ciasto - 162155 przepisów (strona:2495/10811)

Chrust z bitą śmietaną – faworkowe rurki z bita śmietaną 126

Prawie wszyscy lubimy faworki i rurki z kremem. I jest sposób, aby to połączyć :) A znajdziemy go w książce Marii Disslowej Jak gotować z 1930 roku. Ciasto : 150 g mąki pszennej, 20 g masła, 20 g cukru pudru, 1 jajko, 1 żółtko, 1 łyżka rumu, mąką do podsypywania, krem : 250 ml śmietany kremówki 30%, cukier waniliowy, 30 g cukru pudru(...)smażenia : 700 g smalcu, 2 łyżki rumu, cukier puder do posypania, rurki metalowe do rurek (smażonych, pieczonych) Zagnieść ciasto: przesiać mąkę na stolnicę, dodać zimne masło, siekając wymieszać mąkę z masłem. Zrobić w mieszaninie wgłębienie i wlać w nie jajko, żółtko, rum i cukier puder. Szybko i bardzo dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto powinno być troszkę luźniejsze niż na pierogi. Ciasto

królestwo garów
Placek bez pracy - z owocami 155

pracy to wypiek idealny, ponieważ jest błyskawiczny do przygotowania. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą, np. trzepaczki. Dodatkowo w jego składzie nie ma ani grama dodatkowego tłuszczu! Bazą do ciasta jest kwaśna śmietana. Placek jest miękki i puszysty. Podczas pieczenia ciasto bardzo urośnie.  Składniki na formę do tortownicy o średnicy 18 cm lub keksówkę o długości(...)sobą. Następnie wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wlać olejek. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać (krótko i tylko do połączenia składników) . Powstanie dosyć gęste ciasto. Formę posmarować masłem i wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć owoce (wykorzystałam wiśnie) . Piec przez około 40-50 w 180°C do zarumienienia i suchego patyczka. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Etapy

Ugotować
Ciasto na słomce ptysiowej z musem czekoladowym i galaretką 123

Ciasto na słomce ptysiowej z musem czekoladowym i galaretką to pyszny deser, który sprawdzi się przy każdej okazji. Jest naprawdę proste w przygotowaniu, a smakiem zachwyci wszystkich. Oczywiście jeśli lubicie puszyste kremy czekoladowe i galaretkę. Pomysł na mus zaczerpnęłam z przepisu na tort - klik , który kiedyś przygotowywałam na jednych z warsztatów kulinarnych. A spód ze słomki ptysiowej jest rewelacyjny, smaczny(...)oraz wygląda inaczej, aniżeli z innymi ciastkami! To kto spróbuje takiego połączenia? Ciasto na słomce ptysiowej z musem czekoladowym i galaretką - składniki: (Forma o wymiarach 22 x 27 cm)  Spód: około 100g słomki ptysiowej Mus czekoladowy: 500 ml śmietanki 36% 150g czekolady (*) Wierzch: 2 galaretki (u mnie tym razem truskawkowe) + 900 ml wody Ciasto na słomce ptysiowej z musem

Di gotuje
Pierogi z indykiem, szpinakiem, pomidorami suszonymi i pinii 116

Ciasto na pierogi można po swojemu przygotować, ale warto mojego przepisu wypróbować.  Jest elastyczne, do tego farszu idealne, nie za miękkie, nie za twarde. Farsz zaś z polędwiczek z indyka przygotowałam, które podsmażyłam, krótko zmiksowałam, potem z cebulką, szpinakiem, pomidorami połączyłam, ale jeszcze serek i pinii dołożyłam.  Pierogi wyszły pysznie, nietypowo, a z masłem rozmarynowym smakowały wyjątkowo. Skład(...)ciasto ok 45 szt.: ok. 450 g mąki poznańskiej typ 500, 1 duża łyżka masła, 200 ml gorącej wody (zagotowanej i odstawionej na 2 minuty). ½ łyżeczka soli, farsz: ok. 500 g polędwiczki z indyka (1 -2 szt.), 150 g serka twarogowego ze szczypiorkiem i cebulka, 1 niewielka cebula czerwona, 100 g świeżego szpinaku, 10 pomidorów suszonych w oleju, 2 łyżki

Moniki Smakołyki
Kociołek paprykowy z kurczakiem 100

Danie jednogarnkowe z makaronem - gotowe w 20 minut! Szybki i smaczny kociołek z kurczakiem oraz z dużą ilością papryki - czerwonej i żółtej, w sosie pomidorowym. Wszystkie

Kuchnia MagdaLeny
Torcik marchewkowy 123

Przepyszne ciasto marchewkowe nasączone kawą z kremem z dodatkiem białej czekolady. Sk ł adniki Ciasto - tortownica 21 cm: 100 g marchwii 150 ml oleju rzepakowego 100 g cukru 2 jajka 1 płaska łyżeczka cynamonu 170 g mąki pszennej tortowej (typ 450) 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 łyżki miodu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki wiórek kokosowych Krem(...)cynamonem. Na końcu dodajemy posiekane orzechy, marchew startą na grubych oczkach oraz wiórki kokosowe. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 45 minut. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. Blaty ciasta nasączamy kawą, smarujemy 1/3 kremu, układamy biszkopty nasączone w kawie, smarujemy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem, resztą kremu smarujemy boki i wierzch ciasta. Krem

słodki bratek
Ciasteczka “gęsie łapki” wg Aleex 85

kawałki. 2. Dodać do masła biały mielony ser. 3. Wsypać mąkę i włożyć żółtka. 4. Wszystkie składniki posiekać nożem. 5. Przesypać całość na stolnicę i szybko zagnieść jednolite ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Jeśli składniki będą zimne i szybko zagnieciemy dokładnie posiekane produkty, podsypywanie nie będzie potrzebne. Jeśli produkty będą ciepłe, ciasto będzie się kleiło do stolnicy i podsypywanie(...)będzie niezbędne. 6. Zagniecione ciasto owinąć folią spożywczą I przez 30 minut chłodzić w lodówce. 7. Po tym czasie w przekroju, wygląda ono tak: 8. Ciasto cienko rozwałkować (na grubość ok 3 mm), podsypując mąką. 9. W miseczce przygotować biały cukier. 10. Przygotować 2 blaszki z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. 11. Z ciasta wykrawać kółka o średnicy

W mojej kuchni
Proste pszenne bułki 150

wody wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i całość mieszamy. Ostawiamy na chwilę na bok. Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wlewamy nasze rozrobione drożdże i dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto (ja robię to ręcznie). W razie potrzeby można delikatnie (!) podsypać rękę mąką. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne, może być delikatnie lepkie. Z ciasta formujemy a la kulę. Miskę(...)ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około godzinę). Po tym czasie lekko oprószamy dłoń mąką i krótko znów wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy w dłoniach kulki (u mnie zazwyczaj 7-8 sztuk). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy  ściereczką i odstawiamy na 20 minut do lekkiego napuszenia. Po tym czasie każdą bułeczkę smarujemy

Słodkie okruszki
Tarta brokułowa z kurczakiem 133

Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 155g mąki orkiszowej – 155 g mąki ryżowej – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – mała pierś z kurczaka – 330 g jogurtu naturalnego – ok. 100 -125 g mozzarelli – 1 brokuł ok.500 g – 3 duże jaja – sól i pieprz – 1/2 ząbku czosnku – łyżeczka curry – łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie(...)Wyrobić ciasto (do przesianych mąk dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Kurczaka kroimy na małe kawałki doprawiamy solą , curry, pieprzem i papryką i smażymy na oleju, aż kurczak będzie kruchy. W misce wymieszaj jajka i jogurt. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty ząbek

I LOVE LIFE
Puszyste pączki nadziewane przed smażeniem 434

przełożyć żółtka, jajko, cukier oraz sól. Wszystko razem wymieszać. Dodać rozczyn i ponownie krótko wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać.  Na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło. Teraz już ciasto wyrabiamy ręcznie do czasu, aż ciasto wchłonie całe masło. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od rąk. W razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki. Ciasto przełożyć do miski,posypać odrobiną(...)mąki, przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat, podzielić na 25 równych części. Każdy kawałek lekko rozpłaszczyć w dłoniach, nażyć łyżeczkę powideł i sklepić. Odkładać łączeniem do dołu. (patrz film poniżej). Po uformowaniu wszystkich pączków odstawiamy je na ok 10 minut. W tym czasie nagrzewamy olej. Pączki smażymy na wolnym

Kulinarne przygody
Żurek z ziemniakami i białą kiełbasą 132

Żurek to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która najczęściej pojawia się na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Przygotowywany jest na zakwasie chlebowym z mąki żytniej i najlepszy

Kuchnia MagdaLeny
Czy czarna herbata jest zdrowa? 115

Gdy herbata została sprowadzona do Europy, była zalecana jako środek na poprawę kondycji. W Chinach stosowano ją jako środek przeciwbólowy i odtruwający organizm. Obecnie napar z

Kuchnia MagdaLeny
oponki serowe z nutą cytryny 174

widelcem. Dodajemy jajka, masło, cukier, sok oraz skórkę z cytryny i mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodajemy do masy serowej. Wyrabiamy ciasto. Na podsypaną mąką stolnicę przekładamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 1 cm, wykrawamy szklanką krążki a środek kieliszkiem. Smażymy z obu stron na głębokim tłuszczu. Wykładamy na talerze wyłożone ręcznikiem

Domowy Smak Jedzenia
Rolada z pieczarkami i szynką 125

konserwowej, bo wydawała mi się odpowiednio wilgotna do tego rodzaju wypieku. Polecam nawet użyć właśnie takiej. Podawać roladę można na zimno albo po odgrzaniu oczywiście pokrojoną w plastry. Składniki: Ciasto: * 20 dkg mąki * 1/2 kostki masła * 4 jajka * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 łyżeczki sody * 1/2 łyżeczki cukru * 1/3 łyżeczki soli Nadzienie: * 25 dkg pieczarek * 1 cebula(...)momentu odparowania płynu z pieczarek. Ostudziłam. Ser żółty i szynkę pokroiłam w kostkę i połączyłam z usmażonymi pieczarkami. Dodałam natkę pietruszki i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Zrobiłam ciasto Oddzieliłam białka od żółtek. Żółtka utarłam z masłem, dodałam mąkę, sodę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszałam i ugniotłam. Białka ubiłam z solą na sztywną pianę i połączyłam z ciastem

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z boczniaków 131

Wegetariański gulasz z boczniaków to świetna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Ciemny, aromatyczny sos pełen boczniaków, z dodatkiem suszonych grzybów oraz musztardy, która podkręca jego smak. Na

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania