ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:122/224)

Daktylowy chlebek 66

smakowo chyba bliżej mu do korzennego ciasta, niż chleba. Pachnie lekko piernikowo i jest bardzo syc ą ce. Idealne na ch ł odne, deszczowe popołudnie z filiżank ą   czarnej herbaty. Je ś li lubicie słodkie  ś niadania, można je wzi ą ć ze sob ą  do pracy. Szybkie, proste ciasto na każd ą  okazj ę . Daktylowy(...)ęż kiego ciasta, ale nie mieszać za długo. 4. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko posmarować tłuszczem. Ciasto przełożyć do formy keksówki i wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 80 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Oczywiście możesz zamienić datyle na suszone morele, figi lub rodzynki. Eksperymentalnie wsypałam siemię lniane i trochę słonecznika :) Miłego tygodnia

dolcevitainmykitchen
Chleb nr 2: wieloziarnisty chleb pszenny na drożdżach 100

łyżeczki wody około 150 g ziaren (u mnie było 50 g słonecznika, 50 g siemienia lnianego i 50 g pestek dyni). forma w której piekłam chleb ma wymiary 24 cmx14 cmx7 cm Przygotowanie: W letniej, przegotowanej wodzie rozpuść drożdże z cukrem. Do przesianej mąki dodaj wszystkie składniki. Wymieszaj ciasto dłonią lub dużą łyżką. Miskę z ciastem zakryj szczelnie folią spożywczą

greenscarf
Bułki fitness na zakwasie 137

razem dodajemy pozostałe składniki (50g mąki żytniej, 300g mąki orkiszowej, słonecznik i siemię oraz maślankę) dodajemy sól ( w piekarnictwie zaleca się dodawać w formie roztworu wodnego - więc warto ją rozpuścić choćby w łyżce wody). Mieszamy wszystko 15-20 minut tak jak w przypadku pieczywa pszennego.  Po wyrobieniu ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem formy o wymiarach  około 30/25

AZgotuj!
Najprostszy chleb ze słonecznikiem i cebulką dymką 174

małe pęczki cebulki dymki, ale o małych białych cebulkach sporo ziaren słonecznika u mnie minimum 1 szklanka, dodałam również garstkę czarnego sezamu Wykonanie Najpierw podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą. Do misy wsyp mąkę, sól, cukier, miękkie masło , białka, dodaj mąkę. I wyrabiaj ciasto. Mnie pomógł robot i hak do ciasta. Pod koniec wyrabiania dodaj

Z Kuchni Do Kuchni
Brokułowa pasta do pieczywa 117

Witajcie. Ostatnio trochę słodziłam na blogu deserami i ciastami. Dlatego dziś zapraszam na smaczną i zdrową pastę do pieczywa. Pasta wyszła bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi fety. Polecam Składniki: 500 g brokuła 150 g fety 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/4 szkl prażonego słonecznika sól do smaku szczypta cukru Przygotowanie: Brokuł dzielimy na różyczki i płuczemy w wodzie

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chleb z octem bez wyrabiania (zawsze się udaje) 174

nasion/pestek (u mnie pestki słonecznika )     2 łyżki soli (płaskie)     1 łyżka cukru (płaska)     1 łyżeczka octu spirytusowego 10%     500 ml ciepłej wody Składniki sypkie połączyć w dużej misce, a następnie wymieszać z ciepłą wodą i octem - najlepiej za pomocą drewnianej łyżki.  (Ciasto będzie miało dość luźną, lepiącą

Di gotuje
Ciastka owsiane 115

cynamonu 1/2 łyżeczki soli 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka bakalii - słonecznik, migdały, rodzynki, daktyle (pokrojone w kostkę), orzechy, czyli wszystko to, co macie pod ręką;) Sposób przygotowania: Masło i cukier utrzeć. Dodać jajka i wanilię - ubijać. Dodać mąkę, sodę, cynamon, sól - wymieszać. Dodać płatki i bakalie - wymieszać. Ciasto - gęste - formować w małe kuleczki i rozpłaszczać na blaszce wyłożonej papierem

Kuchnia smaków
DOMOWY CHLEB ŻYTNIO PSZENNY NA ZAKWASIE 204

łyżek ziaren dyni 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek słonecznika 6 szklanek letniej wody Ziarna dodać można wedle gustu. Mąkę przesiałam do dużej miski. Dodałam  ziarna siemienia lnianego i sól.  Wymieszałam wszystkie suche składniki i dodałam zakwas.  Wlałam wodę. Wymieszałam dokładnie drewnianą łyżką aż powstało jednolite ciasto. Wyrabiałam je przez około 15 minut aż odchodziło od miski

potrawyregionalne
PASZTET WIELKANOCNY 164

Mazurków i bab nie robię, nie lubię piec ciast ale już o tym wspominałam wielokrotnie.  Składniki: 700 g mięsa wieprzowego i drobiowego ( pół na pół) 100 g surowego boczku  100 g wątróbki drobiowej  1 duży por (biała część)   50 g suszonej żurawiny  2 łyżki pestek słonecznika  2 łyżki pestek dyni  1 marchewka

pieprzny smaczek
Chleb ciemny wieloziarnisty 117

przemiału np. Basia 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1/2 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1/2 litra wody Mąkę, ziarna, sól  i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia

Kubki smaku
PYSZNY CHLEB ORKISZOWY Z GRUBĄ I CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ, BEZ WYRABIANIA CIASTA 185

sceptycznie, gdy spróbowała to nie mogła skończyć. Ten chleb po prostu wciąga... Co ważne chleb nie wymaga wyrabiania. Wszystko tylko mieszamy i odstawiamy na minimum 12h. Można sobie przygotować ciasto np.rano przed pracą, zajmuje to minutkę. Odstawiamy, a gdy wracamy formujemy bochenek i po dwóch godzinach chlebek idzie do pieca.Po 1h jest gotowy. I rano lub jeszcze na kolację mamy(...)troszkę czas pieczenia. Mój ważył ok.630g. Przepis znaleziony tutaj , z małymi modyfikacjami. Składniki: - 400g mąki orkiszowej typ 750 ( lub dowolna inna mąka) - 150g ziaren ( u mnie siemię lniane i słonecznik) - 300ml chłodnej wody - 15g świeżych drożdży ( lub 3/4 łyżeczki suchych) - 1 łyżeczka soli Drożdże rozpuścić w wodzie . Do miski wsypać mąkę, ziarna , sól , dodać rozpuszczone drożdże . Całość zamieszać, do połączenia

Smaczne Zdrowe
Chleb owsiany z ziarnami dla diabetyka 197

Dziś coś dla miłośników dobrego chleba! Jeśli masz problem z zakwasem, nie lubisz długo stać przy garach, wyrabiać ciasta chlebowego, mierzyć się ze skomplikowanymi recepturami, czekać aż ciasto wyrośnie itd. to ten chleb owsiany będzie dla Ciebie wybawieniem. Jest super smaczny, prosty w przygotowaniu i składa się z niewielu składników. Przepis na ten chleb owsiany jest tak banalny, że poradziłby(...)środka dodałam pęczniejące pod wpływem wilgoci ziarna tj. siemię lniane i nasiona chia, a także słonecznik. Bardzo lubię ziarno słonecznika w pieczywie. Składniki na chleb (foremka ok. 20 cm, 21 kromek o wadze 50 g): 500 g płatków owsianych 20 g ziaren słonecznika 10 g siemienia lnianego 10 g nasion chia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dietolog
Chleb owsiany z ziarnami dla diabetyka 179

Dziś coś dla miłośników dobrego chleba! Jeśli masz problem z zakwasem, nie lubisz długo stać przy garach, wyrabiać ciasta chlebowego, mierzyć się ze skomplikowanymi recepturami, czekać aż ciasto wyrośnie itd. to ten chleb owsiany będzie dla Ciebie wybawieniem. Jest super smaczny, prosty w przygotowaniu i składa się z niewielu składników. Przepis na ten chleb owsiany jest tak banalny, że poradziłby(...)środka dodałam pęczniejące pod wpływem wilgoci ziarna tj. siemię lniane i nasiona chia, a także słonecznik. Bardzo lubię ziarno słonecznika w pieczywie. Składniki na chleb (foremka ok. 20 cm, 21 kromek o wadze 50 g): 500 g płatków owsianych 20 g ziaren słonecznika 10 g siemienia lnianego 10 g nasion chia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dietolog
Batony energetyczne 94

mojprzepisna.pl | Batony energetyczne Batoniki jakie zrobiłam specjalnie na rajd rowerowy, dla pokrzepienia małych i dużych uczestników. Są dość słodkie, pełne suszonych owoców, orzechów i płatków owsianych

moj przepis na
Batony energetyczne 88

mojprzepisna.pl | Batony energetyczne Batoniki jakie zrobiłam specjalnie na rajd rowerowy, dla pokrzepienia małych i dużych uczestników. Są dość słodkie, pełne suszonych owoców, orzechów i płatków owsianych

moj przepis na
Batony energetyczne 134

mojprzepisna.pl | Batony energetyczne Batoniki jakie zrobiłam specjalnie na rajd rowerowy, dla pokrzepienia małych i dużych uczestników. Są dość słodkie, pełne suszonych owoców, orzechów i płatków owsianych

moj przepis na
chleb z kaszy gryczanej 145

składniki: 500 g kaszy gryczanej, nie palonej 700 ml letniej wody 2-3 łyżeczki soli opcjonalnie: nasiona słonecznika, siemienia lnianego… wykonanie: Kaszę płuczemy a następnie

Domowy Smak Jedzenia
Batony energetyczne 188

mojprzepisna.pl | Batony energetyczne Batoniki jakie zrobiłam specjalnie na rajd rowerowy, dla pokrzepienia małych i dużych uczestników. Są dość słodkie, pełne suszonych owoców, orzechów i płatków owsianych

moj przepis na
sałatka z buraczków konserwowych 279

składniki: 1 mały słoiczek buraczków konserwowych w całości 3 jajka 2 cebule 1 ogórek kiszony 2 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki majonezu natka pietruszki sól, pieprz

Domowy Smak Jedzenia
E-book ZDROWA WIELKANOC – 17 zdrowych przepisów 69

sprawdzone przepisy na pieczywo, sałatki, warzywne pasztety i pasty, które mogą posłużyć jako farsz do jajek. Oczywiście są też propozycje na słodkości, w tym mazurek i babka bananowo-waniliowa. Ciasta, które znajdziecie w tym e-booku bazują tylko na naturalnej słodyczy zawartej w suszonych i świeżych owocach. Mają niski lub średni ładunek glikemiczny i nadają się dla osób z zaburzoną(...)CUKINII WARZYWNY PASZTET Z SELERA, KASZY JAGLANEJ I MARCHEWKI PASZTET Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ I WARZYWAMI A dla wszystkich łasuchów są ciasta z niskim lub średnim ładunkiem glikemicznym: ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC-BAKALIOWIEC BEZGLUTENOWY MAZUREK Z MASĄ CZEKOLADOWĄ BABKA BANANOWO-WANILIOWA CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMOWYM SERKIEM ORZECHOWY JAGIELNIK Z KREMEM DAKTYLOWYM W e-booku dzielę się z Wami także moimi ulubionymi przepisami

Natka Pietruszki
Owsiane ciasteczka białkowe plus konkurs 113

płatków żytnich 0,25 szklanki słonecznika 0,25 szklanki żurawiny 0,25 szklanki rodzynek 0,25 szklanki mielonego lnu 2 łyżki waniliowej odżywki białkowej  KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki jajko miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę dodajemy jajko do suchej masy, mieszamy odstawiamy ciasto na około 5 minut z powstałej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wegański SERNIK Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ – ciasto z tofu 70

Wegański sernik z owocami na kruchym cieście. To pyszne ciasto przygotowane na bazie „serka” z tofu! Jak zrobić wegańskie ciasto? Zrobienie wegańskiego ciasta może być naprawdę proste, a efekt przepyszny! Polecam sprawdzić przepisy na: wegański metrowiec wegańskie brownie wegańskie ciasto Kinder Bueno bez pieczenia wegański tort czekoladowy z kremem wegańskie ciasto z owocami i kruszonką Jak zrobić sernik(...)przygotowanie Na początek przygotuj kruche ciasto – do miski daj mąkę, dobrze schłodzoną margarynę posiekaną na mniejsze części, cukier puder, zimną wodę, szczyptę soli i szczyptę kurkumy. Ciasto wyrób mikserem/robotem (hakami do ciasta) lub ręcznie (kruche ciasto należy wyrobić szybko, aby nie ogrzewać je dłońmi). Ciasto powinno mieć jednolitą, zwartą konsystencję. Tak przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i włóż

Via Gusto
Chleb z czerwoną fasolą 144

wypróbowania zwłaszcza że nie wymaga zabawy z drożdżami i wyrastaniem ciasta. Składniki: 80 g płatków owsianych 1 opakowanie fasoli w puszce – okolo 200g fasoli po odsaczeniu 55 g siemienia lnianego 200g mąki pszennej pełnoziarnistej 60 g mąki gryczanej 400 ml jogurtu lub kefiru 50 ml wody 3 łyżki słonecznika 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli Wykonanie : Fasole zblędować

Mohiella
Niezagniatany chleb z forsycją 77

garście kwiatów forsycji 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki nasion słonecznika Jak zrobić niezagniatany chleb z forsycją: Najpierw w misce mieszamy mąkę, drożdże (jeśli używamy świeżych rozpuszczamy je w wodzie) i sól. Potem dodajemy kwiaty i pestki, mieszamy. Następnie dodajemy 500ml chłodnej wody. Mieszamy wszystko łyżką. Potem powstanie ciasto dość luźne, będzie wilgotne i lepkie. Następnie ciasto zostawiamy w misce

Dorota Smakuje
CHLEB ORKISZOWY Z ZIARNAMI, NA ZAKWASIE, Z ŻELIWNEGO GARA 135

typie2000 dajemy mniej) - 220g zakwasu żytniego - 28g soli himalajskiej - 50g słonecznika - 20g siemienia lnianego - 600g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej + mąka do podsypania Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy pod przykryciem do wyrastania na ok. 2,5-3h. Po tym czasie ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i zagniatamy kilka razy do środka

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA OWSIANE 229

dość słodkie) cukier wanilinowy 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady garść słonecznika i ziarenek lnu WYKONANIE: Tłuszcz rozcieramy, dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy jajka i dobrze miksujemy. Mąki mieszamy z solą oraz proszkiem i sodą, dodajemy do masy. Mieszamy łyżką. Dodajemy bakalie oraz czekoladę, mieszamy. Na końcu wsypujemy płatki, ciasto jest bardzo gęste. Blachę z piekarnika wykładamy papierem. Piekarnik nagrzewamy

Pani na deser
Przepis na placki z cukini 147

dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, ziarna słonecznika i sezamu, mąkę, bazylię i oregano (najlepiej świeże, jeśli nie mamy to mogą być suszone). Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (soli nie za dużo, ponieważ cukinia już wcześniej była solona). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dosypujemy jeszcze mąki. Smażymy placki na patelni

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Przepis na chleb z formy 193

mąki chlebowej 400 g mąki razowej 50 maku 4 łyżki słonecznika 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki drobnych nasion jak sezam, lniane siemie czy czarnuszka 1 łyżka soli Rozpuść drożdże w zimnej wodzie z dodatkiem 1 szklanki mąki. Odstaw rozczyn na 15 minut. Dodaj resztę mąki i zagnieć ciasto. Wyrabiam ciasto przy pomocy robota z hakiem. Ciasto będzie dosyć luźne

codojedzenia
Chleb pieczony w rzymskim garnku 111

pół łyżeczki soli około 150 ml ciepłej wody otręby, ziarna słonecznika, siemię lniane itp. do wysypania formy około 50 g olej/oliwa do wysmarowanie formy- łyżka Przygotowanie: w ciepłym mleku rozpuść drożdże z dodatkiem cukru i odstaw do obudzenia. Po około 15 minutach ze wszystkich składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto i dostaw je na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

greenscarf
Seromak - sernik z makiem 185

Jeżeli nie lubicie serników, ale lubicie mak, to polecam pyszne ciasto Piegusek (przepis Tu ) Seromak - przepis: Składniki: Spód: szklanka mąki 100 g masła 1 żółtko 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Masa makowa: 500 g maku 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki ulubionych orzechów 1/2 pestek słonecznika 20 g masła 2 łyżki miodu 2 jaja 3 łyżki mąki

Kuchnia Łukasza
Pszenny chleb pełnoziarnisty 189

mąki pszennej pełnoziarnistej 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki pestek słonecznika pół szklanki płatków jęczmiennych łyżeczka soli łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży pół litra ciepłej wody Przygotowanie: Mąkę przesiałam do miski i dorzuciłam wszystkie suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszałam i zalałam wodą, raz jeszcze dokładnie wymieszałam. Odstawiłam ciasto przykryte lnianą ściereczką na 20 minut. Po tym czasie znowu dokładnie

Kulinarny Pamiętnik
Chleb orkiszowy na maślance 137

łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, dwie garści ziaren słonecznika. Przygotowanie:    Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, 4 łyżkami mleka. Dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąki przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta- powinno podwoić swoją objętość.  Następnie przekładamy do keksówki, wysmarowanej

Aga w kuchni
Domowy chleb pszenny z sezamem, słonecznikiem, siemieniem lnianym, czarnuszką i kminkiem. 223

cukru garść przyprawy do pieczenia chleba  (mieszanka  sezamu, słonecznika, siemię lnianego , czarnuszki i kminku) Do miski wkładamy drożdże , zalewamy je ciepłą wodą, rozrabiamy.  Dodajemy mąkę, sól, cukier, przyprawy, dolewamy wodę, całość zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej mąką podłużnej foremki typu keksówka (wymiary

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Bułki orkiszowo - razowe 135

łyżeczka soli, ziarna do posypania: sezam, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik, do posmarowania: 1 jajko+ 1 łyżka mleka. Przygotowanie:   W miseczce przygotowujemy zaczyn: 1 łyżka letniego mleka + 1 łyżka miodu + drożdże- rozcieramy i mieszamy. Do dużej miski wsypujemy przesiane mąki, wlewamy letnią wodą, zaczyn, dodajemy masło i sól. Ciasto mieszamy ręką (najlepiej założyć rękawiczkę jednorazową, bo ciasto się trochę

Aga w kuchni
Domowa pizza 162

kurczaka, drobne kawałeczki ser żółty duszone pieczarki z cebulką ziarna słonecznika kukurydza czerwona fasola Przygotowanie: Drożdże i cukier wymieszać, aż się rozpuszczą. Dodać wodę, sól, olej, jajko i wymieszać. Dodać przesianą mąkę i dobrze wymieszać.  Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie wyłożyć na blaszki. Taka ilość ciasta wystarcza na 2 blaszki do pizzy (blaszki z dziurkami). Można

Lawendowe Niebo

Proponowane wyszukiwania