Pieczeń ze schabu nadziewana suszonymi śliwkami i morelami to doskonały pomysł na Święta, niedzielny obiad lub na zimno do kanapek. Pięknie prezentuje się na stole i
Oryginalny smakwsypujemy mąkę pszenną, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto naleśnikowe powinno mieć dosyć rzadką konsystencję, nie może być zbyt gęste. Dalej, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Konsystencję ciasta regulujemy ilością dodawanej mąki lub wody - dlatego też nie podałam dokładnej ilości tych składników. Ciasto odstawiamy aby 'odpoczęło'. Ciasto naleśnikowe będzie najlepsze, jeżeli pozwolicie mu porządnie 'odpocząć' ;) Można nawet(...)Następnego dnia pozostaje jedynie usmażyć fantastyczne naleśniki :) Na patelnie wlewamy porcję ciasta, rozprowadzamy cienką warstwę na całej patelni, smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Krok 2. Przygotowujemy farsz: Wstępnie osączoną z zalewy kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia - gotujemy 30 minut bez przykrycia. Ugotowaną kapustę osączamy na sicie, studzimy - dokładnie odciskamy z nadmiaru wody o drobno
Moja Książka KucharskaRożki z Ciasta Francuskiego z Krówką Bananem i Jabłkiem – Przepyszne ciastka z owocami i masą krówkową. Proste i szybkie w przygotowaniu. Pachną i smakują fantastycznie, są
Mała CukierenkaMelba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz(...)można zrobić ją z dowolnymi owocami (tu w wersji z malinami), a do masy dodać bakalie i inne dodatki np. suszone śliwki, rodzynki czy smażoną skórkę pomarańczową. Przepis z niezastąpionego zeszytu babci. Składniki: 1 litr mleka (najlepiej 2% lub 3,2%) 0,5 litra śmietany kremówki 30% 4 jajka 1 niepełna szklanka drobnego cukru 2 łyżki cukru z wanilią
Poezja smakucukier bez odlewania alkoholu. III etap (po 2 tygodniach): Dodać alkohol do śliwek i porządnie potrząsnąć słojem. Następnie przecedzić nalewkę np. przez filtr do kawy lub przez gazę (kilkakrotnie złożoną) i przelać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce na ok. pół roku, aby nalewka dojrzała. Im dłużej stoi, tym jest smaczniejsza, więc warto poczekać :) A co z pozostałymi śliwkami? Można(...)użyć do ciasta bądź chwilę poddusić z dodatkiem cukru i zawekować, ale trzeba pamiętać, że w owocach jest
Domowa Cookierenka Agizasady zajmujemy się gotowaniem. Od wielkiego dzwona decydujemy się zrobić jakieś ciasto , acz niechętnie, gdyż nie potrafimy, nie lubimy słodkich wypieków i nie przepadamy za słodkościami. Jeśli już pieczemy to wtedy, gdy wpadnie nam w ręce jakiś łatwy przepis. Tak było z muffinami z fasoli bez mąki, które są tak proste do zrobienia, że analfabeta w dziedzinie ciastkarstwa poradzi sobie(...)dokładnie zmiksuj całość. Krok 2 Przełóż ciasto do foremek, napełniając je do 2/3 wysokości. Wierzch każdej babeczki posyp kruszoną czekoladą. Wstaw do piekarnika. Piecz około 25 minut, przy czym czas zależy od wielkości muffinów i rodzaju piekarnika. Dla pewności wyjmij je z pieca, nakłuj wykałaczką. Jeśli po wyjęciu z muffina jest czysta, ciasto się do niej nie przylepiło, ciastka
Niedzielny kucharznajlepszych szarlotek, a bez wątpienia najlepsza na cieście krucho-drożdżowym. Przepyszna! To ciasto z gatunków tych, dla których łamię swoją dietę i nie żałuję Bardzo aromatyczne, nic nie tracące ze swojego smaku nawet po 2-3 dniach. W smaku nie czuć drożdży, który to smak niektórym osobom przeszkadza. Ta szarlotka ma to co najlepsze w cieście kruchym i drożdżowym(...)jabłkami, śliwkami i dynią. I co tydzień mam poważny dylemat, jakie ciasto brać właśnie na warsztat. Bywa, że ciasto wychodzi tak dobre, że za tydzień robię je ponownie i dodatkowo drugie. No i pytanie, kto to zjada, bo mamy z tym nie lada problem? Nie ja, a reszta będziecie moją tajemnicą W każdym razie zwykle na weekend wybieram ciasto
Mieszam w GarnkuLato należy pożegnać z przytupem, dlatego 22 września zrobiłyśmy sobie z Tosią pyszne śniadanie z typowo letnimi owocami, borówkami. Żeby danie nie zdominowało smaku owoców, wybrałam stosunkowo delikatne ciasto, przypominające nieco coś pomiędzy Clafoutis a pieczoneym naleśnikiem , które pojawiły się już na Przepyszniku. Tym razem jednak przepis pochodzi z Francji i funkcjonuje tam głównie jako deser, bardzo smakowity z resztą(...)śliwki (suszonymi pasują idealnie!). Flaugnarde z borówkami 3/4 szkl. mąki pszennej 1 1/4 szkl. dowolnego mleka 3 jajka 1 łyżeczka soku z cytryny ew. syrop klonowy 1/2 szkl. borówek masło do wysmarowania formy Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko i wbijamy jajka, na koniec wlewamy sok z cytryny i jeśli lubimy bardziej słodkie, syrop klonowy (nam smakowało bez dodatkowego
Przepysznik - BLW i nie tylkopodsypanym mąką, nakrywam ściereczką i pozostawiam na 10 minut aby ciasto odpoczęło. Po 10 minutach formowanie drożdżówek : Kulkę ciasta rozwałkowuję wałkiem na placuszek, na środku układam wydrylowane śliwki i delikatnie wciskam w ciasto. Tak uformowane drożdżówki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jednorazowo na blasze układam 5 drożdżówek ponieważ podczas pieczenia wyrosną. Blachę z drożdżówkami odstawiam na około(...)drożdżówkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 22 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dól bez używania termoobiegu. Drożdżówki ze śliwkami są upieczone, można się częstować. Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze ChlebNajprostszy sposób na domowe powidła-pieczone w piekarniku bez wielogodzinnego mieszania z obawy, że się przypalą, pachnące cynamonem i korzennym goździkiem. Na takie powidła przeznaczamy bardzo dojrzałe i mięsiste węgierki, cukier dozujemy wg swojego uznania, jednak na kilogram takich śliwek nie powinno się przeznaczać więcej jak 15 dag cukru. Proste smaczne i wygodne do zrobienia. Warto mieć takie(...)słoiczki w swojej spiżarce są niezastąpione do świątecznego piernika czy warstwowych przekładanych ciast. Moje zamknięte w słoiczkach od Friends of Glass Składniki: 5 kg śliwek węgierek 75 dag cukru zwykłego lub brązowego 1 łyżeczka cynamonu 3-4 goździki Sposób przygotowania: Śliwki dokładnie myjemy, obieramy z pestek, przekładamy do wysokiej blachy lub innego naczynia żaroodpornego , zasypujemy cukrem, idealnie
Wanilia i Kardamoncyklu fit-ciasteczka, czyli jak samemu zrobić coś słodkiego bez cukru :) Żytnie ciasteczka kakaowe ze śliwką Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości , Wege Porcje 20 ciasteczek Porcje 20 ciasteczek Składniki 2 szklanki mąka żytnia 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2/3 szklanki erytrol lub inne słodziwo 1/2 szklanki śliwki suszone posiekane 1/2 szklanki olej rzepakowy 50-60 ml mleko 4-5 łyżek(...)kakao Sposób przygotowania Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy na zwartą masę. Ciasto powinno się lekko kruszyć, ale dać ubić w kulkę. Kawałki ciasta formujemy w małe placuszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy w 20 minut w temp
Kucharzycazapach cynamonu, jodły, pierników w puszcze i ukrywanych prezentów po szafach ;-) Oj tak! zdecydowanie nie mogę się już doczekać! Dlatego dzisiaj zapraszam Was na makowca bez maku, którego nazwałam orzechowcem! ;-) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła MASA ORZECHOWA(...)szklanki orzechów włoskich - 1/2 buteleczki aromatu migdałowego - 3 łyżki miodu - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1/3 kostki masła - 4 łyżki brązowego cukru - 1 duże jajo - 3 suszone śliwki WYKONANIE: ROZCZYN: do kubeczka wlej połowę mleka, dodaj drożdże plus 3 łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszaj. Mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej płyn na rozczyn, wymieszaj z częścią maki
SMYKWKUCHNICiasto cynamonowe z kremem moim ulubionym bo kokosowym, ale Ty możesz zrobić bez dodatku wiórek i będzie śmietankowo. Dlatego nie ma w tytule z jakim kremem.Przepis jest mój, jeden z nie wielu, który sobie wymarzyłam.Ciasto:- 180 g masła- 120 g cukru pudru- 2 łyżki spirytusu waniliowego lub 2 cukry wanilinowe- 3 jaja - 190 g mąki , szczypta(...)soli- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżka mielonego cynamonu- 5 łyżek ciepłego mleka- kilka mrożonych śliwek Masło, cukier puder, cynamon i szczyptę soli utrzyj na puszystą masę, dodaj kolejno po jednym jajku, ciągle ucierając, dodaj waniliowy ekstrat.Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj połowę do masy, ciągle ucierając. Teraz dodaj mleko , wymieszaj i dodaj resztę mąki.Wyłóż
Pasje Jolkimalin, jagód, truskawek, ale nie gardzi również innymi smakami, miło się nimi zaskakując. Prawdę mówiąc, często zapominamy zjadać nasze dżemy, bo używamy ich zwykle do omletów, naleśników czy ciast, raczej omijamy kanapki z dżemem. Jednak jak zabraknie innego nadzienia i mąż zmuszony jest do zjedzenia naleśników z domowym dżemem, jego zachwyt nad domowym wyrobem jest tak wielki, że nie ważne(...)powtarzamy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gorące powidła odwracamy dnem do góry i odstawiamy do ostygnięcia. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/powidla-sliwkowe-bez-cukru/ MieszamWGarnku Artykuł Powidła śliwkowe bez cukru pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkualuminiowej lub spożywczej. SKŁADNIKI CIASTO wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 4 jajka 2 szklanki startego na tarce ( na dużych oczkach) miąższu dyni / można zastąpić jabłkami 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki grubo posiekanych migdałów 1 szklanka bakalii / daktyli, moreli, śliwek 100 g gorzkiej czekolady(...)powideł śliwkowych 250 g mascarpone + 3 łyżki sosu toffee lub masy kajmakowej pestki granatu WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odcedzamy na sitku po 5-10 minutach. Jabłka
cool and minty