ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:134/224)

Chleb z mąką gryczaną i orkiszową z ziarnami 102

świeżych) 40 g pestek słonecznika 40 g ziaren sezamu 40 g siemienia lnianego 1 czubata łyżeczka cukru 2 łyżki octu winnego 300 g letniej, przegotowanej wody 2 płaskie łyżeczki soli masło do natłuszczenia formy (może być też olej) płatki owsiane do obsypania formy i chleba Sposób wykonania: Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki ciasta, mieszamy. Dodajemy wodę oraz ocet

Qchnia po prostu
Szybki chleb bez wyrabiania 260

rzepakowego garść ziaren słonecznika (opcjonalnie) lub innych, które lubisz Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę z solą. Do dużej miski rozkrusz świeże drożdże, dodaj cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszaj łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodaj olej i mąkę z solą. Wyrób chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. Ciasto będzie rzadkie i klejące

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Chleb pszenno razowy z ziarnami 183

lnianego 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/4 szklanki pestek dyni 4 szklanki wody gazowanej 1 łyżeczka cukru 4 łyżeczki soli 2 łyżki masła do wysmarowania foremek 2 foremki - krótkie keksówki Sposób wykonania: Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, następnie dodajemy wszystkie inne składniki chleba. Dokładnie wszystko razem mieszamy dłonią.  Do słoika przekładamy 3 duże łyżki ciasta, będzie to zaczyn

Qchnia po prostu
Bezglutenowy kryzysowy cebularz 164

kolejny przyjdzie moje niezawodne ciasto gryczane na zakwasie.  Postanowiłem zrobić danie o rodowodzie żydowskim, które podobno pochodzi z Lublina. Tylko, że moją wersję, dostosowując ją do tego co akurat mam na stanie. Oryginalnie jest z makiem. Nie wiem czego symbolem jest mak w kulturze żydowskiej, ale mak zasadniczo jest symbolem płodności. Uznałem, że ziarna słonecznika polecane mężczyznom, żeby zachować

Kryzysowa Książka Kucharska
Chleb z surowymi ziemniakami. 222

nasion: mak, siemię, słonecznik... Z wody, cukru, drożdży i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn. Ziemniaki ucieramy na tarce i dorzucamy  do przesianej mąki,tam też dodajemy sól i nasiona...ja dodałem o etap później :) Gdy zaczyn wyrośnie po 10 minutach... dolewamy go do mąki z ziemniakami... i mieszamy,  jak produkty się połączą wyrabiamy ciasto...dosypując mąki żytniej

chleba naszego
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn " Daria Ładocha - recenzja 189

paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami i borówkami, batony mocy i inne.  Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem, miętowy hummus z dodatkiem oliwy, makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem, albo krem z pieczonych buraków

kruche babeczki
Kruche ciasteczka owsiane 296

pergaminie. Można również kulki ciasta obtoczyć w płatkach owsianych, wówczas zyskują ładna fakturę. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor (około 5 – 7 minut) w temperaturze 180 ⁰ C. Ciasteczka można przechowywać ponad miesiąc w szczelnych pojemnikach.   PS. Do ciasteczek można również dodać czekoladę pokrojoną w drobną kostkę lub różne bakalie (żurawinę, rodzynki, orzechy, skórkę z pomarańczy, słonecznik), wtedy zamiast 2 ½ szklanki

Smakowy Raj
Pełnoziarnisty chleb z orzechami włoskimi i słonecznikiem 180

miski, wsypać garść łuskanego słonecznika i tyle samo rozgniecionych orzechów włoskich (wsypać pierwej do woreczka 1-razowego, rozgnieść dnem rondelka) oraz 7 g drożdży suszonych. Dolać 350 ml wody o temp. 30-37 stopni, w której uprzednio rozpuszczone zostało 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru. Wlewać stopniowo wodę do miski, mieszając łyżką. Wyrobić ciasto ile wlezie w misce, resztę

Right Behind The Kitchen
CIASTECZKA NA POŻEGNANIE 204

kostkę) ~jajko ~40g pestek słonecznika ~40g pestek dyni ~dwie pełne łyżki miodu Wszystkie składniki na ciasteczka umieścić na stolnicy i zagnieść na gładką masę. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Miód przelać do miseczki i włożyć do mikrofali na dosłownie 10 sekund. Do miodu dodać pestki i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200*C.  Ciasto wyjąć z lodówki. Odrywać

chili & sugar
Chleb gryczany z ziarnami 223

pestek słonecznika, 1 łyżka soli.   Przepis na 2 keksówki Przygotowanie:     Mąkę żytnią i gryczaną wsypujemy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, sól i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Mieszamy kilka sekund łyżką, tak by składniki się połączyły. Dodajemy pozostałe składniki i dalej mieszamy  łyżką, w jednym kierunku. Keksówki smarujemy masłem i przelewamy ciasto do 3/4 wysokości

Aga w kuchni
Sałatka smakowita 104

Sałatka smakowita to kolejna smaczna przekąska, której musicie skosztować. Tym razem przygotowałam sałatkę z tuńczykiem, który idealnie pasuje do rukoli, sera feta i pomidorków suszonych

Przepiski.pl
Bułki z mąką owsianą 129

posiłek. Wyrób własnego pieczywa , naprawdę nie jest niczym trudnym . A do tego pozwala tworzyć swoje własne wariacje , dodając nowe składniki w postaci innej mąki , lub posypki takie jak mak , słonecznik czy dynia ..lub cokolwiek innego . W sklepach pieczywo jest coraz gorzej jakości , czasami nie wiadomo czy kupiliśmy paczkę brązowej waty czy chleb . Własnie dlatego warto robić je w domu samemu(...)miski , jeśli musicie męczyć się ręcznie ) wlewamy olej , wsypujemy oba rodzaje mąki . Następnie sól , cukier i suche drożdże . Włączamy maszynę ,żeby zaczęła mieszać . Stopniowo wlewamy bardzo ciepłą wodę . Jeśli ciasto jest zbyt gęste , twarde można zwiększyć ilość wody . Po wyrobieniu ma być sprężyste i błyszczące . Ciasto rwiemy na kawałki , nieco mniejsze niż wielkość bułek jakie chcemy uzyskać , wiadomo będą przecież

Ogrodnik w podróży
Tarta z kremem jaglanym bez pieczenia (Zdrowe słodycze #5) 254

Moja druga propozycja z wykorzystaniem kaszy jaglanej od EcoBlik i zarazem kolejna z serii "Zdrowe słodycze" - tarta z kremem jaglanym z przepisu Marty Dymek z Jadłonomii . Najbardziej zaskoczyło mnie "ciasto" na tartę, które jest bardzo pomysłowe - proste, smaczne i bardzo plastyczne - świetnie nadałoby się również do uformowania np. babeczek. Sam "krem jaglany" okazał się bardziej jaglanym budyniem, dzięki czemu(...)daktyli  1 łyżka płynnego miodu ( u mnie akacjowy) szczy pt a soli morskiej *u mnie 1 szkl orzechów i 1 szkl mieszanki płatków migdałów, wiórek kokosowych i pestek słonecznika Masa jaglana: 3 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ja dałam kaszę jaglanej z suszonymi wiśniami od EcoBlik ) 1/4 szklanki brązowego cukru 3 łyżki oleju/2 łyżki masła 1-2 łyżki

Kto ugości moich gości?
Chleb mieszany na zakwasie 127

nami od 2013. W przypadku, gdy chcemy mieć chleb rosnący krócej można nawet do bochenka przygotowywanego       na zakwasie dodać odrobinę drożdży, co skraca wyrastanie ciasta. Jednak zakwas bardzo poprawia walory smakowe pieczywa. Jeszcze raz zachęcam do samodzielnego przygotowania zakwasu.  Dzisiaj proponuję taki właśnie mieszany chlebek. Mieszam tu zakwas i drożdże suche,  mąkę żytnią(...)szykuję: - 100g aktywnego żytniego zakwasu - 550g mąki pszennej 480 lub 550 - 1 płaska łyżka soli - 1 płaska łyżeczka suchych drożdży lub 8g świeżych - 20g siemienia lnianego - 20g sezamu - 50g słonecznika - 400g letniej wody  * drożdże można całkowicie pominąć, gdy będziecie mieć czas wyrastania podniesiony do 4-5 godzin  Robienie domowego chleba wymaga planowania, zatem zaczynam wieczorem od obudzenia zakwasu

I tu będę miała takie te
Muffinki śniadaniowe z ziarnami 88

sezamu ? 4 łyżki nasion słonecznika ? 6 łyżek pestek dyni ? 2 łyżeczki proszku do pieczenia ? 1/2 łyżeczki suszonego oregano ? 1/2 łyżeczki soli ? 100 g sera żółtego startego na drobnej tarce Składniki mokre ? 2 jajka ? 1 szklanka mleka ? 1/2 szklanki oleju Wykonanie: ? Wymieszać składniki suche osobno i mokre osobno. ? Dodać mokre do suchych i wymieszać dokładnie łyżką. ? Ciasto nakładać do papierowych papilotek

To co kocham