zdrowe ciasto poleca się na pyszny weekend. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru. Jest lekkie, słodko-kwaśne i bardzo zdrowe! P.S SZUKAMY OSÓB DO METAMORFOZY!!! Chcesz schudnąć? Przytyć? Poprawić stan włosów, cery lub paznokci? Napisz do mnie na profil IZA KAPIS lub wyślij maila na adres: werlas10023@gmail.com Czekamy na Ciebie ;) Składniki: 10 śliwek
Czarnawisienkasprzyjającej aury, zerwać ostatnie śliwki z drzewa- są teraz cudownie dojrzałe i aromatyczne, i chlupnąć nimi w ciasto. To ciasto zrobiłam przez nazwę- tarte aux mirabelles . Jak można przejść obok niej obojętnie? Dla mnie brzmi jednocześnie retro i z klasą. Takie ciasto, do którego kawę pije się w filiżance, a nie jakimś plebejskim kubku. Ciasto, które afirmuje się na porcelanowym(...)mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia do uzyskania konsystencji podobnej do kruszonki. Dodajemy cukier i szybko wyrabiamy aż ciasto jest dość miękkie- można dodać trochę zimnej wody, jeśli składniki nie chcą się połączyć. Robię kruche ciasto bez jajek bo takie najbardziej lubię, usłyszałam jednak, że nie zawsze chce wyjść. Jeśli macie swój sprawdzony przepis na kruche zróbcie
les mirabellesNa naszym świątecznym stole obok ciast i ciasteczek królują czekoladowe pralinki. W tym roku przygotuj ę kuleczki trochę oszukane;) i ciut zdrowsze. Z wyglądu przypominają
La grande e la piccola cuocaCiasto śliwkowe Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki z ciecierzycy pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki oleju roślinnego pół szklanki mleka roślinnego pół szklanki
nietadietakonfiturą ze śliwek, bez cukru ( 1/2 słoika) Kaszę płuczemy, potem zalewamy na 5 minut wrzątkiem. Następnie odcedzamy z wody. Jabłka obieramy z woskowanych skórek i ścieramy na tarce. Kaszę, jabłka i cynamon mieszamy w dużej misce. (Możemy dosłodzić miodem albo syropem z agawy). Połowę masy przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem. Nakładamy 1 warstwę konfitury bez cukru (jeśli(...)chcemy) i wykładamy pozostałą wersję masy. Dokładnie dociskamy otwartą dłonią. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 70 minut do zezłocenia wierzchu. Ciasto wyciągamy. A w tym czasie płatki migdałowe prażymy na suchej patelni aż się zezłocą. Gotowe migdały posypujemy ciasto
Bon Appetit Małgorzatyprzepracowania, albo nic nie spróbujemy w natłoku pracy. Tak naprawdę jest to jedno z prostszych świąt do wyprawienia w domu, bo prawie wszystko można przygotować wcześniej i zamrozić, bez utraty smaku, co na Wielkanoc raczej by nie przeszło. Czy chcecie dołaczyć do wyzwania? Przez 7 dni przygotowujemy coś małego na Wigilię a efekt będzie murowany! Startujemy w niedzielę(...)Dzień 5: Śledzie Wiadomo, że najlepszym deserem jest śledzior. Każdy ma swój ulubiony przepis. Od klasycznego z cebulą w oleju, po rolmopsy z suszonymi śliwkami , tatar ze śledzia i śledzie z wódką i cytryną . Bez śledzia nie ma świąt. Przechowujemy nasze śledzie w lodówce (najlepiej zalane olejem) i podajemy na ładnym talerzyku, gdy zabłyśnie pierwsza gwiazdka. 23.12 Dzień 6: Sałatka
Ugotowane pozamiataneOstatnio pokazywałam Wam fajny przepis na wytrawne ciasto francuskie. Dziś przyszła pora na jego słodką wersję! Połączenie niesamowicie chrupiącego ciasta francuskiego ze słodkim kremem piernikowym i
Ostra na SłodkoPrzepis ten znalazłam na czyimś blogu i niestety nie pamiętam teraz na czyim a sobie nie zapisałam... Z góry przepraszam autorkę za to, że nie podaję
Ze smakiem bez glutenuBezglutenowe babeczki - muffinki ze śliwkami i orzechami włoskimi upieczone w porcelanowych koklikach. Mają cudownie chrupiącą skórkę i pięknie pachną śliwkami i pieczonymi orzechami. Aromatyczne, puszyste
Kuchnia bezglutenowaOczywiście te ciasto koniecznie znajdzie się na święta u mnie, bo bardzo nam posmakowało.😍 Wszystkie składniki zimne muszą być w temperaturze pokojowej. Składniki na formę 20 cm: -500 g twarogu chudego 3-krotnie zmielonego lub gotowego z wiaderka -3 jajka -60 g masła -pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) -2 garście suszonych owoców (żurawina, śliwka, rodzynki-wedle uznania(...)pół opakowania budyniu waniliowego (u mnie bez cukru) +polewa, ozdoba (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Masło (najlepiej wcześniej rozpuścić i ostudzić). Suszone owoce zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min, potem przecedzić i obsypać delikatnie mąką. 2. Białka ubijamy i wstawiamy na chwile do lodówki. 3. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. 4. Do żółtek dodajemy twaróg, masło, budyń i wstępnie
Zdrowie i pysznie na talerzuMogą to być rodzynki, śliwki, brzoskwinie czy inne owoce wedle uznania. Dzięki temu za każdym razem możemy stworzyć nowy smak. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, gdzie dałam najbardziej standardowe dodatki, czyli słodkie rodzynki. Zapewniam, że czas włożony w przygotowanie tego ciasta z pewnością wynagrodzi Wam ono smakiem i to z nadwyżką. Spód tego ciasta robiłam z kruszonki, lecz(...)jest to konieczne i można wykonać placek. Wtedy nie zamrażamy jednej części ciasta. Zapraszam również po przepis na SERNIK CZEKOLADOWY bez spodu, który zapewniam,również powali Was smakiem. LINK Składniki: ciasto ▸3 szklanki mąki (u mnie orkiszowa) ▸2 żółtka ▸ 3 łyżki kakao ciemnego ▸200 g masła miękkiego ▸pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) ▸3 łyżki śmietany 18% masa
Zdrowie i pysznie na talerzuWiem że jest wielu zwolenników ciast bez pieczenia, dlatego przygotowałam dla Was pierwszy na blogu przepis tego typu. Jest dość prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie chwili cierpliwości i chwili w lodówce. A efekt – słodki i pyszny. A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – ciasto zebra – sernik tradycyjny – sernik z jagodami(...)dosłownie 5-7 minut do lodówki. Masa nieco stężeje i wtedy możesz włożyć ja na ciasto. Masę wygładź i posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto wstaw do lodówki na min 1 h zanim pokroisz i podasz je domownikom i gościom SMACZNEGO! Artykuł Ciasto toffi bez pieczenia pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plcałości. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st. bez termoobiegu lub 160 st. z termoobiegiem. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia/sodą, przesiać, odłożyć. Do miski wlać maślankę, wbić jajka, olej, wymieszać widelcem, tylko do połączenia składników, dodać przesiane suche składniki. Wymieszać łyżką, tylko do połączenia, bardzo krótko, ciasto powinno być gęste. Przełożyć do formy, wyrównać, wysypać cienką warstwę(...)owoce rozcięciami do góry. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, 20 min studzić na kratce, zdjąć formę, pozostawić do całkowitego wystudzenia na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Maślankowe ciasto z truskawkami Maślankowe ciasto z truskawkami Maślankowe ciasto z truskawkami Maślankowe ciasto z truskawkami Maślankowe ciasto z truskawkami listonic_type
moj przepis namasą i śliwkami zapieczone pod migdałową kruszonką - po prostu wspaniałe. M I E J S C E II Owsiane muffinki z twarożkiem i gruszkami Zdecydowanie moje ulubione! Pełnoziarniste, zdrowe, bez białej mąki i cukru. Idealne jako przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. and the winner is... M I E J S C E I Ciasto marchewkowe z rodzynkami
Kuchnia Elliecukrem (jak do bez). 4. Do białek dodajemy żółtka, chwilkę miksujemy na wolnych obrotach, tylko żeby się połączyły. 5. Dodajemy otręby, przesianą mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, mleko i chwilkę miksujemy. 6. Dodajemy resztę składników poza rodzynkami, śliwkami i daktylami, miksujemy. 7. Rodzynki odsączamy z wody, dodajemy do daktyli i śliwek, oprószamy mąką. 8. Do ciasta dodajemy pozostałe dodatki
Malowane smakiem