Tym razem w końcu coś pysznego do testów! Po ostatnich rozczarowaniach w nasze ręce wpadły nowości w postaci wegańskich eko ciastek bez glutenu firmy Irenki 😊
Candy PandasZupa typu krem z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku i tymianku, zabielona serkiem mascarpone. Gęsta i aksamitna zupa o słodkawym smaku, przygotowana zaledwie z kilku składników
Kuchnia MagdaLenybatony fit, znacie już z facebooka. Robiłam je w zeszłym tygodniu, jako przegryzka na naszą eskapadę do Pilicy. Nie chciałam robić klasycznego ciasta, tylko coś innego. Padło na batony, bo można pokroić, zawinąć i kulturalnie skonsumować w samochodzie lub na łonie natury. Batoniki są nie za słodkie, jeśli więc lubicie słodkie wyroby, to warto do nich dodać daktyle, żurawinę(...)rozpuścić, przełożyć do foremki i schłodzić. A potem to już tylko uważać, aby za dużo nie zjeść Ja użyłam jako bakalii głównie orzechów – włoskie, laskowe, nerkowca i pestek słonecznika. Możecie dać również migdały jak i żurawinę czy rodzynki. Drukuj Batony fit z masłem orzechowym, amarantusem i orzechami Składniki 50 g ekspandowanego amarantusa (popping) 80 g gorzkiej czekolady ( u mnie
Mieszam w Garnkudowolnej mąki pszennej 160 g wody 8 g soli morskiej okruszek świeżych drożdży (ja dałam 2 g ale żałowałam, że nie ciut więcej) 2 łyżki miodu 6 łyżek pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni i wystudzonych Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Miksujemy 2 minuty. Odstawiamy na 20 minut przykryte ściereczką. Następnie znowu miksujemy 2-3 minuty. Przekładamy do blaszki(...)wysmarowanej tłuszczem. Odstawiamy do wyrastania. Czas rośnięcia zależy od aktywności zakwasu i temperatury otoczenia. U mnie chleb rósł 4 godziny i nie był bardzo wyrośnięty. Bardzo ważne: nie poganiamy ciasta, niech rośnie, ile potrzebuje chodzi o to by po upieczeniu nie otrzymać mokrego gniota zamiast chleba. Wyrośnięty chleb smarujemy jajkiem wymieszanym z łyżką wody by skórka była po upieczeniu błyszcząca
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżki oleju rzepakowego, - 2 szklanki wody, - 1/3 kostki świeżych drożdży, - 2 łyżeczki nasion chia, - 1 łyżeczka soli, - 2 łyżeczki cukru/ksylitolu. Przygotowanie: - mąki wsypujemy do miski, dodajemy siemię lniane, słonecznik i nasiona chia - wszystko mieszamy, - w małym garnuszku podgrzewamy wodę, tak aby nie była za gorąca, gdyż potem będziemy w niej rozpuszczać drożdże, - do mąk i ziaren dodajemy olej, sól, cukier(...)roztopionymi drożdżami, - wszystko razem mieszamy, a następnie rozgniatamy ręką - całość wyjdzie dość kleista i lepiąca się, - masę przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąka kukurydzianą keksówki, - odkładamy przykryte ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, - gdy ciasto troszkę urośnie - całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok.10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę
MintTastewysmarować i wysypać mąką lub otrębami. Masę dokładnie ubijamy (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w wodzie, wyrównujemy, smarujemy oliwą z oliwek (gdy chcemy) i posypujemy ziarnami, u mnie ostatnio słonecznikiem, siemieniem lnianym i makiem. Skrapiamy pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja nieodpadających ziaren po upieczeniu) i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania. Zwykle trwa to ok.3-5h. w zależności od zakwasu. Czym zakwas(...)tylko zakwasu żytniego, chleb również wyrośnie nam szybciej, na samym orkiszowym czas się trochę wydłuży. Ja dlatego używam zawsze dwóch zakwasów, żytni przyspiesza wyrastanie, orkiszowy nadaje niepowtarzalny smak. Gdy ciasto wypełni formę wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 220*C i piekę w tej temperaturze 30 minut. Następnie temperaturę zmniejszam do 200*C i dopiekam jeszcze 30 minut. Ja piekę
Smaczne ZdroweGreat British Bake off". SKŁADNIKI: 230 g mąki razowej 2000 120g kaszki manny 50 g sezamu 40 g zarodków pszennych 50 g ziaren słonecznika pół łyżeczki soli morskiej 1 łyżka miodu płynnego(użyłam sztucznego) 3 łyżki oleju rzepakowego plus 1 do posmarowania blatu,stolnicy 210 ml letniej wody dodatkowo(...)składniki suche i wymieszać (jeżeli używamy np. pestek dyni możemy ją bardziej rozdrobić) - w osobnej miseczce połączyć letnią wodę, olej, miód - połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić jednolite ciasto - zawinąć cisto w folię spożywczą i odstawić na ok 20 minut - rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni - gotowe ciasto dzielimy na części 3-4 - natłuszczamy olejem blat stołu lub stolnicy
Basia w kuchniHej zdrowotni smakosze!, dziś pójdziemy bardziej w stronę smaku i nasycimy nasze kubki smakowe. Przygotujemy razowy makaron żytni z pysznym sosem śmietanowym gdzie pierwsze skrzypce zagra
Kuchnia PROzdrowotnajest prosty – gotowa mieszanka się po prostu opłaca. Skład wyszczególniony na opakowaniu chleba słonecznikowego to: 73 %mąki pszennej, mąka żytnia (procentowa ilość w mieszance nie została wyszczególniona), ziarna słonecznika 8%, sól jodowana spożywcza, wysuszony zaczyn żytni, drożdże suszone, białko pszenne (czyli gluten), cukier gronowy (czysty cukier czyli glukoza), mąka ze słodu jęczmiennego i jako polepszacz/utrwalacz- kwas askorbinowy, czyli(...)żeby nie była zbyt gorąca – 60⁰C to tzw. punkt śmierci termicznej , drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Jeśli dysponujecie maszyną do pieczenia chleba –zrobi wszystko za Was. Jeśli nie, ciasto zagniećcie i wyróbcie ręcznie lub w robocie planetarnym, hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych, przez 8 minut. Gotowe ciasto chlebowe poddajemy procesowi wyrastania dwa razy . Po pierwszym zagnieceniu uformowałam
Karo in the Kitchensuchą mieszanką chlebową. Mieszanka na chleb sprzedawana jest w kartonie podobnym do kartonu na soki. Sposób przygotowania jest banalnie prosty, wystarczy dolać ciepłą wodę, wymieszać i w zasadzie ciasto na chleb jest już gotowe. Musiałam kupić, sprawdzić i przetestować osobiście ten chlebek, w sklepie miałam okazje spróbować go i smakował naprawdę dobrze. Jeśli lubicie ciężkie wilgotne pieczywo pełne nasionek(...)chlebek moje dzieci lubią najbardziej. Mieszankę na chleb można przygotować wcześniej i wsypać do słoika lub plastikowego pojemnika. Kiedy nadejdzie dzień pustego chlebaka, możecie użyć mieszanki szybko wymieszać ciasto i upiec domowy chleb. Wcześniej przygotowana mieszanka jest bardzo wygodna, dzięki temu chleb upiecze nawet dziecko lub osoba, która na co dzień gotuje tylko wodę na herbatę 😉 Na słoiku wystarczy nakleić
SprawdzonaKuchnia.plpestek dyni - 50g ziaren słonecznika - 20g siemię lniane - 10g sezam(...)wody. Odstawiamy na ok. 10-15 minut, aż wyraźnie ruszą... W misie miksera umieszczamy pozostałą część mąki, dodajemy resztę wody, sól, wyrośnięty zaczyn i dokładnie mieszamy. Przy pszenicy musimy ciasto wyrabiać dłużej, przy orkiszu, nie ma takiej potrzeby. Następnie do masy dodajemy ok. 170g namoczonych ziaren (powinny wciągnąć całą wodę). Waga ciasta z ziarnami, to 900g (moje bez ziaren ważyło
Smaczne Zdrowełyżeczka soli * 50 ml mleka * 350 ml wody * 10 g czarnego sezamu * 10 g białego sezamu * 30 g ziaren słonecznika * 20 g pestek dyni Dodatkowo: * 10 g czarnego sezamu * 10 g białego sezamu * 30 g ziaren słonecznika * 20 g pestek dyni * 1 jajko Wykonanie: Do miski pokruszyć świeże drożdże, wsypać cukier. Mleko podgrzać w kubeczku, wlać do drożdży (mleko musi(...)tego łyżkę mąki pszennej, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodać do zaczynu letnią wodę, obie mąki i sól, ciasto dobrze wyrobić robotem z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego lub dłonią. Następnie dodać wszystkie ziarna, ponownie wymieszać ciasto. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie
Zrób to smaczniewcześniej i już rano aktywowałam mój niezawodny zakwas żytni, aby był gotowy do wieczornego pieczenia chleba. Niech to będzie zdrowy, pełnoziarnisty chleb urozmaicony ziarnami. U mnie dziś ze słonecznikiem, ale w przypadku wypieków z ziarnami z reguły można kombinować z dowolnymi. Czas przygotowania chleba jest wydłużony, jeżeli ma być na zakwasie. We wcześniejszym poście pisałam już, jak zabrać się(...)przed przygotowaniem chleba. Potrzebne są: - około 200g aktywnego zakwasu - 250g mąki żytniej typ 2000 - 250g mąki pszennej typ 1850 (graham) - 2 łyżeczki soli - 1 łyżka miodu - 50g ziaren słonecznika - około 400g cciepłej wody Samo wykonanie chleba jest już niezwykle proste. Wszystkie składniki umieszczam w misce i powoli wlewam wodę, mieszając do połączenia. To w zasadzie przepis na pełnoziarniste
