pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TORT MARCHEWKOWY Z ORZECHAMI SKŁADNIKI: Ciasto: mąka uniwersalna (2 szkl.) jajka (4szt.) cukier (pół szkl.) cukier brązowy (1 szkl) proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki) soda oczyszczona (1,5 łyżeczki) sól (1 łyżeczka) cynamon (2 łyżeczki(...)posiekane nożem. wiórki czekoladowe do ozdobienia brzegu torcika. Potrzebne gadżety: mikser szpatułka papier do pieczenia tortownica 26 cm. szklanka 250 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Ciasto . Do dużej misy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Odstawiamy. Do misy miksera przekładamy jajka, obydwa cukry i miksujemy do powstania jasnej masy
RITA food channeldrożdże, sól, wlej całość wody. Woda musi być letnia, jeśli będzie za gorąca sparzysz drożdże, za zimna spowoduje, że drożdże nie zaczną wyrastać. Wyrabiaj przez kilka minut na jednolite ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto na chleb pełnoziarnisty będzie miało lekko mokrą konsystencje. Dodaj ziarna np. słonecznik, dynię, siemię lniane w dowolnej proporcji. Możesz zrobić również(...)wersję klasyczną bez żadnych dodatków. Miskę przykryj ściereczką, by nie wyschło na wierzchu i odstaw na około 40 minut, ciasto wyrośnie, jednak nie bardzo mocno. Piekarnik nagrzej do temperatury 210 stopni C. Podłużną blaszkę do ciasta wysmaruj odrobiną oleju. Do blaszki wlej całe wyrośnięte ciasto chlebowe, posyp jeszcze dodatkowo ziarnami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut
To Musisz Wiedziećbudyń będzie gęsty. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładką masę. Orzechy siekamy. Czekoladę rozpuszczamy z masłem. wykonanie ciasta: W formie (22x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia) układamy warstwę herbatników kakaowych, które smarujemy 1/3 masy kajmakowej. Na masie kajmakowej rozsmarowujemy 1/3 kremu budyniowego, który przykrywamy warstwą herbatników maślanych. Ponownie smarujemy
Domowy Smak Jedzeniawykorzystać resztki z lodówki, a tym samym opóźnią wychodzenia z domu do sklepu i przyczynią się do niemarnowania Pizza chlebowa bardzo pozytywnie zaskoczy Was swoim smakiem Pizza chlebowa Składniki ciasto: 350 g czerstwego chleba lub bułek 200 ml wody 80 – 100 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 25 g parmezanu lub innego sera żółtego(...)miski. Możesz zrobić to za pomocą rąk, noża lub miksera. Chleb nie powinien przypominać bułki tartej. Potem do rozdrobnionego chleba wlej odrobinę wody oraz połowę oliwy lub oleju. Wyrabiając ciasto stopniowo dolewaj wody, aż uzyskasz jednolitą i zwartą konsystencję. Następnie odstaw ciasto na 10 minut. W tym czasie przygotuj sos: sparz pomidory i obierz je ze skórki. Następnie włóż
365 dni dookoła kuchniTakie pierożki podaje się na zimno lub ciepło ze słodko kwaśnym sosem chili lub z sosem raita. Jadłam to w Anglii i bardzo mi smakowało. Wykonanie ciasta na pierożki – do miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie. Smalec pokroić na drobne kawałeczki, wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Masa musi być gładka. Ciasto rozwałkować cienko. Następnie pokroić na duże kwadraty(...)Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać mąkę, pokrojony drobno smalec, wlać wodę, wyrobić ciasto, czas 2 minuty, interwał reszta jak wyżej Wykonanie sosu raita, patrz tu http://kuchniapokolen.pl/sos-jogurtowy-indyjski-raita/ Wykonanie nadzienia – patelnię z olejem rozgrzać. Wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Smażyć aż stanie się lekko brązowa wtedy dodać posiekany czosnek. Smażyć mieszając kilka sekund. Dodać mięso mielone, wymieszać
