tradycyjne smażenie pozwala znacznie skrócić czas bez uszczerbku dla smaku powideł. Składniki : śliwki węgierki, 1/2 szklanki cukru na 1 kg śliwek. Sposób przygotowania : Dzień wcześniej : Umyte śliwki dryluję , przecinam je na pół i wyciągam pestki. 1 kg śliwek wkładam na dno brytfanny ( garnka) , posypuję pół szklanki cukru i powtarzam ponownie warstwy. Tak przesypane śliwki pozostawiam na kilka godzin, żeby puściły(...)Następnego dnia : Odlewam sok ze śliwek ( pozostawiając trochę na dnie ), Brytfannę odkrytą wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 st. C na ok. godzinę . Po tym czasie mieszam i zmniejszam temperaturę . do 170 st. C. śliwki smażę w zależności od ilości śliwek . ( zazwyczaj na każdy kilogram 1 godzina )Czas pieczenia śliwek zależy od tego jak dojrzałe i soczyste są owoce
Pysznosci Babci BasiKiedy wpadł mi do głowy pomysł na ten mazurek natychmiast musiałam go zrobić. Mazurek jest bez pieczenia, bez cukru, bez glutenu, bez laktozy. O matko! I smaczny! I zdrowy! Spód: daktyle 1 garść suszone śliwki 1 garść orzechy pekan 1 garść morele suszone niesiarkowane 1 garść mielone siemię lniane 2 łyżki żurawina 1 garść płatki owsiane bezglutenowe(...)stężał. Opakowanie mrożonych wiśni zacznij podgrzewać z 2 łyżkami ksylitolu, następnie zblenduj i odparuj aż masa będzie bardzo gęsta o konsystencji powideł. Wystudź. Kiedy ostygnie rozsmaruj na wierzchu ciasta. Udekoruj pekanami oraz gorzką czekoladą
AZgotuj!czekoladą. Bardzo lubię, takie szybkie wypieki, lekkie ciasta na bazie oleju rzepakowego. Bez zbędnych kremów i mas czy bitej śmietany. Ciasto, które smakuje wszystkim, jest lekko wilgotne, nie zsycha się. Pozostaje świeże w temperaturze pokojowej do czterech dni. Przechowywane w lodówce nawet do tygodnia. Ciasto jest na bazie oleju rzepakowego, z dodatkiem mrożonych owoców, takich jak: jagody, borówka, maliny(...)owoców. Możecie w zastępstwie użyć pokrojonych w kostkę jabłek, gruszek czy banana. Polecam Wam ten wypiek, robi się go bardzo szybko, i zawsze się udaje. PRZEPIS NA UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI SKŁADNIKI: - 300 g mąki pszennej tortowej - 50 g mąki pszennej babuni - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody - 135 g cukru pudru - 2 czubate
SMYKWKUCHNIzamrażarce przez 5 minut. Stolnicę posypać obficie mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 mm. Obciąć nierówności, a resztę ciasta pokroić na prostokąty 7 cm x 11 cm. Każdy z prostokątów zwinąć w rurkę i ułożyć złożeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nierównościami wyłożyć foremki orzeszkowe lub wyrobić(...)torebki foliowej (krem włożyć do torebki w pobliżu jednego z dolnych rogów; odciąć róg i wyciskać krem prze otwór). Ciastka posypać cukrem pudrem. ------ Podobne: Bananowce bez pieczenia Pasteis de nata Wiatraczki serowe ze śliwkami Wspominając dni spędzone w Hiszpanii, nie sposób nie dorzucić tutaj kilku zdjęć. Zdjęcia z Katalonii (Barcelony i Lloret de Mar) możecie zobaczyć tutaj
Weekendy w domu i ogrodziejutro będę mieć dla Was ciasto ze śliwkami. Naszło mnie na bułki na wytrawnie. Miały to być mini pizze, ale stanęło na cebuli i salami. Bardzo smaczne, aromatyczne i miękkie. Idealne do zabrania ze sobą w podróż, do pracy lub szkoły. Z podanej porcji wyszło mi 10 dużych bułek. Składniki: na ciasto: 510 g mąki 60 g świeżych drożdży(...)minut. Dodać resztę składników i wyrobić ręcznie lub mikserem, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość. Cebule pokroić w plastry, usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać żółtko, śmietanę, mak i przyprawić. Z ciasta uformować 10 kulek. Dno szklanki bez uszka obsypać mąką. Za pomocą tej szklanki robić miejsce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka – tort czekoladowy z owocami CIASTO KOKOSOWE Z MANGO PRZYGOTOWANIE: 1 h 20 minut Składniki syrop: – 80 g mleka kokosowego – 80 g cukru – sok z 1 cytryny Składniki ciasto(...)niespełna 1 minutę. Zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny a następnie pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj formę do ciasta. Jeśli używasz foremki z odpinanym dnem to spód wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj masłem. Jeśli masz formę bez odpinania to całość należy wysmarować. Mango obierz i pokrój w cienkie plastry. Plasterkami wyłóż całe dno, tak aby na siebie
nietylkopasta.plMagia świąt, to coś, co tworzymy my sami i z pewnością nie poczujemy jej zabiegani pomiędzy jednym sklepem, a drugim w poszukiwaniu prezentów. Wg mnie dzieci
