ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:141/224)

Pszenno-żytni chleb z ziarnami 83

ziaren (łuskany słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane) 1 łyżeczka kminku 500 ml wody Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia keksówki bułka tarta do posypania keksówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski wsypać mąkę pszenną i żytnią, dodać drożdże, sól, ziarna, kminek, wlać wodę, dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką

niecodziennikpary
Chleb bezglutenowy z ziarnami 135

Chleb bezglutenowy z ziarnami PRZEPIS NA CHLEB BEZGLUTENOWY Z ZIARNAMI Składniki na Chleb bezglutenowy z ziarnami: 200g płatków owsianych bezglutenowych 100g mąki owsianej bezglutenowej 50g ziaren

Dorota Smakuje
Domowy chleb razowy z ziarnami 145

ciepłej wody 100g ziaren słonecznika 30g sezam masło do wysmarowania naczynia Wykonanie: 1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 1 łyżeczkę mąki pszennej, połowę ciepłej wody, całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać sól, oliwę, resztę wody, zaczyn drożdżowy i ziarna. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto (aż zacznie odchodzić

Szalona Kuchnia Eweliny
Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem i dynią 162

garście ziaren słonecznika 3 garście ziaren dyni 2 garście ziaren sezamu 2 lekko czubate łyżki mielonego lnu 3/4 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 600 ml lekko ciepłej wody ewentualnie trochę maku Do miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać. Dolać wodę i wyrobić mikserem - ok 2-3 minuty.  Istotną kwestią jest gęstość ciasta - zauważyłam, że różnica

Ze smakiem bez glutenu
Muffinki śniadaniowe z ziarnami 113

nasion słonecznika • 6 łyżek pestek dyni • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki suszonego oregano • 1/2 łyżeczki soli • 100 g sera żółtego startego na drobnej tarce Składniki mokre • 2 jajka • 1 szklanka mleka • 1/2 szklanki oleju Wykonanie: • Wymieszać składniki suche osobno i mokre osobno. • Dodać mokre do suchych i wymieszać dokładnie łyżką. • Ciasto nakładać

To co kocham
Środa na bogato 176

Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim, wykładamy masę jaglaną. Na wierzch możemy dodać jeszcze owoców. Pieczemy w 180 st. C, najpierw 15 minut od dołu, a następnie z góry i dołu przez kolejne 15 minut. Podawać z miodem. Na koniec jeszcze chleb orkiszowy. Bez finezji, z mieszanki Gdańskich Młynów, ale z dodatkiem siemienia lnianego i słonecznika, z płatkami orkiszowymi

Kucharzyca
Chleb z garnka - najprostszy przepis na chleb!!! 124

dowolne dodatki (suszone pomidory, słonecznik, pestki dyni, itd.) można pominąć ten krok Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier i zalać ciepłą wodą, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, oliwę, rozczyn z drożdży, dodatki i wymieszać. Miskę owinąć folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia (miska, w której wyrasta ciasto musi być naprawdę spora

Malinowo w kuchni
Batony musli 473

Jeśli  nie możemy się obejść bez słodkości nawet w czasie Wielkiego Postu, to polecam smaczne, zdrowe batony. Upiekła je moja Córka. Składniki : 40 dag płatków

Proste Potrawy
Bułki pełnoziarniste na zakwasie 70

sól, 2 łyżeczki nasiona słonecznika, 1/3 szkl sezam, 1 łyżka siemie lniane, 1 łyżka nasiona dyni, 1 łyżka czarnuszka, 1 łyżeczka Przygotowanie Zakwas dzień wcześniej dokarmiamy, musi być aktywny. Mąki mieszamy razem. Do dużej miski wlewamy letnią wodę, dodajemy drożdże, rozpuszczamy. Następnie dodajemy miód i zakwas, dokładnie mieszamy. Dodajemy połowę ilości mąki po łyżce, mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Gotowanie moimi oczami
Placuszki na maślance z "ziarenkami" 136

Przylądek" od Ziarenkowa: prażony słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe) 1. Jajko roztrzepać trzepaczką, dodać maślankę i olej. 2. Suche składniki wymieszać razem. Dodać mokre i całość dokładnie wymieszać. 3. Smażyć bez tłuszczu na złoto. Uwaga: jeśli chcemy, aby placuszki były bardziej puszyste można ubić białko osobno i na koniec wmieszać je delikatnie do ciasta

Kto ugości moich gości?
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami 127

soli 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ciemnego siemienia lnianego 6 łyżek złocistego siemienia lnianego 2 garści suszonej żurawiny woda W piątek po południu do zakwasu z poprzedniego wypieku dodałam 2 łyżki mąki pszennej, by go "ruszyć". To był zakwas, którego nie używałam od stycznia, więc fermentacja była w nim zatrzymana. W sobotę rano zagniotłam ciasto z zakwasu, mąk, cukru

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb drwala 160

dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i lnu. Chleb drwala Składniki: 1 opakowanie mieszanki na   chleb drwala 310 g wody o temperaturze 30 stopni Wykonanie: Opakowanie zewnętrzne zawiera 3 torebki. Zawartość średniej torebki wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie do miski wsypujemy zawartość pozostałych 2 torebek i wyrabiamy ciasto przez 20 minut

Kulinarne przygody Gatity
Pasta kanapkowa z lnu i słonecznika 226

Witajcie! Chciałbym dziś poruszyć temat ogólnie pojętego zdrowia. We współczesnym, głównie medialnym przekazie dbanie o zdrowie wiąże się z suplementacją tabletkami. To ogromne wypaczenie doprowadza do

Kuchnia PROzdrowotna
Batoniki owsiane z masłem orzechowym i daktylami 63

przysiadanie to przedśniadaniowy rytuał. Smak świeżego pączka, drożdżówki z jagodami,  wyciąganej z torby pełnej śniadaniowego pieczywa. Widok plaży o świcie nieodmiennie  kojarzy mi się z zapachem świeżego ciasta drożdżowego. Chyba starałam się właśnie odpowiedzieć na pytanie  - dlaczego od wielu lat, właśnie tu.  A co do batoników. Po siedmiu godzinach jazdy do Poznania,  zjedzeniu tego(...)batoników 3/4 szklanki płatków owsianych ( nie błyskawicznych ) 4 łyżki mleka 3 łyżki masła orzechowego garść - około 10 sztuk pokrojonych daktyli 4 łyżki ziaren słonecznika  1/2 szklanki wiórków kokosowych Wykonanie : Wiórki, płatki i słonecznik podprażamy chwilkę na suchej patelni,  powinny się tylko delikatnie zarumienić. Przesypujemy je do miski i studzimy. Masło orzechowe wkładamy do małej miseczki lub kubka

Kronika Piekarnika
Paszteciki z grzybami (do barszczu) 52

grzybami? Wszystkie składniki ciasta włóż do malaksera i zmiksuj szybko, aby wstępnie się połączyły. Jeśli nie posiadasz malaksera, możesz posiekać je nożem. Następnie, zagnieć jednolite ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. Pracuj szybko, aby nie ogrzać za bardzo masła. Jeśli będzie taka potrzeba, możesz dodać nieco więcej mąki. Zagnieć kulkę z ciasta, owiń je folią spożywczą, a następnie(...)odstaw grzyby do przestygnięcia. Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na długi pas o szerokości ok. 10 cm. Pośrodku ciasta rozłóż farsz, a następnie nałóż na siebie dłuższe boki, tak aby powstał długi rulon. Brzeg ciasta możesz skleić przy pomocy jajka rozmieszanego z mlekiem.  Przy pomocy długiego noża podziel rulony ciasta na nieduże paszteciki. Paszteciki przełóż

okolicepalnika.pl
Keto bułki z siemieniem lnianym bez mąki (low carb, bezglutenowe) 201

szklanki  nasion słonecznika ** (50 g) 2 łyżki  łupin babki jajowatej  (30 g) 2 czubate łyżeczki  proszku do pieczenia  pół łyżeczki  soli 3  jajka  (M) 3/5 szklanki ciepłej  wody *** (150 ml) *siemię lniane należy zmielić, upewnij się, że posiadasz młynek lub blender **zamiast nasion słonecznika możecie dodać pestki dyni, czarnuszkę, ziarna(...)lnianego  najpierw je zmiel, najlepiej w 2-3 porcjach,  mąkę lnianą  możesz użyć bezpośrednio. Do większej miski dodaj zmielone  siemię lnianę / mąkę lnianą ,  nasiona słonecznika , ł upiny babki jajowatej ,  proszek do pieczenia  oraz  sól , całość dobrze wymieszaj. W osobnej misce rozbełtaj  jajka , dodaj do nich  wodę , a następnie całość przelej

WegePrzepis
Keto chleb z siemieniem lnianym bez mąki! (low carb, bezglutenowy) 218

lnianego * lub mąki lnianej (165 g) 1/3 szklanki nasion słonecznika ** (50 g) 2 łyżki łupin babki jajowatej (30 g) 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 3 jajka (M) niecała szklanka ciepłej wody *** (220 ml) *siemię lniane należy zmielić, upewnij się, że posiadasz młynek lub blender **zamiast nasion słonecznika możecie dodać pestki dyni, czarnuszkę, ziarna soi ***ciepła woda(...)mąkę lnianą , nasiona słonecznika , ł upiny babki jajowatej , proszek do pieczenia oraz sól , całość dobrze wymieszaj. W osobnej misce rozbełtaj jajka , dodaj do nich wodę , a następnie całość przelej do miski ze suchymi składnikami. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 min . Piekarnik nagrzej do 180 stopni (u mnie górna grzałka plus termoobieg, połowa piekarnika). Z ciasta w dłoniach uformuj bochenek

WegePrzepis
Roślinny jadłospis na cały tydzień #4 142

oliwy (5g) 100 g musu jabłkowego 10 g masła orzechowego Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodaj wodę. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto. Odstawi na chwilę. Ciasto wlej na patelnie i smaż 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzuć na drugą stronę i smaż jeszcze około 1 minutę. Podawaj musem jabłkowym(...)czas miksuj przy użyciu miksera lub ręcznej rózgi. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe, powinno być jednak bardziej gęste. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut. Po tym czasie gofrownicę wysmaruj olejem kokosowym i dobrze ją rozgrzej. Potem wylewaj ciasto na dolną część gofrownicy. Uważaj, żeby nie wyłożyć zbyt dużo ciasta, ponieważ może wypłynąć. Gofry piecz ok. 4 minut.Na koniec

365 dni dookoła kuchni
Domowy chleb z dodatkiem ziaren 77

sezam, ziarna konopii, słonecznik, pestki dynii, mak) 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie : Drożdże kruszymy, mieszamy z cukrem i 1/2 szkl. ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Mąki przesiewamy na stolnicę, robimy w środku zagłębienie. Masło ścieramy na wiórki. Wbijamy jajko, dodajemy rozczyn, resztę ciepłego mleka, sól i ziarna. Zagniatamy ciasto przez kilka minut. Odstawiamy

Czarnawisienka
SAŁATKA TORTELLINI Z BURAKIEM I POMARAŃCZĄ 252

przygotowuje jakąś sałatkę, ciasto lub danie główne. Jednym z dań, które musi być na stole to sałatka z buraka rukoli i pomarańczy. Tym razem dodałam jednak do niej Tortellini kolorowe z mięsem Arc Pol Składniki: 1 szklanka tortellini kolorowych z mięsem Arc Pol 4 buraki 1 op. rukoli 50 g orzechów włoskich 1 łyżka pestek słonecznika 3 łyżki octu balsamicznego

Kuchnia w oparach
Najłatwiejszy chleb na drożdżach, który zawsze się udaje 200

może to być słonecznik, dynia, siemię lniane - jeśli nie macie nasion, dodajcie więcej płatków owsianych) 14 g drożdży suszonych (zazwyczaj są one sprzedawane w opakowaniach po 7g) 1 łyżeczka soli (ja daję taką konkretną) 1/2 łyżeczki cukru, 1 litr letniej wody Przygotowanie: Wszystkie składniki suche wkładamy do dużej misy, albo misy miksera, jeśli będziemy wyrabiać ciasto mikserem. Postarajcie się

Ale Pyszka!
Placki pełnoziarniste z kukurydzą oraz karmelizowaną papryką 133

pestek dyni i słonecznika Czubryca zielona, pieprz, sól Karmelizowane warzywa Czerwona papryka Pół czerwonej cebuli Ocet balsamiczny Pasta ajvar Łyżeczka miodu PLACKI Płatki owsiane oraz pestki zmielić na mąkę, część pestek można zostawić w większych kawałkach Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, szczypiorek posiekać  Połączyć jajka, mąkę oraz warzywa i przyprawić Wykładać niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię

HealthyCreations
CHLEB PSZENNY RAZOWY WIELOZIARNISTY 111

dowolnych ziaren (sezam, słonecznik, pestki z dyni, siemię lniane)+ opcjonalnie do posypania 1 łyżeczka soli Przygotowanie Drożdże rozpuśćcie w ciepłej wodzie. Wymieszajcie ze 100 g mąki chlebowej i odstawcie na 30-60 minut.  Powstały zaczyn zmieszajcie z resztą składników (mąki przesiejcie) i zagniatajcie przez około 10 minut (u nas robi to mikser z hakiem). Kiedy ciasto będzie dosyć sprężyste

OliveandThyme
Cecylka Knedelek 88

zrobić przed pieczeniem ciasta lub dowiemy się czym jest kiszenie i pasteryzacja. Przepisów w ksiażce jest ponad 130 i podzielone zostaly w ciekawy sposób na rozdziały związane z kolorami. W nawiasach podałam przykładowe przepisy z poszczególnych rozdziałow. Niektóre nazwy rozbrajają :) kuchnia biało-kremowa ( Bezowe owieczki czyli chmurki na talerzyku) kuchnia żółto-pomarańczowa (Brzoskwiniowe słoneczniki, czyli lato na […] Artykuł Cecylka

Mienta blog
Paluchy z ziarenkami 168

Przygotowane ciasto dzielę na mniejsze porcje i formuję z nich cienkie wałeczki.  4. Paluszki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami. Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Do przygotowania paluszków wykorzystałam mieszankę ziaren, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR .  W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chleb z mąki pełnoziarnistej 95

łyżka słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego woda ok. 1,5 szklanki  WYKONANIE 3 rodzaje mąki wsypujemy do miski, mieszamy,żeby się połączyły na sucho. Dodajemy, sól i podlewamy wodą,następnie dodajemy zaczyn, nasiona oraz drożdże wcześniej rozrobione z łyżką mąki , odrobiną cukru i soli.  Wyrabiamy, by cisto było elastyczne i nie za rzadkie. Ciasto wykładamy na deskę posypaną

W kuchennym oknie Ewy
Ciastka z żurawiną i orzechami 206

łyżek słonecznika, myślę że warto pokombinować :) Przepis ze strony gotujemy.pl Skladniki : 15 dag masła 1 szkl mąki 2/3 szkl płatków owsianych 1/2 szkl cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl suszonej żurawiny 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich szczypta soli kilka kropli ulubionego aromatu do ciast opcjonalnie kandyzowana skórka pomarańczowa Przygotowanie : Masło

charlotte gotuje

Proponowane wyszukiwania