ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:163/224)

Warzywne batony "Farmer": pomidor, szpinak, burak – Zmiany Zmiany 143

Nie sposób nie zauważyć na blogach "spożywczych" epidemię warzywnych batonów 😉 Jak widać teraz taki baton nie tylko musi być z daktyli i orzechów ale także

Candy Pandas
Keto bułki z babki jajowatej (Keto, Low Carb) 263

sera typu philadelphia * (ponad 20 g zawartości tłuszczu) pół łyżeczki soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (6 g) 2 jajka opcjonalnie nasiona i pestki jak siemię lniane , pestki słonecznika , pestki dyni Czas przygotowania:  15 min Czas pieczenia: 40 min Ilość:  5 bułek Przygotowanie Do miski dodajemy wszystkie składniki ( łuski babki jajowatej , ser , sól , proszek do pieczenia , jajka(...)babka jajowata nie wchłonie całego płynu. Po upływie tego czasu masa powinna być gęsta i pozwolić się lepić. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (termoobieg + górna grzałka). Następnie ciasto dzielimy na 5 części i lepimy z nich bułki (by ułatwić sobie pracę polecam zwilżyć dłonie wodą). W ten sposób przygotowane bułki pieczemy przez około 40 minut . Gdy bułki się

WegePrzepis
CHLEB WIELOZIARNISTY NAJPROSTSZY 117

prosty chleb wieloziarnisty tak samo jak moja rodzina CHLEB WIELOZIARNISTY / 2 blaszki keksowe ok 30 cm długości 1 kg mąki krupczatki 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1 szkl otrąb pszennych lub razowych 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki soli 5 łyżek cukru 50 g świeżych drożdży 1 l ciepłej wody ( nie za gorącej żeby(...)drożdży. Wymieszać łyżką do połączenia się składników i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wymieszać ponownie i przełożyć do blaszek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych płatkami owsianymi. Poczekać aż ciasto wyrośnie, posypać ziarnami i piec około 1 godziny w temperaturze 220-230 stopni. Artykuł CHLEB WIELOZIARNISTY NAJPROSTSZY pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Chlebek na zakwasie 132

szklanka mąki żytniej 1 szklanka otrębów pszennych 1 kg + 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki soli 1 łyżka cukru 6 szklanek letniej wody 2 łyżki miodu zakwas ziarna słonecznika lub dyni do posypania Sposób przygotowania: Dziewięć pierwszych składników (suche produkty) sypiemy do miski i mieszamy.  Wodę należy zagotować, ostudzić do temp. ok. 46 st.C i dodać 2 łyżki(...)przechowywać od. 3 tygodni w lodówce do kolejnego wypieku chleba. Blaszki keksówki należny wysmarować olejem i wysypać otrębami pszennymi, silikonowe keksówki nie wymagają jednak tego zabiegu. Keksówki wypełniamy ciastem do ok. 2/3 wysokości i posypujemy ziarnami dociskając mokrą łyżką do ciasta. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 h przykryte ściereczką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180-190 st.C

Z notatnika
Chleb razowy z ziarnami pieczony w piekarniku 137

Jest to mój wypróbowany i często pieczony chlebek. Można dodać trochę więcej mąki razowe, ale wtedy zmniejszyć ilość białej mąki. Wszystkie suche składniki wsypać do miski

Kuchnia Pokoleń
Batoniki/ciastka musli 119

Idealne do pracy, na uczelnię, dla dzieci do szkoły. Świetna alternatywa dla sklepowych batoników musli. Zaraz po upieczeniu przepysznie chrupiące, na następny dzień lekko miękną. mniam

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sezamowe ciastka z daktylami 169

Już robiłam kiedyś podobne ciastka, tym razem zrobiłam z tureckimi daktylami. Są to ciastka " mniejsze zło" ponieważ nie zawierają cukru, mąki

Bon Appetit Małgorzaty
Czekolada z orzechami laskowymi, bez cukru, Magnetic - Biedronka 47

pełne w proszku, serwatka w proszku, miazga kakaowa, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe, emulgator lecytyny ze słonecznika, ekstrakt wanilii. Masa kakaowa min. 36%. Deserowa – miazga kakaowa, substancja słodząca: maltitole, całe orzechy laskowe 20%, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe, emulgator lecytyny ze słonecznika, ekstrakt wanilii. Masa kakaowa min. 68%. Biała – tłuszcz kakaowy, substancja słodząca: maltitole, mleko odtłuszczone w proszku(...)całe orzechy laskowe 20%, serwatka w proszku, tłuszcz mleczny, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe, emulgator lecytyny ze słonecznika, ekstrakt wanilii. Masa netto: 100g Wartości odżywcze: Mleczna – 100g/ 530 kcal, tłuszcz – 40g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 19g, węglowodany – 38g w tym cukry – 17g, błonnik – 3,9g, białko – 10g, sól – 0,37g Deserowa – 100g/ 536 kcal, tłuszcz – 45g w tym kwasy tłuszczowe

Candy Pandas
Sałatka - jaglanka ze słonecznikiem prażonym (bezglutenowa + wersja wegańska) 174

Przedstawiam przepis na przepyszną sałatkę, oczywiście bezglutenową. Wygląd nie jest ani zbyt atrakcyjny, ani zachęcający a nawet odrzucający, ale nie dajcie się zwieźć pozorom, w tym

Kawa z mlekiem
Pieczywo piekarnie_cukiernie_putka 51

prostu nie mogłam się oprzeć i po kolei wszystko próbowałam. Paczka zawierała: - chleb magnat bio 300g chleb w 100% z mąki ekologicznej żytniej na zakwasie wzbogacony ziarnami słonecznika i dyni- zdecydowanie nr jeden dla mnie, bardzo pyszny i wstyd sie przyznać ale sama go zjadłam na jedno posiedzenie... i zasiało to we mnie nutę ciekawości i chęć spróbowania innych chlebków(...)obłędne, lekkie z niesamowitym smakiem jabłek w środku. - bajgiel z żurawiną 3 sztuki które z jajeczkiem gotowanym jest prze prze prze pyszne.. lekkie pieczywo i bardzo smakowite. - Noi ciasta marchewkowe (545g) i dyniowe (700g) choć ciast raczej nie kupuje, to Putka zdecydowanie zachęcił mnie do sięgania po nie.. Bardzo fajne jak na te czasy jest to ze Cukiernie

Dziś Ja gotuje
Chleb mleczny z ziarnami 57

jasną w proporcjach pół na pół - wtedy otrzymamy trochę zdrowszy pełnoziarnisty chleb na drożdżach. Do naszego chleba możecie użyć ulubionej mieszanki ziaren, ja tym razem dosypałam trochę sezamu, słonecznika, siemienia lnianego i dodatkowo odrobinę kminku. Dzięki glazurze z mąki żytniej ziarna doskonale trzymają się na wierzchu bochenków. Drożdżowy chleb mleczny z ziarnami to jeden  chlebów, do którego wracam bardzo(...)słonecznikiem bez zagniatania: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Chleb mleczny z ziarnami, składniki: do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml 8 g suchych drożdży lub 25 g świeżych, łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli, 2 szklanki ciepłego, podgrzanego mleka, 6 szklanek mąki pszennej łyżka oleju, ok. 8 łyżek ziaren (u mnie 4 łyżki słonecznika, 3 łyżki

Lekcje w kuchni
Musztardowy chleb ze słonecznikiem i prażoną cebulką 81

Dziś polecam Wam chleb ale nie taki zwykły. No może zwykły ale czy ktoś z Was dodawać do ciasta na chleb musztardę ? Jeśli tak to pewnie wiecie, ze świetnie się nadaje też do tego celu, nie tylko do mięsa czy kiełbasy. Chleb wyszedł pyszny, mięciutki i wilgotny w środku a chrupiący na zewnątrz. Nie wiem czy rodzaj musztardy ma znaczenie(...)jest super. A jak już upieczecie to zróbcie zdjęcie i wyślijcie do mnie. Dodam je do albumu zdjęć potraw przygotowanych przez czytelników bloga. Zapraszam do lektury. Musztardowy chleb ze słonecznikiem i prażoną cebulką

Ewa w kuchni
Chleb z garnka z ziarnami 125347

łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej! 1 szkl. dowolnych ziaren - u mnie siemię lniane, słonecznik i pestki dyni Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy(...)rozrabiając ręką . Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość .  Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić do rąk . Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut

Grunt to przepis!
Bułeczki drożdżowe na maślance 174

świeżych drożdży  - 1 jajko  - 5 g cukru ( mała łyżeczka )  - 6 g soli ( można dać odrobinę mniej lub więcej zależy od smaku ) Do posypania użyłam łuskany słonecznik , ziarna dyni i siemię lniane ale jak ktoś lubi inne ziarna to każde będą dobre . Sposób wykonania : Połączyć mleko i maślankę i lekko ogrzać tak aby było jedynie letnie, odlać trochę(...)wlać wyrośnięty rozczyn ,dolać resztę płynów i jajko i wyrabiać ok 8 minut w mikserze lub ręcznie , ale pamiętajmy ,że ręcznie wyrabiamy trochę dłużej tak ok 12 minut , gdy ciasto jest już gładkie i nie klei się do rąk odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę , możemy przykryć ściereczką lub tak jak ja silikonową "deską ". Po tym czasie posypujemy

Wypieki Rene
Mój pierwszy chleb - chleb gryczany 126

dodaj drożdże oraz kilka odłożonych wcześniej łyżek mąki. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników, odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.  Do misy miksera wsyp mąki, płatki owsiane, ziarna słonecznika oraz pestki dyni, siemię lniane, żurawinę, sól oraz dodaj łyżkę octu balsamicznego. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie, dodaj go do pozostałych składników na chleb gryczany i wyrabiaj hakami miksera około(...)dokładnie się ze sobą połączyło. Tak przygotowaną masę odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejscy, by wyrosła. Piekarnik nagrzej do 180'C, blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do blaszki (jednej dużej lub 2 mniejszych), wierzch każdego chleba gryczanego posyp łyżką czarnuszki. Piecz około 50-60 minut. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku. Chleb wychodzi wilgotny

Moje Qulinaria

Proponowane wyszukiwania