ciasto - 162155 przepisów (strona:2448/10811)

Koktajle wzmacniające odporność - 3 przepisy 108

Zielone koktajle na wzmocnienie odporności, idealne w okresach wzmożonych infekcji. Takie koktajle to prawdziwe bomby witaminowe i bardzo prosty sposób na dostarczenie organizmowi potrzebnych witamin, mikroelementów

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z tuńczykiem i ricottą. 94

Tarta z tuńczykiem i ricottą. Ta tarta to idealna równowaga pomiędzy kruchym ciastem , kremową ricottą i cudownym smakiem tuńczyka oraz natki pietruszki . Miło jest mieć przepis na tartę , która jest łatwa do przygotowania i bardzo aromatyczna. Pyszna tarta z kruchym ciastem i kremowym nadzieniem. Ta prosta tarta jest wspaniałym pomysłem na obiad w ciągu tygodnia. Tuńczyk jest rybą o wysokiej(...)natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan. Składniki jakie będą nam potrzebne: Ciasto: – 250 g mąki pełnoziarnistej – 100 g masła – 1 jajko – ½ łyżeczki soli – 1 łyżka gęstej śmietany Nadzienie: – 2 puszki tuńczyka w sosie własnym – 1 cebula

Zdrowy Styl Joanny
taratuszki - rosyjskie faworki na kefirze 83

olej do smażenia cukier puder do posypania    wykonanie: Kefir wymieszałam z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym, solą, sodą oczyszczoną, olejem i spirytusem. Dodałam przesianą mąkę i zagniotłam miękkie ciasto. Ciasto wymaga cierpliwości ponieważ lekko się klei  (możecie użyć robota kuchennego). Gotowe ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny.  Po tym czasie podzieliłam ciasto na cztery części(...)każdą z nich rozwałkowałam na kształt prostokąta o grubości około 2 milimetrów. Podsypywałam mąką tylko tyle ile było konieczne, aby ciasto nie kleiło się do blatu. Pokroiłam ciasto na mniejsze prostokąty, każdy z nich nacięłam na środku i wywinęłam jak faworki.  Na patelni rozgrzałam olej i na średnim ogniu smażyłam taratuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączyłam

babka w formie
Ciasto "Delicja" 134

Niektórych ciast po prostu nie trzeba opisywać- nazwa sama doskonale o nich mówi;) Taka właśnie jest „Delicja”: słodziutka, pyszna i mięciutka… Podobieństwo nazwy do popularnych ciastek nieprzypadkowe ( zamiast galaretki w przekładańcu skrył się jednak dżem morelowy), całość doładowana słodyczą masy a’la Milky Way spowita grubą warstwą polewy czekoladowej… Blaszka 22x 25 cm. p { margin-bottom: 0.25cm; direction

Domowe ciasta
Poduchy serowo - jabłkowe 95

Dawno nie robiłam ciasteczek więc zdecydowanie muszę to szybko nadrobić <3 Dziś powstały poduchy serowe z dodatkiem jabłek <3 są pyszne...  <3 SKŁADNIKI NA CIASTO: 200g masła 300g mąki 250g sera białego 4 łyżeczki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO: 3 jabłka cukier puder WYKONANIE: 1. Ser biały przeciskamy przez praskę(...)dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto na jednolitą konsystencje. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. 2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość niewiele grubiej niż na pierogi. Z ciasta wycinamy kółka. Na połówkę układamy jabłko pokrojone w półplasterki, nanosimy drugą połówkę ciasta i dociskamy tak aby podczas pieczenia ciasto się nie rozkleiło. 3.Ciastka układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Dziś Ja gotuje
Chleb żytnio-pszenny na zakwasie 73

miski lub szklanego słoja, dokładnie wymieszaj drewnianą lub silikonową łyżką, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 14-16 h (noc) do wyrastania. SKŁADNIKI CIASTO CHLEBOWE : – 335 g wcześniej przygotowanego zaczynu (cały) lub aktywnego żytniego zakwasu dokarmionego tak jak opisałam powyżej – 341 g ciepłej wody (może być dobrej jakości kranówka lub woda źródlana(...)miksera dodaj obie mąki, cały wcześniej przygotowany zaczyn, sól i wodę. Wyrabiaj końcówką typu hak przez 3 minuty na niskiej prędkości i 2 minuty na średnio/wyższej prędkości. Ciasto będzie bardzo kleiste, taka jest specyfika mąki żytniej. Tak przygotowane ciasto pozostaw w misce, przykryj folią spożywczą lub plastikowym czepkiem i odstaw w ciepłe miejsce 30-45 minut, temperatura około

nietylkopasta.pl
Oponki karnawałowe 77

specjalne okazje","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Ser i margaryn\u0119 zmieli\u0107.\r","Doda\u0107 jajka, m\u0105k\u0119, cukier, s\u00f3l i sod\u0119. \r","Zarobi\u0107 ciasto (ciasto ma by\u0107 wolniejsze ni\u017c na pierogi).\r","Rozwa\u0142kowa\u0107 na grubo\u015b\u0107 ok 0,5 cm.\r","Wykrawa\u0107 szklank\u0105 i kieliszkiem(...)łyżeczka sody, 1 łyżeczka spirytusu, 0,5 szklanki cukru, 0,5 kostki margaryny, olej, sól Przygotowanie: Ser i margarynę zmielić. Dodać jajka, mąkę, cukier, sól i sodę. Zarobić ciasto (ciasto ma być wolniejsze niż na pierogi). Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wykrawać szklanką i kieliszkiem. Smażyć na gorącym głębokim tłuszczu krótko do zarumienienia na obu stronach. Smocze porady

Bardzo Gruby Smok
Chrust lany który przygotujesz w kilka minut 101

średnicy 5 milimetrów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Chrust lany Przygotowanie: Do miski wybijam jajka, dodaję mleko i roztrzepuję mikserem. Następnie dodaję pozostałe składniki na ciasto i przez chwilę miksuję, tak żeby nie było grudek. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Ciasto jest gotowe, teraz na patelni lub małym garnku rozgrzewam tłuszcz, do temperatury około(...)Ważne aby głębokość tłuszczu nie była mniejsza niż 3 centymetry. Do smażenia można użyć samego oleju, samego smalcu lub oleju i smalcu w proporcji 1:1. Smażenie chrustu: Ciasto na gorący tłuszcz możemy wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy około 5 milimetrów, lub zwykłego woreczka. Do rękawa nakładam łyżką ciasto i wyciskam na rozgrzany tłuszcz. Chrust

Uwaga Babcia Gotuje
Bagietki czosnkowo-ziołowe 91

ziołowe Cieplutkie, chrupiące oraz pachnące czosnkiem i ziołami domowe bułeczki. Świetne zarówno na śniadanie, jak i na kolację oraz jako imprezowy dodatek do sałatek. Polecam serdecznie!     Składniki: Ciasto: 1kg mąki pszennej 500ml ciepłej wody (nie gorącej!) 50g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli 8 łyżek oleju Masło ziołowe: 50g masła 3-4 ząbki czosnku(...)miski wlewamy 250ml ciepłej wody, wkruszamy drożdże i mieszamy *** *** Do rozpuszczonych drożdży dodajemy przesianą mąkę, sól, cukier, jajka oraz olej. Całość wyrabiamy do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Wyrośnięte ciasto wyrabiamy raz jeszcze i dzielimy na 8 równych części *** *** Z ciasta

Blog z Apetytem
Sernik tradycyjny 65

Sernik tradycyjny to doskonałe ciasto na co dzień, jak i od święta. Tradycja w najlepszym wydaniu! Składniki oraz sposób przygotowania: CIasto: 1 szklanka mąki 0,5 szklanki cukru 125 gr margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Wylepić dno blaszki, włożyć do lodówki. Masa serowa: jajka 8 sztuk szklanka cukru 1 kg twarogu (z wiaderka(...)opakowania budyniu 1/2 szklanki oleju Ubić jajka z cukrem na sztywną pianę (na dużych obrotach), dalej dodawać pozostałe składniki miksując na małych obrotach. Wyłożyć gotową masę na ciasto. Wypiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. godzinę. Po wyłączeniu, ostudzić przez około 15 minut przy otwartym piekarniku. Autor przepisu: Julia Krivitska Artykuł Sernik tradycyjny pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Berliner Pfannkuchen niemieckie pączki 97