I tu będę miała takie tewody 1-2 łyżeczki octu winnego (jabłkowego) czarnuszka do posypania masło i dowolne otręby do foremki WYKONANIE: W misce wymieszać mąkę, sól i pestki słonecznika. Do kubeczka z miarką wkruszyć drożdże, dodać melasę i uzupełnić letnią wodą do pojemności 200 ml. Wymieszać aby drożdże się rozpuściły (nie pozostawiać do wyrastania) i przelać do miski z mąką, przemieszać(...)wody i dodać 1-2 łyżeczki octu winnego. Wlewać płyn do mąki mieszając jednocześnie łyżką tylko do połączenia składników. Może się okazać, że nie cały płyn zostanie zużyty. Ciasto powinno być dość gęste i kleiste. Miskę z ciastem przykryć talerzem i odstawić na 15 minut. W tym czasie wysmarować keksówkę masłem i obsypać otrębami. Lekko wyrośnięte ciasto przemieszać łyżką
Kuchenne zapiski Edytydługości około 40 cm i szerokości 11 cm) : 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (akurat miałam tortową) 1 szklanka płatków owsianych po 3 łyżki ziaren dyni, słonecznika i sezamu 2 łyżeczki soli 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko i odrobina 1/3 szklanki ziaren jak wyżej (wierzch chleba) Wykonannie : Z wody, drożdży(...)misce. Na koniec robię wgłębienie w które wlema rozczyn. Po 15 minutach wszystko dokładnie mieszam do połączenia składników i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem/margaryną blachy i pozostawiamy na około kwadrans. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami.Pieczemy około 1 godziny 1 temperaturze 180 o C. Najlepiej smakuje jeszcze
cucinaresyropu klonowego* *Zamiast syropu klonowego można użyć innego słodzidła. Wykonanie Spód Banany wraz z masłem orzechowym blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy syrop i ponownie blendujemy. Dodajemy wiórki, słonecznik oraz sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy(...)rozpuszczamy czekoladę oraz masło orzechowe. Dodajemy mleczko kokosowe oraz syrop klonowy. Całość mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Lekko przestudzony krem wylewamy na spód . Kiedy całkowicie przestygnie wkładamy ciasto do lodówki. Wierzch ciasta można udekorować na przykład wiórkami kokosowymi lub posypką. Ciasto jest lekko wilgotne ale po leżakowaniu w lodówce nie problemu, żeby go pokroić. Smacznego
Health-Fit-Lifekaszy jaglanej - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 2 banany - 3 łyżki kakao - 5 łyżek płatków owsianych - 2 jajka - garść orzechów włoskich - 2 łyżki słonecznika - sezam do posypania Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy na mąkę w młynku do kawy. Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, następnie gotujemy. Do gorącej dodajemy olej kokosowy, zostawiamy do przestudzenia. Orzechy(...)dodajemy: jajko, banany i zmielone orzechy włoskie. Wszystko blendujemy na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki (oprócz sezamu), wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Nakładamy do silikonowych foremek. Ciasto będzie dość gęste. By ułatwić sobie zadanie, nakładamy łyżką którą przed nabraniem masy moczymy w zimnej wodzie. Posypujemy sezamem.( Tą czynność wykonał moja szkrabowa siedząc w chuście) Wstawiamy do piekarnika
Szkrab Je Samdługości około 40 cm i szerokości 11 cm) : 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (akurat miałam tortową) 1 szklanka płatków owsianych po 3 łyżki ziaren dyni, słonecznika i sezamu 2 łyżeczki soli 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko i odrobina 1/3 szklanki ziaren jak wyżej (wierzch chleba) Wykonannie : Z wody, drożdży(...)misce. Na koniec robię wgłębienie w które wlema rozczyn. Po 15 minutach wszystko dokładnie mieszam do połączenia składników i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem/margaryną blachy i pozostawiamy na około kwadrans. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami.Pieczemy około 1 godziny 1 temperaturze 180 o C. Najlepiej smakuje jeszcze
cucinare