ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:121/224)

Najlepsze przepisy z blogów #9 | Boże Narodzenie 129

smakuje.blox.pl/ Śledzie z cebulką z koperkiem i słonecznikiem http://www.kuchniokracja.hanami.pl/ Roladki z kruchej szynki http://szczypta.com/ Rolada z indyka https://mydishesandsweets.wordpress.com/ Pierożki drożdżowe z kapustą https://yummycookingwithilka.blogspot.com/ Pasztet z fasoli http://www.zchatynakoncuwsi.pl/ Tatar ze śledzia http://www.kuchniadoroty.pl/ Śledzie po kaszubsku http://nietylkopasta.pl/ Sernik piernikowy z suszonymi śliwkami https://www.poezja-smaku.pl/ Piernikowe ciasto z mandarynkami https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/ Piernikowe kulki z daktyli

Kuchnia Bazylii
Chleb orkiszowy 135

mąki pszennej   2 łyżki siemienia lnianego 3 czubate łyżki pestek słonecznika   1 łyżka mleka do posmarowania  Do miski rozkruszyć drożdże,wsypać cukier,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać mąkę i pestki,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć

Kolorowa kuchnia Elki
Chleb orkiszowy 161

łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanki pestek dyni, nasion słonecznika 600 ml wody + 5-6 łyżek ciepłej wody Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać łyżeczkę mąki, cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać resztę składników i wlać drożdże. Wygnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około

Jaglusia
Chleb razowy orkiszowo-żytni na zakwasie 116

nich trzeba dojrzeć, bo nie każdemu smakują. W takim wypadku, warto mieszać różne rodzaje mąki. Co jeszcze fajne w wypadku chlebów żytnich to fakt, że nie wyrabia się ich. Ciasto wystarczy wymieszać łyżką i przełożyć do foremki. Ten tutaj chlebek w małej mierze jest chlebkiem żytnim, ale jednak jest Swoją drogą, niezwykle rzadko zdarza mi się jeść chleb kupny(...)jest lepszy i zdrowszy od tego kupnego. W dodatku każdy może dopasować chleb do swoich upodobań smakowych, a to dodając kminek, czarnuszkę, pomidory czy podprażoną cebulkę. O dodatkach jak słonecznik czy siemię nie wspominam Domowy chlebek można piec na raz w większej ilości i potem go mrozić. To dobre rozwiązanie szczególnie wtedy, kiedy mieszkasz sama. Chleb wystarczy pokroić na kromki

Mieszam w Garnku
Chleb bezglutenowy z gotowego koncentratu. 135

ciasto do wysmarowanej olejem formy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wg producenta ciasto powinno rosnąć 45 minut. Moje po 30 minutach było gotowe do pieczenia. Być może w waszych warunkach będzie to nico inny czas. Tutaj macie zdjęcie chleba jeszcze przed wyrastaniem. Ja dodatkowo wierzch posypałam ziarnami słonecznika.  Niemniej jednak po tym czasie włączyłam piekarnik.  Producent radzi

MamaOskarka
Pszenno - orkiszowy chleb na miodzie z ziarnami 127

łyżki suszonych drożdży 1 łyżka ziaren sezamu 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka siemienia lnianego Dodatkowo do smarowania i posypania: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka sezamu Sposób wykonania:  Wszystkie podane składniki wymieszać i dokładnie zagnieść  do momentu aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto najlepiej włożyć

Na słodko lub wytrawnie
Ciastka owsiane 180

otrębów pszennych  200g co kto lubi: pestki dyni, słonecznik, rodzynki  czekolada  0.5 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej masło  2 jajka  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody  Wykonanie: Ucieramy mikserem masło + cukier+ jajka +mąka, soda i proszek. Dodajemy resztę składników. Ciasto wychodzi dosyć gęste, więc proszę się nie przerażać

Czerwona Porzeczka
Jak upiec dobry chleb w domu? 112

ciasta praktycznie nie trzeba wyrabiać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zastanawiasz się, jak upiec chleb, który będzie zdrowy? Kwestia tego, jak upiec chleb razowy wcale nie jest skomplikowana – wystarczy zamienić zwykłą białą mąkę na pełnoziarnistą (razową – typ 2000 lub orkiszową – typ 3000) . Co więcej, z powodzeniem można dorzucić jeszcze nieco zdrowych ziaren takich, jak pestki dyni, siemię lniane czy słonecznik. Niestety(...)Pieczywo na drożdżach jest łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu (wyrasta w zaledwie 2 godziny), a przy tym z powodzeniem można je wypiekać w popularnych keksówkach. Należy jednak pamiętać, że ciasto oparte na mące pszennej wymaga solidnego wyrobienia, by było odpowiednio pulchne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak upiec chleb bezglutenowy? Osoby z nietolerancją glutenu wcale nie muszą rezygnować z pysznego domowego pieczywa

Kulinarne Przeboje
pesto niedźwiedzia 153

s kła dniki: 150 g liści czosnku niedźwiedziego 30 g ziaren słonecznika 125 g oliwy z oliwek sok z cytryny sól, pieprz wykonanie: Pestki słonecznika podprażamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto cukiniowe z otrębami, bakaliami i świeżymi jeżynami 125

słodkiej rozpuście i kilku wypasionych ciastach postanowiłam upiec coś zdrowego. Wymyśliłam ciasto z otrębami, mąką razową, pełną bakalii. Wilgoć nadaje mu cukinia, a składnikiem, który dopełnia całość są jeżyny. Ciasto w czasie studzenia zapadło się na środku, dlatego pokrojone na kawałki przypomina motyle. Więcej motyli znajdziecie na moim blogu fotograficznym: http://listymalowane.blox.pl/html Zapraszam serdecznie! Składniki: 3 jajka 2/3 szklanki(...)smaku truskawkowym Kupiec 1 i 2/3 szklanki mąki razowej 1 szklanka utartej cukinii (ugniecionej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 3 łyżki suszonych: - słupków migdałowych - ziaren słonecznika - suszonej żurawin - suszonej wiśni lub czereśni - suszonych śliwek (posiekanych) - rodzynek 1,5 szklanki świeżych jeżyn cukier puder do posypania Jajka i kefir wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem

Czerwień i błękit
Chleb orkiszowo żytni na zakwasie 153

mnie to nie znaczy, że drugiej osobie uda się upiec podobny chleb . Tak, tak wszystko zależy od mąki…ale jeśli już ma się wprawę co do konsystencji chlebowego ciasta czy jak zrobić chlebowy zakwas , kiedy wiedzieć, że chleb już jest wyrośnięty czy upieczony, jak uzyskać chrupiącą skórkę czy chleb z dziurami jak w szwajcarskim serze… to pozostaje tylko(...)soli 200 g nasion słonecznika 100 g pestek dyni 50 g nasion sezamu 25 g nasion lnianego siemienia 25 g maku Wymieszaj zakwas z wodą, jogurtem i melasą. Dodaj obie mąki i wymieszaj łyżką do połączenia. Przykryj folią i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Dodaj później nasiona i sól i dokładnie wymieszaj. Ciasto jest dosyć gęste ale takie

codojedzenia
chleb babuni 1606

szklanki otrąb żytnich, 4 łyżki nasion dyni, 3 łyżki pestek słonecznika, 5 łyżek siemienia lnianego. Drożdże łączymy z ciepłą wodą oraz cukrem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki. mieszamy w misie z hakiem lub łyżką. Ciasto jest dosyć rzadkie. Przekładamy do formy keksowej (ja mam formę 11x35cm). Ponownie przykrywamy

Słodki Zakątek
Chleb żytni na zakwasie 58

cieszy. Nawet bardzo. Nie pamiętam już kiedy ostatnio zaserwowałam takie pieczywo na poimprezowych śniadaniach. Zabijcie mnie, nie pamiętam. Dodatki? Ja dodaję różne, zależy co zalega mi akurat w szafkach. Słonecznik, otręby, siemię lniane, pestki dyni. A teraz pomyślałam, że może dodatek orzechów będzie ciekawą opcją. Póki co żurawina i inne tego typu rzeczy odpadają, ale jak Wy macie ochotę(...)aktywnego zakwasu chlebowego 1 szklanka ulubionych dodatków (łuskane pestki słonecznika, dyni, siemię lniane, itp.) 1-1,5 łyżeczki soli Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy do niej zakwas, dodatki, sól i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką). Masa będzie klejąca, uprzedzam. Keksówkę cienko smarujemy olejem, ciasto przekładamy do keksówki (można je wyrównać palcami lekko posmarowanymi olejem). Przykrywamy wilgotną ściereczką

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania