pukającego znacząco w szkło zegarka. Jeśli całe cztery tygodnie takie będą myślę, że jakoś dam radę. Choć już czuję, że wieczory będą mi się dłużyły... Chyba zacznę spacerować; chociaż bez psa to tak dziwnie jakoś, jakby nie na miejscu ... Dzisiaj mam przepis na niewiarygodnie łatwe i bajecznie pyszne ciacha z czekoladą. Przepis znalazłam w niewielkiej książeczce Lækre små kager(...)czekolady i orzechów jest zabójczo pyszne. To właśnie nimi przekonałam do nas naszych nowych Sąsiadów - odwiedzili nas, dali śliwki... To ewidentny znak, że ciasteczka zadziałały, jak powinny. A jeśli nie macie akurat nowych sąsiadów, nie przejmujcie się, i upieczcie takie ciasta dla starych. Z pewnością się ucieszą! Ciastka z czekoladą i orzechami włoskimi Składniki: (na 40 sztuk) 250 g miękkiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRolada z ciasta drożdżowego wypełniona po brzegi konfiturą owocową. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży konfitura porzeczkowa lub powidła śliwkowe lukier: sok z cytryny i cukier puder Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej(...)olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże ciasto lub dwa mniejsze. Rozwałkowane ciasto smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo powidłami ze śliwek. Ciasto zwijamy w rulon. Formę wykładamy papierem do pieczenia
prawdziwe jedzeniełyżka cukru, 2 łyżki płaskie masła nie jest za mocno słodki - jeśli lubisz bardziej słodki to daj cukru około 1 szklankiśliwki umyte bez pestek udusić z masłem, cukrem - po zagotowaniu z 5 minut lekko mieszając - do śliwek wsypać suchy kisiel i szybko mieszając zagęścić ubić na sztywno pianę z 4 białek żółtka, cukier, wanilię mieloną dobrze ubić mikserem na puszystododać(...)dnie rozłożyć biszkopty i na nie rozłożyć jeszcze ciepłe śliwki w kisielu - biszkopty nasiąkną i zmięknąna śliwki wyłożyć masę jogurtową i na wierzchu można dodać śliwkipiec w 200C około 50-60 minutpo upieczeniu zostawić najlepiej na kilka godzin lub na noc w chłodnym miejscu do wystudzenia za mało ostudzone ciasto przy wyjmowaniu się połamieciasto smacznie pachnie wanilią, i jest
W Mojej Kuchni LubięDODATKIEM OLIWEK, SERÓW, SUSZONYCH POMIDORÓW I PESTEK DYNI KONIECZNE! MISECZKA PESTEK DYNI, SŁONECZNIKA, SEZAMU TEŻ SIĘ POLECA DO CHRUPANIA! OLIWKI, OSTRE PAPRYCZKI NADZIEWANE Są celowo wymienione oddzielnie, bo bez nich nie ma deski serów! Wydrylowane czarne, zielone, nadziewane papryką, serem, na ostro, wytrawne. Podaję także papryczki faszerowane na ostro, z serkiem czy ziołami. ORZECHY Serwuję orzechy brazylijskie, włoskie lub pekan(...)domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. WSZYSTKO TO W DOBRYM TOWARZYSTWIE TWORZY MIŁĄ I SMACZNĄ ATMOSFERĘ SPRZYJAJĄCĄ ROZMOWOM DO RANA I UŚMIECHOM BEZ KOŃCA! SMACZNEGO WAM ŻYCZĘ I UDANEGO KAŻDEGO TAKIEGO WIECZORU! ZAPRASZAM DO DESKI SERÓW Z SUSZONYMI
Zasmakuj KuchniWracamy do koktajli!, dziś przeniesiemy piękny zachód słońca do podłużnej szklanki typu "long drink". Pięć smacznych owoców ułożymy według ich gęstości tworząc bardzo prosty i piękny
Kuchnia PROzdrowotnaśliwki na zmianę z truskawkami. Niestety do lata daleko i próbuję ratować się owocami sezonowymi. I tym razem sięgnęłam po moje nie-ulubione gruszki. Na blogu pojawiło się już kilka ładnych przepisów z jabłkami w roli głównej, więc żeby się nie powtarzać, do nowego przepisu wykorzystałam właśnie gruszki. Nie przepadam za nimi specjalnie, ale to chyba oczywiste, że w cieście(...)delikatne nadzienie z twarożku. Są o wiele lżejsze i zdrowsze od tradycyjnych babeczek. Zawierają węglowodany złożone, a więc błonnik pokarmowy + pełnowartościowe białko pochodzące z chudego twarogu. Bez białej mąki. Bez białego cukru. To pyszna, zdrowa przekąska, w sam raz na drugie śniadanie czy podwieczorek. Łapcie przepis! ;) Składniki : na ok. 14 muffinek +/- 200 g płatków owsianych górskich
Kuchnia Elliemargaryny 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i odłożyć do zamrażalnika na ok 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy tortownicę ( u mnie o średnicy 25 cm) nie zapominając o brzegach. Przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy obciążniki ( specjalne kulki lub po prostu ziarna fasoli). Wstawiamy do nagrzanego(...)uzyskania jednolitej masy. Dodatkowo : ok 15 szt dojrzałych śliwek Śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Układamy je skórką do dołu na podpieczonym spodzie, a następnie delikatnie wylewamy krem. Raz jeszcze wstawiamy je do piekarnika i pieczemy przez kolejne 45 minut w temp. 170 st. C ( bez termoobiegu). Smacznego
Słodka Kraina WypiekówZimno się zrobiło u nas! Już rękawiczki rano trzeba nosić, dlatego też zima jakoś bardziej jest odczuwalna niż jesień. Rynek już czeka ustrojony na jarmark a
Candy Pandasgram, syrop klonowy 1 łyżka, limonka 2 plastry, płatki owsiane 1 łyżka, olej rzepakowy 1 łyżeczka nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy(...)ułatwienie na pomysłowe soki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" i cała masa pomysłów na wykorzystanie resztek kiwi, banan, marchew obrać i pokroić na kawałki pasujące do wlotu wyciskarki, śliwki bez pestek, jabłka i gruszki bez ogonków ze skóką, limonka sparzona ze skórką użyłam filtr ciemny drobniejszy, wszystkie składniki wkładać do wlotu i wyciskać sok, następnie wcisnąć guzik cofania
W Mojej Kuchni Lubięśliwki 6 sztuk, kiwi 2 sztuki, woda filtrowana lub mineralna 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżeczka nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam w urządzeniu do testowania(...)ułatwienie na pomysłowe soki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" i cała masa pomysłów na wykorzystanie resztek kiwi, banan, marchew obrać i pokroić na kawałki pasujące do wlotu wyciskarki, śliwki bez pestek, jabłka i gruszki bez ogonków ze skóką, limonka sparzona ze skórką użyłam filtr ciemny drobniejszy, wszystkie składniki wkładać do wlotu i wyciskać sok, następnie wcisnąć guzik cofania
W Mojej Kuchni Lubiępowinno podwoić swoją objętość. Przygotować formę do muffinków i wyłożyć papierowymi foremkami (papilotkami). Ciasto przełożyć na stolnicę i rozciągnąć rękami na grubość około 1-1,5cm. Szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek nałożyć 1/2 łyżeczki dżemu lub powideł. Ja użyłam powideł śliwkowych mojej mamy, która śliwki długo gotuje (dusi) nie dodając do nich ani grama cukru – kiedyś wyciągnę(...)Wyciągnąć i ostudzić. Wykończyć za pomocą odrobiny cukru pudru lub własnoręcznie przygotowanego lukru – 100g cukru rozpuścić w soku z 1/2 cytryny i posmarować pączki. Świetnie smakują także saute, bez cukrowania/lukrowania. 1 pieczony pączek z lukrem to ok. 230kcal , 30g węglowodanów, 6g białka, 9g tłuszczu dla porównania tradycyjny, klasyczny paczek z cukierni o wadze 80g to ok. 380-400kcal
Dietologkromki chleba, ogórka kiszonego bez chleba ze smalcem od czasu do czasu, grzanek w zupie czosnkowej. Kanapka do szkoły to lepszy wybór niż wspomniany gdzieś tam 7days. W debacie pojawił się też temat cukru i jego zamienników. Próbowałam, eksperymentowałam i stwierdziłam, że cukier w domu zostaje. Lubię gotować, lubię piec i jak do domowego ciasta drożdżowego dodam cukier(...)ciasto, to wiem, że jem: mąkę, mleko, cukier, masło, drożdże i jajka. Nic więcej. Naprawdę wolę od czasu do czasu tak niż faszerować się skrobią modyfikowaną, karagenem, gumą ksantanową lub guar, laktonem kwasu glukonowego czy sorbinianem potasu... Uważam, że to jest prawdziwe zagrożenie i na to powinniśmy dziś patrzeć, a nie zastanawiać się czym zastąpić mąkę w cieście ze śliwkami
bistro mamabrązowym) - 1/2 laski wanilii - 2 gwizdki anyżu - 2 ziarenka kardamonu - otarta kora cynamonu (bądź cynamon w proszku - kup taki bez mąki w składzie) Wykonanie: Śliwki umyj i wydryluj. Na dużej patelni, o grubym dnie, bądź garnku, smażymy śliwki z w/w składnikami. Początkowo pod przykryciem tak aby uległy rozprószeniu (15 minut). Następnie przez godzinę na bardzo małym ogniu, tak aby cała(...)słoiczków i odwracamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką bądź ręcznikiem i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Konfitury przygotowane w ten sposób będą służyć całą zimę. Są idealne, jako składnik ciasta, do bułeczek drożdżowych, do ciastek kruchych, do tart, tortów, do naleśników, gofrów czy też na kanapki. A poza tym mają obłędny kolor i smak! ;-))) Smacznego
SMYKWKUCHNIKiedyś w rodzinnym domu męża jadłam też takie bez dodatków, polane bardzo rzadkim budyniem czekoladowym – też świetne. Dziś przepis na te pierwsze;) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 250 ml mleka 40 g masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli 6-7 dużych fioletowych śliwek Śliwki myjemy, kroimy na pół, pestki wyrzucamy. Mleko lekko podgrzewamy(...)minut. Do większej miski przesiewamy resztę mąki. Dodajemy sól oraz resztę cukru. Następnie wlewamy rozmącone jajka oraz mleko z roztopionym masłem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności można dosypać niewielką ilość mąki lub wlać niewielką ilość oleju. Gotowe ciasto dzielimy na 12-14 części. Formujemy w dłoniach placuszek, pozostawiając ciasto na środku nieco grubsze. Układamy
Smaki Na Talerzunajbardziej. Farsz z tego przepisu idealnie nada się na krokiety, paszteciki, nadzienie do kotletów ziemniaczanych i co Wam jeszcze wyobraźnia podsunie. Znam osoby, które do farszu dają jajko, suszone śliwki czy więcej rozmaitych przypraw. Tutaj jest tylko sól i pieprz i jak dla mnie jest to wystarczające. Czasem, jak mówi znajoma, mniej znaczy więcej i to jest właśnie(...)już w Krakowie, to uwielbiałam dostawać te pierogi w pudełku i wieźć pół Polski, żeby potem ze smakiem wcinać. Tym razem przepis będzie na ciasto pierogowe postne, czyli w naszej wersji bez jajek, ale jeśli nie jesteście przekonani, to możecie zawsze skorzystać z przepisu na najlepsze ciasto pierogowe . Drukuj Pierogi z kapustą i grzybami window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki
Mieszam w Garnku