(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli szukacie ciekawych inspiracji i przepisów na nietypowy tort urodzinowy, to jesteście w dobrym miejscu. W tym wpisie zaprezentuję Wam tort, który upiekłam
Przepiski.plDomowe granola bars to bardzo smaczna i zdrowa przekąska, którą można na przykład zapakować dziecku do szkoły i mieć pewność, że zamiast batona ze sklepu zje
kuchnia doskiKasza gryczana jest bardzo popularna na naszych stołach, często gotujemy ją do gulaszy lub wątróbki. Jest bardzo zdrowa ma dużo żelaza, cynku i innych minerałów oraz
kgwjanczewocukrowy Wegańska fasolka po bretońsku z dynią piżmową, kalarepą i białą rzodkwią Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, brownie Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, ciasto marchewkowe O tej restauracji Północ-Południe możecie przeczytać także tutaj. Oberża 86 Oberża mieści się w Domku Abrahama, niegdyś muzeum. Przed Oberżą mieściła się tam pizzeria i nie ukrywam(...)grzanką maślaną Karmelizowane gęsie wątróbki podane na pieczonej brukwi i marchwi z chipsem z jarmużu Domowy makaron z borowikami, szpinakiem i polskim serem długodojrzewającym Krem kawowy z pomarańczami i słonecznikiem zatopionym w karmelu Fedde Na początek duży ukłon w kierunku managera, który pozwolił nam wykorzystać rezerwację w innym terminie. Dużo się działo i tak się działo, że nie pojawiliśmy się
Kucharzycatyp750 - 200g mąki orkiszowej typ1850 lub typ2000 - 50g otrąb (daję grube owsiane) - 22g świeżych drożdży - 12g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 30g oliwy (daję z wytłoczyn) - 60g pestek dyni - 20g słonecznika - 20g siemienia lnianego - 650g letniej wody dodatkowo: - ziarna do posypania (u mnie dynia, siemię i mak) zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mieszanki mąk oraz ok. 50g wody. Dokładnie(...)miski z mąkami dodajemy pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ja nie wyrabiam długo, mieszam tylko do połączenia składników. Miskę odstawiamy na ok. 60 minut, aż ciasto mocno wyrośnie. Następnie wyrośnięte ciasto zbijamy i przekładamy do 2 form, przesmarowanych delikatnie olejem. Formy metalowe musimy dokładnie przesmarować i obsypać mąką lub otrębami albo wyłożyć papierem do pieczenia. Dokładnie
Smaczne Zdroweobawiam się, że będziemy mieć sporo czasu, by popracować nad tym planem. Składniki: 35 dag mąki pszennej 15 dag mąki żytniej razowej do wypieku chleba 15 dag pestek słonecznika ( część można zastąpić dyniowymi ) 3 dag drożdży 2 szklanki letniej wody + 3 łyżki do zaczynu 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Zaczyn: Do miski wkruszamy(...)miskę ściereczką i odstawiamy na 15 min, by drożdże zaczęły pracować. Do zaczynu przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, wlewamy wodę, wsypujemy pestki i zaczynamy mieszanie drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto powinno być sprężyste, pulchne, ale półpłynne. Miskę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Po pół godzinie ciasto podwoi swą objętość. Wyciągamy z piekarnika, ponownie mieszamy łyżką i przelewamy
Kronika PiekarnikaPrzepyszna, jesienna wersja amerykańskich placuszków z mnóstwem cynamonu i jabłek prażonych w karmelu. Po prostu rewelacja! SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk) ciasto 2 szklanki mąki 1,5 szklanki maślanki 70 gram masła 2 jajka 0,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kopiata łyżeczka cynamonu 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżki cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant(...)kopiate łyżki cukru trzcinowego Dry DemeraraDiamant 4 łyżki wody 50g masła 50ml śmietanki kremówki 2 duże soczyste jabłka 1 łyżeczka cynamonu sok z 1/2 cytryny dodatkowo serek kremowy prażony słonecznik SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Masło topimy i łączymy z pozostałymi mokrymi składnikami. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy do całkowitego połączenia (można mikserem). Smażymy
DefinicjaSmakutrzeba, doskonały! W przygotowaniu chleb jest bardzo prosty - możesz użyć mąki jak w przepisie lub tylko jednego rodzaju, zmienić otręby żytnie na pszenne, owsiane, czy zamienić na ziarna (np. słonecznik, siemię, itp.). Możesz też pominąć je całkowicie (zmniejsz wtedy ciut ilość płynu lub dodaj jeszcze odrobinę mąki). To, jakich składników użyjesz zależy wyłącznie od Ciebie, ale za każdym razem uzyskasz(...)Jeśli chodzi o ilość wody to też dostosuj - nie napisałam jakich dokładnie typów mąki użyłam, bo nie wiem, a chociażby od stopnia zmielenia mąki zależy ile ona płynu pochłonie. Ciasto po prostu ma być takie klejące, ale ani za rzadkie, ani za ścisłe. Ten chleb upiekłam na Niedzielę Palmową. My chleb z reguły kupujemy, bo choć lubię piec, to teraz
Kolorowy Przepisownikformie grzanki :) Bezglutenowy chleb proteinowy 7 g suszonych drożdży 4 łyżki oliwy 250 g mąki z ciecierzycy 100 g mielonych migdałów 50 g siemienia lnianego 100 g mieszanych nasion (słonecznik, dynia, sezam itp.) szczypta rozmarynu (u mnie suszony) 4 jajka Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wlewamy 375 ml wody, wsypujemy drożdże i łączymy(...)łączymy z migdałami, siemieniem i innymi nasionami. Dodajemy płaska łyżeczkę soli. Robimy zgłębienie. Dodajemy rozmaryn, wbijamy jajka. Jajka rozkłócamy, wlewamy zaczyn i mieszamy zgarniając po trosze mąki z brzegów. Ciasto mieszamy trzepaczką a następnie przelewamy do keksówki. Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 45 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy nie jest surowy w środku. Studzimy na kratce minimum 45 minut
Dzieje kuchennej Wiewióryczasu. Jak osiągnąć więc efekt jak na zdjęciu poniżej? Panierka paleo – co i jak? Panierka paleo może być albo dwuskładnikowa (rozbełtane jajko i sucha posypka) albo w postaci ciasta (jajko, przyprawy i suche składniki wymieszane razem). Panierka paleo – niektóre pomysły: wiórki kokosowe, mąka kokosowa płatki migdałowe, mielone migdały łamane lub mielone siemię lniane mielone orzechy, mąka orzechowa tapioka(...)sól, pieprz, słodka papryka, chili, kolendra, czosnek w proszku, cebula w proszku, curry, mielony kmin rzymski… Teoretycznie panierkę można też przygotować używając innych nasion, jak np. sezamu czy słonecznika, jednak zawierają one bardzo dużo kwasu fitowego i/lub tłuszczy omega-6, więc raczej nie zalecamy ich jedzenia. Najprostsza, najszybsza i chyba najtańsza panierka paleo to jajko i wiórki kokosowe , taka
PaleoSMAKBardzo smaczny domowy chlebek, prosty w wykonaniu! Składniki: 4 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 2 łyżeczki cukru, 2 ½ szklanki mąki, ½ szklanki łuskanego słonecznika, ½ szklanki pestek dyni, ½ szklanki miodu, ½ łyżeczki soli, 2 żółtka jaja, ½ łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika, tłuszcz do formy, ziarna do formy. Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i odłożyć w ciepłe miejsce(...)przykryć i ponownie odstawić . Do podrośniętego rozczynu dodać 1 ½ szklanki mąki, ziarna, i miód. Wymieszać, dodać rozbełtane widelcem żółtka, posypać solą i cynamonem. Raz jeszcze wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto ręką lub mikserem. Następnie przełożyć do przygotowanej formy, odstawić do podwojenia objętości. Po czym wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 30 minut
Tradycyjna KuchniaTeraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy, dodajemy szpinak i ziemniaki. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się(...)gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę
vegetaniemaki pszennej 20 dag drobno mielonego orkiszu 1/2 łyżeczki wody 4 dag drożdży 2 łyżeczki soli 6 łyżek siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 6 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni szklanka otrębów pszennych lub żytnich 20 dag śliwek suszonych bez pestek 750 ml letniej wody tłuszcz lub papier do formy Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Drożdże rozetrzyj(...)rozczyn i odstaw w ciepłym miejscu, aby drożdże ,,ruszyły,,. Gdy rozczyn zacznie pracować, dodaj wszystkie ziarna, otręby i pokrojone śliwki. Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ok. 10 minut. Następnie ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do czasu, aż wyraźnie zwiększy swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż do dwóch form keksowych i odstaw na 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 200C
Apetyczna babeczkaKolejna nowość na rynku słodkości! W Biedronce dostępne są batoniki bakaliowe w trzech ciekawych smakach. Na pierwszy rzut oka wyglądają fit i zdrowo ale czy na
Candy PandasWreszcie natrafiłyśmy na dość starą recenzję, która już dawno powinna się tutaj pojawić więc nadrabiamy to :) Na te chlebki trafiłyśmy zupełnie przypadkiem kiedy to w TK
Candy Pandas