ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:127/224)

Domowy chleb z chrupiącą skórką 28665

Przepis na pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką. Szybki do przygotowania i niezawodny. Zawsze się udaje, pięknie pachnie i doskonale smakuje! Składniki 11 łyżek płatków owsianych

Wasze Przepisy
Sałatka bomba witaminowa 80

Sałatka bomba witaminowa to zdrowa i pyszna propozycja na każdą porę dnia. Pożywna i soczysta, doda energii i zaspokoi głód na długi czas. Składniki 1 opakowanie

Wasze Przepisy
Racuchy dyniowo bananowe 169

łyżki miodu mieszanka orzechy włoskie, pestki dyni, sezam, słonecznik, żurawina 3 łyżki Do miski przekładam drożdże, dodaje szczyptę cukru, łyżkę mąki wlewam letnie mleko i mieszam. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę drożdży, dodaję cukier, sól, 2 łyżki oleju, jogurt, puree z dyni, jajka, pokrojonego banana. Ciasto wyrabiam mikserem. Ma być luźne. Odstawiam do wyrośnięcia

wesoła kuchnia
Pesto pietruszkowo – miętowe, przepis przetwory 2018 245

potraw, takich jak ciasta. My obecnie mało ciast jemy, więc przerobiłam ją na wytrawnie i już wiem, że kolejne słoiczki powstaną. Pesto pietruszkowo – miętowe duży pęczek natki pietruszki duży pęczek mięty czekoladowej 5 ząbków czosnku 1/2 szklanki oliwy 4 plasterki ostrej papryczki chilli ( możesz nie musisz dać ) 2 łyżki pestek słonecznika   Pęczki u mnie były porównywalnej większości. Pietruszkę

Kuchnia na wzgórzu
MLECZNE BUŁECZKI 127

posypania : mak/sezam/siemię lniane/ pestki dyni / słonecznik  ( według gustu i smaku ) PRZYGOTOWANIE: Zaczyn( w przypadku świeżych drożdży ) :  Drożdże kruszymy do miseczki zasypujemy 1 łyżką cukru , dolewamy lekko podgrzane mleko (nie gorące!)  mieszamy do rozpuszczenia . Zaczyn odstawić przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 15-20 min. Ciasto właściwe :Do miski wsypujemy  mąkę , dodajemy

Marcepanowa kuchnia
Chleb z ziarnami i nasionami chia 198

mąki chlebowej żytniej Młynomag 500ml wody 50g pestek słonecznika 50g pestek dyni 10g czarnuszki 10g nasion chia Dodatkowo mak do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, sól oraz nasiona i miksując na wolnych obrotach dolewamy przegotowaną ciepłą wodę oraz olej. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia, po czym ponownie

Kuchnia w czekoladzie
Chleb orkiszowo-pszenno-żytni z wieloma ziarnami 135

sezamu 50 g siemienia lnianego 50 g ziaren słonecznika 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 10 g drożdży instant Najpierw ziarna namaczamy w wodzie, niech poleżą sobie z godzinę. A potem do tego dodajemy całą resztę. I wyrabiamy ręcznie przez 15 minut, albo jakieś 7-10 minut mikserem. Ciasto będzie paskudne, będzie się strasznie lepiło do dłoni

Marder&Marder Manufacture
Mini bułeczki z ziarenkami 193

rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto łyżką. 3. Z ciasta formuję kulki wielkości moreli. Bułeczki układam na blaszce. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekę 20 minut w temperaturze 190 stopni. Do przygotowania bułeczek użyłam mieszanki ziaren "Słoneczne Pola" z  ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ziarenka te mogą stanowić

Tradycyjna kuchnia Kasi
Batony owsiane - zdrowa przekąska do pracy i szkoły 216

Męża, który zazwyczaj jest sceptycznie nastawiony do różnych ciast i ciastek, które pakuję mu do pracy. To chyba znaczy, że dają radę, prawda? ;) Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie/przegryzka dla dzieciaków :) Składniki: 2 szklanki płatów owsianych 1 szklanka orzechów/suszonych owoców/pestek/pokruszonych płatków śniadaniowych – ja dałam: posiekane orzechy laskowe, ziarna słonecznika i kokos 1/4 kostki masła 4 łyżki brązowego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Drożdżowe bułeczki z ziarnami 230

szklanka ciepłej wody 2 łyżeczki oliwy z oliwek słonecznik ziarna dyni siemię lniane Mąkę, sól i ziarna mieszamy razem w misce. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy drożdże. Po wyrośnięciu wlewamy na mąkę, wyrabiamy dokładnie łyżką i odstawiamy przykryte ściereczkę do wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Z gotowego ciasta formujemy w rękach małe bułeczki lub przekładamy

Ciastkozercy
Ciasteczka owsiane 281

mąki pełnoziarnistej/razowej 200 g rodzynek 100 g słonecznika łuskanego 1/2 szkl. cukru brązowego 1 kostka margaryny 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 kopiaste łyżki domowego Przygotowanie: W misce ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy bakalie, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto (jeśli potrzeba - dodajemy mąkę lub gęsty jogurt naturalny

Czarnawisienka
Chleb na sodzie 159

kubek maślanki naturalnej (400 ml) 3 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 2 łyżki ziaren do posypania bochenka Przygotowanie: 1. Obydwa rodzaje mąki i sodę przesiałam do miski, wymieszałam z solą i ziarnami. 2. Wlałam maślankę i szybko wymieszałam - do uzyskania spójnej i gładkiej konsystencji. 3. Przełożyłam ciasto na obsypany mąką blat i chwilę zagniatałam

Kulinarny Pamiętnik
BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIE 175

łyżeczki soli(płaskiej) 50g ziaren(słonecznik,dynia,siemię itp.) 2 łyżki oleju lub 30g oleju kokosowego     Z drożdży, 2 łyżek wody i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić aż :ruszy. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, ziarna, zaczyn i wodę razem z oliwą ( lub rozpuszczonym olejem kokosowym). Dokładnie wyrobić. Ciasto będzie dość gęste, ale bardzo elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć

Smaczne Zdrowe
Nocne bułki pełnoziarniste i pierwszy test parowego piekarnika 159

chwila moment, zwłaszcza jeśli macie wszystkie składniki i nie musicie nagle biec do sklepu po parę deko drożdży, kupując po drodze masę innych, średnio przydatnych rzeczy! Mało tego! Wyrobione ciasto możecie od razu podzielić na części, a z nich uformować bułki, które pozostawione w lodówce na obsypanej mąką desce i przykryte ściereczką idealnie wyrosną przez noc.  Pieczenie takich bułeczek(...)Pestki dyni, słonecznika, czarnuszka, czarny sezam Sposób przygotowania: Masło topimy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy- do temperatury max. 35⁰, ⅓ łączymy z cukrem, drożdżami i 2 łyżkami mąki pszennej. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko, rozczyn i połowę masła. Wyrabiamy kilka minut, po czym dodajemy pozostałe masło i nasiona. Wyrobione gładkie ciasto przekładamy do większej

Kuchnia w czekoladzie
PESTO Z MNISZKA 209

Większość miejskich i wiejskich trawników jest obecnie obsypana mniszkami. Niemal każdy spotkał się już z przepisem na "miód" z mniszka, wino lub kwiaty zatapiane

Kasia Sarna