syropu klonowego* *Zamiast syropu klonowego można użyć innego słodzidła. Wykonanie Spód Banany wraz z masłem orzechowym blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy syrop i ponownie blendujemy. Dodajemy wiórki, słonecznik oraz sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy(...)rozpuszczamy czekoladę oraz masło orzechowe. Dodajemy mleczko kokosowe oraz syrop klonowy. Całość mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Lekko przestudzony krem wylewamy na spód . Kiedy całkowicie przestygnie wkładamy ciasto do lodówki. Wierzch ciasta można udekorować na przykład wiórkami kokosowymi lub posypką. Ciasto jest lekko wilgotne ale po leżakowaniu w lodówce nie problemu, żeby go pokroić. Smacznego
Health-Fit-Lifekaszy jaglanej - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 2 banany - 3 łyżki kakao - 5 łyżek płatków owsianych - 2 jajka - garść orzechów włoskich - 2 łyżki słonecznika - sezam do posypania Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy na mąkę w młynku do kawy. Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, następnie gotujemy. Do gorącej dodajemy olej kokosowy, zostawiamy do przestudzenia. Orzechy(...)dodajemy: jajko, banany i zmielone orzechy włoskie. Wszystko blendujemy na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki (oprócz sezamu), wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Nakładamy do silikonowych foremek. Ciasto będzie dość gęste. By ułatwić sobie zadanie, nakładamy łyżką którą przed nabraniem masy moczymy w zimnej wodzie. Posypujemy sezamem.( Tą czynność wykonał moja szkrabowa siedząc w chuście) Wstawiamy do piekarnika
Szkrab Je Samdługości około 40 cm i szerokości 11 cm) : 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (akurat miałam tortową) 1 szklanka płatków owsianych po 3 łyżki ziaren dyni, słonecznika i sezamu 2 łyżeczki soli 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko i odrobina 1/3 szklanki ziaren jak wyżej (wierzch chleba) Wykonannie : Z wody, drożdży(...)misce. Na koniec robię wgłębienie w które wlema rozczyn. Po 15 minutach wszystko dokładnie mieszam do połączenia składników i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem/margaryną blachy i pozostawiamy na około kwadrans. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami.Pieczemy około 1 godziny 1 temperaturze 180 o C. Najlepiej smakuje jeszcze
cucinareszklanki ciepłej wody • 5 dag drożdży • 1 łyżka cukru • 1,5 łyżki oleju • 1,5 łyżeczki soli • 1/2 szklanki ziaren słonecznika • 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego • 1/2 szklanki pestek z dyni Sposób przygotowania: 1. Przygotować keksówkę o długości 30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia i posmarować olejem. Może to być(...)miseczki rozkruszyć drożdże, posypać je cukrem i rozetrzeć, aż się rozpuszczą. 3. Drożdże dodać do pozostałych składników. Wsypać ziarna. 4. Wymieszać je dokładnie łyżką na jednolitą masę. 5. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. 6. Wierzch chlebka wygładzić łyżką zwilżoną wodą. 7. Chlebek odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem (rośnie bardzo szybko). 8. Piec na złoty kolor w opcji góra-dół
W mojej kuchnipłaska) 1 jajko 100 ml maślanki/kefiru/jogurtu naturalnego 80 ml oleju 50g syropu z agawy (można użyć miodu) Dodatkowo: 2 łyżki rodzynek 1 łyżka suszonej żurawiny 2 łyżki pestek słonecznika (lub dowolnych orzechów) 2 łyżki orzechów (u mnie nerkowca ) Muffinki z płatkami owsianymi, syropem z agawy i bakaliami - przygotowanie: W pierwszej misce należy wymieszać mąkę, płatki, sól oraz proszek(...)agawy. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu wmieszać bakalie. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Muffinki wyjąć z blachy oraz
Di gotujekilogram mąki pszennej chlebowej Stoisław 1 szklanki mąki żytniej razowej typ.2000 Stoisław 3/4 szklanki otrąb owsianych Stoisław 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego 34 szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki soli 2 łyżki cukru brązowego lub zwykłego 4-5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego 0,5 litra wody gazowanej 0,5 litra wody ciepłej Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy(...)Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, miskę przykrywamy ściereczką odstawiamy na godzinę. Po tym czasie ponownie mieszamy, pozostawiamy na dwie godziny pod przykryciem. Trzy formy (31x12cm) wykładamy papierem do pieczenia . Ciasto chlebowe przekładamy do foremek , wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Foremki przykrywamy ściereczką , ostawiamy na 6 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki z wyrośniętym chlebem wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Bajeczna Kuchniaskoro przesłała to chętnie wam udostępniam :) Więc Mortishia pisze tak: "Składniki: kostka drożdży (100g) 2 łyżki cukru 2 łyżki soli 1 kg mąki pszennej 650 ziarna (ja daję słonecznik, dynię, siemię lniane po 1-2 łyżek) 1-2 łyżki otrębów (daje takie jakie akurat mam) 1 litr ciepłej wody masło i mąka do wysmarowania i wysypania formy Przygotowanie: Drożdże pokruszyć(...)następnie mąkę (ja przesiewam). Do tego dodać ziarna i zalać wodą. Wszystko dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (ja używam dwóch, długiej i średniej) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do foremek do ok. połowy wysokości. Po przelaniu ciasta włączyć piekarnik i nagrzać do 200 st. C - nagrzewa się ok. 20-25 min. W czasie nagrzewania piekarnika ciasto powinno podwoić
Marder&Marder Manufacturesoli himalajskiej lub morskiej - 60g mąki makaronowej orkiszowej (u mnie typ650) odpowiednik semoliny - 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy - 60ml oliwy z oliwek (40g) - 30g siemienia lnianego - 10g słonecznika +ziarna do posypania Do misy miksera wkruszyć drożdże, dodać, wodę, sól, oliwę i miód (u mnie syrop z agawy), dokładnie zamieszać. Następnie dodajemy mąkę oraz semolinę i dokładnie wyrabiamy(...)odstawiamy w ciepłe miejsce zakryte folią spożywczą na ok. 40 minut. Formę keksową smarujemy bardzo dokładnie oliwą, olejem lub masłem i dokładnie wysypujemy otrębami, ziarnami lub mąką pełnoziarnistą. Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej keksówki i dokładnie wygładzamy łyżką maczaną w wodzie.Wyrównane ciasto chlebowe posypujemy naszymi ulubionymi ziarnami, skrapiamy wodą (by ziarna nie odpadły nam podczas pieczenia
Smaczne ZdroweJest mięciutki i puszysty w środku. Swój wygląd zawdzięcza temu, że jest pieczony w foremce. Jeśli macie ochotę możecie dodać do środka odrobine ulubionych ziaren. Mogą to być nasiona słonecznika, czy pestki dynii. Składniki (keksówka 28cm) 500g mąki pszennej 450 ml wody 8g drożdży suchych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy Zazwyczaj do pieczenia chleba używam drożdży(...)prostu zróbcie wcześniej rozczyn. Woda powinna być w temperaturze pokojowej. Chleb pszenny foremkowy – jak przygotować Do miski przesiewamy mąkę wraz z drożdżami. Mieszamy i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto. Ciasto na chleb powinno być elastyczne i jednolite. Następnie przekładamy je do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mąka pszenna typ 480 20 g drożdże świeże lub( 10 g suszonych ) 2 łyżki letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 60 g pestek słonecznika 20 g białego sezamu 20 g nasion chia 60 g pestek dyni 30 g oleju 380 g letniej wody Dodatkowo : 80 g mieszanki ziaren do posypania bułek woda - 35 g 30 g mąka(...)drożdże, dodać cukier i dwie łyżki wody, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Obie mąki wymieszać z ziarnami, dodając rozmieszane drożdże, sól i olej, wymieszać. Następnie wlać wodę, zagnieść ciasto ręcznie wyrabiać przez 7 minut lub mikserem z hakiem 5 minut Ciasto powinno być lekko klejące, ale nie dosypywać mąki. Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką
Kuchnia DanusiZbliżają się święta, w związku z tym część z Was przygotowuje zapewne w domu pasztety - w końcu nie samym ciastem człowiek żyje podczas świąt 😉 Z różnych względów ja w tym roku postawiłam na wegetariańskie pasztety. Na blogu znajdziecie już przepis na pomidorowy pasztet z soczewicy . Dlatego tym razem pokażę Wam przepis z wykorzystaniem ciecierzycy - tak dla odmiany 😁 Pasztet z ciecierzycy(...)przepis Do przygotowania pasztety będziesz potrzebować: 240g ciecierzycy z puszki, cebulę, pora, marchewkę, ząbek czosnku, łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę curry, pół łyżeczki kuminu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 50g słonecznika, 2 jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Cebulę, czosnek i pora siekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku i cebuli
Z notatnika dietetykasmakoszom też przypadną do gustu. Może nie wyglądają idealnie okrągło i delikatnie popękały, ale nie idealizm wyglądu mi w głowie tylko smak! 😏 Do części z nich dodałam sezam i słonecznik, lecz nie są one koniecznym składnikiem wykonania. Na drugi dzień są równie smaczne, jak zaraz po upieczeniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 20 ciasteczek: -2 szklanki mąki ryżowej(...)jajo -niecałe pół szklanki wody -50 g gorzkiej czekolady -łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki oprócz czekolady umieszczamy w misce i mieszamy do powstania gęstego i klejącego ciasta. 2. Część czekolady kroimy na kawałeczki, a część ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tą startą dodajemy do ciasta i mieszamy, dzięki czemu dodatkowo zabarwi się na ciemno
zdrowo i aktywniesmakoszom też przypadną do gustu. Może nie wyglądają idealnie okrągło i delikatnie popękały, ale nie idealizm wyglądu mi w głowie tylko smak! 😏 Do części z nich dodałam sezam i słonecznik, lecz nie są one koniecznym składnikiem wykonania. Na drugi dzień są równie smaczne, jak zaraz po upieczeniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 20 ciasteczek: -2 szklanki mąki ryżowej(...)jajo -niecałe pół szklanki wody -50 g gorzkiej czekolady -łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki oprócz czekolady umieszczamy w misce i mieszamy do powstania gęstego i klejącego ciasta. 2. Część czekolady kroimy na kawałeczki, a część ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tą startą dodajemy do ciasta i mieszamy, dzięki czemu dodatkowo zabarwi się na ciemno
Zdrowie i pysznie na talerzudiecie i dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego. Jednym słowem - dla każdego! Skusicie się...? Orzechowe ciastka z chia Składniki: (na 20 sztuk) 100 g chia 75 g ziaren słonecznika 75 g ziaren sezamu 50 g mielonych orzechów laskowych 250 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu Wszystkie ziarna i orzechy wymieszać. Miód rozpuścić w wodzie, zalać nim mieszankę. Odstawić(...)zgęstnieje. Wyłożyć masę na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić dłońmi, mocno dociskając. Piec w 160 st. C. przez 20 minut. Wyjąć blachę z piekarnika, pokroić ciasto ostrym nożem na kwadraty. Piec kolejnych 40 minut w 160 st. C. Ostudzić, a następnie połamać na kawałki wzdłuż linii. Smacznego! Ja już zastanawiam się nad kolejnymi wariacjami tego przepisu
Pożeraczka, czyli raz adobrze