sobą bym chyba nie była. Myszkowałam więc między straganami w poszukiwaniu smakołyków. I tak daleką podróż przebyło ze mną kilka śliwek, które zjedliśmy ze smakiem na surowo, reklamówka dorodnych mirabelek, która tuż po powrocie przerobiona została na naprawdę wyśmienite ciasto, dynia czarna jak noc (nie martwcie się - tylko z wierzchu!) i gruszki, sztuk sześć. Bardzo mi się spodobała ich ciemna(...)której strony spojrzeć) ciasta. Dodatkowo całość upiekłam do góry nogami , żeby nie było nudno, i dodałam orzechów włoskich dla całkowitej rozpusty. Efekt mnie nie rozczarował - ciasto jest mięciutkie i puszyste, z delikatną karmelową nutą, orzechy chrupią, a gruszki są cudownie słodkie od syropu. To zdecydowanie od teraz jedno z moich ulubionych jesiennych ciast. Polecam Wam je ogromnie, bo nowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzenastępnie połączyć z masłem i skórką cytrynową, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Piekarnik nastawić na 190°C. 4 . Ciasto rozwałkować, posmarować podbitym białkiem, posypać herbatnikami lub bułką tartą, wyłożyć równomiernie nadzienie, unikając nabierania soku, który się wytworzył. Nadzienie rozłożyć na cieście, pozostawiając 2 cm wolne z każdego brzegu. Zwinąć delikatnie w rulon(...)złączenie znalazło się pod spodem. 5 . Ostrym nożem kroić, jak roladę) plastry ciasta grubości ok. 4 cm i kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia głębokiej, niedużej blaszce (28x22) jeden obok drugiego, aby lekko się dotykały. 6 . Piec ok. 40 minut w 190°C bez termoobiegu, po tym czasie sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem i ewentualnie dopiec przez 5-10 minut. Studzić
Kuchnia PrezydentowejAtmosfera zbliżających się Świąt sprawia, że myśli same krążą wokół aromatów śliwkowych i korzennych. Nawet chlebek upiekłyśmy taki, że w wersji słodszej z powodzeniem mógłby być
głodny alergikZajrzeliśmy do miejsca serwującego burgery wielkości dłoni ( serio rozmiar pokaźny ^^) zwanego Moaburger , D wybrał burgera z kurczakiem, warzywami i chyba sosem słodko-kwaśnym, ja natomiast wybrałam wersję bez mięsa z kotletem(ami z bobu), humusem, pieczoną papryką i innymi warzywami. Jak wrażenia? Pyszne, serio, jeden z lepszych wegetariańskich burgerów jaki jadłam. Idealnie wszystko się komponowało, jedyne co bym zmieniła(...)miejscu, z samodzielnie dobranej kompozycji. Nie zabrakło również sławnego Momo , i Masala Dosa z sosem orzechowym na deser skusiliśmy się na wegańskie ciasto marchewkowo-czekoladowe, koniecznie zajrzyjcie :) Coś nowego w smaku, pyszne ciasto i bardzo miła obsługa ;) A ostatniego dnia.. .. trafiliśmy na Festiwal Pierogów, bardzo fajne wydarzenie, oferujące przeogromny wybór smaków, od zwykłych gotowanych
More food, love and dreamspiórka ząbek czosnku przetarty przez praskę sok i skórka z limonki szczypta pieprzu dojrzałe awokado – obrane i bez pestki Zobacz przepis na to danie. Corn dog, czyli parówki w cieście Corn dogi to królowie niezdrowego pysznego jedzenia. Ciągnący się ser, parówki, chrupiąca skorupka – to będzie pyszne. Składniki na 6 sztuk: 3 parówki 6 plasterków żółtego sera szczypta czarnuszki(...)było wtedy meczu ani urodzin bez koreczków serowych. Składniki na 15 sztuk: 100 g sera żółtego bez dziur np Gouda w kawałku pokrojonego w kostkę ok. 1 cm 2 pętka kabanosów pokrojonych na małe kawałki 15 oliwek bez pestek ( u mnie czarne) pół papryki czerwonej pokrojonej na małe kawałki i oczyszczonej 7 śliwek z octu z wyjętą pestką, przekrojonych
Ugotowane pozamiataneserek labneh z pistacjami i za'atarem. Do tego dostajemy przygotowaną na miejscu pitę i pieczywo ze śliwką. Następnie na stole pojawia się pastilla, czyli kurczak zawinięty w ciasto filo z płatkami migdałów i cynamonem (28 zł|) oraz pikantna zupa harira z ciecierzycą, soczewicą i jagnięciną (18 zł). Na drugie danie zamawiamy gicz cielęcą z karmelizowaną cebulą, rodzynkami, pieczonym selerem(...)się restauracja. Została ona niedawno odrestaurowana i naprawdę pięknie się prezentuje. Zobaczcie sami na zdjęciach poniżej. I przyszedł czas na desery ! Przed nami pojawił się mus czekoladowy z pieczoną śliwką, papryką i wiśniami (22 zł), mus jerozolimski z granatem i sezamem (20 zł), bazyliowa panna cotta z dżemem pomidorowym (18 zł) i domowa chałwa z owocami. Wszystkie desery przepyszne, choć
Kulinarne przygody Gatityobjęte certyfikatem kontroli PL-EKO-03 COBICO 360 kcal/100 g Ciasteczka Babci Ani orkiszowe naturalne, ok. 2,9 zł/100 g Składniki: mąka orkiszowa, otręby orkiszowe, tłuszcz kokosowy, sól (ciasto fermentowane) 446 kcal/100 g 2. Pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały Zdrowe, bogate w dobre tłuszcze, zawierają minimum zbędnych dodatków. Przekąska idealna gdyby nie ich spora kaloryczność. Sprawdzą się, jeśli(...)innego pod ręką. Można je jeść solo, lub dodać do przetworów mlecznych jeśli ktoś nie ma problemów z trawieniem tego typu jedzenia. Bakalland Śliwki suszone, ok. 4,9 zł/100 g Składniki: śliwki suszone bez pestek, substancja konserwująca: kwas sorbowy 282 kcal/100 g Morela suszona Bakalland, ok. 4,99 / 200 g Składniki: morele suszone 284 kcal
Powiedz dietom nieRolada z boczku ze śliwkami na święta Rolada z boczku ze śliwkami lub rolada z pieczonego boczku goszczą na naszym stole dość często. To doskonała propozycja
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataChocolate lub Richmont Earl Grey Blue ) *** 3/4 szklanki drobnego brązowego cukru (można odrobinę więcej lub odrobinę mniej, w zależności od upodobań) 3/4 szklanki rodzynek (można też dodać orzechy, suszone śliwki, suszone morele) 50 ml ciemnego rumu i ewentualnie rum do namoczenia rodzynek 3 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)samym koniec dodać resztki mąki. Miksować jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia składników. Do tak przygotowanego ciasta wsypać rodzynki (ewentualnie również inne bakalie) i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu, tylko góra - dół) i piec około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię oprzeć. Kupuję bez zastanowienia.Najbardziej lubimy je skramelizowane z dodatkiem rozmarynu, podane z lodami waniliowymi. O, jakież to dobre! Banalnie proste, a jednak może być niesamowicie eleganckie. Te figi zdecydowanie mają w sobie coś...Tym razem zdecydowałam się na coś nieco bardziej skomplikowanego (ale nadal prostego!), mianowicie ciasto. Gdy u Madlene zobaczyłam ten przepis na ciasto z brzoskwiniami, do razu(...)uradowana, gdy po niecałej godzinie wyjęłam imponująco wyrośnięte, okazałe ciasto! W dodatku pachnące obłędnie.Ciasto wyszło niesamowicie puszyste i delikatne, a jednak dość sycące. Cudownie wilgotne dzięki sporej ilości maślanki. Idealne na podwieczorek. Słodkie figi pasują tutaj idealnie, ale można je zastąpić innymi owocami (myślę, że pyszne by było ze śliwkami). Migdałowa kruszonka jest chrupiąca, maślana i niesamowicie pyszna. Całość
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWidać tu podobieństwo do chałwy, bo też to ona miała powstać według pierwotnego planu. Jednak przygotowywałam ją z myślą o osobie uczulonej na miód i musiałam
Weekendy w domu i ogrodzieRobiłam już gołąbki, pierogi i uszka. Teraz przyszedł czas na kluchy. Niestety ręki do kluch i kluseczek to ja za bardzo nie mam albo jeszcze nie
Monia miesza i gotujeśliwkowej będziecie potrzebować: 1 kg dojrzałych śliwek węgierek bez pestek (czyli ok. 1,2 kg niewypestkowanych) 120 g ksylitolu * 70 g karobu w proszku ** 1 łyżki syropu daktylowego (opcjonalnie) * oczywiście, zamiast ksylitolu, możecie dodać 150 g cukru lub cukru trzcinowego ** zamiast karobu, możecie dodać kakao Wykonanie krok po kroku: 1. Umyte śliwki pozbawiamy pestek i wrzucamy(...)garnka z grubym dnem. 2. Zasypujemy je ksylitolem i całość gotujemy na średnim ogniu przez ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając, aby śliwki nie przywarły do dna garnka. W tym czasie śliwki puszczą sok, który następnie odparuje. 3. Po tym czasie dodajemy karob oraz – opcjonalnie – syrop daktylowy i dusimy przez kolejne 15-20 minut
Okiem Blondynki by McBlondiśliwkowej będziecie potrzebować: 1 kg dojrzałych śliwek węgierek bez pestek (czyli ok. 1,2 kg niewypestkowanych) 120 g ksylitolu * 70 g karobu w proszku ** 1 łyżki syropu daktylowego (opcjonalnie) * oczywiście, zamiast ksylitolu, możecie dodać 150 g cukru lub cukru trzcinowego ** zamiast karobu, możecie dodać kakao Wykonanie krok po kroku: 1. Umyte śliwki pozbawiamy pestek i wrzucamy(...)garnka z grubym dnem. 2. Zasypujemy je ksylitolem i całość gotujemy na średnim ogniu przez ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając, aby śliwki nie przywarły do dna garnka. W tym czasie śliwki puszczą sok, który następnie odparuje. 3. Po tym czasie dodajemy karob oraz – opcjonalnie – syrop daktylowy i dusimy przez kolejne 15-20 minut
Okiem Blondynki by McBlondi