Fabryka pomysłówosłabienie organizmu nie sprzyjało częstemu przesiadywaniu w kuchni. Lecz gdy już trochę nabrałam sił postanowiłam przygotować coś słodkiego, a zarazem zdrowego, aby małe rączki widoczne na ostatnim zdjęciu mogły bez obaw sięgać sobie od czasu do czasu po takie ciasteczko. Takie ciasteczka owsiane to banalny sposób na zdrową przekąskę do kawy czy herbaty. Piekłam już kiedyś ciastka owsiane w innej(...)łyżki mleka 60 g posiekanych migdałów 150 g pokrojonych suszonych śliwek Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać jajka i dokładnie ze sobą połączyć. Następnie wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli i kakao. Wlać mleko i wymieszać na gładkie ciasto. Następnie wsypać płatki owsiane, otręby, migdały i suszone śliwki. Wymieszać dokładnie za pomocą
My simple kitchenJuż od jakiegoś czasu chciałam wypróbować przepis na owocowe crumble - bez dodatku cukru, mąki czy masła. Jestem zaskoczona smakiem kruszonki - idealnie chrupkiej, a zarazem bardzo sycącej ;) Do przepisu wykorzystałam ksylitol, czyli cukier brzozowy. Warto dodać, że jest to substancja słodząca pochodzenia naturalnego, która charakteryzuje się niską wartością energetyczną, a także nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Dlatego też, ksylitol polecany(...)jest cukrzykom oraz osobom odchudzającym się :) Składniki na formę do tarty o średnicy do 26 cm: około 450 g mrożonych owoców (śliwek, truskawek, porzeczki, rabarbaru) 1/2 szklanki kaszy jaglanej (90 g) 3/4 szklanki wody 90 g wiórek kokosowych 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka ksylitolu szczypta soli Kaszę jaglaną przepłukać i przelać wrzącą wodą. Przygotowaną kaszę przesypać
Ugotowaćotartej z cytryny Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej 2 białka 3 łyżki kwaskowatej konfitury (może być śliwka) bakalie jeśli lubimy jak jest ich dużo w masie makowej Mus jabłkowy: 80 dag jabłek 2 galaretki cytrynowe cukier do smaku Ciasto z białek 4 białka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 4 łyżki mielonego maku 2 łyżki oliwy(...)piekarnika na 30 minut. Studzimy. Łączymy ze sobą mąkę, mak i proszek do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru. Do ubitej gęstej bezy delikatnie wsypujemy mieszankę suchych składników i bardzo delikatnie mieszamy. Dodajemy skórkę cytrynową i oliwę. Mieszamy. Wykładamy do formy 25/34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach
sierotka maRysia w kuchniużywała wanilinowego) 250 g masła (ewentualnie margaryny) – w temp. pokojowej 6 ekologicznych jajek – w temp. pokojowej dowolne owoce – najlepiej mieszanka waszych ulubionych: np.: jabłka, gruszki, morele, śliwki, porzeczki, truskawki, jagody, borówki, brzoskwinie, agrest, maliny, rabarbar (ja do tego użyłam moreli, truskawek i borówek) cukier puder do posypania Przygotowujemy owoce. Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej(...)ciasto może wyglądać na lekko zwarzone – to normalne). Tortownicę o średnicy 26-28 cm (lub blaszkę o wymiarach ok. 25×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia (ja wyłożyłam dno tortownicy i zapięłam obręcz, a boki wysmarowałam papierkiem po maśle). Przelewamy ciasto i układamy na wierzchu owoce (najlepsze ciasto uzyskamy jeśli użyjemy 2-3 różnych rodzajów owoców). Wstawiamy ciasto
Poezja smakuW jednym z dyskontów pojawiły się fioletowe ziemniaki, postanowiłam więc je zakupić i przygotować coś ładnego na bloga. Bardzo lubię ich używać do sałatek, ale tym
Quinoa Raz!Wpadam na chwilę, by podzielić się pomysłem na bardzo fajną przekąskę, która zadowoli miłośników słodkości. Do zrobienia tych chrupaczy z bakaliami potrzebujemy opakowania wafli ryżowych
Obiad gotowyPrzeważnie moje wypieki to ciasta przekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas. Poniższy przepis na rogaliki dostałam bardzo dawno temu, kiedy chodziłam jeszcze do szkoły. Piekłam je na różne sposoby: nadziewane owocami, marmoladą, a nawet kawałkami czekolady. Przygotowuje się je szybko i prosto. Zjada(...)sól. Lekko zagnieść. Dodać kawałki margaryny i przesiekać nożem aż ciasto połączy się. Kiedy będzie już tworzyło w miarę zwartą bryłę, w której będą widoczne drobinki tłuszczu, zagnieść w kulkę. Starać się jak najmniej zagniatać rękami, żeby tłuszcz nie rozpuszczał się pod wpływem ich ciepła. Ciasto odstawić na 10-15 minut w chłodne miejsce
Codzienna kuchnia niecodziennaciasto. Jedno było oczywiste – upiekłam drożdżowe ze śliwkami, za to drugie musiało być wyjątkowe. Zazwyczaj staram się, aby upiec coś nowego, coś, co jeszcze nie pojawiało się w mojej kuchni. Szukałam inspiracji dość długo, wreszcie mój wybór padł na ciasto Ambasador. Przepis brzmiał ciekawie, ale musiałam go zmodyfikować po swojemu. Przyznaję, ciasto wygląda na pracochłonne. To mylące wrażenie. Robi się(...)jego przygotowanie rozłożyć na dwa dni – dzień wcześniej można upiec biszkopt, a następnego dnia złożyć całość ciasta. No i warto tak rozplanować czas, żeby ciasto spędziło noc w lodówce. Po kilkunastu godzinach zdecydowanie zyskuje na smaku. Nam Ambasador bardzo smakował. To świetne ciasto, rewelacyjnie nadaje się na różne uroczystości, także na nadchodzące święta. Polecam. Składniki: (na blachę o wymiarach
W mojej kuchni