ciasto - 162155 przepisów (strona:2465/10811)

Krokiety z jajkiem i szczypiorkiem 99

bardzo syte. Z przepisu wychodzi ok 9-10 krokietów, którymi spokojnie naje się 4-5 osób. Mimo że są ciut pracochłonne, warto je przygotować dla ich świetnego smaku. Ciasto na naleśniki wykonujemy z  przepisu podstawowego . {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/krokiety-z-jajkiem-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/krokiety-z-jajkiem-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads(...)u0107 i pokroi\u0107 w drobn\u0105 kostk\u0119.\r","Mleko, wod\u0119, m\u0105k\u0119, 1 jajko, proszek do pieczenia, odrobin\u0119 soli i cukru zmiksowa\u0107, \u017ceby ciasto by\u0142o lej\u0105ce i lekkie.\r","Sma\u017cy\u0107 na oleju na rozgrzanej patelni.\r","Gdy sp\u00f3d nale\u015bnika si\u0119 przysma\u017cy, obr\u00f3ci\u0107 na drug

Bardzo Gruby Smok
Drożdżówki z serem i lukrem 97

pysznych, pachnących drożdżowych bułeczek z serem. Idealne na piknik, małe co nieco do porannej, leniwej, weekendowej kawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżówki z serem i lukrem Składniki Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 60 g masła (rozpuszczone) 25 g drożdży 1 jajko 1 żółtko 4 łyżki cukru szczypta soli Składniki na nadzienie: 30 dag zmielonego sera(...)tłustego lub śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki masła (roztopionego i wystudzonego) 1/3 szklanki drobnego cukru Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Instrukcje Ciasto: W misce rozkruszamy drożdże dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i pół szklanki lekko podgrzanego mleka. (Uwaga mleko nie może być zbyt ciepłe bo zniszczymy drożdże). Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Masło

To co lubię - gotuję i polecam
Mini ptysie 75

pyszne mini ptysie z bitą śmietaną i kremem truskawkowym. Są obłędne, a ich zrobienie naprawdę nie wymaga wielkich umiejętności. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Mini ptysie Składniki Składniki na ciasto: 150 g mąki 250 ml wody 100 g masła 4 jajka + 1 1 łyżka cukru 50 ml śmietanki kremówki 30 % 8 kostek czekolady gorzkiej Składniki na krem truskawkowy: serek mascarpone(...)wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Do przestudzonej masy wlewamy część jajek i mieszamy drewnianą łyżką, aż się połączą. Po chwili dodajemy resztę jajek i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Masę wkładamy do rękawa cukierniczego ew. do mocnego woreczka, w którym odcinamy róg i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe ptysie. Pamiętajcie, że nie mogą być zbyt duże

To co lubię - gotuję i polecam
Faworki – Chrust 95

smażenia (olej lub smalec) cukier puder do posypania Instrukcje Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia dodajemy żółtka, spirytus, śmietanę i sól. Dokładnie wyrabiamy, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto wałkujemy na grubość 2 mm, (starajmy się jak najmniej podsypywać mąką) wykrawamy paski o szerokości 2-3 cm, długości(...)Nacinamy wzdłuż po środku, przewijamy. Smażymy na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym i wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Z tego samego ciasta możemy zrobić róże karnawałowe. Wykrawamy wtedy po 3 koła różnej średnicy, brzegi nacinamy w kilku miejscach. Sklejamy je po środku smarując odrobiną białka, smażymy . Wystudzone posypujemy cukrem pudrem, a w środek wkładamy np. kandyzowane wiśnie. Artykuł Faworki

To co lubię - gotuję i polecam
Jagodzianki 82

partia w tym roku. Zimą możecie zrobić je z mrożonych jagód. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jagodzianki Czas przygotowania 1 godz Czas gotowania 17 min Porcje 18 Składniki Składniki na ciasto: 580 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 2 czubate łyżki serka mascarpone 100 masła 2 jajka 6 łyżek cukru 0,5 l jagód (świeże lub mrożone(...)łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki mieszamy w miseczce i odstawiamy do wyrośnięcia. W misce łączymy wszystkie składniki tj. mąkę, rozczyn i masę jajeczną. Wyrabiamy kilka minut mikserem. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na godzinę. Jagody mieszamy z cukrem pudrem. Jeśli używacie mrożonych jagód, należy je wcześniej rozmrozić (najlepiej na sitku) i osączyć z nadmiaru soku. Łyżką

To co lubię - gotuję i polecam
Pierogi z soczewicą i pieczarkami 157

soczewicą i pieczarkami Składniki Składniki na farsz: ¾ szklanki czerwonej soczewicy 600 g pieczarek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej 1 żółtko ¾ szklanki gorącej wody 2 łyżki masła ½ łyżeczki soli Składniki na sos: 250 g jogurtu naturalnego mały ząbek czosnku 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku Instrukcje(...)jajkiem i solą. Do gorącej wody wkładamy masło i odstawiamy do czasu, aż się rozpuści po czym wlewamy do mąki i najpierw łyżką, a później rękoma wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wstawiamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut żeby ciasto odpoczęło. Ciasto wałkujemy dość cienko, wykrawamy koła o średnicy 14 cm nakładamy dość sporo farszu i sklejamy

To co lubię - gotuję i polecam
Racuchy – potargane pączki 92

około 10 minut. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę, sól i wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy, stopniowo dodając pozostałe mleko, aż uzyskamy właściwą konsystencję. Ciasto nie może być zbyt gęste ponieważ racuchy wyjdą twarde jeśli będzie rzadsze wyjdą bardziej delikatne. Na koniec dodajemy łyżkę masła i chwilę jeszcze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)żeby ładnie wyrosło. W garnku rozgrzewamy olej i porcjami nakładamy ciasto. Najlepiej łyżką od zupy, którą za każdym razem maczamy w kubku z wodą (wtedy ciasto nie klei nam się do łyżki.) Usmażone racuchy odkładamy na ręcznik papierowy, przestudzone obficie posypujemy cukrem pudrem. Racuchy nie są zbyt słodkie, cukru do ciasta nie dajemy zbyt dużo, a to dlatego żeby

To co lubię - gotuję i polecam
Mini pizze ze szparagami 73

pizze ze szparagami, oczywiście składniki mogą być dowolne. Jednak staram się wykorzystać sezon na szparagi maksymalnie. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Mini pizze ze szparagami Porcje 16 Składniki Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 150 ml letniej wody 50 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Składniki na sos: 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżka suszonego oregano(...)łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego czosnku sól do smaku cukier do smaku Dodatkowo: wiązka szparagów 250 pieczarek 5 dag salami 1 mozzarella Instrukcje Ciasto: W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, łyżeczkę mąki i wlewamy część wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, rozczyn i resztę wody, dokładnie wyrabiamy. Miskę przykrywamy

To co lubię - gotuję i polecam
Drożdżowe racuchy z jagodami 83

drożdżami, łyżką cukru i 1/3 szklanką mleka. Odstawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, jajko, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn. Mieszamy dokładnie rózgą, ciasto będzie dość rzadkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na min.40 minut. Wyrośnięte ciasto mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i nakładamy porcję ciasta (pełna łyżka), na wierzch posypujemy jagodami(...)delikatnie je wciskamy w ciasto. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Nie mogą się smażyć zbyt mocno bo będą surowe w środku. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem i świeżymi jagodami. Smacznego :) Artykuł Drożdżowe racuchy z jagodami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Bułeczki dyniowe 85

Sezon na dynię trwa, korzystajmy :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bułeczki dyniowe Składniki 250 g dyni 15 g masła ( 1 płaska łyżka) 30 ml miodu (3 płaskie łyżki) Składniki na ciasto: 150 ml mleka 2 płaskie łyżki cukru (20 g) 25 g świeżych drożdży 1 duże jajko 1 łyżka cynamonu 410 g mąki pszennej Instrukcje Dynię rozdrabniamy malakserem lub ścieramy(...)tarce, przekładamy do garnka dodajemy masło i dusimy do miękkości, aż całkiem się rozpadnie. Pod koniec dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto: Do miseczki rozkruszamy drożdże dodajemy cukier i część mleka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, resztę cukru, cynamon, rozczyn i wystudzoną dynię. Dokładnie wyrabiamy (dość długo), gładkie

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasteczka gęsie łapki 97

Ciasteczka gęsie łapki to wyjątkowo smaczne, kruche ciasteczka, które smakiem przypominają połączenie ciasta kruchego i francuskiego, i naprawdę trudno oprzeć się żeby nie zjeść ich wszystkich od razu ;). Ciasteczka te kształtem przypominają gęsie łapki stąd pewnie ich nietypowa nazwa. Są bardzo proste w przygotowaniu dlatego zachęcam Was do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasteczka gęsie łapki Składniki(...)biały lub brązowy Instrukcje Masło wkładamy do zamrażarki. Zamrożone scieramy na tarce, dodajemy przesianą mąkę, pokruszony ser, wodę i żółtka. Dokładnie siekamy nożem, i po chwili szybko zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min.godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy dość cienko, 2-3 mm lekko podsypując mąką (naprawdę odrobinę). Wykrawamy

To co lubię - gotuję i polecam
Wytrawna tarta z kurkami 136

lata i początku jesieni. Świetnie sprawdza się jako przystawka na zimno lub obiad, po wyjęciu prosto z piekarnika. Przepisy z kurkami znajdziecie TUTAJ . Wytrawna tarta z kurkami – Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 200 g kurek 1 cebula 200 ml śmietanki 30% 3 jajka tymianek, sól, pieprz 60 g startego(...)żółtego sera 1 łyżka posiekanej natki pietruszki   Wykonanie: Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30-60 minut. Dużą formę na tartę wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 190 st.C (góra-dół). Ciasto rozwałkować na okrągły placek

Pasja Smaku
PROSTE UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 101

Uwielbiam proste ciasta z owocami ... drożdżówki, kruche, ucierane, muffinki ... grunt, żeby nie było w nich kremu, za którym najzwyczajniej nie przepadam 😕 Dlatego też na moim blogu znajdziecie sporo przepisów na  te ulubionych przeze mnie ciasta 😃 Dziś zostawiam Wam  Czytelnicy, kolejny prosty przepis na bardzo fajne ucierane ciasto, które możecie upiec z Waszymi ulubionymi owocami.  U mnie wybór(...)padł na rabarbar ... kocham połączenie jego kwaśnego smaku ze słodką, maślaną kruszonką ... 😍 Ciasto nie jest suche, i długo zachowuje swoją wilgotność. Składniki: 2.5 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru 1 cukier waniliowy 16 g 5 jajek 3/4 szkl oleju 1/3 szkl mleka szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy

Walijskie Pichcenie
Sernik z rosą. Zaskocz swoich znajomych wyjątkowym deserem! 86

Sernik z rosą to bezkonkurencyjny deser! Świetnie nadaje się na wyjątkowe uroczystości w gronie najbliższych. Jak go przygotować? Sernik z rosą to przepyszne ciasto, które świetnie prezentuje się na stole podczas wyjątkowych uroczystości. Zachwyca swoim eleganckim, efektownym wyglądem jednak niezwykły wygląd to nie wszystko! Wypróbuj kruchego spodu, przepysznej masy serowej i delikatnej bezowej pianki z wprost magicznymi kropelkami rosy(...)spodu czy sernik nowojorski, w którym spód przygotowuje się z krakersów z mąki graham lub herbatników. Istnieje również sernik królewski, sernik japoński oraz sernik na zimno! Dzięki temu, ciasto może mieć orzeźwiający charakter, idealny na lato, jak również stanowić świetny dodatek do kawy lub herbaty podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Do masy serowej, w zależności od upodobań, można dodać

Żyję by jeść