czasie zakupów i kupuję bez opamiętania różne owoce i warzywa. Rodzina się cieszy, bo wtedy pichcę na potęgę. Dziś więc ciasto na weekend, śliwkowe, jak przystało na jesień. To już drugie takie ciasto w tym tygodniu. Poprzednie zniknęło tak szybko, że nawet zdjęć nie zrobiłam. Zostawiam Was zatem z pysznym ciastem i pięknym słońcem za oknem, a sama(...)zmykam do pracy. Ciasto migdałowe ze śliwkami składniki na spód: 25 g brązowego cukru 80 g serka homogenizowanego 150 g mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli składniki na masę: 400 g śliwek węgierek 50 g brązowego cukru 100 g mielonych migdałów 1 żółtko 2 całe jajka cukier puder do posypania wykonanie
Przysmaki KarolkiLubimy knedle…. zwykle z truskawkami lub śliwkami… ale dzisiaj proponuję knedle w innej – przynajmniej dla mnie – odsłonie, a mianowicie knedle serowe z
UgotujmyTo.plPieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko
Oryginalny smakpołowy ciasta (550g) wyszło mi 25 nadziewanych pierniczków o średnicy 6cm. Ciasto piernikowe ma to do siebie, że zaraz po upieczeniu jest miękkie. Z powodu zawartości miodu w cieście każdy piernik z upływem czasu twardnieje. Czasami nawet za bardzo – dosłownie na kamień. O ile takie ciastka będą dobre do dekoracji, to już dużo mniej nadają się do zjedzenia(...)kuchennej półce – w kuchni jest wilgotno i ciastka powinny zmięknąć po około 3-4 dniach. Do puszki z piernikami bez nadzienia możecie też włożyć kawałek świeżego chleba, skórkę z dopiero co obranej pomarańczy czy jabłka, suszoną śliwkę kalifornijską albo polską wędzoną. Pamiętajcie tylko, żeby zaglądać do puszki, czy pieczywo albo owoce nie zapleśniały. Dobrze jest je co jakiś czas wymienić
Karo in the Kitchenśliwki, morele - co kto lubi... Za każdym razem można je upiec z innymi owocami. Ciasto jest wilgotne i ciężkie, a w smaku trochę przypomina drożdżówkę. Tak pyszne, że nigdy się nie nudzi. Poza tym, jest bardzo proste przygotowaniu, a do tego szybkie - 15 minut i do piekarnika! Każdy sobie z nim poradzi. Świetne na każdą okazję, jak i bez okazji
Kuchnia MagdaLenyciasta. Zapewniam, że polubią ją nie tylko dzieci, ale przypadnie do gustu również dorosłym. Polecam! (2 średnie słoiczki) 1 kg śliwek (polecam węgierki, ale można użyć dowolnych) 1/2 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml; lub wedle smaku) 100g gorzkiej czekolady (z jak najwyższą zawartością kakao) (*) lub 3 łyżki kakao Ponadto: kilka łyżek wody na dno garnka Umyte śliwki (już(...)bez pestek) pokroić w kostkę i przełożyć do garnka z grubym dnem oraz kilkoma łyżkami wody. Wsypać cukier. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować około 1 godziny (albo do uzyskania pożądanej konsystencji) na niewielkim ogniu - co jakiś śliwki należy przemieszać, aby się nie przypaliły. Po tym czasie należy dodać czekoladę uprzednio połamaną na mniejsze kawałki. Wszystko razem bardzo dokładnie
Di gotujejest niedopieczone. Pamiętajcie, że w większej blaszce ciasto powinno piec się krócej. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, polane sosem z pieczonych śliwek i podane z porcją domowej bitej śmietany. SKŁADNIKI 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 250 g drobnego cukru (można dać mniej) 150 g mąki 1 kg dojrzałych śliwek (dużych okrągłych lub węgierek) cukier puder WYKONANIE(...)Piekarnik rozgrzewamy do 160℃ (góra/dół bez termoobiegu). Formę o średnicy 17x24 cm natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Układamy (skórką do dołu) na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, oprószamy cukrem pudrem i pieczemy około 20-40 minut (w zależności od wielkości), aż będą miękkie, ale nie rozpadające
cool and mintyciast i wielu innych. Z myślą o chłodnej zimie postanowiłam zrobić powidła cynamonowe. Nie tylko pachną pięknie ale też są super smaczne. Już wyobrażam sobie jak wspaniale będą pasować do świątecznego piernika. Ilość słoiczków zależy od ich wielkości ale z tych proporcji otrzymałam niecałe 2 l powidła. 3 kg śliwek (im dojrzalsze tym słodsze) łyżka cynamonu łyżka wody Śliwki myjemy(...)bardzo gęsta (po okołu 2 godzinach) dodajemy cynamon i smażymy jeszcze 10 minut. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Smacznego :) Artykuł Powidła cynamonowe (bez cukru) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogśrednich), obranych i drobno pokrojonych 2 cebule, drobno posiekane kilka posiekanych, wędzonych śliwek ulubione przyprawy np.: 1 łyeczka pieprzu czarnego, mielonego kumin rzymski na czubek łyżeczki 1-2 łyżeczki soli maggi do smaku jajka i bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, sól i na początek 2 szklanki(...)wsypujemy mąkę pszenną, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto naleśnikowe powinno mieć dosyć rzadką konsystencję, nie może być zbyt gęste. Dalej, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Konsystencję ciasta regulujemy ilością dodawanej mąki lub wody - dlatego też nie podałam dokładnej ilości tych składników. Ciasto odstawiamy aby 'odpoczęło'. Ciasto naleśnikowe będzie najlepsze, jeżeli pozwolicie mu porządnie 'odpocząć' ;) Można nawet
