ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:134/224)

Batony z ziaren 112

Mega proste i mega pyszne batony z ziaren są tak wciągające, że trudno przejść obok nich obojętnie Słodzone miodem, zawierają same wspaniałe i pożywne składniki. Składniki

Słodki sentyment
Torcik sałatkowy 192

Karnawał to czas imprez i spotkań towarzyskich. A jakie dania najszybciej znikają na imprezach? Oczywiście sałatki. Na blogu jest już kilka dobrych przepisów na popularne sałatki

dolcevitainmykitchen
Ciastka zbożowe 151

Obiecałam więc dodaję mimo samoczynnie zamykających się ślepek Składniki (około 13 dużych ciastek)/kcal policzę być może jutro/: 100g płatków żytnich 100g płatków owsianych 10g pestek

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chleb z mąką gryczaną i orkiszową z ziarnami 88

świeżych) 40 g pestek słonecznika 40 g ziaren sezamu 40 g siemienia lnianego 1 czubata łyżeczka cukru 2 łyżki octu winnego 300 g letniej, przegotowanej wody 2 płaskie łyżeczki soli masło do natłuszczenia formy (może być też olej) płatki owsiane do obsypania formy i chleba Sposób wykonania: Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki ciasta, mieszamy. Dodajemy wodę oraz ocet

Qchnia po prostu
Szybki chleb bez wyrabiania 237

rzepakowego garść ziaren słonecznika (opcjonalnie) lub innych, które lubisz Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę z solą. Do dużej miski rozkrusz świeże drożdże, dodaj cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszaj łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodaj olej i mąkę z solą. Wyrób chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. Ciasto będzie rzadkie i klejące

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Chleb pszenno razowy z ziarnami 167

lnianego 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/4 szklanki pestek dyni 4 szklanki wody gazowanej 1 łyżeczka cukru 4 łyżeczki soli 2 łyżki masła do wysmarowania foremek 2 foremki - krótkie keksówki Sposób wykonania: Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, następnie dodajemy wszystkie inne składniki chleba. Dokładnie wszystko razem mieszamy dłonią.  Do słoika przekładamy 3 duże łyżki ciasta, będzie to zaczyn

Qchnia po prostu
Bezglutenowy kryzysowy cebularz 149

kolejny przyjdzie moje niezawodne ciasto gryczane na zakwasie.  Postanowiłem zrobić danie o rodowodzie żydowskim, które podobno pochodzi z Lublina. Tylko, że moją wersję, dostosowując ją do tego co akurat mam na stanie. Oryginalnie jest z makiem. Nie wiem czego symbolem jest mak w kulturze żydowskiej, ale mak zasadniczo jest symbolem płodności. Uznałem, że ziarna słonecznika polecane mężczyznom, żeby zachować

Kryzysowa Książka Kucharska
Chleb z surowymi ziemniakami. 211

nasion: mak, siemię, słonecznik... Z wody, cukru, drożdży i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn. Ziemniaki ucieramy na tarce i dorzucamy  do przesianej mąki,tam też dodajemy sól i nasiona...ja dodałem o etap później :) Gdy zaczyn wyrośnie po 10 minutach... dolewamy go do mąki z ziemniakami... i mieszamy,  jak produkty się połączą wyrabiamy ciasto...dosypując mąki żytniej

chleba naszego
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn " Daria Ładocha - recenzja 177

paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami i borówkami, batony mocy i inne.  Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem, miętowy hummus z dodatkiem oliwy, makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem, albo krem z pieczonych buraków

kruche babeczki
Kruche ciasteczka owsiane 274

pergaminie. Można również kulki ciasta obtoczyć w płatkach owsianych, wówczas zyskują ładna fakturę. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor (około 5 – 7 minut) w temperaturze 180 ⁰ C. Ciasteczka można przechowywać ponad miesiąc w szczelnych pojemnikach.   PS. Do ciasteczek można również dodać czekoladę pokrojoną w drobną kostkę lub różne bakalie (żurawinę, rodzynki, orzechy, skórkę z pomarańczy, słonecznik), wtedy zamiast 2 ½ szklanki

Smakowy Raj
Pełnoziarnisty chleb z orzechami włoskimi i słonecznikiem 165

miski, wsypać garść łuskanego słonecznika i tyle samo rozgniecionych orzechów włoskich (wsypać pierwej do woreczka 1-razowego, rozgnieść dnem rondelka) oraz 7 g drożdży suszonych. Dolać 350 ml wody o temp. 30-37 stopni, w której uprzednio rozpuszczone zostało 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru. Wlewać stopniowo wodę do miski, mieszając łyżką. Wyrobić ciasto ile wlezie w misce, resztę

Right Behind The Kitchen
CIASTECZKA NA POŻEGNANIE 188

kostkę) ~jajko ~40g pestek słonecznika ~40g pestek dyni ~dwie pełne łyżki miodu Wszystkie składniki na ciasteczka umieścić na stolnicy i zagnieść na gładką masę. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Miód przelać do miseczki i włożyć do mikrofali na dosłownie 10 sekund. Do miodu dodać pestki i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200*C.  Ciasto wyjąć z lodówki. Odrywać

chili & sugar
Chleb gryczany z ziarnami 205

pestek słonecznika, 1 łyżka soli.   Przepis na 2 keksówki Przygotowanie:     Mąkę żytnią i gryczaną wsypujemy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, sól i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Mieszamy kilka sekund łyżką, tak by składniki się połączyły. Dodajemy pozostałe składniki i dalej mieszamy  łyżką, w jednym kierunku. Keksówki smarujemy masłem i przelewamy ciasto do 3/4 wysokości

Aga w kuchni
Sałatka smakowita 93

Sałatka smakowita to kolejna smaczna przekąska, której musicie skosztować. Tym razem przygotowałam sałatkę z tuńczykiem, który idealnie pasuje do rukoli, sera feta i pomidorków suszonych

Przepiski.pl
Bułki z mąką owsianą 115

posiłek. Wyrób własnego pieczywa , naprawdę nie jest niczym trudnym . A do tego pozwala tworzyć swoje własne wariacje , dodając nowe składniki w postaci innej mąki , lub posypki takie jak mak , słonecznik czy dynia ..lub cokolwiek innego . W sklepach pieczywo jest coraz gorzej jakości , czasami nie wiadomo czy kupiliśmy paczkę brązowej waty czy chleb . Własnie dlatego warto robić je w domu samemu(...)miski , jeśli musicie męczyć się ręcznie ) wlewamy olej , wsypujemy oba rodzaje mąki . Następnie sól , cukier i suche drożdże . Włączamy maszynę ,żeby zaczęła mieszać . Stopniowo wlewamy bardzo ciepłą wodę . Jeśli ciasto jest zbyt gęste , twarde można zwiększyć ilość wody . Po wyrobieniu ma być sprężyste i błyszczące . Ciasto rwiemy na kawałki , nieco mniejsze niż wielkość bułek jakie chcemy uzyskać , wiadomo będą przecież

Ogrodnik w podróży