Kuchnia Pokoleńoczyszczamy, myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do lekko podsmażonej cebuli, posypujemy solą oraz pieprzem i smażymy. Ugotowaną kaszę mieszamy z pieczarkami. Opcjonalnie dodajemy jajko. Doprawiamy do smaku. składniki na ciasto pierogowe: 450 g mąki 2 łyżki masła roztopionego 1 żółtko 180-200 ml ciepłej wody wykonanie: Do mąki dodajemy masło, żółtko oraz stopniowo wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe
Domowy Smak JedzeniaZapraszam na przepyszne włoskie babeczki Soffioni abruzzesi. Kruche ciasto i nadzienie z serka ricotta z lekką cytrynową nutą to idealny wypiek na Wielkanoc. Serowe babeczki pięknie wyglądają w koszyczku. Można je podać do świątecznej kawy. A jak znam życie, u nas pojdą już na śniadaniu. Te malutkie serniczki na kruchym cieście tak kuszą, że musiałam je upiec dużo wcześniej
dolcevitainmykitchenNapój na bazie soku z cytryn oraz pomarańczy z dodatkiem świeżego imbiru, miodu oraz przypraw: kurkumy, cynamonu, pieprzu czarnego i goździków. To prawdziwa bomba witaminowa, która
Kuchnia MagdaLenyKociołek meksykański to jednogarnkowe chili con carne z ryżem. Danie składa się z mielonej wołowiny oraz czerwonej cebuli, świeżej papryki, pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy, a
Kuchnia MagdaLenyRoladki ze schabu faszerowane szynką szwarcwaldzką, liśćmi świeżego szpinaku oraz suszonymi pomidorami, pieczone w rękawie. Słone składniki nadzienia, jak: suszone pomidory czy szynka szwarcwaldzka nadają roladzie
Kuchnia MagdaLenyTaki eksperyment dzisiaj 🧐 . Badanie siły podnoszenia ciasta przez zakwas, za pomocą kulki ciasta. Kulka (8 g zakwasu + 3 g mąki) zagnieciona na szybko i umieszczona w słoiku z woda o T=30-32oC. Czas wypłynięcia kulki określa siłę podnoszenia zakwasu czyli jego aktywność. Im szybciej kulka wypłynie, tym bardziej aktywny zakwas. Metoda określania siły(...)zakwasu i mąki. - dla zakwasu o nawodnieniu 100% - 8 g zakwasu + 3 g mąki. Wymieszaj razem i zagnieć w kulkę (postaraj się wrobić całą mąkę). Włóż kulkę ciasta do słoika lub szklanki z wodą o temperaturze 30-32°C (Dodatkowo słoik lub szklankę można włożyć do łaźni wodnej (miska z ciepłą wodą), aby zapobiec ochłodzeniu). Zanotuj
Przepisy na domowy ser i chlebHummus to nic innego jak pasta z gotowanej ciecierzycy - wegańska. Podstawowy przepis, oprócz ciecierzycy, zawiera pastę sezamową, czosnek, oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy. Często dodaję
Kuchnia MagdaLenyCiasto owocowy Gaj Ciasto na biszkopcie z masą na bazie jogurtów, bez dodatku cukru. Ciasto jest leciutkie i bardzo dobre. Forma 24 cm x 24 cm Składniki na biszkopt: · 6 jajek · ¾ szklanki cukru · 5 łyżek mąki pszennej(...)formy i pieczemy 30 minut w 180 °C. 5. W tym czasie, co piecze się nam biszkopt robimy poncz: wszystkie składniki łączymy ze sobą i po upieczeniu ciasta, skrapiamy. 6. Galaretki rozpuszczamy w 1 ½ szklance gorącej wody i studzimy. 7. Jogurty miksujemy ze śnieżkami i ostudzoną galaretką. 8. Połowę masy wylewamy na biszkopt i układamy
Kulinarna ChwilaPieczone w piekarniku udka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie o smaku kebaba. Marynata przygotowana została na bazie ketchupu pikantnego oraz majonezu, z dodatkiem przyprawy kebab
Kuchnia MagdaLenyPlastry karkówki wieprzowej w ciemnym sosie piwnym z cebulą oraz papryką, pieczone w piekarniku. Fantastyczny obiad! Mięciutkie i kruche mięso, dosłownie rozpływające się w ustach w
Kuchnia MagdaLeny