ciasto ze śliwkami i bezą - 1505 przepisów (strona:41/101)

Drożdżówka z serem i śliwkami 217

zawsze są to ciasta składane, warstwowe i kombinowane. Czasami wystarczy odrobina chęci, trochę wolnego czasu i podstawowych składników, by stworzyć coś smacznego!  U mnie dziś właśnie jabłecznik z połówkami jabłek, który także przygotujecie w mig, ale ja mam dla Was pomysł na drożdżówkę. Puszystą, mięciutką, z białym serem i śliwkami, które na szczęście jeszcze bez problemu można zakupić(...)language:EN-US;} Składniki na formę o śr 28-30cm Ciasto: ¾ szklanki ciepłego mleka ½ szklanki oleju 2 małe jajka 70g cukru kryształu 25g drożdży świeżych Ok 480-500g mąki pszennej tortowej Szczypta soli Dodatkowo: 200g sera białego półtłustego 3 łyżki śmietany 3 łyżki cukru Kilkanaście sztuk śliwek Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Mleko, drożdże

Kuchnia w czekoladzie
Sliwkowy fit serniczek 112

odstaje on od oryginału.  Nasz dzisiejszy wypiek chociaż jest bez sera, smakuje wybornie. Dodatek suszonych, wędzonych śliwek nadaje mu przepyszny aromat, a użycie jogurtów o smaku suszonej śliwki nadaje mu delikatnej słodyczy. SKŁADNIKI (tortownica 24 cm): 700 g gęstego jogurtu greckiego 600 g jogurtu o smaku suszonej śliwki (nie do picia!) 3/4 szklanki cukru kryształu 4 budynie śmietankowe(...)każdy 6 jajek 1/2 szklanki oleju szczypta soli 10 suszonych śliwek 200 g herbatników 100 g masła POLEWA - klik Herbatniki kruszymy i łączymy z zimnym masłem. Najlepiej rękoma. Wykładamy na tortownicę, której dno wyścieliliśmy papierem do pieczenia. Dokładnie oblepiamy, zwłaszcza brzegi, aby w trakcie pieczenia sernik nie wypłynął. Pieczemy przez 10 min w 170 stopni na środkowej półce. Żółtka oddzielamy

Kuchnia od dwojga
PULCHNE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 122

proszku do pieczenia 2 łyżki płatków migdałów 500 g śliwek  WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz. Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Małe kroimy na ćwiartki, większe w dużą kostkę. Miękkie masło długo i dokładnie ucieramy z cukrem na jasną(...)Kolejne wbijamy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. W dwóch partiach, wprost do miski z masą maślaną, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Za każdym razem krótko miksujemy. Ciasto przekładamy do formy, rozkładamy śliwki, częściowo wciskając je w ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut. Na 7 minut przed końcem pieczenia wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałów. Upieczone

cool and minty
ŚLIWKI W SYROPIE 105

Kolejny pomysł na wykorzystanie nadmiaru śliwek. Doskonałe do ciast. Składniki: 3 kg śliwek  1,5 kg cukru sok z cytryny  kilka goździków  kora cynamonu  Śliwki umyć,wyjąć pestki i skropić sokiem z cytryny. Zasypać cukrem i pozostawić na noc. Następnego dnia lekko przemieszać i śliwki bez soku umieścić w słoiku. Do soku i nierozpuszczonego cukru dodać

Niespełnione zdolności kulinarne
Kruche ciasto z pianką i borówkami 189

placek z borówkami, a na blogu znajdziecie przepis na podobny placek ze śliwkami Składniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g miękkiego masła, 5 żółtek, 2 łyżki śmietany 12%. piana: 5 białek, szczypta soli, 2 budynie waniliowe bez cukru, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju rzepakowego o smaku masła Olandia

Aga w kuchni
Tropikalne babeczki o smaku mango-kokosowym 123

Wciąż zbyt wiele osób zadziwia fakt, że można upiec jakiekolwiek ciasto bez użycia jajek. W niektórych przepisach można je po prostu pominąć, a w innych zastąpić przecierami owocowymi lub warzywnymi: z marchewek, dyni, batatów, bananów (uwaga, ich smak jest dość mocno wyczuwalny w cieście), z suszonych śliwek (idealne do ciast czekoladowych) czy chociażby - jak w tym przypadku – z mango; mango

Roślinna - blog wegański
Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami 141

wielkości keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta układamy śliwki, skórką do dołu. Ciasto nie rośnie zbyt wiele podczas pieczenia, dlatego kiedy wylejecie je do formy, będzie wyższe może maksymalnie o 2 centymetry. Pieczemy około 80 minut w temperaturze 160 do tzw. suchego patyczka, bez termo-obiegu. Wierzch ciasta możemy udekorować ulubiona polewą lub roztopioną czekoladą

Mania Gotowania
TARTA ZE ŚLIWKAMI, BUDYNIEM I MIGDAŁAMI + FILMIK 172

Tarta to pyszne i szybkie ciasto w przygotowaniu, przeważnie przygotowuje się ją z owocami, grzybami i warzywami. Sezon na śliwki trwa więc    dzisiaj przygotowałam ją z budyniem, śliwkami i kruszonką migdałową. Wyszła smaczna, krucha i pachnąca(...)DODATKOWO : 1 kg dojrzałych śliwek węgierek 1 budyń waniliowy bez cukru 500 ml mleka 2 łyżki cukru cukier do posypania śliwek                                                                   KRUSZONKA :  50 g margaryny

Kulinarne Fantazje Marioli
Orkiszowa galette ze śliwkami 99

Francuska galette, czyli tarta na kruchym spodzie z owocami. Pieczona jest bez użycia formy, dzięki temu za każdym razem ma unikalny, rustykalny kształt. Postanowiłam zrobić ją w nieco zrowszej wersji na mące orkiszowej i myślę, że wyszło całkiem smacznie. A skoro sezon na śliwki to również musiały sie w niej znaleźć słodkie węgierki.  Składniki: 200 g mąki orkiszowej(...)zimnego masła 2 łyżki cukru brązowego jajko nadzienie:500 g śliwek                  2 łyżki zmielonych migdałów                  3 łyżki cukru brązowego                  cynamon                  jajko Mąkę wymieszać

wyzwania kuchenne
Piernik z masą orzechowo śliwkową 211

masa orzechowa 400 g zmielonych orzechów włoskich 250 g masła 250 g cukru pudru 3 żółtka 1/2 laski wanilii pół kieliszka koniaku lub rumu masa śliwkowa 500 g suszonych śliwek bez pestek 1/2 szklanki koniaku lub rumu 3 łyżki miodu 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 szklanki płatków migdałowych 2 łyżki posiekanych pistacji Wykonanie: W rondlu rozgrzać(...)oraz wszystkie przyprawy, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Ciasto starannie wyrabiamy. Wyrobione ciasto owijamy w lnianą ściereczkę. Wkładamy do lodówki na 3-4 tygodnie. Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkujemy, pieczemy każdy placek oddzielnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W nagrzanym piekarniku 180C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto jest twarde, po 2-3 dniach, gdy zmięknie przekładamy

kgwjanczewo
Szybki sernik gotowany na herbatnikach 7618

Sernik gotowany na herbatnikach to ciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci. Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na smakowe (np. kokosowe), a wiórki zamienić np. na suszone śliwki namoczone w rumie. Wszystko zależy od naszej fantazji(...)herbatnikach: 1 kg mielonego sera (może być z wiaderka*) 4 ekologiczne jajka 200 g masła (1 kostka) 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) 3/4 szklanki mleka (200 ml) ok. 450 g herbatników polewa czekoladowa wiórki kokosowe (lub płatki migdałowe) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do garnka o nieprzywierającym

Poezja smaku
Torcik marchewkowy z cytrynowym kremem 153

babcia miała imieniny i długo zastanawiałam się co jej przygotować, bo słodkiego nie może i wielu słodyczy nie lubi. Wpadłam na pomysł ulepszenia mojego ciasta marchewkowego i udekorowaniu. Tort zdał egzamin! Możecie też taki przygotować bez żadnej okazji, a na spotkanie z bliskimi jest idealny.   Składniki: 300 g startej marchewki 3 jajka 150 g roztopionego masła 250 g mąki(...)cynamonu odrobina gałki muszkatołowej masa 250 g serka mascarpone 100 g cukru sok z 1 cytryny skórka z cytryny do dekoracji: orzechy, suszone śliwki i mięta Wszystkie produkty znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasto dobrze ze sobą mieszamy i przerzucamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy średnica 24 cm ( ja użyłam 26 cm dlatego ciasto jest trochę niższe). Pieczemy

Niezły Młynek
Piernik mocno orzechowy 118

cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej one trafiają do środka. W dużych ilościach! Praktyczne i pyszne! Składniki: 5 jajek szklanka cukru szklanka miodu szklanka mleka lub maślanki 1/4 szklanki oleju 3 i pół szklanki mąki płaska łyżeczka sody oczyszczonej półtora szklanki orzechów włoskich (posiekanych grubo) 50 g suszonych śliwek bez pestek po 2 łyżki kakao(...)przyprawy. Powoli dodajemy suche do mokrego i miksujemy całość na gładką masę Pieczemy w 180 stopniach przez 50 min (góra i dół bez termoobiegu) w keksówce posmarowanej masłem. Pamiętaj, że piernik urośnie, więc wlewamy ciasto tylko do 3/4 wysokości formy. Kiedy piernik ostygnie smarujemy środek polewą zrobioną z serka mascarpone wymieszanego z cytryną i posypujemy kamyczkami do dekoracji

Ugotowane pozamiatane
Tort ryżowy z kremem jaglanym 184

blatami pieczonymi na bazie gotowanego, brązowego ryżu, bez dodatku cukru, o delikatnym, cynamonowym zapachu i z nutką pomarańczy. Krem jest równie lekki, na ugotowanej jaglance. Gdyby nie mały dodatek kajmaku pozostałego z innego wypieku, można by rzec, że to tort iście dietetyczny. Słodkość wspaniale przełamały moje domowe powidła z różowych śliwek. Piekłam podobną wersję na kaszy gryczanej, bardzo nam smakowało(...)więc pomyślałam, żeby  Cudo, cudeńko! Składniki: (na tortownicę 18cm) CIASTO: 200g suchego brązowego ryżu 2/3 szklanki otrębów, u mnie owsiane 3 łyżki miodu płynnego 3 jajka 80g czekolady gorzkiej ze skórką pomarańczową 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej KREM: 1 szklanka suchej jaglanki 2 szklanki  mleka 3 łyżki miodu

Cakes By Kejt
Keks z suszonymi owocami 117

zeszytu mojej mamy Keks jest trochę inny ponieważ owoce nie są obtoczone w mące i opadają na dno. Jednak według mnie bez mąki są zdecydowanie smaczniejsze Używam też niewielu owoców, bo właśnie takie podstawowe połączenie uwielbia moja rodzinka. Ciasto idealne do kawki albo herbatki Keks z suszonymi owocami Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru(...)margaryny 5 jajek pół łyżeczki proszku do pieczenia około 70 g suszonych moreli (u mnie Helio) około 100 g rodzynek (u mnie Helio) około 70 g suszonych śliwek (u mnie Helio) Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wymiary keksówki 40 x 12 cm. Morele i śliwki kroimy na małe kawałki. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukrem

PatiGotuje