ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:149/224)

Chleb żytnio-orkiszowy z ziarnami na zakwasie 224

mąki żytniej razowej typ 2000) 300 g mąki orkiszowej graham typ 1850 600 g mąki żytniej chlebowej typ 720 100 g mieszanych ziaren (u mnie siemię lniane, dynia, słonecznik) 20 g soli 800 ml wody (przegotowanej i ostudzonej) dodatkowo: ziarna do posypania góry chlebów WYKONANIE Zakwas wyciągnąć z lodówki i ogrzać (około 2 godziny). Do dużej miski wsypać wszystkie składniki(...)wszystkie składniki się połączą. Przykryć dużym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny. Dwie formy keksowe o wymiarach 35x12,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto na chleb krótko wymieszać i przełożyć do form. Górę wyrównać zmoczoną łyżką (łyżkę należy maczać w przegotowanej wodzie). Można już na tym etapie posypać chleby ziarnami, wtedy w trakcie wyrastania

Passions hobbies life
Bułeczki z ziarnem 196

mąki pszennej typ 550 150 g mąki pszennej razowej typ 1850 1 łyżka soli po 20 g (czarnego sezamu, białego sezamu, siemienia lnianego) po 60 g (pestek słonecznika, pestek dyni) 30 g oleju 350 g letniej wody *ziarna dyni proponuje pokroić na mniejsze kawałki Dodatkowo: 30 g mąki żytniej typ 720 30-40 g wody 50-100 g mieszanki ziaren(...)cukier i 2 łyżki letniej wody, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Mąki połączyć z solą, dodać wszystkie ziarna, olej oraz rozpuszczone drożdże. Na koniec dodać letnią wodę i zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do dłoni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć

Delicious Titbits
Chleb na zakwasie 194

mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej  3/4 szklanki otrąb (np.pszennych, owsianych) 4 szklanki wody 3 łyżeczki soli 1/4 kostki drożdży (25g) 2 łyżki zakwasu garść siemienia lnianego, słonecznik, sezam (te składniki nie są konieczne) I ETAP Mąka żytnia + 1 szklanka letniej wody + zakwas. Wymieszać drewnianą łyżką w garnku i zostawić na 8 godzin lub całą noc. II ETAP Dodać(...)letniej wody, a w pozostałej połowie szklanki wody rozrobić drożdże i dodać do całości. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką i zostawić na dwie godziny. III ETAP Z tego ciasta odłożyć do słoika 2 łyżki (można przechowywać 2 tygodnie w lodówce). Blachy (dwie keksówki) wysmarować olejem, wyłożyć ciasto do foremek, przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 godziny. Piekarnik rozgrzać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pesto z mniszka lekarskiego — wiosenny przysmak 126

Pesto z mniszka w białej filiżance Pesto z młodych listków mniszka lekarskiego, błędnie nazywanego mleczem, robię tylko wiosną, bo tylko wiosną listki są wystarczająco delikatne. Pesto

Korniszonki
Sernik „plaster miodu” mango -dynia z syropem ryżowym (bez glutenu) 190

Jak zauważyliście mamy drobny poślizg w postach z przepisami bo trochę się działo ale już nadrabiamy 😊 Jakiś czas temu w internecie znalazłyśmy pomysły na wykorzystanie foli

Candy Pandas
Sałatki na przyjęcie – 10 imprezowych hitów! 253

tutaj (KLIK) Aromatyczna, świeża, pełna zdrowych składników, ziół i przypraw. Idealna sałatka do grilla. Świetnie pasuje jako dodatek zarówno do mięs, jak i ryb z rusztu. Polecam!   Sałatka słonecznik Przepis tutaj (KLIK) Prosta, szybka, efektowna i bardzo smaczna sałatka makaronowa, która swoim wyglądem pięknie przyozdobi nasz imprezowy stół.   Sałatka warstwowa z serkiem wędzonym Przepis tutaj (KLIK) Idealna(...)kolorowa!   Sałatka z tortellini Przepis tutaj (KLIK) Kolorowa i bardzo smaczna sałatka z makaronem tortellini, szynką, warzywami i pysznym sosem. Polecam!     POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Sałatki na przyjęcie – 10 imprezowych hitów

Blog z Apetytem
Żegnaj 2021. Podsumowanie roku 109

dość nietypowym kształcie i smaku anyżka. A w maju była wycieczka do Budapesztu i węgierskie ciasto Gerbeaud. Czerwiec to miodowe torciki z marcepanowymi pszczółkami własnej roboty. I francuska tarta w kształcie koszyczka, ze świeżymi warzywami. Lipiec- Sierpień- Wrzesień Pierwszy przepis to niemieckie ciasto mrówkowe. Następny to rosyjski sernik skubany w czekoladowe łatki. I znane już na blogu błyskawiczne bułeczki(...)ozdabiam nimi nie tylko okno, ale i ogród. Polecam też ucierane ciasto z kakao i jabłkami. Listopad to czas na pierwsze ciasteczka adwentowe: jelenie guziki. Oraz przepyszne pierniczki bez miodu. Naprawdę smaczne ciasteczka, bez których już nie wyobrażam sobie popołudniowej kawy. I jeszcze Rijstevlaai- holenderskie ciasto z nadzieniem z ryżu. Grudzień mija mi offline. Dopiero na koniec miesiąca udaje

dolcevitainmykitchen
Szafran – najlepsze przepisy 114

Jeśli nie mamy czasu możemy je podgrzać jak tradycyjną owsiankę. Przed podaniem posypać płatkami migdałów podprażonych na patelni MAKARON Z PESTO Z KWIATÓW CUKINII Z KREWETKAMI Składniki: garstka pestek słonecznika szalotka drobno pokrojona 8 kwiatów cukinii – umytych i oczyszczonych pół łyżeczki kurkumy lub szczypta nitek szafranu ząbek czosnku przetarty przez praskę ćwierć szklanki oliwy pół małej cukinii pokrojonej na półplasterki(...)połowy cytryny 400 gkrewetek – mrożonych i oczyszczonych pół pęczka posiekanej natki pietruszki do dekoracji świeżo zmielony pieprz do dekoracji opakowanie makaronu – u mnie wstążki długie Pełny przepis tutaj. CIASTO Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ, SZAFRANEM I ADVOKATEM Składniki: 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru pudru szklanka białego wina 3 jajka 3 łyżki

Ugotowane pozamiatane
Chleb żytni z orzechami i żurawiną 164

sól. Pamiętajmy, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże. Wyrabiamy jednolite ciasto, które będzie się troszkę kleiło. Keksówkę o wymiarach 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, równając wierzch. Robimy skośne nacięcia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą i nastawiamy temperaturę(...)przez 45 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Notatki - czas wyrastania chleba zależy od temperatury w pomieszczeniu - żurawinę czy orzechy można pominąć lub zastąpić np. pestkami dyni czy słonecznika - chleb najlepiej przechowywać w lnianym woreczku by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
CHLEB WIELOZIARNISTY NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 247

typ700;  przy typie750- 550g) - 500ml ciepłej wody (ok40-45*C) - 20g świeżych drożdży - 1/2 szkl. otrębów pszennych (dałam owsiane) - 4 kopiaste łyżki nasion dyni - 3 kopiaste łyżki nasion słonecznika - 3 kopiaste łyżki siemienia lnianego - 2 kopiaste łyżki sezamu (u mnie zwykły i czarny po połowie) - 2 płaskie łyżeczki soli Dodatkowo: - 3 łyżki ziaren do posypania Drożdże rozkruszyć do kubeczka(...)wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wymieszać z solą, otrębami oraz ziarnami. Dodać wyrośnięty zaczyn z drożdży, wlać pozostałą wodę i dokładnie wymieszać. Mnie wyręcza zawsze mikser, ale można również mieszać ręcznie. Ciasto jest bardzo luźne, takie właśnie ma być. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w dość ciepłe miejsce do podwojenia objętości, u mnie trwa to ok.40 minut. Wyrośnięte ciasto mieszamy

Smaczne Zdrowe
Bułki pszenno - orkiszowe z kiełbasą i smażoną cebulką 215

łyżeczka suszonego majeranku ¼ łyżeczki mielonego kminku 280 ml wody 2 łyżki masła 2 cebule 20 dag kiełbasy Dodatkowo jajko i łyżka mleka  do smarowania bułeczek Mak, ziarno sezamowe , słonecznik do posypywania bułeczek. Sposób wykonania: Kiełbasę bardzo drobno pokroić w kostkę. Cebule obrać i również pokroić w drobną kostkę a następnie podsmażyć na oleju do momentu aż cebula się zeszkli(...)kminek, zeszkloną cebulę, pokrojoną kiełbasę i drożdże. Wszystko dokładnie wyrobić. Uformować kulę i położyć w misce w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny aż do podwojenia objętości ciasta. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować małe kulki.   Michałek zrobił również kilka bułeczek „przytulonych” to znaczy trzy małe kulki połączył w całość.  Uformowane bułeczki pozostawić ponownie

Na słodko lub wytrawnie
Białko wegańskie dla kobiet RAW SPORT ELITE Repair + BCAA 124

Przychodzimy do Was z kolejną recenzją wegańskiego białka! Tym razem w sklepie Siła Roślin wypatrzyłyśmy nowość, która skierowana jest przede wszystkim do ćwiczących kobiet 💚 Jak zapewnia

Candy Pandas
Chleb zmieniający życie 115

chleba Przygotowanie ciasta jest dziecinnie proste, choć czytałam, że zdarzają się problemy. Podam kilka wskazówek, które sprawią, że chleb na pewno się uda. W zasadzie przygotowanie chleba sprowadza się do namoczenia i wymieszania nasion. Ważne, aby przekładając ciasto do foremki odpowiednio ugnieść je i to tak mocno, aby nie było pustych przestrzeni. Jeśli tego nie zrobicie i ciasto nie będzie ściśle(...)mąki. Course Pieczywo Cuisine International Keyword orzechy Prep Time 10 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour 10 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 1 szklanka nasion słonecznika 1 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki orzechów laskowych 11 łyżek siemienia lnianego mielonego 3/4 szklanki siemienia lnianego całego 320 ml letniej wody 1 łyżka miodu lub syropu z agawy

SprawdzonaKuchnia.pl
Pyszny chleb 106

pozostawić na 10-12 godz. II Etap Do rozczynionego zakwasu dodać: -1 kg maki pszennej chlebowej typ 720 -1/2 szklanki siemienia lnianego zmielonego -3/4 szklanki ziaren słonecznika lub dyni -3/4 szklanki otrąb pszennych lub żytnich -4 i 1/4 szklanki letniej wody -3 łyżeczki soli -10 g drożdży świeżych lub 4 g suchych -1 łyżka(...)poczekać, aż zaczną pracować, dopiero można je wymieszać z resztą składników. Drożdże sypkie od razu mieszamy z resztą składników. Pamiętać należy o stopniowym dodawaniu wody podczas wyrabiania. Ciasto nie powinno być za gęste ani za luźne.  Jeżeli użyjecie mąki tej samej firmy co ja to proporcja wody do całości składników będzie

Kulinarne przemyslenia
Bułeczki jogurtowe 173

podwoi swoją objętość.  W większej misce umieszczamy pozostałą mąkę, sól, jajko, jogurt naturalny (powinien mieć temperaturą pokojową) oraz rozczyn, mieszamy wszystko, dodajemy roztopione i ostudzone masło i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy je na równe porcje (można sobie pomóc wagą). Mi z reguły wychodzi(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, dynią, sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy ok 20-25 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy na kratce

Cynamonowe szczęście