Jak przystało na osobę, która promuje zdrowe odżywianie jestem zmuszona przedstawić Wam pomysł mało popularny. Mianowicie, przetwory z owoców bez cukru. Kto będzie chciał
IzaGotujeśliwkowe z ksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów. Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce i mam nadzieję, że dotrwają do zimy(...)śliwkowe z dodatkiem rumu, który dodany w podanej przeze mnie ilości jest lekko wyczuwalny w smaku. Składniki na 6 słoiczków po ok 200 ml: 2 kg dojrzałych, słodkich śliwek (waga po wypestkowaniu) 30-40 ml rumu 38% (lub więcej wg. uznania) 400 g ksylitolu (lub więcej) sok z połowy dużej cytryny Przygotowanie:Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w kostkę
Ze smakiem i z pasjąponura jesień szaleje :) Zapraszam do podejrzenia również moich poprzednich wariacji w temacie ciasta jogurtowego : Ciasto jogurtowe ze śliwkami dla leniwych Proste ciasto jogurtowe z truskawkami Kubeczkowe ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką Ciasto jogurtowe z owocami letnimi Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka Składniki na średnią blachę o wymiarach LxW 24x36cm, przy użyciu kubeczka jogurtu wielkości 350g(...)potrzeba tu odpalać miksera, ciasto wystarczy rozmieszać łyżką czy szpatułką; Nawet jeśli pozostaną niewielkie grudki, nic się nie stanie, i tak ciasto wyjdzie eleganckie :) Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nadal wystarczająco lejące, aby nie mieć trudności z przełożeniem go do blaszki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia - sugeruję podwójną warstwę papieru na dno, bo ciasto ma tendencję do przypiekania
Grunt to przepis!miesiącu hitem zostało CIASTO NA ŚMIETANIE Z OWOCAMI , do którego gorąco zachęcam, póki mamy jeszcze resztki świeżych owoców. Dodatkowo jak pewnie zauważyliście, strona dostała certyfikat bezpieczeństwa i "zieloną kłódkę", dzięki czemu Wasze dane są bezpieczne. Zachęcam również do subskrybowania mojej strony. Wystarczy, że podacie swój @ na dole strony i będą Wam przychodzić powiadomienia o nowych wpisach (bez spamu). A teraz(...)przejdźmy do podsumowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TOP 10 SIERPNIA CZEKOLADOWIEC BANANOWY ZE ŚLIWKĄ ZAPIEKANKA JAGLANA PRZEKŁADANA OWOCAMI JAGLANE KULKI MOCY SZYBKIE BABECZKI Z BORÓWKAMI SERNIK CZEKOLADOWY NA ORZECHOWYM SPODZIE bez pieczenia PAPRYKARZ Z TUŃCZYKA BEZ RYŻU W 20 MINUT BABECZKI NA OWSIANYM SPODZIE Z NIESPODZIANKĄ CIASTKA RYŻOWE ZE ŚLIWKĄ ZAPIEKANKA WARZYWNA Z TUŃCZYKIEM I SEREM PROTEINOWE FIT PLACKI Z JABŁKAMI
Zdrowie i pysznie na talerzuciasta na białkach. Są doskonałe na każdą chwilę, bo można je długo przechowywać, bo najlepiej smakują, podane z kubkiem gorącej aromatycznej herbaty lub z filiżanką pysznej kawy. Jeśli lubicie ciasta o wyraźnym smaku, zapachu i zwartej konsystencji, a do tego zawierające mnóstwo bakalii a nie jest zbyt słodkie... to ten przepis jest właśnie dla Was. Składniki: 350 g miękkiego masła(...)mąki pszennej (tortowej) ½ łyżeczki goździków 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 3 łyżki miodu 300 ml ciemnego piwa Porter 250 g żurawiny suszonej 250 g rodzynek 150 g śliwek suszonych bez pestek 70 g suszonych daktyli 150 g posiekanych migdałów duża łyżka skórki startej z pomarańczy masło do wysmarowania foremek Wykonanie: Masło utarłam z cukrem na biały puch. Jajka zmiksowałam, żeby się
Kuchnia u KrysiMam w ogrodzie tyle śliwek, że aż drzewo się ugina. Ciągle staram się coś z nich zrobić. Mam zaraz gości więc postanowiłam zrobić coś szybkiego i
Kuchnia Pokoleńmające problemy z wrzodami żołądka, ponieważ bakalie te działają kojąco na śluzówkę. Zastosowanie : Zazwyczaj dodaje się je do ciast albo musli. Można je również pokruszyć i użyć jako posypki. Świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska lub dodatek do jogurtu. SUSZONE ŚLIWKI Suszone śliwki posiadają wiele walorów dietetycznych. Są skondensowanym źródłem energii i składników odżywczych, szczególnie minerałów. Śliwki suszone są produktem(...)całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę podczas przygotowywania świątecznych przysmaków. Większość z nich jest na tyle uniwersalna, że bez trudu na stałe zagoszczą w naszej kuchni. Do najbardziej popularnych przypraw wykorzystywanych do ciast i potraw Bożego Narodzenia zaliczamy: anyż gwiazdkowy cynamon gałka muszkatołowa goździki imbir jałowiec kardamon kurkuma liść laurowy szafran wanilia Anyż gwiazdkowy
Ciastka - domowe słodkościŚwięta tuż, tuż i każdy z nas zaczyna się zastanawiać czym obdarować najbliższe nam osoby. Oczywiście standardowo można sięgnąć po jakąś klasyczną bombonierkę ale my proponujemy
Candy PandasMocno kalorycznie, ale raczej zdrowo, raczej, bo z masłem, zdrowo, bo zdecydowanie więcej od masła jest bakalii, orzechów itp., czyli wszystkiego co najlepsze. Niebawem zamierzam wypróbować wersje ciastek bez masła, z miodem i bananami, ale na to przyjdzie pora, a dziś przepis, który został już sprawdzony, ciasteczka zasmakowały, więc już nie chciałam kombinować jak na pierwszy raz :) Składniki(...)płatków migdałów 25 g (2 spore) suszone śliwki Przygotowanie: 1. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. 2. Ciągle mieszając dodajemy jajko, wsypujemy posiekane/zmielone orzechy, słonecznika i resztę dodatków. Mieszamy. 3. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy sypkie składniki do masy. 4. Ciasto wyrabiamy aż będzie gęste i ładnie połączone. 5. Wstawiamy
Malowane smakiemciasta, a na patelkę już nie, ale ja wolę tak). Mi z takich proporcji wyszło 10 naleśników. Kapustę posiekać, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, estragon i kminek. Po ok 30 min kapustę odcedzić i znów zalać wodą - gotować kolejne 30-45 min (ja musiałam tak 3 razy bo kapusta była koszmarnie kwaśna). Śliwki(...)pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kapusty - gotować już bez pokrywki ok godziny. Cebulę i pieczarki obrać i drobno posiekać. Smażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Przełożyć do kapusty i wymieszać. Cukier karmelizować na suchej patelni. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Wszystko zdjąć z ognia i w razie potrzeby doprawić jeszcze sosem sojowym, papryką
Gaździnka warzyJeśli ciasto jest zbyt sypkie i nie chce się połączyć dodajemy tłustą śmietanę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ja dałam ok. 3 łyżki kremówki). Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części: 2 większe na spód i 1 mniejszą na posypkę. Do jednej większej części dodajemy kakao i zagniatamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Konsystencja powinna przypominać plastelinę, jeśli ciasto jest zbyt(...)suche znowu można dodać nieco śmietany. Odrywamy po kawałku jasne i ciemne ciasto i przylepiany na blaszkę (nie trzeba wykładać jej papierem do pieczenia). W między czasie ubijamy pianę z białek i pozostałej ilości cukru. Piana powinna być gęsta i lśniąca jak na bezę. Na przygotowany spód układamy owoce, przykrywamy ubitą pianą z białek i wyrównujemy szpatułką. Na pianę kruszymy
CiastkozercyZauważyłam ostatnio, że na kulinarnych grupach na pytanie o ciasto bez pieczenia zawsze pada odpowiedź "3 bit". Nie dziwię się, bo to ciasto jest i szybkie i pyszne. Ale żeby znowu nie było takie samo to troszkę je wzbogaciłam. Tak powstałą wersja dla dorosłych:) *foremka 25*34 cm Składniki: 2 paczki herbatników 2 opakowania budyniu waniliowego 1 litr mleka(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 150 g masła puszka kajmaku 500 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki truskawkowej 150 suszonych śliwek nasączonych wcześniej w wódce lub rumie 2 łyżki cukru pudru 2-3 kostki mlecznej czekolady Foremkę do ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Budynie, cukier i mąkę wymieszać ze szklanką mleka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabądź umoczyć w oliwie. Podawano także śledzie, ale bez śmietany oraz czarną kawę z palonych żołędzi bez żadnych dodatków, nawet cukru, co z resztą w ostatnim czasie i tak okazuje się być strasznym burżujstwem. Poza kawą serwowano do picia herbatę lipową, natomiast tradycyjne ciasta i ciasteczka na deser, zastępowano tzw. ciasteczkami wiekuistymi, nazywanymi tak z powodu wyjątkowej trwałości (można(...)jeść jak piernik, nawet pół roku po upieczeniu). Poza wymienionymi wyżej, w Wielkim Poście żywiono się także żurem postnym, kartoflami, gotowaną i surową kwaszoną kapustą, gotowaną brukwią, śliwkami suszonymi, rozgotowanymi na gęstą zupę. Często tłuste mięsa, cukier, miód i nabiał w ogóle na sześć tygodni znikały z kuchni. Zatem w sumie poza salami nasza pizza nie jest aż tak niedozwolona
Przepysznik - BLW i nie tylkoLubię takie ciasta do których nie potrzebny mikser..szybko si robi, mało zmywania...i szybko się zjada...zdjęcia po upieczeniu niestety brak.. ciasto: 340 g
Moje domowe kucharzeniepiekarniku przez 35min (bez termoobiegu) Gdy już wyłączymy piekarnik, wyciągamy i rzucamy blachą o podłogę z wysokości ok. metra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym(...)gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany. Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...piekarniku przez 35min (bez termoobiegu) Gdy już wyłączymy piekarnik, wyciągamy i rzucamy blachą o podłogę z wysokości ok. metra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym(...)gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany. Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...