ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:139/224)

Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami 137

soli 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ciemnego siemienia lnianego 6 łyżek złocistego siemienia lnianego 2 garści suszonej żurawiny woda W piątek po południu do zakwasu z poprzedniego wypieku dodałam 2 łyżki mąki pszennej, by go "ruszyć". To był zakwas, którego nie używałam od stycznia, więc fermentacja była w nim zatrzymana. W sobotę rano zagniotłam ciasto z zakwasu, mąk, cukru

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb drwala 172

dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i lnu. Chleb drwala Składniki: 1 opakowanie mieszanki na   chleb drwala 310 g wody o temperaturze 30 stopni Wykonanie: Opakowanie zewnętrzne zawiera 3 torebki. Zawartość średniej torebki wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie do miski wsypujemy zawartość pozostałych 2 torebek i wyrabiamy ciasto przez 20 minut

Kulinarne przygody Gatity
Pasta kanapkowa z lnu i słonecznika 237

Witajcie! Chciałbym dziś poruszyć temat ogólnie pojętego zdrowia. We współczesnym, głównie medialnym przekazie dbanie o zdrowie wiąże się z suplementacją tabletkami. To ogromne wypaczenie doprowadza do

Kuchnia PROzdrowotna
Batoniki owsiane z masłem orzechowym i daktylami 74

przysiadanie to przedśniadaniowy rytuał. Smak świeżego pączka, drożdżówki z jagodami,  wyciąganej z torby pełnej śniadaniowego pieczywa. Widok plaży o świcie nieodmiennie  kojarzy mi się z zapachem świeżego ciasta drożdżowego. Chyba starałam się właśnie odpowiedzieć na pytanie  - dlaczego od wielu lat, właśnie tu.  A co do batoników. Po siedmiu godzinach jazdy do Poznania,  zjedzeniu tego(...)batoników 3/4 szklanki płatków owsianych ( nie błyskawicznych ) 4 łyżki mleka 3 łyżki masła orzechowego garść - około 10 sztuk pokrojonych daktyli 4 łyżki ziaren słonecznika  1/2 szklanki wiórków kokosowych Wykonanie : Wiórki, płatki i słonecznik podprażamy chwilkę na suchej patelni,  powinny się tylko delikatnie zarumienić. Przesypujemy je do miski i studzimy. Masło orzechowe wkładamy do małej miseczki lub kubka

Kronika Piekarnika
Paszteciki z grzybami (do barszczu) 71

grzybami? Wszystkie składniki ciasta włóż do malaksera i zmiksuj szybko, aby wstępnie się połączyły. Jeśli nie posiadasz malaksera, możesz posiekać je nożem. Następnie, zagnieć jednolite ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. Pracuj szybko, aby nie ogrzać za bardzo masła. Jeśli będzie taka potrzeba, możesz dodać nieco więcej mąki. Zagnieć kulkę z ciasta, owiń je folią spożywczą, a następnie(...)odstaw grzyby do przestygnięcia. Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na długi pas o szerokości ok. 10 cm. Pośrodku ciasta rozłóż farsz, a następnie nałóż na siebie dłuższe boki, tak aby powstał długi rulon. Brzeg ciasta możesz skleić przy pomocy jajka rozmieszanego z mlekiem.  Przy pomocy długiego noża podziel rulony ciasta na nieduże paszteciki. Paszteciki przełóż

okolicepalnika.pl
Keto bułki z siemieniem lnianym bez mąki (low carb, bezglutenowe) 215

szklanki  nasion słonecznika ** (50 g) 2 łyżki  łupin babki jajowatej  (30 g) 2 czubate łyżeczki  proszku do pieczenia  pół łyżeczki  soli 3  jajka  (M) 3/5 szklanki ciepłej  wody *** (150 ml) *siemię lniane należy zmielić, upewnij się, że posiadasz młynek lub blender **zamiast nasion słonecznika możecie dodać pestki dyni, czarnuszkę, ziarna(...)lnianego  najpierw je zmiel, najlepiej w 2-3 porcjach,  mąkę lnianą  możesz użyć bezpośrednio. Do większej miski dodaj zmielone  siemię lnianę / mąkę lnianą ,  nasiona słonecznika , ł upiny babki jajowatej ,  proszek do pieczenia  oraz  sól , całość dobrze wymieszaj. W osobnej misce rozbełtaj  jajka , dodaj do nich  wodę , a następnie całość przelej

WegePrzepis
Keto chleb z siemieniem lnianym bez mąki! (low carb, bezglutenowy) 236

lnianego * lub mąki lnianej (165 g) 1/3 szklanki nasion słonecznika ** (50 g) 2 łyżki łupin babki jajowatej (30 g) 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 3 jajka (M) niecała szklanka ciepłej wody *** (220 ml) *siemię lniane należy zmielić, upewnij się, że posiadasz młynek lub blender **zamiast nasion słonecznika możecie dodać pestki dyni, czarnuszkę, ziarna soi ***ciepła woda(...)mąkę lnianą , nasiona słonecznika , ł upiny babki jajowatej , proszek do pieczenia oraz sól , całość dobrze wymieszaj. W osobnej misce rozbełtaj jajka , dodaj do nich wodę , a następnie całość przelej do miski ze suchymi składnikami. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 min . Piekarnik nagrzej do 180 stopni (u mnie górna grzałka plus termoobieg, połowa piekarnika). Z ciasta w dłoniach uformuj bochenek

WegePrzepis
Roślinny jadłospis na cały tydzień #4 152

oliwy (5g) 100 g musu jabłkowego 10 g masła orzechowego Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodaj wodę. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto. Odstawi na chwilę. Ciasto wlej na patelnie i smaż 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzuć na drugą stronę i smaż jeszcze około 1 minutę. Podawaj musem jabłkowym(...)czas miksuj przy użyciu miksera lub ręcznej rózgi. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe, powinno być jednak bardziej gęste. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut. Po tym czasie gofrownicę wysmaruj olejem kokosowym i dobrze ją rozgrzej. Potem wylewaj ciasto na dolną część gofrownicy. Uważaj, żeby nie wyłożyć zbyt dużo ciasta, ponieważ może wypłynąć. Gofry piecz ok. 4 minut.Na koniec

365 dni dookoła kuchni
Domowy chleb z dodatkiem ziaren 87

sezam, ziarna konopii, słonecznik, pestki dynii, mak) 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie : Drożdże kruszymy, mieszamy z cukrem i 1/2 szkl. ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Mąki przesiewamy na stolnicę, robimy w środku zagłębienie. Masło ścieramy na wiórki. Wbijamy jajko, dodajemy rozczyn, resztę ciepłego mleka, sól i ziarna. Zagniatamy ciasto przez kilka minut. Odstawiamy

Czarnawisienka
SAŁATKA TORTELLINI Z BURAKIEM I POMARAŃCZĄ 266

przygotowuje jakąś sałatkę, ciasto lub danie główne. Jednym z dań, które musi być na stole to sałatka z buraka rukoli i pomarańczy. Tym razem dodałam jednak do niej Tortellini kolorowe z mięsem Arc Pol Składniki: 1 szklanka tortellini kolorowych z mięsem Arc Pol 4 buraki 1 op. rukoli 50 g orzechów włoskich 1 łyżka pestek słonecznika 3 łyżki octu balsamicznego

Kuchnia w oparach
Placki pełnoziarniste z kukurydzą oraz karmelizowaną papryką 144

pestek dyni i słonecznika Czubryca zielona, pieprz, sól Karmelizowane warzywa Czerwona papryka Pół czerwonej cebuli Ocet balsamiczny Pasta ajvar Łyżeczka miodu PLACKI Płatki owsiane oraz pestki zmielić na mąkę, część pestek można zostawić w większych kawałkach Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szczypiorek posiekać  Połączyć jajka, mąkę oraz warzywa i przyprawić Wykładać niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię

HealthyCreations
CHLEB PSZENNY RAZOWY WIELOZIARNISTY 124

dowolnych ziaren (sezam, słonecznik, pestki z dyni, siemię lniane)+ opcjonalnie do posypania 1 łyżeczka soli Przygotowanie Drożdże rozpuśćcie w ciepłej wodzie. Wymieszajcie ze 100 g mąki chlebowej i odstawcie na 30-60 minut.  Powstały zaczyn zmieszajcie z resztą składników (mąki przesiejcie) i zagniatajcie przez około 10 minut (u nas robi to mikser z hakiem). Kiedy ciasto będzie dosyć sprężyste

OliveandThyme
Cecylka Knedelek 100

zrobić przed pieczeniem ciasta lub dowiemy się czym jest kiszenie i pasteryzacja. Przepisów w ksiażce jest ponad 130 i podzielone zostaly w ciekawy sposób na rozdziały związane z kolorami. W nawiasach podałam przykładowe przepisy z poszczególnych rozdziałow. Niektóre nazwy rozbrajają :) kuchnia biało-kremowa ( Bezowe owieczki czyli chmurki na talerzyku) kuchnia żółto-pomarańczowa (Brzoskwiniowe słoneczniki, czyli lato na […] Artykuł Cecylka

Mienta blog
Paluchy z ziarenkami 180

Przygotowane ciasto dzielę na mniejsze porcje i formuję z nich cienkie wałeczki.  4. Paluszki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami. Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Do przygotowania paluszków wykorzystałam mieszankę ziaren, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR .  W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chleb z mąki pełnoziarnistej 108

łyżka słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego woda ok. 1,5 szklanki  WYKONANIE 3 rodzaje mąki wsypujemy do miski, mieszamy,żeby się połączyły na sucho. Dodajemy, sól i podlewamy wodą,następnie dodajemy zaczyn, nasiona oraz drożdże wcześniej rozrobione z łyżką mąki , odrobiną cukru i soli.  Wyrabiamy, by cisto było elastyczne i nie za rzadkie. Ciasto wykładamy na deskę posypaną

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania