ciasto - 162155 przepisów (strona:2496/10811)

Drożdżowe bułeczki na kefirze z serem i jabłkami 72

Domowe drożdżówki na kefirze są pyszne, mięciutkie i puszyste. Zamiast kefiru do ciasta możemy dodać zsiadłego mleka, maślanki lub jogurtu. Bywa, że nie wszyscy przepadają za nadzieniem z  sera i jabłek, wówczas część bułek możemy wypełnić ulubionym dżemem. Składniki na 9 bułeczek CIASTO* 500 g mąki 25 g świeżych drożdży 1 jajko 60 g miodu 200 ml kefiru(...)masła szczypta soli NADZIENIE SEROWE 30 g masła 40 g cukru 250 g twarogu 1 żółtko DUSZONE JABŁKA 4 jabłka 3 łyżki soku z cytryny 20 g cukru Wykonanie CIASTO Drożdże rozprowadzamy z miodem, dodajemy jajko, kefir, mąkę, stopione masło, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy

Tajemnice Smaku
Proste faworki z mascarpone 278

wódki + olej do smażenia + cukier puder do posypania Sposób wykonania: Do miski przesiej mąkę, a następnie dodaj szczyptę soli, cynamon, mascarpone oraz żółtka i wódkę lub spirytus. Zagniataj ciasto, aby było gładkie i jednolite. Następnie poouderzaj w nie wałkiem, aby wtłoczyć powietrze. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe ciasto podziel na 4 części(...)Każdą z nich rozwałkuj bardzo cienki, ale nie za cienko Tak na ok. 1 – 2 mm. Z ciasta wycinaj paski wzdłuż i każdy z nich przekrawaj w poprzek ciasta. Powinnaś otrzymać takie wydłużone romby. Każdy kawałek natnij po środku i przełóż jeden jego koniec przez otwór. Postępuj tak, aż do wykończenia ciasta. W dużym garnku rozgrzej olej. Faworki smaż

365 dni dookoła kuchni
Makaron z szynką i serem 120

Bardzo proste danie obiadowe z  kilku podstawowych składników i  makaronem w roli głównej. Gotowe w 15 minut!  Makaron typu kolanka z kawałkami szynki

Kuchnia MagdaLeny
Keto tort czekoladowy (Paleo, LowCarb) 176

Jednocześnie akurat tak się składa, że wśród moich najbliższych jest styczniowy jubilat. Na początku roku nie brakuje więc okazji do świętowania. A skoro świętowanie, to także słodkości w postaci ciast i tortów. Zwłaszcza na urodziny! Ciężko więc pozostać wiernym noworocznym postanowieniom i narzuconym sobie restrykcjom dietetycznym. Tak by się przynajmniej wydawało, bo dzisiejsza propozycja łamie generalną zasadę, że słodkości(...)lepiej trzymał formę. Jeśli pamiętacie babeczki, to wiecie, że zawierały one zarówno cukinię jak i awokado . Tak jest też w tym przypadku. Tak, tak – blaty naszego tortu to czekoladowe ciasto z cukinii, a czekoladowy krem powstał na bazie miąższu z awokado . Nie ma to, jak połączyć przyjemne z pożytecznym! Taki tort to bowiem świetny sposób na przemycenie do menu większej

Modern Cave Girl
Sernik na zimno z morelami 112

opcję bez pieczenia. Sernik na zimno to idealna opcja na deser dla osób, które nie lubią piec bądź nie mają warunków na standardowe wypieki. Bardzo szybko się przygotowuje takie ciasto i nie wymaga wielu skomplikowanych składników. Jest to niesamowicie delikatny sernik na zimno z morelami. Jeśli nie ma sezonu na morele, to można też użyć moreli z puszki, ewentualnie wymienić(...)brzoskwinie. Z pewnością przepis na ten sernik przekona do siebie każdego miłośnika deserów i słodyczy. Ciasta tego typu idealnie sprawdzają się na letnie upalne dni. Nie są zbyt ciężkie i bez wyrzutów sumienia może się nimi zajadać. Ciasta na zimno dadzą idealne orzeźwienie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta bez pieczenia . Składniki: 160 ml mleka 450 g mleka

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Filety rybne w cieście piwnym 105

Ryba w cieście piwnym to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sposobu smażenia ryby w panierce. Z wierzchu mamy chrupiące ciasto, a w środku mięciutki i soczysty filet rybny. U mnie jest to filet z morszczuka, ale w ten sposób możemy przyrządzić każdą inną rybę, na przykład dorsza czy mintaja. To danie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale możemy również przygotować(...)Święta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 400 g filetów rybnych (u mnie morszczuk) sól, pieprz sok z 1/2 cytryny Ciasto piwne: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka jasnego piwa szczypta soli olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wbić jajko i wlać piwo. Za pomocą trzepaczki lub łyżki dokładnie wymieszać

Danka Pichci
tort makowy 84

Głosów:10    Średnia:5/5] składniki na ciasto makowe: 200 g suchego maku 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 3 łyżeczki zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną przesiewamy z ziemniaczaną(...)oraz proszkiem do pieczenia, mieszamy z makiem i zmielonymi migdałami. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczonej, samo dno). Pieczemy do tzw. suchego patyczka przez ok. 45 min. w 170-180 st. C. Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy blaty. składniki na krem: 400 ml mleka 1 budyń

Domowy Smak Jedzenia
Orzechowe ciasto z wiśniami, czekoladą i cynamonową kruszonką 99

Zabierając się za to ciasto zastanawiałam się czy to w ogóle może smakować - orzechy laskowe, wiśnie i cynamon w jednym wypieku? No i do tego czekolada, ale czekolada pasuje chyba do wszystkiego..;). Moje obawy okazały się niesłuszne, bo ciasto wyszło pyszne. Naprawdę mocno orzechowe, wilgotne, z kwaskowymi wiśniami, które przełamują słodycz ciasta. Takie trochę bardziej jesienne niż zimowe :). Orzechy laskowe(...)można wymienić na włoskie, ale wiadomo, że smak ciasta będzie wówczas inny. Można też zamiast wiśni użyć jabłek, one również świetnie tu będą pasować. Bardzo polecam na weekend :) . Składniki: 180 g mąki pszennej tortowej 180 g masła 180 g zmielonych orzechów laskowych 130 g drobnego brązowego cukru 3 duże jajka 70 g czekolady gorzkiej lud deserowej, posiekanej

Opowieści z piekarnika
Spaghetti z pesto z buraków 109

Makaron typu spaghetti podany z buraczanym pesto przygotowanym z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku, twardego sera żółtego oraz ziaren słonecznika. Pyszne wegetariańskie danie o przepięknym kolorze

Kuchnia MagdaLeny
Udka po tajsku 111

Udka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak

Kuchnia MagdaLeny
przepis na domowy chleb orkiszowy na zakwasie 152

zdrowotne właśnie dzięki odpowiednio dobranym składnikom, więc nie należy bagatelizować żadnych szczegółów przepisu. W pierwszej kolejności należy przygotować zakwas, co trzeba zrobić kilkanaście godzin wcześniej przed rozpoczęciem docelowego wyrabiania ciasta. Odpowiednio wczesne nastawienie zakwasu jest niezwykle istotne dla ostatecznego rezultatu. Następnie przechodzi się do nastawienia ciasta na chleb. Do wyrośniętego zaczynu dodaje się mąkę orkiszową, opcjonalnie mąkę żytnią w mniejszej(...)ilości, sól, wodę, a także ziarno orkiszu. Takie ciasto można wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera. Zalecane jest jednak wyrabianie ręcznie. Jeśli przed dodaniem ciasta do zaczynu okaże się, że zaczyn zakwasu nie wyrósł odpowiednio, można dodać do niego odrobinę drożdży piekarskich. Przy dobraniu odpowiednich proporcji, ciasto powinno wyrabiać się dość łatwo. Następnie wyrobione ciasto formuje się i przekłada

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z paluszkami krabowymi 157

Sałatka z paluszkami surimi oraz ryżem, papryką, awokado, ogórkiem, szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki, podana z czosnkowym sosem jogurtowym. Pyszna i lekka sałatka, która świetnie się sprawdzi

Kuchnia MagdaLeny
Bułki hamburgerowe z kleikiem tangzhong 103

mleka Składniki bardzo dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie kilka minut podgrzewać w rondelku na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zrobi się gęsty kleik. Przed dodaniem do ciasta ostudzić. Ciasto: cały kleik tangzhong (zimny) 120 g mleka 12 g drożdże świeże lub 4 g instant 320 g mąki pszennej typ 650 7 g soli(...)cukru 1 całe jajko 1 żółtko po dobrym wyrobieniu na samym końcu wrobić w ciasto masło 42 g masła miekkiego, wcześniej ocieplonego Fermentacja ciasta 1-1,5 godziny w cieple, aż ciasto powiększy swoją objętość ok. 2 razy. Następnie podzielić ciasto na porcje po ok. 110 g i uformować bułki jak na filmiku podanym wyżej. Wyrastanie 1,5 godziny

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciastka francuskie z budyniem i owocami 120

Kruche słodkości z budyniem i owocami do kawy. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 3 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego, 250 ml mleka, łyżka cukru, 4 łyżeczki nutelli, 4 łyżeczki dżemu porzeczkowego, owoce: kiwi, mandarynka, cukier puder do posypania, jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie dzielimy na 8 części. zawijamy brzegi ciasta - jak na obrazu poniżej.  Układamy(...)blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Budyń rozrabiamy w mleku, dodajemy cukier, podgrzewamy, mieszając co jakiś czas, aż masa zacznie gęstnieć. Na ciasto nakładamy: po pół łyżeczki nutelli, po pół łyżeczki żemu oraz budyń. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-18 minut, aż ciasto nam się zarumieni. Wyjmujemy, studzimy. Kiwi obieramy

Lena Gotuje

Proponowane wyszukiwania