mocno pokręcony, ale efekt jest naprawdę pyszny. Sałatka jest chrupiąca, a zarazem miękka, lekko pikantna, soczysta i bogata w mnóstwo składników korzystnych dla zdrowia, jak awokado, pestki dynii, nasiona słonecznika oraz rukola. Zobacz przepis Wtorek: Spaghetti z pieczoną cieciorką i rozmarynem Jedno z tych niepozornych dań, które człowiek często pomija, gdy widzi w menu, nie wiedząc ile traci. Danie(...)wykwintne, aromatyczne i smaczne. Kluczową rolę odgrywa pieczona cieciorka, chrupiąca i aromatyczna. Zobacz przepis Środa: Pizza z figami i trzema serami z rukolą Słodkie owoce, wytrawny ser, cienkie chrupiące ciasto. Zapomnijcie o marghericie, diavoli, czy pizzy hawajskiej! To jest prawdziwa pizza, nieprzeładowana składnikami, prosta o pięknej dla oka i smakowitej kompozycji. Do tego solidna porcja sałaty ze świeżej rukoli
Niedzielny kucharzOstatnio mamy szczęście do nowości 😊 W poniedziałek o 11:00 w sklepie SFD będzie mieć premierę nowinka w postaci dwóch wersji granoli (orzechowa i owocowa
Candy PandasZamiany, zamiany również u mnie. Po tym jak przeprowadziłam 41 dniowy post dr Dąbrowskiej, postanowiłam wychodzić nową metodą czyli za pomocą diety ketogenicznej. Uwielbiam ten styl
moj przepis naświeżych drożdży 400 ml letniej wody 650 g mąki orkiszowej typ 700 10 g soli dodatkowo mąka do podsypywania i mąka ziemniaczana do posypania blachy opcjonalnie mieszane ziarna (słonecznik, siemię lniane) WYKONANIE Do miski rozdrobnić drożdże, wlać 100 ml letniej wody i wymieszać, tak aby drożdże się rozpuściły. Następnie dodać 100 g mąki orkiszowej, wymieszać i zostawić(...)minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę. Sól wymieszać z pozostałą wodą i wlać do mąki. Na koniec dodać zaczyn, wymieszać łyżką, po czym zacząć wyrabiać ciasto. Dłonie posypać mąką i zagniatać ciasto w razie potrzeby podsypując mąką, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto można wyrabiać na podsypanym mąką blacie kuchennym lub w misce. Miskę
Passions hobbies lifeśniadanie do pracy albo podrzucam Dzieciom do śniadaniówki. Są pyszne i zdrowe, można jeść bez wyrzutów! SKŁADNIKI: 1 szklanka płatków owsianych 270 g bakalii (użyłam orzechów laskowych, pekan, słonecznik łuskany, wiórki kokosowe i migdały) 70 g daktyli 160 g masła orzechowego 50 ml mleka kokosowego (można zastąpić innym roślinnym lub krowim) 3 pełne łyżki miodu WYKONANIE: Wszystkie składniki umieść(...)malakserze lub blenderze i zmiksuj przez chwilę na drobno, ale tak, by pozostały maleńkie kawałki bakalii. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam dużej blachy do ciasta, ale dobra też będzie ceramiczna lub silikonowa foremka) i wyrównaj wierzch na gładko. Wsadź formę do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie pokrój masę na pojedyncze batony/ Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonypłatki owsiane (150 g) -drożdże suche (7g) lub ¼ kostki (25 g) -woda ciepła -około 2,5 szklanki -cukier ½ łyżeczki - sól -1 łyżeczka - opcjonalnie: zioła, pieprz, pestki z dyni, słonecznik Wykonanie: 1. Zrobić mieszankę: W głębokim naczyniu, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie (1 szklanka) z cukrem i mąką (4 łyżki). Wymieszać dokładnie i odstawić pod przykryciem na około(...)przypadku kiedy korzystasz z drożdży w proszku, wystarczy wymieszać je z mąką. 2. Zmieszać mąki z płatkami owsianymi, dodać rozczyn, stopniowo podlewając wodą (musi być ciepła, nie gorąca) wyrobić ciasto, 3. Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić w ciepłe miejsce na około 30 min. 4. Piec
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas400g mąki pszennej + do podsypania 150g mąki gryczanej 25g świeżych drożdży 1½ szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: ½ szklanki ziaren słonecznika ¼ szklanki pestek dyni 2 łyżki nasion chia 2 łyżki siemienia lnianego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Do garnka z założonym mieszadłem wlewamy wodę, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier i łyżkę(...)Ustawiamy prędkość 4, temp. 35⁰C i czas 2 minuty. Po tym czasie dodajemy przesiane obie mąki, sól, oliwę oraz ziarna. Ustawiamy prędkość 7 i czas 2 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką (chyba że misa Tefal Companion się Wam zmieści w lodówce- mi nie chciała;), owijamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Rankiem ponownie dodajemy
Kuchnia w czekoladziepyszny bo domowy. Składniki: 500 g. mąki pszennej, typ 650 200 ml ciepłej wody 200 ml ciepłego mleka 35 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki słoneczniku 1 łyżka dyni 1 łyżka siemienia lnianego Dodatkowo żółtko + trochę mleka do wysmarowania chleba. Wykonanie: Ciepłą wodę i mleko wlać do miski, dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać, przykryć(...)zostawić na 15-20 minut żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie wsypać ziarna, sól i wymieszać. Dodać mąkę. Wyrobić mikserem z hakami. Można trochę podsypać mąka, ale nie dużo. Wyrobione ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Wierzch wysmarować żółtkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Posypać mąką. Zostawić na czas nagrzewania piekarnika, ok 15-20 minut. Ciasto powinno urosnąć