miski i robimy w środku zagłębienie. Wkładamy pokruszone drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru do zagłębienia i wlewamy podgrzane mleko. Dokładnie mieszamy całość od krawędzi miski. Przykrywamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.Rozpuszczamy masło w rondelku, studzimy. Masło wlewamy do ciasta wraz z rozkłóconymi jajkami, cukrem, szczyptą soli i aromatem waniliowym. Energicznie zagniatamy wszystko(...)ponownie przykrywamy na 30 minut.Po tym czasie zagniatamy ciasto, formujemy wałek, który kroimy na około 15 mniejszych kawałków. Z ciasta formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Można też ciasto rozwałkować i wykroić kółka za pomocą obręczy, będą wtedy bardzo równe.Następnie rozgrzewamy olej w rondlu do ok. 180 stopni Celsjusza i pieczemy pączki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krążki cebulowe (onion rings) 72

wody) Mąkę mieszamy z proszkiem, solą i czosnkiem.  Każdy cebulowy pierścień obtaczamy w tej mieszance i odkładamy na deskę. Do reszty mąki dodajemy mleko, jajo i dokładnie mieszamy. ( ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany).   Krążki zanurzamy w cieście i dokładnie obtaczamy w mieszance płatków i bułki tartej.    Smażymy z obu stron na złoty kolor. Osączamy

Domowe ciasta
Ekspresowe pączki-puszyste i pyszne, idealne na Tłusty czwartek+FILM 563

szklanki mąki pszennej tortowej -3 jajka -pół łyżeczki soli -cukier waniliowy 8g -2 łyżeczki proszku do pieczenia  DODATKOWO -cukier puder do posypania  Do miski dajemy składniki na ciasto. Wszystko dokładnie miksujemy lub mieszamy łyżką. Ma nam powstać gęste ciasto  W garnku rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący, smarujemy dłonie olejem, i bierzemy kawałek ciasta, formujemy kulkę. ***odsyłam(...)filmu by zobaczyć jak formować pączki*** Dajemy do garnka. Pączki w smażeniu pięknie rosną.  ***można też nakładać ciasto łyżką, ale paczki formowane rękami są ładniejsze, równiutkie. Pączki smażymy na małym ogniu, na złoty kolor. Tak by nie były surowe w środku. Usmażone pączki przekładamy na ręcznik papierowy. Posypujemy cukrem pudrem, można też polać czekoladą, lukrem itp :)  I gotowe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
KARP SMAŻONY 78

Karp smażony.  Karp smażony. Tradycyjny karp smażony na Wigilię - przepis.      Pyszny przepis na smażonego karpia na na patelni na maśle. Karp smażony w cieście piwnym, marynowany w cebuli i doprawiony solą, pieprzem i sokiem z cytryny - doskonały na Wigilię, ale nie tylko :) Karp smażony - bardzo prosty przepis. Przygotowanie tego karpia jest banalnie łatwe i szybkie :) Dzwonka(...)karpia wystarczy posolić, obłożyć cebulą i chwilę zamarynować. Następnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto piwne. Zamarynowane dzwonka karpia wystarczy już tylko maczać w cieście i usmażyć na złoty kolor na patelni na maśle klarowanym. Karp smażony doskonale smakuje podany z frytkami oraz sosem tatarskim lub chrzanowym. Można posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów, obłożyć plasterkami cytryny i posypać natką

Moja Książka Kucharska
Ciasteczka budyniowe dwukolorowe 109

dodajemy budynie, proszek do pieczenia i cukier puder, mieszamy. Dodajemy zimne masło (możemy je zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Mieszamy z mąką. 2. Dodajemy jajko i żółtko. Zagniatamy ciasto. Jak ciasto by się nam nie łączyło to dodajemy śmietanę i zagniatamy. 3. Ciasto dzielimy na pół. Jedną zostawiamy jasną, a do drugiej dodajemy kakao i zagniatamy do momentu(...)ładnie połączy się nam z ciastem. 4. Oba ciasta owijamy folią i wkładamy na około 30 minut do lodówki. 5. Po tym czasie najpierw wałkujemy jedno ciasto (na około 2-3 mm) i wykrawamy ciasteczka, potem drugie. Pamiętajmy, żeby wykroić tyle samo ciasteczek bez dziurki, co z dziurką. 6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasteczka rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem

kruche babeczki