ciasto ze śliwkami i bezą - 1505 przepisów (strona:30/101)

Otrębowe ciasto z czereśniami 125

Ciasto otrębowe z czereśniami. Je się je bez "wyrzutów sumienia".  Robię je kilka razy w sezonie. Teraz z czereśniami, ale wkrótce morele, brzoskwinie i śliwki. Wychodzi zawsze. Nie zawiera tłuszczu.  0,5 kg czereśni 1 szklanka mąki 1 szklanka pszennych otrąb 3/4 szklanki drobnego cukru 4 duże jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki płatków migdałowych(...)koniec dodaj ze 3 łyżki cukru. Następnie dodaj do piany żółtka i dalej ubijaj, teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec zmieszaj z otrębami. Wylej ciasto na blachę i równomiernie rozprowadź ciasto. Układaj połówki czereśni skórką do dołu. Posyp całość płatkami migdałowymi.Piecz w 180 stopniach ok 40-50 minut. Wystudź i oprósz cukrem pudrem

AZgotuj!
Placek ze śliwkami 97

słabszej 1 mały proszek do pieczenia, 3 ½ szklanki mąki 800g śliwek bez pestek Wykonanie Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tluszcz roztopić ,przestudzić . Ubić białka z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać wystudzony tłuszcz porcjami, następnie śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać i gotowe ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na wierzch ułożyć owoce . Piec

mojej kuchni
Placek ze śliwkami 143

słabszej 1 mały proszek do pieczenia, 3 ½ szklanki mąki 800g śliwek bez pestek Wykonanie Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tluszcz roztopić ,przestudzić . Ubić białka z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać wystudzony tłuszcz porcjami, następnie śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać i gotowe ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na wierzch ułożyć owoce . Piec

w mojej kuchni
Tarta migdałowa ze śliwkami – ANGIE GOTUJE – odc. 3 187

Jesienią, gdy jest na nie sezon, wprost kocham ciasta ze śliwkami . Ten przepis to mój rarytas. Ciasto cudownie pachnie migdałami, cynamonem i śliwkami, smakuje na prawdę

Dietolog
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 398

dołu, lekko dociskając. Piekarnik nagrzać do 180 st.C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) i piec całość przez ok. 35-50 minut (do czasu tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta). Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu ciasta, oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego! Więcej przepisów na dania ze śliwkami znajdziecie tutaj pod tagiem: ŚLIWKI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Ciasto jogurtowe

Kulinarne Przeboje
Tarta tatin ze śliwkami i marcepanem 147

mniejszy niż dno naszej formy i przykrywamy nim śliwki. Na wierzchu układamy płat ciasta francuskiego – my kupiliśmy gotowy bo nie było sensu robić na taką ilość choć na pewno smak miałoby dużo lepszy co potwierdzamy po warsztatach jakie mieliśmy okazję odbyć u jednego z bliskich nam francuskich kucharzy. Okrąg ciasta powinien być ciut większy niż dno formy, który nakładamy(...)zawijamy w dół. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (bez termoobiegu) przez ok. 25 minut (aż ciasto się zarumieni). Po upieczeniu należy odczekać 5 minut, a następnie wyłożyć tartę na np. talerz czy paterę do góry dnem (owoce będą na górze). Jako że śliwki puszczą sok, musimy uważać żeby się nie oparzyć przy odwracaniu i wykładaniu tarty

Kuchenne Wariacje
Malinowa chmurka 193

Ciasto równie dobrze mogłoby nazywać się owocowa chmurka, ponieważ wszystkie owoce jagodowe, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona, agrest czy porzeczki nadadzą się do ciasta. Ciasto składa się z czterech warstw. Pierwsza warstwa to ciasto kruche, następnie gruba warstwa galaretki z malinami lub innymi owocami, krem śmietankowy oraz chrupiąca beza z płatkami migdałowymi. Ciasto smakowało nawet mojemu mężowi, który ostatnio jest bardzo

moj przepis na
Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą! 194

pieczenia 5 żółtek (białka zachować do bezy) 40g cukru   Warswa budyniowa: 1 budyń śmietankowy (40g)  2 łyżki cukru 500 ml mleka  Śliwki: 850 g śliwek węgierek Beza: 5  białek 250 g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej płatki migdałowe lub zmielone orzechy   Spód: Do miski wsypać dwie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz dodać pokrojone(...)należy wysmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia. Blaszkę wylepić ciastem i podziurkować widelcem. Ciasto piec w piekarniku ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia w temp. 160 stopni Celsjusza. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wyłożyć na upieczone ciasto. Śliwki umyć, usunąć pestki, a następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i ułożyć na warstwie budyniowej. Białka wlać

Receptura smaku
Makowy marmurek z serem i śliwkami 118

mleka 1 kg mielonego twarogu 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek kaszy manny 20 dag gotowej masy makowej (bez bakalii) śliwki Połowę masła kroimy na kawałeczki. Dodajemy do niego 10 dag cukru, mąkę i jedno jajko.  Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę  i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozbijamy pozostałe 4 jajka. Oddzielamy żółtka

Pyszności Słodkości
Ciasto z nektarynkami 143

zawsze wychodziły idealna. Już myślałam , że straciłam swoje moce i znowu w ciąży będę musiała być, na szczęście bez konieczności zachodzenia w ciąże moje moce wróciły. Zrobiłam ciasto z nektarynkami, do którego można wykorzystać wszystkie twardawe owoce, tj śliwki, morele, a nawet jabłka- gwarantuję, że wyjdzie! Składniki: 260 g przesianej mąki pszennej 110 d cukru 30 g brązowego cukru łyżeczka

greenscarf
Puszyste ślimaczki z makiem 143

były z makiem i śliwkami. Ja ponieważ miałam otwartą puszkę z masą makową, postanowiłam ją wykorzystać do drożdżówek lecz bez śliwek bo akurat nie miałam. Drożdżówki   wyszły przepyszne. Niesamowicie puszyste i delikatne. Polecam. Przepis na 12 drożdżówek: Składniki na ciasto: 2 i 1,2 szklanki mąki 15 g suszonych drożdży 4 łyżki cukru 2/3 szklanki mleka 1/3 kostki masła

Na słodko lub wytrawnie
Pyszne ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką 204

albo nadrobić różne zaległości. Ja mam dla Was dzisiaj przepis na pyszne ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Możecie spokojnie zrobić właśnie na ten weekend, ciasto robi się szybko, jest proste i bardzo smaczne. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 32x22 cm Składniki ciasto: 200 g masła (temp. pokojowa) 3/4 szklanki cukru u mnie trzcinowy 5 jajek(...)się połączą, masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy śliwki. 4. Do miski wkrawamy masło, dodajemy cukier, cynamon i mąkę. Rękami zagniatamy, jak by nasza kruszonka była za bardzo kleista to musimy dodać mąki. Kruszonkę wykładamy na śliwki. 5. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy upieczone. Studzimy i możemy jeść :-) Smacznego

kruche babeczki
Christmas Fruit Cake - Świąteczne ciasto z suszonych owoców 215

papier wystawał nad foremkę. Ciasto przełożyć do foremki i wygładzić wierzch.  Piec 2 - 3 godziny, aż patyczek wkłuty w ciasto będzie suchy i czysty. Wyjąć ciasto z piekarnika,  nakłuć w kilku miejscach i polać 2-3 łyżkami brandy. Następnie szczelnie zawinąć w pergamin. Dzięki temu zabiegowi wytworzy się para a wierzch ciasta pozostanie miękki. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia(...)zawinąć w nowy papier do pieczenia, schować do szczelnego pudełka. Raz w tygodniu odwijać papier z wierzchu i polewać  "karmić" ciasto brandy aż do świąt. Przechowywać do trzech miesięcy. Ciasto można również zamrozić - w ten sposób bez problemu wytrzyma nawet rok. By je rozmrozić należy je pozostawić w temperaturze pokojowej przez noc. Smacznego

maniapieczenia
ciasto kruche z jabłkami i śliwkami 270

wkładamy do woreczków spożywczych i schładzamy w lodówce, na czas przygotowania nadzienia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja podpiekam) składniki na nadzienie jabłkowo śliwkowe: 1500 g jabłek 100 g rodzynek 500 g śliwek bez pestek 2 łyżeczki cynamonu cukier do smaku 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny(...)posłodzić). Jabłka obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z rodzynkami oraz cynamonem i chwilę podsmażamy. Gdy mamy soczyste jabłka dodajemy mąkę ziemniaczaną. wykonanie ciasta: Na pierwszym cieście posypujemy kaszę manną, rozkładamy równomiernie jabłka i wciskamy ugotowane, odsączone śliwki. Wierzch przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180 st. C. Po upieczeniu

Domowy Smak Jedzenia
ciasto z musem śliwkowym 96

cukrem. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko a następnie masła. Ciasto przekładamy do foremki (ok.21x23cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 min. w 170-180 st. C. składniki na mus śliwkowy: 1500 g śliwek bez pestek 4 galaretki np. wiśniowe cukier do smaku wykonanie: Śliwki gotujemy w takiej ilości wody aby otrzymać(...)puder do smaku ok. 60 ml wody, gorącej wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy ok. 1/2 części wiórek oraz żelatynę i miksujemy. wykonanie ciast: Jedno ciasto ucierane wkładamy do foremki. Wykładamy 1/2 cz. tężejącego musu śliwkowego i wstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie układamy ciasto z białek, na które wykładamy pozostałą część musu. Wstawiamy

Domowy Smak Jedzenia