obniża poziom cholesterolu. Co tu więcej mówić... Przepisy w dłoń i ruszamy do kuchni! Składniki: 200 g sezamu 3-4 łyżki miodu Dowolne dodatki: rodzynki pistacje orzechy włoskie słonecznik kakao itp. Przygotowanie: Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypać ziarna sezamu i uprażyć. Należy je często mieszać i uważać żeby się nie przypaliły. Kiedy delikatnie zbrązowieją, przełożyć do miski(...)robić stopniowo, ponieważ zależnie od rodzaju miodu może być go potrzebne mniej lub więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kidy masa będzie miała konsystencję plasteliny, dosypać ulubione dodatki, zagnieść ciasto, uformować w pożądany kształt (lub umieścić w foremce) i zostawić w lodówce do schłodzenia i stężenia
Piąty grzech głównyodchodzić od ręki. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy. Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!). - kończenie: 1. Ciasto dość grubo smarujemy domowym, bardzo mocno czosnkowym dipem o kremowej konsystencji. 2. Układamy na nim świeży, dokładnie umyty i osuszony szpinak. 3. Na szpinak kładziemy plastry sera żółtego (1 rodzaj(...)Wtedy poczujecie prawdziwą moc mieszanki. Ziarenkowo się postarało i "odwaliło kawał dobrej roboty" łącząc wszystko to co kryje się pod nazwą "Piekło - niebo". A co to takiego?? " Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego (które są bogatym źródłem niezbędnych witamin,minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6) oraz: - Chili jest bogatym źródłem witaminy A, wspomaga układ krążenia
Wypisz WymalujSałatka na specjalne okazje to wyjątkowa przekąska, która doskonale sprawdzi się na święta, urodziny i inne ważne uroczystości. Składniki w tej sałatce są ułożone w salaterce
Przepiski.plOdchodząc nieco od słodyczy stwierdziłyśmy, że warto podzielić się z Wami produktem, którego poznałyśmy już bardzo dawno temu. Nie jesteśmy systematyczne w pieczeniu chleba, ponieważ nie
Candy PandasCzasami skaczę sobie to tu, to tam - między jednym blogiem, a drugim, szukając inspiracji. Zawsze znajduję coś ciekawego, co przez kolejne kilka dni
W kuchni Karmel-itkikuchni zaczeły się już w gimnazjum. Z koleżankami nakręciłyśmy filmik na WOS (wiedza o społeczeństwie) – teraz nawet nie wiem czy jeszcze ten przedmot istnieje. Zrobiłyśmy tort sachera. Nie wymieszałyśmy ciasta dokładnie i podczas przekładania do foremki okazało się, że na samym spodzie została mąka. Wszystkie wybuchnęłyśmy śmiechem i próbowałyśmy uratować sytuacje. Tork wyszedł całkiem smaczny. Wnioskując miałyśmy niezłą zabawę(...)niczego (diety eliminacyjne). Większość dań okazuje się sukcesem jednak niekiedy kończą się klęską. W tym wypadku faszerowana kuskusem cukinia. Dodatek spiruliny dodał jej rybiego posmaku a podprażone ziarna słonecznika chrupiącą konsystencję przez którą miało się wrażenie, że gryziesz ości... Porażka? Tak, jednak przełknęliśmy ja wspólnie. Chociaż nawet z ketchupem było ciężko. Współczułam moim domownikom... Ważne by wyciągnąć wnioski, dostrzec błędy
wysmienitydrobnego makaronu – u mnie zacierki ale może być fregola, orzo lub podobny (waga przed ugotowaniem) pęczek rzodkiewek razem z listkami ząbek czosnku przetarty przez praskę 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki startego parmezanu ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 100 ml oliwy 2 szalotki – obrane, pokrojone na plasterki i podsmażone na patelni czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona(...)warzyw w paski parmezan pokrojony obieraczką do warzyw w paski – kilka pasków do dekoracji Pełny przepis na makaron primavera z wiosennymi warzywami i pesto 10. Tosca – szwedzkie ciasto z migdałami i rabarbarem Nie zapomniałam o deserze! Rabarbar jest tak uniwersalny, że może zastąpić owoce w cieście czy dżemie a potem być warzywem w sałatce. Idealnie komponuje się z truskawkami
Ugotowane pozamiatanePomysł na pysznego murzynka z dodatkiem kawy podpatrzyłam u Majanki ..ja piekłam w keksówce...no i był tak szybko zjedzony...zdążyłam tylko pstryknąć takie zdjęcie
Moje domowe kucharzeniePrzygotowanie : około 1,5 h, oraz 36 h namaczania i rośnięcia Ilość porcji : 1 chleb ok 1 kg SKŁADNIKI: – 500 g kaszy gryczanej białej niepalonej – 4-5 łyżek ziaren słonecznika – 1-2 łyżki innych dodatków (ziarna dyni, otręby, inne) Przygotowanie : Kaszę gryczaną wypłucz pod bieżąca wodą na sitku, a następnie przesyp do miski, zalej wodą tak aby zakrywała(...)pomocą blendera na gładką gęstą masę. Powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodaj do blendowanej kaszy 5-6 łyżek wybranych ziaren. Formę do keksówki wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy, posyp od góry ziarnami i odstaw na kolejne 12 h. W tym czasie chlebek nieco wyrośnie. Aby zrobić chlebek na przykład w niedzielę rano rozpocznij od namaczania
nietylkopasta.plłyżeczki granulowanego - opcjonalnie 1 duża łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju 3-4 łyżki ulubionych ziół (u mnie czosnek niedźwiedzi, oregano, kurkuma, kminek) garść słonecznika, sezamu, lub ulubionych ziaren + ulubione zioła lub ziarna do posypania bułeczek przed pieczeniem pół łyżki masła Przygotowanie: W głębokiej misce rozkruszamy drożdze i rozpuszczamy je 1,5 szklanki letniej wody(...)etnie mleko. Całość mieszamy łyżką lub za pomocą mieszadeł miksera na wolnych obrotach aż do jak najdokładniejszego połączenia składników. . Stolnicę lekko posypujemy mąką, dłonie leciutko zwilżamy oliwą ( ponieważ ciasto może się przyklejać do rąk) i ręcznie wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Dno miski oprószamy lekko mąką, umieszczamy w niej wyrobione ciasto i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Odstawiamy na minimum
Symfonia SmakówOstatnimi czasy rukola staje się coraz większą konkurencją dla sałaty, ponieważ coraz częściej zajmuje jej miejsce w różnego rodzaju sałatkach. Nic w tym dziwnego, rukola jest
Alle Dobre!Brokuły u nas rządzą ostatnimi czasy. Dziś znów pyszna aromatyczna zupa na kolację (lubimy ciepłe zupy na kolację), bo znów chłody atakują nas tego dziwnego lata
Kawa z mlekiemKremowa zupa z całego brokuła z dodatkiem sera gorgonzola. Gotowa w niecałe 30 minut! Gorgonzola to ser dojrzewający z niebieską pleśnią, który jest intensywny w smaku
Kuchnia MagdaLenyŁatwe do przygotowania batony owsiane – idealne na śniadanie, albo do śniadaniówki na wynos, świetnie sprawdzą się też na pikniki i wycieczki jako przekąska dodająca energii. PRZEPIS
Dorota Smakuje