ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:163/224)

Chleb ProBody - low carb 797

Odchodząc nieco od słodyczy stwierdziłyśmy, że warto podzielić się z Wami produktem, którego poznałyśmy już bardzo dawno temu. Nie jesteśmy systematyczne w pieczeniu chleba, ponieważ nie

Candy Pandas
"SEREK" A'LA DANONE Z TOFU 164

    Czasami skaczę sobie to tu, to tam - między jednym blogiem, a drugim, szukając inspiracji. Zawsze znajduję coś ciekawego, co przez kolejne kilka dni

W kuchni Karmel-itki
Faszerowana cukinia, która okazała się totalną porażką 117

kuchni zaczeły się już w gimnazjum. Z koleżankami nakręciłyśmy filmik na WOS (wiedza o społeczeństwie) – teraz nawet nie wiem czy jeszcze ten przedmot istnieje. Zrobiłyśmy tort sachera. Nie wymieszałyśmy ciasta dokładnie i podczas przekładania do foremki okazało się, że na samym spodzie została mąka. Wszystkie wybuchnęłyśmy śmiechem i próbowałyśmy uratować sytuacje. Tork wyszedł całkiem smaczny. Wnioskując miałyśmy niezłą zabawę(...)niczego (diety eliminacyjne). Większość dań okazuje się sukcesem jednak niekiedy kończą się klęską. W tym wypadku faszerowana kuskusem cukinia. Dodatek spiruliny dodał jej rybiego posmaku a podprażone ziarna słonecznika chrupiącą konsystencję przez którą miało się wrażenie, że gryziesz ości... Porażka? Tak, jednak przełknęliśmy ja wspólnie. Chociaż nawet z ketchupem było ciężko. Współczułam moim domownikom... Ważne by wyciągnąć wnioski, dostrzec błędy

wysmienity
Top 10 najlepszych przepisów na wiosnę – nowalijki 182

drobnego makaronu – u mnie zacierki ale może być fregola, orzo lub podobny (waga przed ugotowaniem) pęczek rzodkiewek razem z listkami ząbek czosnku przetarty przez praskę 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki startego parmezanu ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 100 ml oliwy 2 szalotki – obrane, pokrojone na plasterki i podsmażone na patelni czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona(...)warzyw w paski parmezan pokrojony obieraczką do warzyw w paski – kilka pasków do dekoracji Pełny przepis na makaron primavera z wiosennymi warzywami i pesto 10. Tosca – szwedzkie ciasto z migdałami i rabarbarem Nie zapomniałam o deserze! Rabarbar jest tak uniwersalny, że może zastąpić owoce w cieście czy dżemie a potem być warzywem w sałatce. Idealnie komponuje się z truskawkami

Ugotowane pozamiatane
Murzynek z kawą 205

Pomysł na pysznego murzynka z dodatkiem kawy podpatrzyłam u  Majanki ..ja piekłam w keksówce...no i był tak szybko zjedzony...zdążyłam tylko pstryknąć takie zdjęcie

Moje domowe kucharzenie
Chleb z samych ziaren – BEZGLUTENOWY! 79

Przygotowanie : około 1,5 h, oraz 36 h namaczania i rośnięcia Ilość porcji : 1 chleb ok 1 kg SKŁADNIKI: – 500 g kaszy gryczanej białej niepalonej – 4-5 łyżek ziaren słonecznika – 1-2 łyżki innych dodatków (ziarna dyni, otręby, inne) Przygotowanie : Kaszę gryczaną wypłucz pod bieżąca wodą na sitku, a następnie przesyp do miski, zalej wodą tak aby zakrywała(...)pomocą blendera na gładką gęstą masę. Powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodaj do blendowanej kaszy 5-6 łyżek wybranych ziaren. Formę do keksówki wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy, posyp od góry ziarnami i odstaw na kolejne 12 h. W tym czasie chlebek nieco wyrośnie. Aby zrobić chlebek na przykład w niedzielę rano rozpocznij od namaczania

nietylkopasta.pl
31. Pierwsze śniadanie symfonią-smaków: czyli żytnie razowe bułeczki śniadaniowe! 214

łyżeczki granulowanego - opcjonalnie 1 duża łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju 3-4 łyżki ulubionych ziół (u mnie czosnek niedźwiedzi, oregano, kurkuma, kminek) garść słonecznika, sezamu, lub ulubionych ziaren  + ulubione zioła lub ziarna do posypania bułeczek przed pieczeniem pół łyżki masła Przygotowanie: W głębokiej misce rozkruszamy drożdze i rozpuszczamy je 1,5 szklanki letniej wody(...)etnie mleko. Całość mieszamy łyżką lub za pomocą mieszadeł miksera na wolnych obrotach aż do jak najdokładniejszego połączenia składników. . Stolnicę lekko posypujemy mąką, dłonie leciutko zwilżamy oliwą ( ponieważ ciasto może się przyklejać do rąk) i ręcznie wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Dno miski oprószamy lekko mąką, umieszczamy w niej wyrobione ciasto i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Odstawiamy na minimum

Symfonia Smaków
Sałatka z rukolą i tuńczykiem 670

Ostatnimi czasy rukola staje się coraz większą konkurencją dla sałaty, ponieważ coraz częściej zajmuje jej miejsce w różnego rodzaju sałatkach. Nic w tym dziwnego, rukola jest

Alle Dobre!
Zupa krem brokułowa (wegańska i bezglutenowa) #10 184

Brokuły u nas rządzą ostatnimi czasy. Dziś znów pyszna aromatyczna zupa na kolację (lubimy ciepłe zupy na kolację), bo znów chłody atakują nas tego dziwnego lata

Kawa z mlekiem
KREM BROKUŁOWY Z GORGONZOLĄ 174

Kremowa zupa z całego brokuła z dodatkiem sera gorgonzola. Gotowa w niecałe 30 minut! Gorgonzola to ser dojrzewający z niebieską pleśnią, który jest intensywny w smaku

Kuchnia MagdaLeny
Łatwe batony owsiane 145

Łatwe do przygotowania batony owsiane – idealne na śniadanie, albo do śniadaniówki na wynos, świetnie sprawdzą się też na pikniki i wycieczki jako przekąska dodająca energii. PRZEPIS

Dorota Smakuje
Mini serniczki cytrynowe na zimno na spodzie z prażonego słonecznika oraz z lemon curd 1918

Mam dla Was super przepis na mini serniczki na zimno! Nie jestem fanką tego typu serników jednak ten wyszedł wprost genialny! Delikatnie słodki, nieco kwaśny, rześki

Mango Papaja
Bezglutenowe pieczywo chrupkie z pestką avocado 178

domowa-4 kupne) 200 g płatków jaglanych (zazwyczaj są dokładnie w takiej ilości pakowane) 200 g mąki gryczanej 50 ml oleju roślinnego (użyłam z orzechów włoskich) 50 g nasion słonecznika 30 g ziaren sezamu duża łyżka czarnuszki 1 pestka avocado (po zjedzeniu owocu, przesuszyć ją 2-3 dni i zdjąć brązową skórkę) łyżeczka soli 500 ml wody ziarna/bakalie możecie dodawać(...)chwilę, a w międzyczasie przygotuj blachy do pieczenia. Blachy (u mnie były to dwie duże tortownice, ale mogą być o dowolnym kształcie) wyłóż papierem do pieczenia, i rozsmaruj „ciasto” aby nie było grubsze niż 5 mm. Tak przygotowane piecz przez 20 minut w temp. 170-180 C z termoobiegiem (ciasto musi jak najbardziej wyschnąć). Wyjmij z piekarnika

greenscarf
Chleb na zakwasie pszenno-żytni (podstawowy) 171

wody, by składniki mogły się połączyć i dawały się mieszać łyżką. Więcej wody potrzeba, gdy stosuje się mąki razowe. Mieszam aż zaczną powstawać pęcherze powietrza. Nie wyrabiam ciasta ręką. Ciasto przykrywam wilgotną ściereczkę i odstawiam na noc do wyrośnięcia.   W niedzielę rano sporą garść odkładam na następny raz do pojemniczka i wkładam do lodówki. Resztę masy przekładam do keksówki(...)dodatki. Dziś była garść płatków orkiszowych. Lubię też chleb z ziarnami kminku, z czarnuszką, z żurawiną i świeżym rozmarynem, z siemieniem lnianym (trzeba uprzednio namoczyć), z pestkami dyni, ziarnami słonecznika itp. Zatem, co ma się pod ręką, można spokojnie wrzucić. Czasem chleb jest całkowicie pszenny, innym razem pszenno-żytni

Weekendy w domu i ogrodzie
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 151

drożdży instant (lub 20 g świeżych - w tym wypadku należy zrobić wcześniej rozczyn)  ¾ łyżeczki soli  1 szklanka uprażonych orzeszków piniowych lub pokrojonych orzechów włoskich (zastąpiłam prażonymi ziarnami słonecznika) 1 szklanka rodzynek sułtanek (*oczywiście zastąpiłam żurawiną)  4 szklanki mąki Glazura: 1 żółtko lub całe jajko roztrzepane z łyżką wody, mleka lub śmietany 1 łyżeczką cukru Drożdże wsypać(...)miski, odstawić do ostygnięcia i wbić jajka. Następnie wlać do mikstury mlecznej, dodając sól, orzechy i rodzynki.  Energicznie wmieszać mąkę, dodając po jednej szklance, aż do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Następnie zagniatać ciasto przez kilka minut, dopóki nie stanie się gładkie. Umieścić w nasmarowanej masłem misce i odstawić, aż podwoi objętość (1-1 ½ godz

KUCHARNIA
Bułki z przedziałkiem, z ostropestem i mąką gryczaną 273

zdrowia. Zamieniłem bowiem 10% mąki pszennej na gryczaną. Odrobinę zmieniło to teksturę bułek. Z ilością ostropestu nie należy przesadzać. Ziarna są trochę twarde (twardsze na przykład od ziaren słonecznika). Jeśli doda się ich za dużo, może to spowodować, że bułki trzeba będzie gryźć, a nie jeść. A nie o to chodzi. Dałem więc na próbę 30 g ziaren ostropestu(...)Przedziałek robimy tuż przed włożeniem bułek do już nagrzanego piekarnika. Warto bułki oprószyć mąką, wtedy niezależnie od tego, którego akcesorium użyjemy do zrobienia przedziałków, nie przykleja się ono do ciasta. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#25) . Składniki (na 9 bułek): 500 g mąki pszennej 550 50 g mąki gryczanej

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni z mąką orkiszową 154

150g mąka orkiszowa typ 750  - 175g  * mąka żytnia typ 2000        - 175g otręby żytnie     - ok 25 g pestki dyni lub słonecznika - ok 25g sól  - 2 łyżeczki kminek woda  - 400ml zakwas żytni  - 3-4 duże łyżki  * często zamiast typu 750 daję 2000 przygotowanie Rano wyjąć z lodówki zakwas, jak trochę(...)dodać zakwas  (zwykle daję więcej niż przepisowe 3 łyżki) wodę i wymieszać drewnianą łyżką. Formę na chleb posmarować cienko olejem, obsypać otrębami lub pełnoziarnistą mąką . Wyłożyć do niej ciasto chlebowe, wyrównać, owinąć folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia. Rano,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 70 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić

Stare Gary
Domowy chleb wieloziarnisty na zaczynie drożdżowym 169

drożdże  5 g instant  słód jęczmienny palny lekko 1 łyżkę czubatą (można pominąć) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : * wieczorem lub minimum na 4 godziny przed robieniem chleba - ziarna słonecznika, lnu oraz śruty zalewamy 340 g wody (część wody z przepisu) przykrywamy folią  spożywczą i odstawiamy. Jeżeli na zewnątrz jest gorąco możemy użyć 10 g soli z przepisu, aby zapobiec działaniu(...)szklanki ) woda 180 g (3/4 szklanki) sól 10 g (1 łyżeczka ) drożdże instant 1/8 łyżeczki  - łączymy ze sobą drożdże i woda, dodajemy mąkę i sól wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w tem. pokojowej na 12-16 godzin Mieszanie ( z przepisu ogólnego) mąka chlebowa 630 g (5 szklanek ) woda 260 g (1 1/8 szklanki) sól

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania