mielone - 47549 przepisów (strona:2464/3170)

Sernik gotowany przełożony miodowymi plackami z orzechowym krokantem 228

Krokant wykładamy na trzecią część ciasta i delikatnie rozsmarowujemy po całym cieście. Następnie ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min, aż ciasto będzie miało złocisty kolor. Ser mielimy dwukrotnie, jeśli używamy serka swojskiego. Masło rozpuszczamy. Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i zmielony ser. Następnie serową masę przekładamy do garnka i stawiamy na palnik

kulinarne odsłony pati
Gnocchi w sosie jagodowym 176

łyżeczka skrobi ziemniaczanej 125 ml zimnej wody 1 łyżka cukru waniliowego  1 nektarynka  1 łyżeczka ciemnego Muscovado  świeża melisa do przybrania  Wykonanie :  1. Twaróg mielimy na gładką masę. Dodajemy jajka i miksujemy do połączenia. Dosypujemy mąkę.  2. Wyrabiamy ciasto w razie potrzeby dodając nieco więcej mąki. Ciasto ma być miękkie i dość luźne

vaniliowoczekoladowa
FRYTKI Z BATATÓW Z DIPEM Z AWOKADO 213

różnej postaci, pieczone, w zupie-krem w połączeniu np. z marchewką, niedawno opublikowałam na blogu przepis na pieczone bataty , który cieszy się dużym powodzeniem wśród moich znajomych, którzy mieli okazję je spróbować, a dzisiaj proponuję Wam jeszcze jeden prosty przepis na frytki z batatów, którego przygotowanie jest dziecinnie proste, a uważam, że tak podane frytki z dipem z awokado smakują

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernik biały – kuchnia podkarpacka 269

bezpośrednio na papierze; po czym wyciągnęłam całość i to samo zrobiłam z drugim kawałkiem, który został już w brytfance). Na czas przygotowywania sera trzymamy ciasto w chłodnym miejscu. Ser mielimy dwukrotnie, lub przepuszczamy go przez praskę do ziemniaków. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania połowę cukru. Cukier dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce. Do miski wkładamy miękkie masło

Trzeci talerz
Pasztet jajeczny z pieczarkami, pomidorami i sosem czosnkowym FolWark. 187

kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy pieczarki i cebulę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy.Bułkę tartą zalewamy wodą tylko tyle aby ją przykryła i odstawiamy do napęcznienia. Mielimy wszystko przez maszynkę, ugotowane na twardo jajka, pomidory wyciągnięte z oleju, pieczarki z cebulką, ser, czosnek i napęczniałą bułkę tartą. Wszystko przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli lubicie szczyptą

Sama słodycz i szczypta chili
Mielonka z szynkowaru z marynowanymi pieczarkami 342

pół dużego) łyżeczkę soli peklowej ok 0,5 łyżeczki soli kamiennej płaska łyżeczka pieprzu białego 2 ząbki czosnku łyżeczka majeranku łyżeczka żelatyny ok 70 ml zimnej wody Przygotowanie: Mięso mielimy najlepiej na grubszym sitku(ale nie koniecznie),słoninę na drobnym. dodajemy wszystkie przyprawy i wodę i mieszamy ok 5 min żeby składniki dobrze się połączyły. mięso wkładamy do szynkowaru

Swojskie jedzonko
Kotlety ziemniaczane. 295

łyżeczka z brzuszkiem suszonego czosnku szklanka mąki odrobina oleju do smażenia papierowy ręcznik Ziemniaki przygotowujemy jak na kopytka, zimne ( najlepsze są te z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę lub mielimy. Dodajemy jajko, przyprawy i mąkę, wyrabiamy na jednolitą masę.  Moje ziemniaki należą do tych z dużą ilością skrobi, są suche i szklanka mąki wystarcza. Jeśli uznamy, że ciasto jest

