cytryny 2 łyżki, woda 2 szklanki z umytych papierówek usunąć gniazda nasienne, przekroić na na 4 części i razem ze skórką włożyć do garnka połówki śliwek bez pestek wsypać do jabłek, wlać 2 szklanki wody i zagotować gotować na średnim ogniu mieszając z 5 minut, gdy zaczną się owoce rozpadać i odparuje nadmiar wody wsypać żelfix 3:1 i gotować(...)zakręcić i postawić na zakrętkach na 15 minut, potem je postawić normalnie i wystudzone schować w ciemne miejsce taką marmoladę lubimy do grzanek, tostów, sucharków, do naleśników i do ciast przekładania...............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni LubięCeremonia przyrządzania bigosu jest niczym angielska tradycja parzenia herbaty. Z tym, że trwa znacznie dłużej Każdy mężczyzna lubi bigos, jest też jeden, który potrafi go fenomenalnie
Ania i Marcin gotująW 2018 roku na blogu pojawiło się wiele przepisów na smaczne i zdrowe dania główne, słodkości oraz sałatki. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najbardziej
My Chcemy Jeśćpetitki), otrzymamy sernik bez pieczenia. - Do masy serowej, jeżeli ktoś lubi, można dodać bakalie. - Sernik można zrobić bez przekładania, używając tylko ciasta na spód. - Masą serową można również przełożyć biszkopt. - Sernik można przygotować w formie tortu. Sernik gotowany – najlepszy w swoim gatunku. Ciasto bardzo kruche i delikatne. Masa kremowa i wilgotna. W wersji świątecznej dodatek bakalii będzie dodatkowym atutem. Gorąco(...)jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik malinowy Chatka Puchatka Wydrukuj przepis The post Sernik gotowany appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkomiseczce z arbuza na pewno będzie hitem każdej letniej imprezy! Składniki: pół arbuza średniej wielkości sezonowe owoce np: borówki, maliny, banany, morele, brzoskwinie, winogrona, jeżyny, kiwi, ananas, śliwki, czereśnie, itp. 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki płynnego miodu opcjonalnie: orzechy, płatki migdałowe, nasiona słonecznika *** Przygotowujemy pół arbuza oraz dużą miskę i dużą łyżkę do wydrążenia(...)przed podaniem lub możemy podać sos osobno *** *** Tuż przed podaniem sałatkę możemy jeszcze posypać pokrojonymi orzechami, płatkami migdałowymi albo nasionami słonecznika *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NOCNA OWSIANKA BEZ GOTOWANIA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI
Blog z ApetytemKorzenne powidła śliwkowe z migdałami do naleśników, gofrów, lodów do jogurtu, musli i nocnej owsianki do wszystkiego, co tylko sobie zamarzycie. Korzenne powidła śliwkowe z migdałami
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazakończenie sezonu czereśniowego. A jak czereśnie się skończą można użyć innych owoców sezonowych. Doskonale nadają się wiśnie, morele, jagody, jeżyny lub maliny, albo śliwki. Składniki na 4-6 porcji: 500 g czereśni opłukanych i bez pestek 3 jaja 1 szklanka mleka 6 łyżek mąki 5 łyżek cukru (ilość cukru zależy od słodyczy owoców) 1 szczypta soli 2 łyżki amaretto(...)mąkę, cukier i sól dokładnie zmiksować, aż mieszanka będzie jednolita i mocno napowietrzona (ok. 5 minut). Dodać likier, wymieszać. Czereśnie rozłożyć do przygotowanych naczyń ceramicznych, posypać migdałami, równomiernie zalać ciastem (będzie bardzo rzadkie). Piec w 170-180°C ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić (może trochę opaść), oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Smacznego
Pełny talerzJednak można spotkać wiele wersji tego ciasta - z wiśniami, śliwkami, porzeczkami, jeżynami czy żurawiną. Choć puryści stwierdzą, że gdy do ciasta dodamy inne niż czereśnie owoce, to prawidłowo wypiek nazywa się flaugnarde. Ale czy to ważne?:)Ważne jest to, że clafoutis to przepyszny, nieskomplikowany wypiek, takie domowe ciasto z duszą. Prosty deser, który francuskie mamy i babcie przygotowywały(...)słodkiego. Serdecznie zapraszam Was po przepis! Clafoutis przypomina wielki, pieczony naleśnik, choć w konsystencji przywodzi na myśl bardziej budyń. To za sprawą dość rzadkiego, mleczno-jajecznego ciasta jedynie z odrobiną mąki. Nie bez powodu niektórzy porównują go do flanu i myślę, że coś w tym jest. Do przygotowania clafoutis nie potrzeba robota kuchennego, wystarczy miska i trzepaczka. Jedyna trudność
Chilli Czosnek i OliwaDodawać mąkę i śmietankę z proszkiem. Ubić na sztywno białka z odrobiną soli-ubite białka dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać(już bez miksera). I wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(lub wysmarowaną masłem i obsypaną tartą bułką).Ciasto posypać odrobiną mąki(owoce nie zapadną się) i na nim ułożyć owoce. Połączyć wszystkie składniki na kruszonkę, ja robię ręką(...)piekarnika, w międzyczasie sprawdzić patyczkiem stan wypieczenia. Po tym czasie od razu wyjąć. I smacznego ps. ciasto ucierane, może służyć jako baza do placów z owocami sezonowymi: ja zaczynam od rabarbaru potem truskawki, borówki, porzeczki, agrest, morele, jabłka, śliwki... Ale też można je podzielić na 2 części i do środka włożyć tarte jabłka z cynamonem i jabłecznika
mojej kuchniDodawać mąkę i śmietankę z proszkiem. Ubić na sztywno białka z odrobiną soli-ubite białka dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać(już bez miksera). I wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(lub wysmarowaną masłem i obsypaną tartą bułką).Ciasto posypać odrobiną mąki(owoce nie zapadną się) i na nim ułożyć owoce. Połączyć wszystkie składniki na kruszonkę, ja robię ręką(...)piekarnika, w międzyczasie sprawdzić patyczkiem stan wypieczenia. Po tym czasie od razu wyjąć. I smacznego ps. ciasto ucierane, może służyć jako baza do placów z owocami sezonowymi: ja zaczynam od rabarbaru potem truskawki, borówki, porzeczki, agrest, morele, jabłka, śliwki... Ale też można je podzielić na 2 części i do środka włożyć tarte jabłka z cynamonem i jabłecznika
w mojej kuchniwięcej powiedzieć? Spróbujcie. Jedyne co poprawię następnym razem, to to, że użyję więcej truskawek. Składniki: – 100 g masła – 4 jajka – 1,5 szklanki cukru (jeśli robimy bez owoców to 1 szklanka) – 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej – 2,5 szklanki mąki pszennej – 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia – 3/4 szklanki jogurtu naturalnego – truskawki(...)ostudzone masło. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub wysmarowanego masłem i wyspanego mąką lub bułką tartą, prodiża. Układamy truskawki na wierzchu ciasta, delikatnie przyciskając. Jeśli użyjemy śliwek, należy je układać skórką do dołu, blisko siebie, a w dziurkę po pestce, wyspać cukier wymieszany
CookYourselfgości czy do zabrania na wyjazd w teren. Nie za słodkie i z owocami... kiedyś nie lubiłam ciast bez kremu teraz wręcz za nimi przepadam. Idealną chwilą jest, dla mnie, usiąść w ciszy i spokoju z herbatą czy kawą i kawałeczkiem ciasta... a już wkrótce chyba ta cisza i spokój na jakiś czas się skończą Przepis zaczerpnęłam z bloga Julianny(...)składniki tzn zamiast śmietany użyłam jogurtu greckiego, oleju użyłam słonecznikowego oraz dołożyłam skórkę z cytryny i odrobinę soku. Julianna pisze, że ciasto można upiec z każdymi owocami wiec w przyszłym tygodniu może by tak wypróbować wersję z śliwkami?! Co Wy na to? Jogurtowe ciasto z czarnymi jagodami 300 g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody
sierotka maRysia w kuchnicudowne maleństwa na patyczkach, to nic innego jak 'oszukane' Cake Popsy.Oszukane, bo bez ciasta, a z bakaliami, czyli samo zdrowie na patyku :) Są tak proste w przygotowaniu i tak cudownie prezentują się, że byłyby piękną ozdobą Waszego stołu czy świątecznym prezentem, nie wspominając o urodzinach czy imprezach (a zabawa sylwestrowa już tuż, tuż!) :)Gotowe w kilka minut: wystarczy(...)dzieci wystarczy pominąć rum, ozdobić kolorową posypką i uśmiech na twarzy gwarantowany!!! :)Przepis zmodyfikowany, jednakże zainspirowany z Blog Babeczka :)* migdały- 50 g** orzechy laskowe- 50 g** suszone śliwki- 1/2 szklanki* suszona żurawina- 1/2 szklanki* rum- 1 łyżka* przyprawa do piernika- 1/2 łyżeczki* czekolada deserowa- 80 g (lub mleczna/gorzka)* olej- 1 łyżka* patyczki do lizaków- opcjonalnieSuszone śliwki z żurawiną
Kraina Miodem Płynącaśliwki i rodzynki. Wyrobić ciasto, umieścić w dużej keksówce wyłożonej papierem. Piec około 60 min w temp 200 stopni. Ostudzić. Wyjąć z formy, zawinąć w folię i odłożyć na 1 tydzień. Po upływie tygodnia bardzo gęsto nakłuwać wykałaczką. Kawę wymieszać z alkoholem (50 ml), nasączyć ciasto, ponownie zawinąć w folię. Odłożyć na kolejny tydzień. Po tym czasie przekroić ciasto(...)pozostałym alkoholem i przełożyć powidłem lub marmoladą (w oryginalnym przepisie dżemem. Ja wolę powidło). Można polać piernik polewą i zawinąć w folię na kolejny tydzień, a można też zawinąć bez polewania, a polewę przygotować po upływie ostatniego tygodnia
Praktyczna plzakupów są teraz ogromnie popularne - bez nich ciężko byłoby się w tym wszystkim nie zgubić... Mam jednak nadzieję, że wszystko robicie raczej z przyjemnością niż z obowiązku - bo inaczej magia Świąt pryska...Tuż przed Świętami postanowiłam upiec nam bardzo świąteczny chleb. Nieco słodki, w sumie smakuje trochę jak chałka. Pełen suszonych owoców: u mnie śliwki, żurawina, jagody goi, rodzynki(...)godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie dobrze odcisnąć owoce. Dodać do ciasta, jeszcze raz zagnieść. Gdy owoce będą już dokładnie rozprowadzone w cieście, uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odsatwić do wyrośnięcia na 40-60 minut.Po tym czasie posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Kiedy wstałam dzisiaj
Pożeraczka, czyli raz adobrze