Absolutna rewelacja. Podstawowy przepis na masę ziemniaczaną do knedli. Wykorzystując ten podstawowy przepis na knedle ziemniaczane możecie przygotować knedle z nadzieniem serowym, z pieczarkami, ze śliwkami, truskawkami lub brzoskwiniami. Knedle można przygotować bez nadzienia, wówczas podajemy kluski okraszone masłem, śmietaną, bułką tartą, podsmażoną cebulką lub skwarkami. Do knedli można także przygotować sos np. grzybowy, koperkowy, wiśniowy, malinowy lub żurawinowy(...)gładka, bez grudek. I ostatnia rzecz : po wymieszaniu masy ziemniaczanej z mąką od razu przystępujemy do robienia knedli. To ważne, gdyż po pewnym czasie masa stanie się bardzo kleista i już tego nie uratujemy. Oto składniki i przyprawy na knedle ziemniaczane. Knedle ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska --------------------------------------- Liczba porcji : 4 porcje Czas przygotowania : 2 godziny --------------------------------------- SKŁADNIKI: na ciasto ziemniaczane
Moja Książka KucharskaŚwieżo upieczone ciasto jest bardzo twarde, a jego jedzenie nie sprawi nikomu przyjemności. Część ciasta tradycyjnie już odkładam do przygotowania Moczki , która dzięki niemu nabiera niepowtarzalnego smaku. 2. Barszcz czerwony Trudno mi wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez barszczu na tradycyjnym zakwasie . Barszcz, który pamiętam miał wyjątkowy smak właśnie dzięki temu(...)przed wigilią) Nie potrafię wyobrazić sobie wigilii bez tradycyjnego kompotu z suszonych owoców. Sekretem tego prostego napoju są dobrej jakości suszone owoce, które nadadzą mu wyrazistego, lekko wytrawnego smaku i aromatu dymnego. Jego sercem są oczywiście śliwki i jabłka. Rok rocznie odkładam niewielką porcję tego napoju do przygotowania moczki. Kompot
kuron.com.plKasza znajdzie swoje zastosowanie przy pieczeniu ciast, takich jak szarlotka. Wykorzystywana jest również jako do dodatek do mięs, burgerów, pulpecików, zup oraz jako farsz do pierogów i gołąbków. Polecane, jednak wciąż mało popularne są także warzywa nadziewane kaszą jaglaną. Opakowanie zawiera 1 kg kaszy. 4. Żurawina - Żurawina ma wiele zastosowań, dlatego też bez wątpienia warto mieć ją w swojej kuchni(...)wszystkim pożywną przekąskę do pracy . Ze względu na swój niepowtarzalny smak, żurawina świetnie komponuje się także z alkoholami . Można zatem podawać ją obok serów do wina, czy obok słodkich śliwek do piwa. Dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięsa. Idealne rozwiązanie na spotkania z przyjaciółmi. Składniki odżywcze Ze względu na zawartość składników odżywczych żurawinę można uznać za polski
Sama słodycz i szczypta chilimoże zabraknąć dyniowego sernika. Sernik dyniowy, typowo sezonowy sernik, w pięknym pomarańczowym kolorze pojawia się u mnie niezmiennie każdej jesieni. Z dodatkiem ciasteczek amarettini był już tutaj , ze śliwkami tutaj . Tym razem sernikowi towarzyszą figi. Trudno się oprzeć świeżym figom, tak kuszą fioletową barwą, a figi pieczone to już poezja smaku. Warto korzystać z ich obfitości(...)wiele czasu. Jest bardzo łatwy. Stosunkowo niski i upieczony w foremce o średnicy 24 cm, dlatego wystarczy 30 minut pobytu w piekarniku, by był gotowy. Składniki na spód ciasta: 8 sucharków pełnoziarnistych 2 łyżki masła 2 garstki orzechów laskowych 2 łyżki mielonych orzechów laskowych Składniki na masę serową: 500 g sera 3 x mielonego 300 g puree z dynii
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiórki kokosowe.Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Blachę z piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia powstałą mase na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 C około 16-20 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.I dzielimy na dwie równe części.. Masa(...)ognia ,przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu. Pierwsze ciasto smarujemy czeko-śliwką ,a następnie wykładamy warstwe kremu i równomiernie smarujemy.Następnie przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy.Na wierzch smarujemy pozostalym kremem ,Wstawiamy do lodówki, na ok. godzinę
w mojej kuchniSposoby podawania Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich
KUCHNIA POLSKAułatwić nieco wybór potraw na Święta z tych zamieszczonych na moim blogu, przedstawiam Wam jak najbardziej proste propozycje: Ciasta: Pyszny piernik pszczelarza Makowiec na kruchym cieście Czekoladowiec na orzechach Marmoladnik Makowiec z jabłkami Puchaty sernik Helenki Sernik bardzo puszysty Sernik czekoladowy na pierniku Mięsa na obiad: szynka z dzika z warzywami potrawka z królika z warzywami wieprzowina po żołniersku(...)szynki szynka pieczona klops z jajkiem chudy klops z czosnkiem karczek zapiekany w keczupie karczek peklowany i pieczony karczek pieczony ze śliwką i jabłkiem galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze pieczeń z żurawiną i orzechami- bez mięsa pasztet z selera- wegetariański Pierogi: wigilijne pierogi z soczewicą pierogi z pieczarkami krokiety z kaszą jaglaną i pieczarkami
Proste PotrawyTego mazurka każdy może przygotować w domu, niezależnie od tego czy ma piekarnik. Jego przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil i nie może go zabraknąć na Wielkanocnym
PatiGotujeekologiczne (zużywasz mniej plastiku). Gotowanie kaszy w woreczku czy bez wymaga w zasadzie tyle samo czasu do jej przygotowania, więc argument dot. wygody można łatwo tutaj obalić. Gotowanie kaszy bez woreczka nie wymaga specjalnych umiejętności. Kaszę wystarczy odmierzyć w odpowiedniej proporcji do wody, przepłukać i wrzucić do gotującej wody. Następnie gotować na wolnym ogniu odpowiedni czas pod przykryciem. Nie musisz(...)słodko? Po prostu ugotuj ją na mleku lub napoju roślinnym i podaj z duszonymi owocami np. morelami lub śliwkami. Świetnie smakuje także z jogurtem naturalnym i jagodami. Kasza manna Może chcesz wrócić do wspomnień z dzieciństwa? Kasza manna nie musi być bez smaku. Możesz w trakcie gotowania dodać do niej kakao. Ja szczególnie lubię ją ugotowaną na mleku, przełożoną
Fabryka pomysłówsiebie? Kilka wpisów na krzyż. Dokładnie trzy w tym roku. Czy to jeszcze blog osobisty, czy wpisy na siłę? To chyba dlatego wpisy były tak rzadko. Brak chęci. Bez konkretnego powodu, bo na szczęście nic złego się przez ten czas nie działo w moim życiu. Było normalnie, zwyczajnie. Rano praca w domu przy komputerze - jak zwykle, później jakieś zajęcia(...)właśnie! No to piszemy:) W ramach reaktywacji bloga przejrzałam go sobie i spojrzałam na wpis z 10 sierpnia zeszłego roku, czyli dokładnie rok temu. Był to przepis na ciasto z truskawkami i serwatką . KLIK Wtedy kupowałam dużo mleka z mleczarni w Perlinie KLIK i robiłam twaróg za twarogiem. Serwatka zostawała i utylizowałam
Posadzone i zjedzoneciastka migdałowe: 1 białko, 1 szczypta soli, 60 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 150 g migdałów bez skórek, galaretka z kompotu 70 gram śliwek wędzonych, 70 gram gruszek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram jabłek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna plasterki pomarańczy: 60 g cukru(...)przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (woda ma je tylko przykryć). Zagotować, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć
królestwo garówBoże Narodzenie ma swoje, właściwe tylko dla tego czasu smaki i zapachy. Mnie kojarzy się przede wszystkim z pysznymi pierogami, barszczem z uszkami i makiełkami. Ta
Ratunku obiadseria naturalnych mieszanek czarnych, ziołowych i owocowych. Tak więc śniadanie przygotujemy bez problemu. Z obiadem będzie podobnie. Dostępny jest bowiem cały wachlarz makaronów, wegetariańskich bulionów (których używam codziennie), przypraw oraz mieszanek do przygotowania falafeli. Na deser super zdrowe snacki z dmuchanych zbóż, zamienniki cukru do przygotowywania deserów i ciast, konfitury i miody, a na kolację - strączki i zdrowe oleje. Można(...)próbowałam: * kuleczki z dmuchanych zbóż w czterech smakach (anans, porzeczka, żurawina i banan z kokosem); * bezglutenową mąkę do wypieku chałki, * kalifornijskie pistacje (duże i wszystkie z otwartą skorupką), * suszone śliwki (miękkie, soczyste i aromatyczne), * mieszankę do falafeli, * zestaw orzechów przyprawionych papryką i curry, * wspomnianą już mieszankę mąk z tapioki i maranty, * sok z gravioli (na który polowałam od dawna); * oliwę
Poranek na słodkomazurków o ogromnej skali smaków i aromatów. Są typową polską ozdobą stołu wielkanocnego. Sernik Dawniej, ze względu na dodawanie do nich drogie wyszukiwane składniki, były one wyłącznie świątecznymi ciastami. Jest to ciast słodkie, którego głównymi składnikami są: biały, dobrze odciśnięty z wilgoci ser, jajka, masło i cukier. Słynny sernik królewski uchodzi za jedną ze specjalności kuchni polskiej. Przeróżne warianty serników(...)dość często w kuchni innych narodów. W kuchni polskiej serniki (serowce) należą obok mazurków do tradycyjnych specjałów wielkanocnych. Odmian serników jest wiele. Wypieka sieje na spodzie z ciasta kruchego i drożdżowego lub bez spodu. Masę serową przyrządza się również na wiele sposobów, najczęściej jednak aromatyzuje się ją wanilia oraz wzbogaca rodzynkami, tartymi migdałami, czy smażoną w cukrze skórką pomarańczową. Niekiedy
Ciastka - domowe słodkościśliwek - 0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 3 jajka (dałam Mki) 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka wrzątku Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie bakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby(...)skosztuję dopiero jutro ;) 4. Najlepsze śniadanie to ... ? gromadka placków, albo makiełki które zostają z wigilii! ;) 5. Ulubiona słodycz ? czekolada, karmel, toffi, kokos, ... 6. Dokończ: Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez... makiełek! ;D 7. O czym zawsze marzyłaś/ marzysz ? jednym z moich marzeń od dzieciństwa jest dom z kominkiem i pies ;) 8. Jakie masz plany na przyszłość ? chciałabym znaleźć pracę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmieszamy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 185 stopni. Masa śliwkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 170 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -200 gram suszonych śliwek -mleko około 400 ml -białe wino półwytrawne Śliwki siekamy na małe kawałki i zalewamy białym winem; odstawiamy(...)cukrem; dobrze zamieszane wlewamy do ugotowanego mleka i energicznie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy kilka minut do białości i puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy odsączone śliwki. Mieszamy delikatnie. Polewa: -masło łyżka -250 gram gorzkiej czekolady -1 żółtko -skórka pomarańczowa -cukier waniliowy Żółtko ucieramy na puszysto z cukrem waniliowym, czekoladę rozpuszczamy w rondlu z masłem
BaRepas