croissanty, coś na bazie ciasta drożdżowego, co mogę na swój ulubiony sposób maczać w kawie… Chałka posmarowana morelową lub pomarańczową konfiturą dostarcza podniebieniu wspaniałych doznań. Wierzcie na słowo. W dni w tygodniu króluje muesli z owocami. To najszybsza wersja poranna . Zazwyczaj mieszam dwa rodzaje płatków z suszonymi owocami, sypię ziarna dyni, słonecznika, sezamu, do tego jogurt i odrobina mleka
Raj dla Podniebieniaszeroki wybór bakali oraz mas do ciast. Wszystkie surowce pochodzą z upraw, gdzie dokonuje się dokładnej selekcji. Dzięki temu, produkty oferowane w sprzedaży cieszą się dużą popularnością! Blog nawiązał współpracę z powyższą marką. W paczce znalazły się produkty z serii HELIO Natura: pistacje prażone śliwki suszone morele suszone orzechy laskowe prażone orzechy włoskie słonecznik łuskany Zapraszam do zakupów! Już wkrótce
Truskawkowa Fiestamieszanych ziaren, np. z dodatkiem słonecznika PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypuję suche składniki. Masło roztapiam, lekko studzę. Wlewam do suchych składników, dodaję jajka, mieszam szybko łyżką. Gotową masę odstawiam na pół godziny. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia, z ciasta formuję kulki, układam na papierze i lekko
Zasmakuj Kuchnizdrowotnych, używam nie tylko do przyrządzenia ciasta , ale też i pysznego śniadania A do zjedzenia czekoladowej jaglanki nikogo nie trzeba namawiać . Polecam! Składniki: 1/2 szklanka suchej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 szklanka wody 1 łyżeczka kakao 2 łyżki syropu z agawy lub innego słodzika (można więcej według uznania) garść łuskanych ziaren słonecznika 1/2 banana (do dodatkowego dosłodzenia ) inne
Lamarida.pljajko Przygotowanie Do misy blendera wsypujemy słonecznik i żurawinę. Rozdrabniamy. Tak przygotowaną bazę słonecznikowo-żurawinową przekładamy do miski, wbijamy jedno całe jajko, mieszamy łyżką. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy nasze ciasteczka, formułując w rękach kulki i spłaszczając je delikatnie (doradzam przed wzięciem każdej porcji ciasta zwilżyć ręce wodą, łatwiej formuje się ciasteczka
Słodkie okruszkilnianego (+ do posypania) 3 łyżki ziaren słonecznika (+ do posypania) 1 łyżeczka młodego jęczmienia Sposób przygotowania: Do małej miseczki wkruszamy drożdże (w temp. pokojowej), dodajemy cukier i łyżkę letniej wody, rozcieramy i odstawiamy na 5 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, ziarna, młody jęczmień i przekładamy zakwas. Dodajemy rozpuszczone drożdże i letnią wodę. Mieszamy ciasto początkowo łyżką, a następnie wyrabiamy przez
Kolorowy Przepisownikdrożdży po dużej garści siemienia lnianego, słonecznika i dyni. 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 500 ml ciepłej wody Wykonanie Rozcieramy w misce drożdże z cukrem. Dodajemy 50 ml wody i odstawiamy na 15 min. W tym czasie do miski wrzucamy mąkę i nasiona. Dodajemy rozczyn i dolewamy wodę. Zarabiamy ciasto (będzie raczej luźne) Przykrywamy miskę ściereczką
Mieszam w Garnkuposmarowania ) - po 2 łyżki ziaren : słonecznik,dynia,sezam,mak,siemię lniane + po pół łyżki na mieszankę do posypania Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski , drożdże ,miód i trochę wody wymieszać i wlać do mąki ,posypać odrobiną mąki i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia . Dodać resztę składników i mieszać stopniowo dolewając wodę ,ciasto powinno być lekko kleiste ale nie rzadkie
Wypieki Renejajko Przygotowanie: Do misy blendera wsypujemy słonecznik i żurawinę. Rozdrabniamy. Tak przygotowaną bazę słonecznikowo-żurawinową przekładamy do miski, wbijamy jedno całe jajko, mieszamy łyżką. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy nasze ciasteczka, formułując w rękach kulki i spłaszczając je delikatnie (doradzam przed wzięciem każdej porcji ciasta zwilżyć ręce wodą, łatwiej formuje się ciasteczka
Słodkie okruszkiłyżeczka sody 50 g łuskanego słonecznika 50 g wiórków kokosowych 30 g płatków migdałowych po 50 g posiekanych suszonych wiśni i moreli 125 g masła 2 jaja szczypta soli Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą. Masło stopić i ostudzić. Wlać do miski z suchą mieszanką, dodać rozmieszane trzepaczką jajka i dłonią wyrobić ciasto. Schłodzić do momentu aż będzie można
Czerwień i błękit200ml wody namaczamy rodzynki, słonecznik, owoce goji i daktyle, gotujemy do wrzenia, pozostawiamy na kilka minut aby owoce dobrze nasiąkły. Po chwili miksujemy blenderem nasiąknięte owoce i dodajemy 5 jaj, mieszamy. Dodajemy olej i stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Na ostatek dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Gotową masę przekładamy
upichconadrożdży 1/2 łyżeczki soli mak, słonecznik, sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od rozpuszczenia suchych drożdży w ciepłej wodzie i odstawieniu na kilka minut. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, a następnie wlewamy ciepłe mleko, masło, wbijamy jajko i dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto, jeśli będzie zbyt klejące dosypujemy mąki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiinnej) - 40g ziaren (u mnie słonecznik i siemię lniane) - 400ml ciepłej (nie gorącej) wody Drożdże rozkruszyć do kubka, dodać 1 łyżkę mąki i trochę wody. Dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski odmierzyć pozostałe składniki, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Ja używam do tego hak od miksera. Ciasto ma być elastyczne, niezbyt twarde ale też
Smaczne Zdrowezmieszać przesiane mąki, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, sól i cukier. Drożdże rozpuścić w 1,5 szklanki letniej wody. Stale mieszając, powoli wlewać drożdże do suchych składników. Wyrabiać, aż składniki dobrze się połączą. Skropić octem jabłkowym i dobrze zagnieść. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30min w ciepłe miejsce. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze przez 5 minut i ułożyć
Z miłości do słodkościbiałko, do posypania: sezam, mak, słonecznik, ziarna dyni, siemię lniane (użyłam produktów Kresto). Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż zaczną się pienić. Masło stopić, po czym przestudzić. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogel-mogel. Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, utarte żółtka, sól, przestudzone masło oraz śmietankę. Zagnieść lśniące, jednolite ciasto. Uformować z niego około
Z miłości do słodkości