowym. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, długo zachowują świeżość i puszystość. Idealne jako przekąska lub dodatek do grilla. Polecam!       Składniki: Ciasto: 550g mąki pszennej 250ml letniego mleka 60g miękkiego masła 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 30g miodu 1 jajko szczypta soli Masło czosnkowo-ziołowe: 50g miękkiego masła 2 ząbki czosnku(...)ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia *** *** Następnie resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy miód, jajko, resztę mleka, sól, oraz miękkie masło i wyrośnięty zaczyn z drożdży. Ciasto dobrze wyrabiamy przez kilka minut. Najlepiej robić to za pomocą robota z hakiem *** *** Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na około

Blog z Apetytem
Szarlotka orzechowa 90

szarlotka jest tak dobra, że szkoda tracić czasu na czcze gadanie. Co bym nie napisał, to i tak nie odda jej smaku. Powiem tylko, że to jedne z najlepszych ciast jakie zrobiliśmy. Znaczy my oboje, z Anią, ogólnie bardzo jaramy się szarlotkami, więc możemy nie być obiektywni. Być może zdarzało się nam robić lepsze ciasta. No ale to w końcu(...)szarlotka, więc jakby nic nie może być lepsze od niej. Tak czy siak, cieszymy się – to tak na marginesie zupełnie – że na naszym blogu pojawia się coraz więcej ciast. My, Polacy, ogólnie lubimy piec ciasta. Zapewne wynieśliśmy to z czasów komuny, gdy ciast raczej kupić się nie dało. Kto chciał jeść, ten musiał sobie upiec. Albo chociaż znać kogoś

Marder&Marder Manufacture
Proziaki – szybkie bułeczki z patelni 71

sztuk Przygotowanie: 30 minut Składniki: – 250-290 g mąki pszennej typ 450 lub krupczatki (klasycznej mąki pszennej dasz nieco mniej, krupczatki odrobinę więcej, musisz dopasować do konsystencji ciasta) – 200 ml maślanki – 1/2 łyżeczki sody – 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Do misy miksera dodaj maślankę, 250 g mąki, sól i sodę. Miksuj z użyciem końcówki typu hak. Jeśli ciasto jest(...)nadal bardzo klejące dodaj nieco więcej mąki. Przy krupczatce użyłam blisko 290 g mąki. Ale jej ilość zależy też od samej maślanki. Pozostaw ciasto na 20 minut aby odpoczęło. Blat podsyp mąką, wyłóż ciasto na blat i jeśli nadal się lepi to podsyp je też na górze odrobiną mąki. Za pomocą wałka (alternatywnie ugniatając dłońmi) rozwałkuj ciasto na grubość około

nietylkopasta.pl
Pianka truskawkowa – ciasto bez pieczenia 152

Pianka truskawkowa to pyszny pomysł na ciasto bez pieczenia na gorące dni. Pianka nie jest słodka, następną zaletą tego ciasta jest to, że można go zjeść naprawdę dużo i nie zasłodzić się. Jest bardzo smaczne i delikatne. Polecam zrobić takie a z pewnością będziecie zadowoleni. Dla dzieci to rarytas. Moje były zachwycone. Ciasto przygotowuje się … Czytaj dalej Pianka truskawkowa(...)ciasto bez pieczenia Artykuł Pianka truskawkowa – ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Dania z makaronem - 20 najlepszych przepisów 105

Dania z makronem od zawsze na blogu cieszą się dużą popularnością. Dlatego postanowiłam ułatwić Wam szukanie i zebrałam 20 najlepszych przepisów na dania makaronowe. Do wyboru

Kuchnia MagdaLeny
Pomidorowe bułeczki z sezamem 99

domowe to domowe. Pachnące, chrupiące i własnoręcznie upieczone. Dzisiaj upiekłam bułeczki o pięknym pomidorowym kolorze. Pyszne i niezwykle mięciutkie. Na śniadanie, na kolację czy na piknik. Do ciasta dodałam koncentratu pomidorowego i sezamu. Musicie koniecznie spróbować takich bułek. Smacznych inspiracji życzę i zachęcam do pieczenia. Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłego mleka(...)mąkę i sezam, wlewamy płynne składniki  i dokładnie mieszamy łyżką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na 30 minut. 2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i oliwę i zagniatamy na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną aż ciasto będzie gładkie i będzie ładnie odchodziło od ręki. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy kolejne

Izabelawkuchni