Moja Książka Kucharskaulubione przepisy: – ciasto zebra – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem BROWNIE Przygotowanie: 1 h 20 minut Składniki: – 5 jajek – 170 g mąki pszennej – 350 g gorzkiej czekolady(...)bez termoobiegu lub 160 st C z termoobiegiem. Blaszkę do pieczenia o rozmiarach ok 20 x 30 cm lub zbliżonych, wyłóż papierem do pieczenia. Do masy czekoladowej dodawaj po jednym jajku i mieszaj najlepiej łyżką lub ręczną trzepaczką. Po dodaniu wszystkich jaj dodawaj porcjami przesianą mąkę i wymieszaj. Tak przygotowane ciasto wlej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz ciasto
nietylkopasta.plwychodzić. Pogoda, póki co ( odpukać! ), zdecydowanie do takich eskapad zachęca; choć nie jest już tak ciepło, wcale nie czuję złowrogiego oddechu października na karku. Lekko zamglone słońce, babie lato, śliwki spadające na głowę... I ciągle jeszcze tylko lekki płaszcz. W dużym parku wybraliśmy najbardziej okrężną z dróg, czym Ptysię wprawiliśmy w nieukrywany zachwyt. Biegała, skakała, poszczekiwała pełna szczęścia(...)znowu długo, bo po jeżynowej tarcie nie ma już śladu!). Myślałam długo, ale w głowie pustka. Usiadłam więc przed laptopkiem; on zna odpowiedzi na najdziwniejsze pytania, ciasto z jeżynami to dla niego chleb powszedni. Po kilku kliknięciach, rozważaniach, czy to aby na pewno jest to , moim oczom ukazała się tarta... Ale nie taka zwykła, a galette
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprostu „fantastyczne”! Podobnie jak Gotham potrzebuje Batmana, tak samo Wasz świąteczny stół nie obędzie się bez tego pysznego ciasta! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 318 kcal | 5 g białka | 50 g węglowodanów | 11 g tłuszczu KEKS [FRUITCAKE] JOKERA Batman: Arkham Origins świąteczne ciasto z suszonymi owocami i alkoholem 40 min 1,5 h (pieczenie) 20 zł 8 porcji średnio(...)przez kolejne parę dni – wtedy macie pewność, że keks nie będzie suchy, a dodatkowo po kilku dniach nabierze on bardziej wyrazistego smaku. PODANIE Keks jest bardzo słodkim ciastem, dlatego najlepiej smakuje solo, bez żadnych lukrowych dodatków. Chociaż można dodać do niego np. polewę z gorzkiej czekolady lub serka śmietankowego. Niech te święta będą wprost fantastyczne! * dane dotyczące wartości energetycznych
Nerds Kitchenudaje się zawsze, przyrządza się je w tempie ekspresowym. Polecam je na śniadanie, do lunchboxa, dla dzieci. To jedno z najzdrowszych ciast, bo pozbawione cukru (słodzone owocami) i oleju. Wpasuje się w Waszą dietę. Jedzcie jak my - bez ograniczeń. Składniki na okrągłą formę o średnicy 21 cm: 5 jabłek = 2,5 szklanki musu jabłkowego, 1 szklanka suchej kaszy jaglanej(...)szklanki suszonych daktyli = 15 sztuk, 100 ml wody, 5 łyżek karobu lub kakao, Duża garść orzechów laskowych, Ewentualnie garść suszonych śliwek, porzeczek (świeżych lub mrożonych) i/lub płatków migdałowych. Wykonanie : Jabłka myjemy, urywamy patyczki/ogonki, w całości wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy daktyle, wodę i blendujemy na mus. Orzechy laskowe i, ewentualnie, suszone śliwki siekamy na kawałki. Dodajemy do musu z jabłek
Jeść, by żyć w zdrowiuudaje się zawsze, przyrządza się je w tempie ekspresowym. Polecam je na śniadanie, do lunchboxu, dla dzieci. To jedno z najzdrowszych ciast, bo pozbawione cukru (słodzone owocami) i oleju. Wpasuje się w Waszą dietę. Jedzcie jak my - bez ograniczeń. Składniki na okrągłą formę o średnicy 21 cm: 5 jabłek = 2,5 szklanki musu jabłkowego, 1 szklanka suchej kaszy jaglanej(...)szklanki suszonych daktyli = 15 sztuk, 100 ml wody, 5 łyżek karobu lub kakao, Duża garść orzechów laskowych, Ewentualnie garść suszonych śliwek, porzeczek (świeżych lub mrożonych) i/lub płatków migdałowych. Wykonanie : Jabłka myjemy, urywamy patyczki/ogonki, w całości wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy daktyle, wodę i blendujemy na mus. Orzechy laskowe i, ewentualnie, suszone śliwki siekamy na kawałki. Dodajemy do musu z jabłek
Jeść, by żyć w zdrowiubez dodatku cukru są znakomitym dodatkiem do mięsnych sosów. Polecam. Składniki na ok. 20szt: 60dkg ziemniaków ugotowanych z płaską łyżeczką soli 30dkg mąki pszennej 1 jajko śliwki węgierki 10szt cukier i cynamon trochę mąki do podsypywania masło i trochę bułki tartej do polania Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Dodać mąkę, jajko i wyrobić. Ciasto
Maślane ciasteczko