ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:146/224)

DROŻDŻOWE KWIATY Z MORELAMI 128

będę ukrywać , ze moim wielkim marzeniem jest nauczyć się piec chleby – drożdżowe , na zakwasie, z ziarnami i bez – takie, które wspominam z dziecięcych lat. Zapach ciasta drożdżowego zawsze kojarzy mi się i będzie kojarzył z dziecięcymi latami. Już kiedyś mówiłam Wam, ze moja babcia miała piec chlebowy, w którym co sobotę wypiekała wielkie bochenki chleba dla całej rodziny(...)fantastyczne drożdżówki! Wyglądem chciałam nawiązać do słonecznikowych pól przy moim domu. Pól, w których zawsze bawiłam się z bratem i kuzynami ukrywając w wielkich, sięgających nam wysoko nad głowy słonecznikach. Ależ był przy tym ubaw! Ależ to była zabawa! Wiecie… uwielbiam wspominać takie dziecięce lata! A Wy? Drożdżówki są niesamowicie puszyste i delikatne. Ja dodałam do nich słodkie morele

Ostra na Słodko
Szpinakowy tort na urodziny Pandek (bez glutenu, cukru, laktozy) 126

ryżu jaśminowego -400ml mleka kokosowego (puszka) + 250ml napoju migdałowego -ksylitol -150g naturalnego tofu -150ml napoju ryżowego -limonka -2 paczuszki mieszanki sałatkowej Bakal (u nas czarny sezam, słonecznik, pestki dyni) -1 ½ łyżeczki agaru (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny) + 1/3 szkl. wody Dodatkowo -truskawki -woda+ sok z cytryny+ ksylitol (do nasączania blatów) -słomki o wyglądzie bambusów i figurki pandek(...)ubitymi białkami. Zieloną masę wlać do tortownicy (dużej i małej) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 25-35 minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!). Do małej np. keksówki wlać odrobinę ciasta (to będzie służyć jako posypka na boki tortu). Po tym czasie wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi o blat aby opadły

Candy Pandas
Chleb wieloziarnisty z suszonymi pomidorami 108

wyrabiając ciasto. Wyrabiaj ciasto dodając powoli wodę w odpowiedniej ilości aż powstanie ciasto o aksamitnej konsystencji. Jeśli przypadkowo dolano za dużo wody i ciasto jest kleiste, dodaj mąki pszennej typ 750 w niewielkiej ilości. Zazwyczaj wyrabianie ciasta trwa 10-15 minut. Po wyrobieniu ciasta pozostaw go pod przykryciem w ciepłym miejscu na 30min do delikatnego wyrośnięcia. Uformuj ciasto i przełóż(...)pieczenia. Jeśli w formie żaroodpornej to umieść już na tym etapie. Chodzi o to, aby nie ruszać ciasta po wyrośnięciu wkładając do piekarnika. Ciasto pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (około 60 minut). Spryskaj ciasto po wierzchu wodą. i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 225C do wypiekania na 5 minut. Po tym czasie zmniejsz

ProstePesto.pl
Ciasteczka z pestkami dyni 183

takich upraw pestki są nieco drobniejsze, ale za to bez chemii, świetnie smakują, a takie mniejsze lepiej też trzymają się na upieczonych ciasteczkach.  Wcześniej bardziej lubiłam ciastka ze słonecznikiem, ale teraz zdecydowanie bardziej odpowiada mi smak ciastek z dodatkiem pestek dyni i maku. Ciekawa jestem, z czym lubicie i czy robicie takie domowe ciasteczka? Ilość porcji: 36 Czas przygotowania(...)wsypać mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i mak, dodać zimne masło i posiekać je nożem na mniejsze kawałeczki. Dodać jajko, żółtko, śmietanę i wymieszać łyżką. Następnie ciasto szybko zagnieść dłonią, tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno jego nie ocieplić. Z ciasta uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki

Kuchcik gotuje
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy dla zakochanych 117

mocno pokręcony, ale efekt jest naprawdę pyszny. Sałatka jest chrupiąca, a zarazem miękka, lekko pikantna, soczysta i bogata w mnóstwo składników korzystnych dla zdrowia, jak awokado, pestki dynii, nasiona słonecznika oraz rukola. Zobacz przepis Wtorek: Spaghetti z pieczoną cieciorką i rozmarynem Jedno z tych niepozornych dań, które człowiek często pomija, gdy widzi w menu, nie wiedząc ile traci. Danie(...)wykwintne, aromatyczne i smaczne. Kluczową rolę odgrywa pieczona cieciorka, chrupiąca i aromatyczna. Zobacz przepis Środa: Pizza z figami i trzema serami z rukolą Słodkie owoce, wytrawny ser, cienkie chrupiące ciasto. Zapomnijcie o marghericie, diavoli, czy pizzy hawajskiej! To jest prawdziwa pizza, nieprzeładowana składnikami, prosta o pięknej dla oka i smakowitej kompozycji. Do tego solidna porcja sałaty ze świeżej rukoli

Niedzielny kucharz
F**KING DELICIOUS GRANOLA – ALLNUTRITION (SFD) 73

Ostatnio mamy szczęście do nowości 😊  W poniedziałek o 11:00 w sklepie SFD będzie mieć premierę nowinka w postaci dwóch wersji granoli (orzechowa i owocowa

Candy Pandas
Domowe Reese’s 126

Zamiany, zamiany również u mnie. Po tym jak przeprowadziłam 41 dniowy post dr Dąbrowskiej, postanowiłam wychodzić nową metodą czyli za pomocą diety ketogenicznej. Uwielbiam ten styl

moj przepis na
Chleb orkiszowy 69

świeżych drożdży 400 ml letniej wody 650 g mąki orkiszowej typ 700 10 g soli dodatkowo mąka do podsypywania i mąka ziemniaczana do posypania blachy opcjonalnie mieszane ziarna (słonecznik, siemię lniane) WYKONANIE Do miski rozdrobnić drożdże, wlać 100 ml letniej wody i wymieszać, tak aby drożdże się rozpuściły. Następnie dodać 100 g mąki orkiszowej, wymieszać i zostawić(...)minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę. Sól wymieszać z pozostałą wodą i wlać do mąki. Na koniec dodać zaczyn, wymieszać łyżką, po czym zacząć wyrabiać ciasto. Dłonie posypać mąką i zagniatać ciasto w razie potrzeby podsypując mąką, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto można wyrabiać na podsypanym mąką blacie kuchennym lub w misce. Miskę

Passions hobbies life
FIT BATONIKI OWSIANE Z MASŁEM ORZECHOWYM I BAKALIAMI 179

śniadanie do pracy albo podrzucam Dzieciom do śniadaniówki. Są pyszne i zdrowe, można jeść bez wyrzutów! SKŁADNIKI: 1 szklanka płatków owsianych  270 g bakalii (użyłam orzechów laskowych, pekan, słonecznik łuskany, wiórki kokosowe i migdały) 70 g daktyli 160 g masła orzechowego 50 ml mleka kokosowego (można zastąpić innym roślinnym lub krowim) 3 pełne łyżki miodu WYKONANIE: Wszystkie składniki umieść(...)malakserze lub blenderze i zmiksuj przez chwilę na drobno, ale tak, by pozostały maleńkie kawałki bakalii. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam dużej blachy do ciasta, ale dobra też będzie ceramiczna lub silikonowa foremka) i wyrównaj wierzch na gładko. Wsadź formę do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie pokrój masę na pojedyncze batony/ Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
CHLEBEK ORKISZOWO-PSZENNY Z PŁATKAMI OWSIANYMI 81

płatki owsiane (150 g) -drożdże suche (7g) lub ¼ kostki (25 g) -woda ciepła -około 2,5 szklanki -cukier ½ łyżeczki - sól -1 łyżeczka - opcjonalnie: zioła, pieprz, pestki z dyni, słonecznik Wykonanie: 1. Zrobić mieszankę: W głębokim naczyniu, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie (1 szklanka) z cukrem i mąką (4 łyżki). Wymieszać dokładnie i odstawić pod przykryciem na około(...)przypadku kiedy korzystasz z drożdży w proszku, wystarczy wymieszać je z mąką. 2. Zmieszać mąki z płatkami owsianymi, dodać rozczyn, stopniowo podlewając wodą (musi być ciepła, nie gorąca) wyrobić ciasto,  3. Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić w ciepłe miejsce na około 30 min. 4. Piec

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Chleb drożdżowy z naczynia żaroodpornego 205

400g mąki pszennej + do podsypania 150g mąki gryczanej 25g świeżych drożdży 1½ szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: ½ szklanki ziaren słonecznika ¼ szklanki pestek dyni 2 łyżki nasion chia 2 łyżki siemienia lnianego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Do garnka z założonym mieszadłem wlewamy wodę, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier i łyżkę(...)Ustawiamy prędkość 4, temp. 35⁰C i czas 2 minuty. Po tym czasie dodajemy przesiane obie mąki, sól, oliwę oraz ziarna. Ustawiamy prędkość 7 i czas 2 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką (chyba że misa Tefal Companion się Wam zmieści w lodówce- mi nie chciała;), owijamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Rankiem ponownie dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
Chleb pszenny z ziarnami. 154

pyszny bo domowy. Składniki: 500 g. mąki pszennej, typ 650 200 ml ciepłej wody 200 ml ciepłego mleka 35 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki słoneczniku 1 łyżka dyni 1 łyżka siemienia lnianego Dodatkowo żółtko + trochę mleka do wysmarowania chleba. Wykonanie: Ciepłą wodę i mleko wlać do miski, dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać, przykryć(...)zostawić na 15-20 minut żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie wsypać ziarna, sól i wymieszać. Dodać mąkę. Wyrobić mikserem z hakami. Można trochę podsypać mąka, ale nie dużo. Wyrobione ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Wierzch wysmarować żółtkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Posypać mąką. Zostawić na czas nagrzewania piekarnika, ok 15-20 minut. Ciasto powinno urosnąć

Agusiowe smakołyki
Placki ziemniaczane z ziarnami 213

gulasz. Co kto lubi ;) Składniki: 10 dużych ziemniaków 1 duża cebula 1 duże lub 2 małe jajka 5-6 łyżek mąki pszennej luksusowej Młynomag 30g pestek dyni 30g pestek słonecznika sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do nich przeznaczonej. Możemy również posłużyć się robotem kuchennym z możliwością tarcia warzyw. Do masy ziemniaczanej(...)drobniutko posiekana cebulę (możemy ją również zetrzeć), jajko, mąkę, uprażone na małym ogniu bez tłuszczu ziarna i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy porcję ciasta i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.  Podajemy ze śmietaną, gulaszem lub surówką

Kuchnia w czekoladzie
Chleb orkiszowo pszenny 142

świąt... Za to obiecuję pokazać kilka przepisów świątecznych z serii "jak u mamy" właśnie od mamy...;P Składniki: 3 szklanki mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki słonecznika lub dyni (lub mix) 3 łyżki siemienia lnianego 2 i 3/4 szklanki wody zakwas łyżeczka soli duża łyżka miodu Wykonanie: Dzień wcześniej aktywuję zakwas: mieszam  go ze szklanką mąki żytniej(...)wodą do uzyskania mokrej konsystencji (trochę ponad pól szklanki wody) i zostawiam na noc. Rano dodaję do zaczynu przesianą mąkę, ziarna, sól, miód i ciepłą wodę z kranu. Wyrabiam ciasto około 20 minut i zostawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu parę razy składam ciasto (jest na tyle wilgotne że ciężko zrobić klasyczną kopertę) i przekładam

Lubczyk i Wanilia
Ciastka owsiane 162

roztopionego masła   pół łyżeczki proszku do pieczenia  50 g mielonych migdałów 50 g orzechów laskowych mielonych po 50 g sezamu,  siemię lnianego, żurawiny, słonecznik, posiekane migdały o posiekane orzechy. Wykonanie: Na patelnie wrzucamy 2 łyżki masła w wsypujemy płatki owsiane chwilę smażymy, następnie dorzucamy  mielone migdały oraz orzechy oraz pozostałe bakalie smażymy wszystko często mieszając(...)przyrumienią się. Do wystudzonych płatków dorzucały resztę stopionego masła oraz wbijamy jajka dosypujemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Mieszamy wszystkie składniki aby dobrze się połączyły. Jeżeli ciasto będzie za gęste można dodać  kilka łyżek śmietanki lub mleka. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym, z ciast formujemy ręka ciasteczka nadając i okrągły kształt które kładziemy

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania