ciasto ze śliwkami i bezą - 1505 przepisów (strona:61/101)

Sobota w kuchni 143

pozostałą sól i lubczyk. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień. Z masy mięsno-serowej formujemy małe kulki, które wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 5-10 minut. Ciasto bananowe Danie Ciasto , Przekąski , Słodkie przekąski , Śniadaniowo Kuchnia Słodkości Składniki 90 g mąka żytnia razowa 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 garść rodzynki 1 garść orzechy włoskie lub dowolne inne 1 łyżka erytrol(...)wymieszać. Masę przełożyć do keksówki i piec ok. 30 minut w temp. 180 st. C.   Deser kokosowo-śliwkowy Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 500 g śliwki 75 g mąka kokosowa 1 szklanka mleko 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia 2 białko jaja 1 łyżeczka esencja

Kucharzyca
limonkowy nerkownik polewą malinową przykryty 132

MASA szklanka nerkowców (180g) 1/2 łyżeczki cynamonu sok z połowy limonki POLEWA łyżka mleka kokosowego 2 garści malin łyżka ksylitolu WYKONANIE: Śliwki zalewamy wrzącą wodą na ok 15 min, następnie blędujemy je z pozostałymi składnikami na spód ciasta- po zblendowaniu przekładamy do aluminiowej formy. Nerkowce wcześniej zalewamy wodą na ok 2h. Namoczone nerkowce blendujemy z sokiem z limonki i cynamonem(...)przelewamy do pojemniczka. Nerkownik umieszczamy w lodówce na ok 2,5 godziny. Gotowt nerkownik wyciągamy z formy i polewamy malinową polewą.    A tak prezentował się nerkownik bez polewy

healthy dreams
Sernik gotowany z budyniem bananowym 197

Sernik gotowany z budyniem bananowym jest kolejną wersją na bazie przepisu, który już jest na blogu . Jedno ciasto, a wiele możliwości. Tym razem całość bez użycia piekarnika. Budyń bananowy nadaje smak, dzięki czemu ciasto nie wymaga dodatkowych aromatów. Sernik jest zwarty, kremowy, słodki w sam raz, bardzo dobrze się kroi i wygląda… niczym z cukierni. Gorąco polecam i życzę(...)polewą z mleka w proszku Śnieżna rolada Truskawkowo waniliowa zebra Ciasto śnieżny puch Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik

mojewypiekiinietylko
Szybki placek ze śliwkami (bezglutenowy) 272

szklanki cukru 200 g masła 3 jajka (żółtka i białka osobno) owoce (śliwki węgierki na przykład) cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. 2. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. 3. W misce mieszamy suche składniki. 4. Następnie dodajemy żółtka, białka osobno do miski do ubicia na sztywną pianę. Mieszamy łyżką albo berłem(...)ziaren amarantusa. Wylewamy część ciasta i układamy owoce. 9. Zalewamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut.                              10. Temperatura 180 stopni z termoobiegiem powinna wystarczyć, ale mój piekarnik fiksuje trochę więc ja muszę piec w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu a następnie

Kawa z mlekiem
Wigilijny kompot z suszu 180

wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez tradycyjnego kompotu z suszonych owoców. Smak kompotu oprócz owoców podkreślają także goździki.  SKŁADNIKI: 200g suszonych śliwek MAKAR , 100g suszonych moreli, 200g suszonych jabłek, 150g suszonych gruszek, 50g rodzynek, 5 goździków, 2 litry wody. PRZYGOTOWANIE: 1. Suszone owoce zalewam dwoma litrami ciepłej wody i moczę około 2 godzin. Następnie owoce razem z wodą, w której(...)ogniu około 25 minut. Gotowy kompot przelewam do szklanek.  Do przygotowania kompotu użyłam suszonych śliwek, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Suszone śliwki to składnik niezbędny do przygotowania świątecznych potraw. W kuchni można je wykorzystać do przygotowywania kompotu, sosu, farszu do mięs, ciast, ciastek i deserów. Śliwki MAKAR są doskonale uwędzone, mają idealny smak. Są pozbawione pestek, przez

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto ze śliwkami i kremem budyniowym. 126

dodajemy jajka i dalej miksujemy. Mąkę, migdały, sól i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Sypkie składniki dodajemy do mokrych i razem mieszamy, aż wszystko się połączy. Owoce. Ze śliwek wyjmujemy pestki i kroimy je na ćwiartki. Całość zasypujemy cukrem i dokładnie mieszamy. Na chwilkę odstawiamy. Kruszonka. Mąkę, cukier i migdały mieszamy razem i zagniatamy z masłem, aż do uzyskania(...)wyłożyć na dużą blachę. Najpierw wykładamy blachę papierem do pieczenia i wykładamy na niego spód. Na równo rozłożony spód wylewamy krem budyniowy. Rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto na kruszonkę powinno bez problemu dać się pokruszyć w palcach. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Całość pieczemy w temperaturze 180’C (termoobieg 160’C) przez około 45-50 minut

KasiaiKrzysiu.pl
Śmietankowe racuszki z kaki 98

khaki. I ten śmietankowy posmak! Już Wam wspominałam, iż owoc kaki - zwany też persymoną lub chińską śliwką jest wielką skarbnicą witamin oraz składników odżywczych. W smaku przypomina taką nieco śliwko-gruszkę z lekką nutą moreli. Polecam! (około 13 sztuk) 1 jajko 100 ml śmietanki 30-36% 50g mąki pszennej 1,5 łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo(...)kostkę.   Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta . (1 łyżka stołowa = 1 placuszek.)   Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się.  Podawać z ulubionymi dodatkami (*).   (*) U mnie placuszki znikają raczej bez słodkich dodatków, ponieważ kaki i ciasto są wystarczająco słodkie. Często skrapiamy je dobrej jakości olejem

Di gotuje
Babka bakaliowa 141

mąki, szczyptę soli, dodajemy pozostałe mleko, rozczyn,4 jajka, aromat i wyrabiamy ciasto.   Połowę ciasta odkładamy i dodajemy 2 łyżki mąki, wyrabiamy, wlewamy połowę stopionego masła lub margaryny i wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie.Dodajemy bakalie i mieszamy.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Do pozostałego ciasta dodajemy ok. 1 szklankę mąki i wyrabiamy.Dodajemy stopione masło i wyrabiamy(...)się wchłonie.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto bez bakalii, smarujemy roztrzepanymjajkiem, posypujemy brązowym cukrem i migdałami z orzechami.   Dłonie moczymy w mące, wyciągamy ciasto z bakaliami, formujemy wałek, który układamyna rozwałkowanym placku.   Placek zwijamy i przekładamy do natłuszczonej formy.Bakalie zapakowane w ten sposób pozostaną mięciutkie i nie przypalą się

Maminek kulinarny
Idealne śniadanie 171

zalaną jogurtem truskawkowym udekorowaną owocami oraz pancakes z owocami takimi jak na zdjęciu  💓 Składniki na owsiankę : 1/3 szklanki płatków owsianych górskich 1 opakowanie jogurtu truskawkowego 1 kiwi 1 śliwka kilka plasterków banana 2 łyżeczki przegotowanych wieczorem nasion chia Przygotowanie : Płatki owsiane wsyp do naczynia i zalej ciepłą przegotowaną wodą, przykryj pokrywką  na 10-15 minut aby napęczniały. UWAGA(...)pieczenia  Przygotowanie : Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, masło rozpuść. Wymieszaj jajka z sypkimi składnikami i połącz z marchewką i masłem. Powinno powstać gęste ciasto. Pancakes smaż na patelni bez tłuszczu. Możesz podać przyozdabiając owocami. Gotowe 😊 Dziękuję

Słodka Strefa
Serniko - makowiec z polewą czekoladową. Jagielniczek bez laktozy, bez glutenu 119

maku 10 daktyli 1 jajko rodzynki Polewa czekoladowa: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: płatki kokosowe polewa truskawkowa Kruche ciasto Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Następnie przełożyłam do tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Ciasto musi się delikatnie kleić. Jeśli jest zbyt suche należy dodać oleju ub agawy, jeśli(...)dokładnie wypłukałam, a następnie ugotowałam do miękkości w wodzie. Do wystudzonej kaszy dodałam sok z pomarańczy, jajko i agawę, a następnie zblendowałam na gładko. Dodałam wiórki, rodzynki, pokrojone daktyle, śliwki oraz pomarańczę wraz ze sparzoną i pokrojoną na drobno skórką.  Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką. Całą masę jaglaną przełożyłam  na upieczony spód i ponownie wstawiłam do piekarnika

nietadieta
Powidła śliwkowe z czekoladą do świątecznego piernika i nie tylko 165

ciast, deserów, kanapek i mięsnych sosów. Powidła śliwkowe to także ważny składnik świątecznego piernika. W wersji podstawowej śliwki smażymy z cukrem, ale wystarczy do dojrzałych śliwek dodać gorzką czekoladę i cynamon żeby zupełnie zmienić ich oblicze. Nie wymagają długiego smażenia. Powidła śliwkowe z czekoladą znakomicie smakują na podpłomykach posypane nasionami chia. Czas przygotowania: Składniki: 2 kg śliwek węgierek, dojrzałych(...)kawałkach, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki macerowanych czarnych porzeczek pozostałych po wyrobie cassisa (opcjonalnie). Przygotowanie: Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śliwki przełożyć do szerokiego rondla z grubym dnem, dodać sok z pomarańczy i cukier, wymieszać. Gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu kiedy owoce się rozpadną (ok. 30 minut).    Zdjąć

SzczyptaSmaQ
Zapiekanka z kaszy jaglanej ze śliwkami 155

Jak wiecie uwielbiam kaszę jaglaną!Na słodko , na ostro … do obiadu .. w postaci kotlecików … jako farsz … itd.Można z niej zrobić takie cuda

Ostra na Słodko
Bułeczki drożdzowe ze śliwkami Liski 157

 Przepis na sfotografowane bułeczki znajdziecie na blogu White Plate. Liska dodaje do nich kandyzowaną skórkę pomarańczową, której ja nie miałam pod ręką, więc zrobiłam

W kuchni wieczorem
Czekoladowe muffiny z owocami 152

których pasują praktycznie wszystkie owoce, a z całą pewnością będą to m.in. truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki, banany, pomarańcze itp. Ja tym razem wykonałam je z jagodami ( mrożonymi, ale jeszcze chwilka i będzie można już zajadać świeże :) ). Bez owoców też będzie ok, ale po co z nich rezygnować, skoro z nimi jest tak smacznie ;) Jak robię muffinki(...)wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać owoce i ponownie krótko wymieszać. UWAGA : Ciasto wyjdzie gęste i tak powinno być, ale jeśli okaże się, że jest zbyt gęste należy dodać więcej maślanki lub w razie braku dolać mleka. Formę do muffinów wyłożoną papilotkami lub foremki silikonowe napełnić ciastem do mniej więcej 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury

Opowieści z piekarnika
Piernik, który zawsze się udaje 261

Przepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania