ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:117/224)

CHLEB Z PŁASKURKI I SAMOPSZY, Z ZIARNAMI, NA ZAKWASIE 150

ziaren słonecznika - 40g pestek dyni - 20g siemienia lnianego - ok. 800g wody filtrowanej lub źródlanej dodatkowo: -  ziarna do obsypania chlebów, u mnie: dynia, słonecznik i siemię lniane Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia składników. Ja nie uruchamiam nawet miksera, mieszam drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Te mąki nie wymagają długiego wyrabiania. Gdyby ciasto było bardzo gęste

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny z siemieniem lnianym i słonecznikiem 156

pszennych 50 g płatki owsiane górskie 70 g siemienia lnianego 60 g pestek słonecznika 2 łyżeczki soli masło do natłuszczenia formy Sposób wykonania: Do dużej miski wrzucamy pokruszone drożdże, zalewamy letnią wodą (ok. 37°C), mieszamy. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia

Qchnia po prostu
Pyszne domowe bułeczki 148

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat rozwałkować na grubość 4-5 cm. Dużą szklanką wyciskać bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.  Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. Można posmarować białkiem i posypać, np. słonecznikiem, siemieniem lnianym. Piec w temperaturze 180 stopni przez

W kuchennym oknie Ewy
Szybki chleb wieloziarnisty 169

łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki łuskanego słonecznika 4 łyżki płatków owsianych 1 łyżka sezamu 25 g świeżych drożdży 500 ml letniej wody Mąkę, sól, cukier i drożdże dokładnie wymieszać, zalać letnią wodą, wsypać ziarna i wymieszać do połączenia składników. [Ciasto będzie luźne i takie ma być]. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki z owsianką 100

dodatkowo płatkami owsianymi, ale możecie zostawić je bez niczego, lub posypać mieszanką siemienia, słonecznika, sezamu czy czarnuszki. Z podanej porcji składników wyszło mi 15 bułeczek. Drukuj Bułeczki z owsianką Sycące bułeczki z dodatkiem owsianki Składniki Owsianka 2/3 szkl. płatków owsianych 350 ml wody 25 g masła Ciasto właściwe 25 g świeżych drożdży 200 ml wody 1 ,5 łyżeczki soli

Mieszam w Garnku
Uczta mola książkowego: Ciastka owsiane z bakaliami i "Chemia śmierci" Simona Becketta 153

bakalii (u mnie suszona żurawina, posiekane orzechy włoskie i migdały, słonecznik)   W misce wymieszać płatki owsiane, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać całe jajka i rozpuszczone masło, wymieszać. Na koniec dodać bakalie, ponownie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać porcje ciasta i formować w kształt ciasteczek. Piec ok. 10-12 minut w temperaturze 160 stopni

Simply Food
Francuskie zawijasy z szynką i pieczarkami 164

przetarte świeże pomidory), parmezan, siemię lniane i mak - możecie użyć także ziaren słonecznika, czarnuszki, sezamu czy nasion chia. Takie przekąski zawsze smakują, możemy nadawać im dowolne kształty, cieszą także oko. Podaję je z domowymi dipami, np. pomidorowym, ajwarem lub czosnkowo-koperkowym. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków szynki 3 pieczarki tarty parmezan 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy

Zasmakuj Kuchni
Chleb żytni z ziarnami na zakwasie 123

słoika i schować do lodówki do kolejnego użycia. Dodać  ziarna słonecznika, odcedzone ziarno żyta, pestki dyni, nasiona chia, siemię lniane,  mąkę żytnią typ 720, wodę, sól oraz . Całość dokładnie wymieszać, miskę nakryć czystą ściereczką, odstawić do pierwszego wyrastania na 8-12 h.  Kiedy ciasto osiągnie gąbczastą strukturę, przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia (papier lekko

Moje Qulinaria
Bułeczki pszenne z ziarnami 155

ciepłej wody -łyżeczka soli -4 łyżki oleju -nasiona białego i czarnego sezamu, słonecznika, dyni i siemienia lnianego Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 50 ml wody, 4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dolewamy pozostałą wodę, dodajemy sól i pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto, dolewamy olej , wyrabiamy, aż się wchłonie, dosypujemy nasiona, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto

Maminek kulinarny
domowa granola 145

składniki: 220 g płatków owsianych 70 g orzechów włoskich 80 g migdałów 45 g żurawiny 40 g sezamu 50 g pestek słonecznika 30 g siemienia lnianego

Domowy Smak Jedzenia
Prosty pszenny chleb 119

Wszystkie składniki wyrobić  i pozostawić na 2 godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i  pozostawić na ok 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika chleb wysmarować rozmąconym jajkiem zmiesznym z  łyżką mleka i posypac ziarnami ( ja dałam ziarna słonecznika). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 230 stopni

Na słodko lub wytrawnie
FIT batoniki owsiane z bakaliami 206

owsiane- 2 szklanki * bakalie- 2 szkl. (u mnie to rodzynki, żurawina, pestki słonecznika i dyni) * woda- 1 szkl.** * opcjonalnie: czekolada gorzka- 100 g + 1 łyżka oleju kokosowego Piekarnik nastawić na 180 stopni. Płatki owsiane wymieszać z bakaliami, syropem z agawy i stopniowo  dolewać wodę. Konsystencja ciasta powinna być nie za rzadka (formowane ciasteczka nie mogą się rozpływać

Kraina Miodem Płynąca
Schabowe w ziarnach 204

pospolitej panierki użyjemy mieszanki ziaren. Składniki: -plastry schabu -ziarna słonecznika, dyni i sezamu -jajko -1/2 szklanki mąki -3/4 szklanki mleka -sól -pieprz -olej do smażenia    Schab delikatnie rozbijamy.    Przyprawiamy solą i pieprzem.    Ziarna mieszamy.    Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto, rzadsze od ciasta naleśnikowego. Doprawiamy solą i pieprzem

Maminek kulinarny
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym 187

drożdży; 2 łyżki ziaren siemienia lnianego; 2 łyżki otrębów żytnich; 1 szklanka ziaren słonecznika; 2 łyżki oleju. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od miksera) lub na stolnicę wsypać/wysypać składniki w wymienionej w przepisie kolejności - zaczynając od zakwasu, a kończąc na oleju i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto przykryć

Gospodyni Miejska
Chleb z ziarnami 179

pokruszone drożdże. Następnie dodajemy ocet. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, słonecznik, pestki dyni, otręby pszenne, sezam, siemię lniane i płatki owsiane. Wszystkie ziarna dałam mniej więcej po garści. Do suchych składników wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy łyżką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ciasta. Następnie przekładamy ciasto do keksówki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania