ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:146/224)

Domowe Reese’s 144

mojprzepisna.pl | Domowe Reese’s Zmiany, zmiany, zmiany również u mnie. Po tym jak przeprowadziłam 41 dniowy post dr Dąbrowskiej, postanowiłam wychodzić nową metodą, czyli za

moj przepis na
Ciasteczka zbożowe z czarnuszką (bez cukru, laktozy, wegańskie) 222

Te ciasteczka zdecydowanie za długo czekały na swój moment 😉 Kiedy miałyśmy okazję spróbować ciasteczek zbożowych z czarnuszką z Biedronki, ogarnęła nas ochota na wykonanie ich samodzielnie

Candy Pandas
Krokiety z mięsem po rosole 236

oleju   700-800 g mięsa z rosołu 2 cebule przyprawy (doprawiłam sosem sojowym i czarnym pieprzem) 2 łyżki oleju do przysmażenia cebuli   W misce wymieszaj składniki na ciasto przy pomocy rózgi do ubijania lub blendera. Usmaż naleśniki. W malakserze lub maszynce do mielenia rozdrobnij mięso drobiowe z rosołu i podsmażone wcześniej cebule (posiekane i podsmażone na oleju) . Farsz(...)każdy naleśnik i zawijaj w krokiety. Możesz je obsmażyć bez panierki lub w panierce z jajka i bułki tartej.     Pomysły na obiad… – Placki ziemniaczane ze słonecznikiem – S paghetti bolognese – Leczo z patisonem – Ryba pieczona na ryżu

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z mięsem po rosole 236

oleju   700-800 g mięsa z rosołu 2 cebule przyprawy (doprawiłam sosem sojowym i czarnym pieprzem) 2 łyżki oleju do przysmażenia cebuli   W misce wymieszaj składniki na ciasto przy pomocy rózgi do ubijania lub blendera. Usmaż naleśniki. W malakserze lub maszynce do mielenia rozdrobnij mięso drobiowe z rosołu i podsmażone wcześniej cebule (posiekane i podsmażone na oleju) . Farsz(...)każdy naleśnik i zawijaj w krokiety. Możesz je obsmażyć bez panierki lub w panierce z jajka i bułki tartej.     Pomysły na obiad… – Placki ziemniaczane ze słonecznikiem – S paghetti bolognese – Leczo z patisonem – Ryba pieczona na ryżu

Kulinarne S.O.S.
Orzechowe muffiny 193

roślinnego (słonecznikowego, rzepakowego lub płynnego kokosowego) 3-4 łyżki cukru 100 ml dowolnego mleka łyżeczka proszku do pieczenia 100 g orzeszków, w sumie dowolnych, może być nawet słonecznik (nerkowce słonecznik należałoby lekko podprażyć na suchej patelni) * u mnie były to ziemne, pół na pół solone prażone i bez soli   Przygotowanie: Banana, mleko, olej i cuker zblenduj na gładka masę(...)Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski. Orzeszki posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki razem ale tylko do połączenia. 1/3 posiekanych orzechów zostaw do posypania babeczek. Wypełnij foremki ciastem do 2/3 ich wysokości, posyp resztą orzeszków i piecz w temp. 180 c przez 20-25 minut w zależności od wielkości papilotek Smacznego! Artykuł Orzechowe muffiny pochodzi z serwisu

greenscarf
Chleb bezglutenowy 209

Składniki wystarczy wymieszać łyżką.  To mój pierwszy wypiek bezglutenowy i chyba nie ostatni :) Składniki na 1 bochenek: 500 g mąki bezglutenowej* 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki łuskanego słonecznika 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek z dyni 3/4 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 25 g świeżych drożdży lub 13 g drożdży suchych 550 ml lekko ciepłej wody Przygotowanie(...)naczyniu i dokładnie wymieszać. Jeśli używacie świeżych drożdży, nie ma potrzeby przygotowywać wcześniej rozczynu. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 minut, do powiększenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. Keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 27 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką bezglutenową. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 - 25 minut

Proste Potrawy
Chleb z dużą ilością ziaren 211

mąki razowej żytniej typ 2000 Młynomag 150g mąki graham pszennej typ 1850 Młynomag 4 łyżki płatków owsianych 1 płaska łyżka soli 25g drożdży świeżych 50g pestek dyni 100g pestek słonecznika 400ml przegotowanej, ciepłej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka syropu klonowego Dodatkowo (jeśli chcemy) ziarna do posypania po wierzchu  Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozmieszać z cukrem i odrobiną(...)sól, płatki owsiane oraz ziarna. Przesypać do misy miksera. Do mąk dodać rozczyn drożdżowy oraz powoli wlewać resztę wody cały czas wyrabiając hakiem na wolnych obrotach. Na końcu do ciasta dodać olej rzepakowy oraz syrop klonowy. Wyrabiać ok 10 minut. Pozostawić w misie do wyrośnięcia (ok 30 minut).  2. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić przez ok 5 minut, przełożyć

Kuchnia w czekoladzie
CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM 218

cukru) - 50g suszonej żurawiny (najlepiej bez dodatku cukru) - 120g oleju kokosowego nierafinowanego (o zapachu kokosa) - 100ml mleka owsianego (lub innego, ew.wody) - 3 łyżki uprażonych (na suchej patelni) ziaren słonecznika - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie zawsze bezglutenowy) Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. W tym czasie przygotować sobie pozostałe składniki. W kubeczku podgrzać lekko olej(...)się płynny). Jajka ubić w misce (wystarczy ręczną trzepaczką). Żurawinę odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski z jajkami dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.25 minut (do lekkiego

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka czekoladowo-migdałowe 237

Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować - posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową i posypać mielonymi migdałami czy wiórkami kokosowymi lub udekorować pisakami cukrowymi. Zamiast migdałów możemy dodać orzechy lub też słonecznik. składniki: 150 g margaryny 340 g mąki pszennej 110 g czekolady gorzkiej 2 jajka 2 żółtka 120 g tartych migdałów Back Mit 300 g cukru kilka kropel aromatu rumowego Margarynę(...)wystudzić. Jajka, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać aromat rumowy i rozpuszczoną czekoladę z margaryną. Do masy dodać mąkę wymieszaną z migdałami i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie włożyć je na ok 1 godzinkę do lodówki, nieco stężeje jednak lepkie będzie. Z ciasta formować kulki o średnicy 2 cm i lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej

Monia miesza i gotuje
ciastka owsiane z nasionami słonecznika / wiórkami kokosowymi - IRENKI 136

Tym razem w końcu coś pysznego do testów! Po ostatnich rozczarowaniach w nasze ręce wpadły nowości w postaci wegańskich eko ciastek bez glutenu firmy Irenki 😊  

Candy Pandas
Krem z pieczonych buraków 143

Zupa typu krem z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku i tymianku, zabielona serkiem mascarpone. Gęsta i aksamitna zupa o słodkawym smaku, przygotowana zaledwie z kilku składników

Kuchnia MagdaLeny
Batony fit z masłem orzechowym, amarantusem i orzechami 311

batony fit, znacie już z facebooka. Robiłam je w zeszłym tygodniu, jako przegryzka na naszą eskapadę do Pilicy. Nie chciałam robić klasycznego ciasta, tylko coś innego. Padło na batony, bo można pokroić, zawinąć i kulturalnie skonsumować w samochodzie lub na łonie natury. Batoniki są nie za słodkie, jeśli więc lubicie słodkie wyroby, to warto do nich dodać daktyle, żurawinę(...)rozpuścić, przełożyć do foremki i schłodzić. A potem to już tylko uważać, aby za dużo nie zjeść Ja użyłam jako bakalii głównie orzechów – włoskie, laskowe, nerkowca i pestek słonecznika. Możecie dać również migdały jak i żurawinę czy rodzynki. Drukuj Batony fit z masłem orzechowym, amarantusem i orzechami Składniki 50 g ekspandowanego amarantusa (popping) 80 g gorzkiej czekolady ( u mnie

Mieszam w Garnku
Pszenno-zytni chleb ze slonecznikiem, na zakwasie 222

dowolnej mąki pszennej 160 g wody 8 g soli morskiej okruszek świeżych drożdży (ja dałam 2 g ale żałowałam, że nie ciut więcej) 2 łyżki miodu 6 łyżek pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni i wystudzonych Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Miksujemy 2 minuty. Odstawiamy na 20 minut przykryte ściereczką. Następnie znowu miksujemy 2-3 minuty. Przekładamy do blaszki(...)wysmarowanej tłuszczem. Odstawiamy do wyrastania. Czas rośnięcia zależy od aktywności zakwasu i temperatury otoczenia. U mnie chleb rósł 4 godziny i nie był bardzo wyrośnięty. Bardzo ważne: nie poganiamy ciasta, niech rośnie, ile potrzebuje chodzi o to by po upieczeniu nie otrzymać mokrego gniota zamiast chleba. Wyrośnięty chleb smarujemy jajkiem wymieszanym z łyżką wody by skórka była po upieczeniu błyszcząca

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowy chleb z ziarnami 161

łyżki oleju rzepakowego, - 2 szklanki wody, - 1/3 kostki świeżych drożdży, - 2 łyżeczki nasion chia, - 1 łyżeczka soli, - 2 łyżeczki cukru/ksylitolu. Przygotowanie: - mąki wsypujemy do miski, dodajemy siemię lniane, słonecznik i nasiona chia - wszystko mieszamy, - w małym garnuszku podgrzewamy wodę, tak aby nie była za gorąca, gdyż potem będziemy w niej rozpuszczać drożdże, - do mąk i ziaren dodajemy olej, sól, cukier(...)roztopionymi drożdżami, - wszystko razem mieszamy, a następnie rozgniatamy ręką - całość wyjdzie dość kleista i lepiąca się, - masę przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąka kukurydzianą keksówki, - odkładamy przykryte ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, - gdy ciasto troszkę urośnie - całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok.10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę

MintTaste