ciasto ze śliwkami i bezą - 1505 przepisów (strona:38/101)

Ptysie z dawnych lat z kremem śmietankowym i jagodami 213

produktów-bez chemicznych dodatków. Gdy zatęsknicie za smakiem domowej zupy tam znajdziecie prawdziwy żur i koncentrat pomidorowy. W słoikach zamknięte są letnie i jesienne przysmaki   jak jagody, konfitury agrestowe czy śliwki w syropie.  Dla tych którzy jeszcze nie znają zapraszam na stronę internetową J Przepis na ptysie z kremem śmietankowym i jagodami od Manufaktury Wielkopolskiej: Ciasto parzone

Wanilia i Kardamon
Ciasto - bakaliowy twardziel 256

bakalii dołożyłam.  Nie jest to ciasto typowe, bo bardziej "batonowe", twardziel bo twardy podczas krojenia, ale idealny do jedzenia.  Im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje. Składniki: 100 g śliwek suszonych, 50 g żurawiny suszonej, 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 50 g wiórek kokosowych, 100 g słonecznika łuskanego, 100 g orzechów ziemnych bez łupek i skórek (lub innych orzechów(...)kokosowe i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy przygotowane wcześniej bakalie (orzechy, migdały, skórkę pomarańczową kandyzowaną, śliwki i żurawinę), całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), przekładamy masę, wierzch wyrównujemy. Piekarnik nastawiamy na 180°C, wkładamy ciasto na dolną półkę, wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i w tej temperaturze pieczemy 30 min. Następnie

Moniki Smakołyki
Kukurydziana tarta ze śliwkami 232

  Od kiedy pracuję na gotowanie i bloga mam coraz mniej czasu i niestety sił. Moje wczesne wstawanie i dojazdy dają czasami o sobie znać i

Szybko Tanio Smacznie
Schab nadziewany śliwką wędzoną 277

Składniki: 1 kg świeżego schabu 1 opakowanie wędzonych śliwek bez pestki 2 ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 rękaw do

kgwjanczewo
Ciasto śliwkowe z waniliową pianką. 271

śliwki. Szukałam, szukałam przepisu na idealne ciasto śliwkowe w końcu trafiła tutaj, oczywiście wprowadziłam minimalne modyfikacje i wyszło przepysznie. Składniki: CIASTO: 2,5 szklanki mąki pszennej 250g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenie 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek (spokojnie, białka wykorzystamy do pianki) PIANKA: 5 białek 1 szklanka cukru 16g cukru waniliowego 2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru(...)grubych oczkach większą część ciasta, rozkładamy równomiernie w blasze i delikatnie dociskamy ręką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st, przez 20 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Myjemy śliwki, przepoławiamy i wydłubujemy pestki. Ubijamy białka na sztywną pianę. Po ubicie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, cukier puder, budyń i na koniec olej. Wszystko dodajemy bardzo delikatnie, w małych ilościach

Brzuszki Łakomczuszki
O cieple domowego ogniska. I cynamonowe ciasto ze śliwkami 185

prostu musicie tego spróbować! Cytrynowo-cynamonowe ciasto ze śliwkami i figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 19 cm) 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 jajka 150 g cukru skórka otarta z 1 cytryny 200 g creme fraiche (18%) dodatkowo: 3 świeże figi 3 śliwki Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać(...)figi i śliwki bez pestek. Piec w 180 st. C. przez 45-60 minut, do suchego patyczka. Ostudzić w formie. Smacznego! Nie wiem, jak to się dzieje, że niektóre przepisy, choć kuszą mnie ogromnie, czekają całymi latami na wypróbowanie. Inne po prostu rozgaszczają się w mojej kuchni natychmiastowo, robią się wręcz same. Tak było z tym ciastem - kilka minut roboty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Proste ciasto z malinami 135

śliwki. Pyszne ciasto z malinami posypane cukrem z wanilią i sezamem – do kawy idealne! Proste ciasto z malinami SKŁADNIKI: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 spore łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka 100 g masła, roztopionego, wystudzonego większa szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu z wanilią 2 łyżki sezamu do posypania ciasta(...)posypania ciasta 200 g malin Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma pojemność 250 ml. Forma 25 x 20 cm. PRZYGOTOWANIE: 100 g masła roztapiam i studzę. W tym czasie mieszam rózgą suche składniki, dodaję mokre – jajka, jogurt, wystudzone masło i aromat. Mieszam rózgą. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Formę wykładam papierem

Zasmakuj Kuchni
Dorsz po bretońsku. 454

tego w jakiejś knajpce w rybackim porcie...), a także zwykłymi owocami (śliwki, jabłka), oraz deserami i ciastami. Pamiętacie galette śliwkowe Marzeny? To właśnie słodka strona bretońskiej tradycyjnej kuchni :) PS Alkohol użyty przy gotowaniu pali się lub wyparowuje - danie nie ma % ;) Składniki: 1/2 kg dorsza (filet bez skóry), lub innej białej ryby (najlepiej żabnica) 2 łyżki oliwy 3 łyżki masła

zadanie-gotowanie
Kakaowo-serowe muffinki ze śliwkami 260

ochota na ,,coś słodkiego". :) Nawet jeśli nie mamy w domu specjalnych papilotek, bez problemu można je samodzielnie wykonać z papieru do pieczenia - wyciąć kwadraty, zgiąć wzdłuż przekątnych, włożyć w dołek w formie do muffin i docisnąć.  Dzisiaj prezentuję pyszne połączenie kakaowego ciasta z naturalnym serkiem i śliwkami - węgierkami w nadzieniu.Śliwek u mnie pod dostatkiem, więc korzystam póki mogę

Kuchnia Ellie
Holenderskie ślimaki z gruszkami 286

używamy owoców dostępnych prawie w każdym domu, możemy gruszki zastąpić jabłkami albo śliwkami. Jesienią ma być słodko, kolorowo i bardzo owocowo :) Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko nadzienie 500 g gruszek obranych i bez gniazd 2 opakowania budyniu waniliowego 80 g cukru 200 ml soku z czarnej

Niezły Młynek
Mazurek czekoladowo-bakaliowy wg Aleex 179

suszone śliwki Sposób przygotowania: 1. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. 2. Dodać mąkę i kakao, wymieszać, aż do powstania kruszonki. 3. Kruszonkę zagnieść, uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. 4. Formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić spód(...)boków. 5. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. 6. Masę kajmakową podgrzać w gorącej wodzie, bez wyjmowania z puszki. 7. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i mlekiem. 8. Masę wyłożyć na upieczony spód. 9. Udekorować smażoną skórką pomarańczową, rodzynkami i suszonymi śliwkami. 10. Mazurek podawać pokrojony na porcje. Smacznego

W mojej kuchni
Drożdżówka z serem i śliwkami 264

zawsze są to ciasta składane, warstwowe i kombinowane. Czasami wystarczy odrobina chęci, trochę wolnego czasu i podstawowych składników, by stworzyć coś smacznego!  U mnie dziś właśnie jabłecznik z połówkami jabłek, który także przygotujecie w mig, ale ja mam dla Was pomysł na drożdżówkę. Puszystą, mięciutką, z białym serem i śliwkami, które na szczęście jeszcze bez problemu można zakupić(...)language:EN-US;} Składniki na formę o śr 28-30cm Ciasto: ¾ szklanki ciepłego mleka ½ szklanki oleju 2 małe jajka 70g cukru kryształu 25g drożdży świeżych Ok 480-500g mąki pszennej tortowej Szczypta soli Dodatkowo: 200g sera białego półtłustego 3 łyżki śmietany 3 łyżki cukru Kilkanaście sztuk śliwek Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Mleko, drożdże

Kuchnia w czekoladzie
Sliwkowy fit serniczek 163

odstaje on od oryginału.  Nasz dzisiejszy wypiek chociaż jest bez sera, smakuje wybornie. Dodatek suszonych, wędzonych śliwek nadaje mu przepyszny aromat, a użycie jogurtów o smaku suszonej śliwki nadaje mu delikatnej słodyczy. SKŁADNIKI (tortownica 24 cm): 700 g gęstego jogurtu greckiego 600 g jogurtu o smaku suszonej śliwki (nie do picia!) 3/4 szklanki cukru kryształu 4 budynie śmietankowe(...)każdy 6 jajek 1/2 szklanki oleju szczypta soli 10 suszonych śliwek 200 g herbatników 100 g masła POLEWA - klik Herbatniki kruszymy i łączymy z zimnym masłem. Najlepiej rękoma. Wykładamy na tortownicę, której dno wyścieliliśmy papierem do pieczenia. Dokładnie oblepiamy, zwłaszcza brzegi, aby w trakcie pieczenia sernik nie wypłynął. Pieczemy przez 10 min w 170 stopni na środkowej półce. Żółtka oddzielamy

Kuchnia od dwojga
PULCHNE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 176

proszku do pieczenia 2 łyżki płatków migdałów 500 g śliwek  WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz. Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Małe kroimy na ćwiartki, większe w dużą kostkę. Miękkie masło długo i dokładnie ucieramy z cukrem na jasną(...)Kolejne wbijamy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. W dwóch partiach, wprost do miski z masą maślaną, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Za każdym razem krótko miksujemy. Ciasto przekładamy do formy, rozkładamy śliwki, częściowo wciskając je w ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut. Na 7 minut przed końcem pieczenia wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałów. Upieczone

cool and minty
ŚLIWKI W SYROPIE 145

Kolejny pomysł na wykorzystanie nadmiaru śliwek. Doskonałe do ciast. Składniki: 3 kg śliwek  1,5 kg cukru sok z cytryny  kilka goździków  kora cynamonu  Śliwki umyć,wyjąć pestki i skropić sokiem z cytryny. Zasypać cukrem i pozostawić na noc. Następnego dnia lekko przemieszać i śliwki bez soku umieścić w słoiku. Do soku i nierozpuszczonego cukru dodać

Niespełnione zdolności kulinarne