Dieta moja pasja
Tarta z płaskurki – przepis podstawowy 339

nasiona z kłosów wydobywane są dopiero po żniwach, są wolne od zanieczyszczeń. Plony zbiera się tradycyjnym sposobem – bez użycia ciężkiego sprzętu, typu kombajny. Minusem jest również sprzęt do mielenia ziarna, który z tego co się orientuję sprowadzany jest w chwili obecnej z zagranicy i słono kosztuje. Tak więc koszt 6-7 zł za kilogram płaskurki to przede wszystkim

gutfut
Sernik kajmakowy 211

Można sobie ułatwić i ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy  i podpiekamy spód do sernika w temperaturze 170 stopni przez ok. 15 min. Ser biały mielimy 2 razy. W przepisie użyłam swojskiego serka, ale można również użyć sera z wiaderka. Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, olej, mleko, budyń, olejek waniliowy

kulinarne odsłony pati
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #17 Tarta bez pieczenia z czekoladą i bananami 1109

łyżka kakao – garść drobno posiekanych migdałów (opcjonalnie: chciałam żeby chrupało ) – 50 g czekolady (użyłam gorzkiej) – 50 g masła Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy blenderem lub rozgniatamy dokładnie widelcem. Dosypujemy kakao oraz orzeszki. Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy w garnku z grubym dnem (lub ewentualnie w mikrofali). Przelewamy do ciasteczek i dokładnie mieszamy widelcem, żeby cały

Relaxtime
Owsianka z jabłkami i cynamonem 233

wszystkim, którzy akurat są na diecie i chcą zrzucić parę zbędnych kilogramów. Owsianka zawiera w sobie spore ilości magnezu i żelaza oraz dużo błonnika, który sprawi, że będziemy mieli wrażenie sytości, a zatem nie będziemy „podjadali”. Owsianka przygotowana na ciepło z jabłkami i cynamonem to moim zdaniem idealny początek każdego dnia. Owsianka z jabłkami i cynamonem – składniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
O niechcianych psach, dobrych ludziach i zielonych lodach na pierwszy dzień wiosny. Pistacjowych 219

skontrolować stan ogólny. A tam - niespodzianka. Lekarz z szerokim uśmiechem zaczął jej gratulować, gdyż sunia spodziewała się szczeniaków... Tym sposobem, Monika zamiast jednego, sprowadziła do domu sześć zwierzaków. Chłopcy mieli wzięcie, w końcu została już tylko jedna, ostatnia z miotu, najmniejsza i najbardziej nieśmiała - Łatka. W sobotę, po szczepieniach i wystawieniu paszportu, ruszyliśmy na szaloną wyprawę do Szczecina w celu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Podwójnie rybne kotleciki 192

jajek czerstwej bułki 1/3 szklanki mleka mąki bułki tartej soli i pieprzu cytrynowego oleju do smażenia Czerstwą bułkę namaczamy w mleku. Surową rybę kroimy w drobniutką kostkę lub mielimy przez tarczę z dużymi oczkami. Makrelę pozbawiamy ości i rozdrabniamy. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Surową i wędzoną rybę mieszamy z zielonymi dodatkami, wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą, uprzednio namoczoną w mleku

Pichceniomania
Pluszki, rosyjskie bułeczki z makiem, czyli O tym jak rośliny zmieniały bieg historii 250

się wielkim błędem. Dopiero na początku XX wieku Amerykanie odkryli, że syrop na kaszel (jednym z jego składników była heroina!!!) silnie uzależnia. Na gruncie uzależnień od opiatów i Polacy mieli swoje odkrycia. W 1976 roku studenci chemii z Gdańska wynaleźli " kompot " czyli "polską heroinę", narkotyk dla biednych będący obrobioną przy pomocy chemikaliów makiwarą. Plaga uzależnień nie objęła tylko Ameryki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowiec zawijany 270

przygotowania masy makowej. Mak zalewamy wrzątkiem (woda całkowicie musi pokryć mak) i odstawiamy aby zmiękł na około 40 minut. Po tym czasie mak dokładnie odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie w maszynce. Rodzynki zalewamy odrobiną wrzątku i rumem, odstawiamy na 5 minut, odsączamy.  2. Do maku dodajemy nasączone rodzynki, miód, cukier, kandyzowaną skórkę pomarańczy, migdały i aromat. Dokładnie

My Culinary Art