szybko zniknął z mojego stołu i na weekend zostaliśmy bez ciasta do kawy. Nie wiele myśląc poszperałam po swojej księdze przepisów. Nawiasem mówiąc, brakuje mi już miejsca w moim przepastnym segregatorze, chyba za niedługo trzeba będzie założyć drugi. Moją cotygodniową ofiarą padł tym razem przepis na ciasto ucierane z śliwkami i migdałami. Tak pięknie wyglądał na zdjęciu z świeżymi
ciastkarnia na kruchym spodzieciasto 300 g m ą ki 200 g masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie 100 g migdałów bez sk ó rki 100 g łuskanych orzech ó w włoskich 100 g suszonych moreli 100 g daktyli 150 g suszonych fig 50 g żurawiny 50 g rodzynek 50 g suszonych śliwek(...)fresca Decorazione 1 uovo mandorle a lamelle zucchero a velo PRZYGOTOWANIE W mikserze miksujemy mąkę, szczyptę soli, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę kruszonki, dodajemy jajko. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W głębokiej patelni
La grande e la piccola cuocaczym odezwał się Franio: - Mamo, mamo, a kiedy posmarujesz mi chleb tymi widłami? Tymczasem ciasto bez pieczenia! Dobre, szybkie i efektowne! Częściowo z półproduktów, ale można zrobić również na własnym cieście kruchym. Mnie zależało na tym, żeby w ubiegły upalny weekend mieć ciasto i nie odpalać piekarnika :) Spód: 200 g kruchych kakaowych (np. petit beurre kakaowe(...)Mascarpone przekładamy do miski. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując na najniższych obrotach. Krem przekładamy na schłodzony spód i ponownie wstawiamy do lodówki. Śliwki: 10-12 śliwek (najlepiej takich, od których łatwo odchodzą pestki) 2 łyżeczki brązowego cukru ew. tymianek Przygotowanie: Śliwki myjemy, koimy na pół i usuwamy pestki. W rondlu
bistro mamabułki tartej z cynamonem. Knedle ze śliwkami o tej porze roku ? …czemu nie…te suszone również świetnie się spisują.... Składniki: ok. 200 g suszonych , miękkich śliwek bez pestek 1 kg ugotowanych ziemniaków/ 1 szklanka mąki/ w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej/ 1 jajko 1 łyżka oliwy ¼ łyżeczki soli 100 g masła 3 łyżki(...)Dodać roztrzepane jajko i łyżkę oliwy. -Wyrobić rękami na jednolitą masę. -Stolnicę posypać mąką. -Ciasto podzielić na części , uformować w wałeczki i pokroić je na mniejsze części /wielkości piłeczki pimpongowej/ -Każdy kawałek spłaszczyć , zrobić wgłębienie , włożyć śliwkę i zlepić. -Uformować kuleczki. -Knedelki ułożyć na omączonej stolnicy. -W szerokim garnku zagotować
Zakamarki mojej kuchnijednolite. Blat i ciasto podsypujemy mąką – delikatnie rozklepujemy ciasto lub wałkujemy na grubość ok. 2 cm. Wycinamy kubkiem lub szklanką bułeczki (najlepiej użyć szerokiego kubka). Otrzymamy 7-9 bułeczek. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i smarujemy wierzch jogurtem. Pieczemy ok. 12-15 minut w 220ºC (bez termoobiegu) – powinny się zarumienić. Po upieczeniu przekrawamy bułeczki(...)miętą. Zobacz także: Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym to typowa włoska p... Drożdżówka ze śliwkami i makiem Drożdżówka ze śliwkami i makiem to rustykalne ciasto, które ... Babka cytrynowa Prosta babka cytrynowa, która powinna posmakować każdemu, kt... Ciasto z kaszą manną i truskawkami Ciasto z kaszą manną i truskawkami to kolejny smak lata
Poezja smakuHejka! Dzisiaj niedziela, pełna smaku i aromatu. Co powiecie na pachnące, aromatyczne i słodkawe ciasto z bakaliami. Tak więc zaczynamy! Na ciasto potrzebne będą nam: 750 g płatków owsianych 100 g otrębów pszennych 50 g suszonych śliwek 100 - 150 g suszonej żurawiny 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego lub laska wanilii 6 łyżek cukru (kryształ) 2 łyżki(...)łyżka mąki 2 łyżki mleka Przygotujcie sobie szklana miskę, musimy w niej ubić białko z naszych jajek na sztywno, tak więc jak zawsze, białka do miski oczywiście bez odrobiny żółtek, na start szczypta soli. Teraz po spienieniu białek co minutę łyżka cukru. Gdy białko będzie sztywne dodajemy kolejno: żółtka, otręby, płatki owsiane, mleko, bakalie, miód i cukier waniliowy
Kuba GotujeCiasto ucierane z rabarbarem to nadal to samo ciasto ucierane, które już kilkakrotnie u mnie widzieliście. Różni się jedynie użytymi dodatkami czyli owocami. Raz były to
Relaxtimeustach. Z owocami morza wspaniale komponowała się Saska Śliwka Węgierka, która ciekawie podbijała ich smak. Co na deser? Na deser spróbowaliśmy po kawałku sernika na bazie białej czekolady, podanego z owocami oraz owocowym sosem. Ciasto było doskonałym zwieńczeniem naszej kolacji. Inne desery, których możecie spróbować w restauracji to beza, lody czy tarta kajmakowa. W menu restauracji znajdziecie także dużo specjałów
Kuchnia Bazyliimówi: - A boczku nie ma? - Nie ma. - A jakieś skwarki? - Nie ma. - To w ogóle nie są tradycyjne ruskie pierogi ! Więc ten tego, proszę bardzo. Tradycyjne niedzielne ciasto z prodiża, ale bez prodiża. Smacznego! Przepis pochodzi z dodatku "Przepisy czytelników" z Poradnika Domowego z 2006 r. Składniki: na blaszkę 26x21 cm 350 g mąki 2 łyżeczki proszku(...)łyżeczki cynamonu 1 łyżka brązowego cukru ok. 1 kg śliwek węgierek Przygotowanie: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia drobno posiekać z masłem, dodać resztę składników i możliwie szybko wymieszać (raczej nie da się zagnieść, bo jest dość klejące). Formę (26x21 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i równo rozprowadzamy. Tartą bułkę mieszamy z cynamonem i cukrem i posypujemy
bistro mamamiarę równo. Na ciasto wykładam owoce (śliwki, konfiturę lub rabarbar i truskawki), całość posypuję zimną kruszonką, cukrem trzcinowym (gdy daję świeże owoce) i odstawiam w ciepłe miejsce na ok.20-30 minut, aż ciasto lekko wyrośnie. Następnie wstawiam do zimnego piekarnika i piekę ok.40 minut w temp.180*C, na programie góra-dół, bez termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia. Mój piekarnik szybko się nagrzewa
Smaczne Zdroweśliwki już może nieco za późno za to jabłka obecnie wiodą prym wśród owoców. Muszę sama siebie pochwalić za ten wypiek bowiem uważam go za bardzo udany. Tarcie nie brakuje niczego pod względem estetycznym jak i smakowym. No może dodałabym jeszcze rodzynki ale M ich nie cierpi więc tarta jest bez nich. W smaku mocno przypomina szarlotkę na kruchym cieście
My simple kitchenmleka 240 ml oleju rzepakowego 6-8 śliwek Kruszonka: 25 g masła 25 g cukru 50 g mąki Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta. Jeżeli z masy nie powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki, to wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut i ponownie je wyrabiamy(...)tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, obręcz smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C, grzanie góra dół (bez termoobiegu). Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy jajka, olej mleko i puree z dyni. Jeśli dyniowe puree jest bardzo gęste, mokre składniki mieszam blenderem. Następnie
Smakowity Blog Kulinarnyszklanki wody + 2 łyżki cukru 1 żelfix do konfitur 2:1 (1 kg owoców na 0,5 kg cukru) 0,5 kg cukru słoiki na konfiturę Przygotowanie: Po wydrylowaniu śliwek i odważeniu przekładamy je do garnka z grubszym dnem. Dolewamy do nich 1/3 szklanki wody, dodajemy gałązki świeżej mięty i całość posypujemy 2 łyżkami cukru. Gotujemy wszytko na mniejszym ogniu(...)załapały" bez pasteryzacji. Konfitura nadaje się zarówno na śniadanie do wafli ryżowych, kanapek, jak również jako dodatek do ciast, ciasteczek lub naleśników, a także do różnych deserów. Niektóre przykłady jej wykorzystania już niedługo na blogu. * Przepis podaję dla ułatwienia na dokładny 1 kg owoców (po wydrylowaniu). Ja robiłam ostatnio moją konfiturę z ponad kilograma bardzo soczystych śliwek, co wiązało się
Słodkie okruszkiłyżki kakao1 łyżka przyprawy do piernika25 dag marchewki, startej na drobnych oczkach bez skórykilka suszonych śliwekkawałki gorzkiej czekoladygarść orzechów włoskich1. Jajka i cukier ubijamy mikserem, dodajemy olej i dalej ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i łączymy ze sobą. Na końcu dodajemy drobno pokrojoną śliwkę, czekoladę, orzechy oraz startą marchew, wszystko razem mieszamy łyżką, przelewamy do foremki(...)wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, i pieczemy ok 1 godziny. Ciasto polewamy dowolną polewą i dekorujemy
Apetyczna babeczkasernik) pół opakowania serka mascarpone (ok. 125 g) po pół łyżeczki ekstraktu z wanilii i mielonego cynamonu 3 czubate łyżki miodu + łyżka do dekoracji 100 g wędzonych śliwek bez pestek lub 50 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) lub muślin gorzka czekolada roztopiona i zamrożona na kawałku folii bąbelkowej Joanny Niedobeckiej – szczegóły zaraz(...)Przepis na paschę miodową z czekoladą Zaczynamy od przygotowania miodowej dekoracji z roztopionej czekolady wg przepisu Joanny Niedobeckiej. Po przeczytaniu “Domowych wypieków” (przeczytaj recenzję) zrobiłam jej miodowe ciasto z dekoracją z czekolady zamrożonej na kawałku folii bąbelkowej. Wykorzystałam tylko odrobinę tej pszczółkowej czekolady, a resztę mam z zamrażalce i wykorzystuję po kawałku do dekorowaniu różnych deserów. Wystarczy roztopić gorzką czekoladę
Ugotowane pozamiatane