ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:164/224)

Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 144

drożdży instant (lub 20 g świeżych - w tym wypadku należy zrobić wcześniej rozczyn)  ¾ łyżeczki soli  1 szklanka uprażonych orzeszków piniowych lub pokrojonych orzechów włoskich (zastąpiłam prażonymi ziarnami słonecznika) 1 szklanka rodzynek sułtanek (*oczywiście zastąpiłam żurawiną)  4 szklanki mąki Glazura: 1 żółtko lub całe jajko roztrzepane z łyżką wody, mleka lub śmietany 1 łyżeczką cukru Drożdże wsypać(...)miski, odstawić do ostygnięcia i wbić jajka. Następnie wlać do mikstury mlecznej, dodając sól, orzechy i rodzynki.  Energicznie wmieszać mąkę, dodając po jednej szklance, aż do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Następnie zagniatać ciasto przez kilka minut, dopóki nie stanie się gładkie. Umieścić w nasmarowanej masłem misce i odstawić, aż podwoi objętość (1-1 ½ godz

KUCHARNIA
Bułki z przedziałkiem, z ostropestem i mąką gryczaną 264

zdrowia. Zamieniłem bowiem 10% mąki pszennej na gryczaną. Odrobinę zmieniło to teksturę bułek. Z ilością ostropestu nie należy przesadzać. Ziarna są trochę twarde (twardsze na przykład od ziaren słonecznika). Jeśli doda się ich za dużo, może to spowodować, że bułki trzeba będzie gryźć, a nie jeść. A nie o to chodzi. Dałem więc na próbę 30 g ziaren ostropestu(...)Przedziałek robimy tuż przed włożeniem bułek do już nagrzanego piekarnika. Warto bułki oprószyć mąką, wtedy niezależnie od tego, którego akcesorium użyjemy do zrobienia przedziałków, nie przykleja się ono do ciasta. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#25) . Składniki (na 9 bułek): 500 g mąki pszennej 550 50 g mąki gryczanej

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb żytni z mąką orkiszową 150

150g mąka orkiszowa typ 750  - 175g  * mąka żytnia typ 2000        - 175g otręby żytnie     - ok 25 g pestki dyni lub słonecznika - ok 25g sól  - 2 łyżeczki kminek woda  - 400ml zakwas żytni  - 3-4 duże łyżki  * często zamiast typu 750 daję 2000 przygotowanie Rano wyjąć z lodówki zakwas, jak trochę(...)dodać zakwas  (zwykle daję więcej niż przepisowe 3 łyżki) wodę i wymieszać drewnianą łyżką. Formę na chleb posmarować cienko olejem, obsypać otrębami lub pełnoziarnistą mąką . Wyłożyć do niej ciasto chlebowe, wyrównać, owinąć folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia. Rano,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 70 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić

Stare Gary
Domowy chleb wieloziarnisty na zaczynie drożdżowym 157

drożdże  5 g instant  słód jęczmienny palny lekko 1 łyżkę czubatą (można pominąć) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : * wieczorem lub minimum na 4 godziny przed robieniem chleba - ziarna słonecznika, lnu oraz śruty zalewamy 340 g wody (część wody z przepisu) przykrywamy folią  spożywczą i odstawiamy. Jeżeli na zewnątrz jest gorąco możemy użyć 10 g soli z przepisu, aby zapobiec działaniu(...)szklanki ) woda 180 g (3/4 szklanki) sól 10 g (1 łyżeczka ) drożdże instant 1/8 łyżeczki  - łączymy ze sobą drożdże i woda, dodajemy mąkę i sól wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w tem. pokojowej na 12-16 godzin Mieszanie ( z przepisu ogólnego) mąka chlebowa 630 g (5 szklanek ) woda 260 g (1 1/8 szklanki) sól

Basia w kuchni
FIT TARTA JAGLANA Z KREMEM ORZECHOWYM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ NUTLOVE 88

prawdziwe niebo w gębie! Tego się nie da opisać! To trzeba spróbować! Spróbujcie i Wy! Kremy dostępne oczywiście w sklepie SFD.PL SKŁADNIKI: ( foremka ok. 24 cm ) SPÓD: * orzechy ziemne, słonecznik, kokos – 1 szkl = 250 ml * suszone daktyle – 8-10 szt * krem NUTLOVE ALLNUTRITION CRISPY HAZELNUT – 2 łyżki * olej kokosowy – 1 łyżka * kakao gorzkie – 1 łyżka(...)schłodzony spód i wkładamy do lodówki na conajmniej 2 godziny ( a najlepiej na noc ). POLEWA: Roztapiamy na kąpieli wodnej czekoladę z olejem kokosowym, lekko studzimy. Oblewamy mocno schłodzone ciasto, posypujemy orzechowym krokantem, ponownie chłodzimy. Smacznego! Ps. A Wy na który smak kremu NUTLOVE macie ochotę? Mam nadzieję, że jeszcze bardziej Was nimi zainteresowałam! Zajrzyjcie do sklepu SFD i wybierzcie coś

Ostra na Słodko
Słonecznik - idealna sałatka imprezowa 1602

Ostatni przepis w tym roku... 2020 nie był rokiem łatwym, ale nie będę narzekał, bo na maxa zmienił moje życie (raczej ja je zmieniłem!). Wiem, że

Kuchnia Łukasza
Sernik na zimno a la ptasie mleczko 159

Kolejna słodka propozycja i znów sernik,ale na zimno bez pieczenia... Taki sernik w sumie jest już na blogu  tutaj , ale jak jest coś pysznego

Moje domowe kucharzenie
Domowe ciasteczka bananowe z nasionami (idealna przekąska do szkoły i pracy) 136

też brzmią świetnie. Możliwości są nieograniczone! Oprócz tego aż cztery przepisy na ciastka znajdziesz tutaj>>> . Przepis na ciasteczka bananowe z nasionami Składniki banan płatki owsiane górskie słonecznik rodzynki siemię lniane nasiona chia Wykonanie Banana rozgniatamy widelcem i wsypujemy wybrane dodatki w dowolnej ilości. Formujemy ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Tym razem zrobiliśmy ciasteczka(...)kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry  Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Co Lila

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Domowe ciasteczka bananowe z nasionami (idealna przekąska do szkoły i pracy) 134

też brzmią świetnie. Możliwości są nieograniczone! Oprócz tego aż cztery przepisy na ciastka znajdziesz tutaj>>> . Przepis na ciasteczka bananowe z nasionami Składniki banan płatki owsiane górskie słonecznik rodzynki siemię lniane nasiona chia Wykonanie Banana rozgniatamy widelcem i wsypujemy wybrane dodatki w dowolnej ilości. Formujemy ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Tym razem zrobiliśmy ciasteczka(...)kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry  Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Co Lila

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Bakaliowy mazurek 170

Zapraszam Was na nieskomplikowanego, bez zbędnego wyrabiania ciasta i mega zdrowego Mazurka, bo bez masła, bez jajek, bez glutenu, a za to w 100% na wartościowych bakaliach. W zależności od Waszych upodobań zależeć będzie jaki charakter nabierze ten mazurek, czy będzie orzeźwiający ( np. z kremem cytrynowym- lemon curd ), a może wersja pomarańczowa ( np. z wegańskim pomarańczowym kremem- orange curd(...)słodko- z kajmakiem, konfiturą, dżemem czy powidłami, jak u mnie :) Polecam, bo taki mazurek, to samo zdrowie! * płatki owsiane- 150 g * mix bakalii - 150 g (u mnie są to: słonecznik, migdały, orzechy włoskie) * miód- 2 czubate łyżki * woda- 1/2 szklanki * powidła śliwkowe- 3 łyżki * prażony słonecznik i różowe mikro krople*- do ozdoby Piekarnik nastawić na 200 stopni. Bakalie i płatki

Kraina Miodem Płynąca
WEGANIZM - Spróbujesz? Nie pożałujesz! :) ŚNIADANIA 173

Smalec" z fasoli  i własny paprykarz warzywny to u nas podstawa, do tego tahini (czyli pasta z sezamu, pyszna), masła orzechowe, migdałowe, pasta z awokado, z pestek słonecznika, pasta figowa  czy nawet zwykłe konfitury - to naprawdę proste do zrobienia a przy tym smaczne i zdrowe towarzystwo dla chleba czy bagietki. Oczywiście wybieramy pieczywo wegańskie czyli bez mleka, serwatki(...)pozorom, znajdzie się jakieś bezmleczne pieczywo. gorące wiatraczki francuskie z konfiturami Kanapki to nie wszystko, mamy jeszcze nasze ukochane naleśniki , z mąk różnych, z dodatkami różnymi; mamy wegańskie  ciasto francuskie ze słodkim nadzieniem; mamy jaglankę (czyli kasza jaglana ugotowana na słodko z orzechami i owocami suszonymi, napiszę o tym wreszcie kiedyś); płatki zbożowe z bananami, szejki bananowe na mleku

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sałatka z roszponką 53

Sałatka z roszponką w roli głównej to świetna propozycja na pyszną przekąskę w ciągu dnia lub na imprezę. Pięknie prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje

Przepiski.pl
Sałatka z kurczakiem i brokułem 425

Szukasz pomysłu na smaczną sałatkę z brokułem? Taką, którą można przygotować raz, dwa? Proszę bardzo! Ten przepis na sałatkę z kurczakiem i brokułem z pewnością podbije

Alle Dobre!
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA DROŻDŻACH. Z SIEMIENIEM I PRAŻONĄ CEBULKĄ 122

jedzeniu 😁 chleb.  Wykonany z mąki mieszanej. Ma fajną strukturę i nie kruszy się zupełnie, nawet po kilku dniach. Oczywiście możemy wzbogacić go dowolnie o ulubione dodatki: ziarno słonecznika, dyni, suszone pomidory ... Polecam bo przepis jest bardzo prosty i nie wymaga od nas super zdolności w wypiekaniu pieczywa 😉😍 Składniki: 250 g mąki pszennej typ 750 250 g mąki żytniej razowej(...)cukru, łyżeczkę mąki pszennej oraz rozkruszone drożdże. Mieszamy całość i odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera wsypujemy obie mąki, sól, resztę wody oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy siemię lniane oraz prażoną cebulkę. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wykłądamy na posypany

Walijskie Pichcenie
Ekspresowy chleb z mąki krupczatki 132

śliwkami i orzechami: 500 g mąki krupczatki 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 30 g drożdży 500 ml letniej wody ½ szklanki otrębów pszennych 3 łyżki siemienia lnianego ½ szklanki nasion słonecznika ½ szklanki pestek dyni garść orzechów włoskich garść orzechów laskowych garść orzechów nerkowca garść migdałów 10 suszonych śliwek 1 łyżka czarnuszki (plus do posypania) oliwa do posmarowania formy * PRZYGOTOWANIE Ekspresowy(...)wymieszaj drewnianą łyżką. Miskę przykryj suchą ściereczką i odstaw na 20 minut, po tym czasie wymieszaj ponownie. Keksówkę o wymiarach 40x12 cm posmaruj oliwą i przełóż do niej ciasto. Masę wyrównaj szpatułką i odstaw na kolejne 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Chleb posyp dodatkową porcją ziół i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 50 minut

Food Square

Proponowane wyszukiwania