Agusiowe smakołykigulasz. Co kto lubi ;) Składniki: 10 dużych ziemniaków 1 duża cebula 1 duże lub 2 małe jajka 5-6 łyżek mąki pszennej luksusowej Młynomag 30g pestek dyni 30g pestek słonecznika sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do nich przeznaczonej. Możemy również posłużyć się robotem kuchennym z możliwością tarcia warzyw. Do masy ziemniaczanej(...)drobniutko posiekana cebulę (możemy ją również zetrzeć), jajko, mąkę, uprażone na małym ogniu bez tłuszczu ziarna i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy porcję ciasta i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy ze śmietaną, gulaszem lub surówką
Kuchnia w czekoladzieświąt... Za to obiecuję pokazać kilka przepisów świątecznych z serii "jak u mamy" właśnie od mamy...;P Składniki: 3 szklanki mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki słonecznika lub dyni (lub mix) 3 łyżki siemienia lnianego 2 i 3/4 szklanki wody zakwas łyżeczka soli duża łyżka miodu Wykonanie: Dzień wcześniej aktywuję zakwas: mieszam go ze szklanką mąki żytniej(...)wodą do uzyskania mokrej konsystencji (trochę ponad pól szklanki wody) i zostawiam na noc. Rano dodaję do zaczynu przesianą mąkę, ziarna, sól, miód i ciepłą wodę z kranu. Wyrabiam ciasto około 20 minut i zostawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu parę razy składam ciasto (jest na tyle wilgotne że ciężko zrobić klasyczną kopertę) i przekładam
Lubczyk i Waniliaroztopionego masła pół łyżeczki proszku do pieczenia 50 g mielonych migdałów 50 g orzechów laskowych mielonych po 50 g sezamu, siemię lnianego, żurawiny, słonecznik, posiekane migdały o posiekane orzechy. Wykonanie: Na patelnie wrzucamy 2 łyżki masła w wsypujemy płatki owsiane chwilę smażymy, następnie dorzucamy mielone migdały oraz orzechy oraz pozostałe bakalie smażymy wszystko często mieszając(...)przyrumienią się. Do wystudzonych płatków dorzucały resztę stopionego masła oraz wbijamy jajka dosypujemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Mieszamy wszystkie składniki aby dobrze się połączyły. Jeżeli ciasto będzie za gęste można dodać kilka łyżek śmietanki lub mleka. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym, z ciast formujemy ręka ciasteczka nadając i okrągły kształt które kładziemy
kgwjanczewomąki pszennej 20 g świeżych drożdży 450 ml ciepłej wody 0.5 szklanki otrąb owsianych 0.5 szklanki dowolnych ziaren: siemię lniane, słonecznik, dynia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Drożdże rozkruszyć do miseczki z ciepłą wodą, dokładnie rozmieszać, aż do rozpuszczenia. W misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki i wlać wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Odstawić(...)ciepłe miejsce na ok 15 minut, po czym wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto jest gotowe do przełożenia do foremki. Ciasto jest dość luźne, proszę się tym nie przejmować. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180st
Walijskie Pichcenie100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( u mnie typ 2000) - 20g drożdży - 350ml ciepłej wody (nie gorącej) - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej (10g) - 60g otrąb - 50g słonecznika - 4 łyżki oleju Drożdże rozkruszyć i zalać 100ml wody, mieszając rozpuścić je. Do dużej miski wsypać mąki, sól,otręby, ziarna, dodać zaczyn i resztę wody oraz oliwę i wszystko razem wymieszać(...)połączenia składników. Innymi słowy wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Długo nie wyrabiam, tylko do połączenia składników. Ja używam do tego malaksera ale można wyrobić ręcznie. Z ciasta uformować kulę i odstawić w misce przesmarowanej oliwą do podwojenia objętości, na ok.40-60 minut. Najlepiej pod przykryciem. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i lekko zagniatamy, np.składając na pół
Smaczne ZdroweProsta, szybka, efektowna i bardzo smaczna sałatka, która swoim wyglądem pięknie przyozdobi świąteczny stół. Składniki wędzona pierś z kurczaka puszka ananasa puszka kukurydzy słoiczek selera 2
Wasze PrzepisyTrochę inna owsianka z mnóstwem dobrych rzeczy Owsianka w kulkach to świetne drugie śniadanie . Składniki na 20 sztuk: 25 sztuk suszonych śliwek 150 g masła ½ szklanki
Słodki sentymentSkładniki wym.blaszki 28x18,5 2,5 szkl. marchewki startej drobno 2 szkl. cukru 2 szkl. mąki pszennej 4 szt. jajka całe 1 łyżeczka proszku
mojej kuchniSkładniki wym.blaszki 28x18,5 2,5 szkl. marchewki startej drobno 2 szkl. cukru 2 szkl. mąki pszennej 4 szt. jajka całe 1 łyżeczka proszku
w mojej kuchniMój tegoroczny faworyt! Ciasteczka są pyszne i kruche, a do tego zdrowe i pełne błonnika. Długo zachowują świeżość. To idealna przekąska w pracy lub w
Tradycyjna KuchniaKarnawał pełną parą się zaczął już parę dni temu więc tak jak obiecałem będą sałatki!. Tym razem sałatka lekka a zarazem pożywna i aromatyczna. Wędzony łosoś
Kuchnia PROzdrowotna