Dziś ponownie śliwki w roli głównej. Tym razem w wydaniu wegeteriańskim. Składniki : 1 szklanka otrębów gryczanych 1 szklanka mąki gryczanej 1/2 szklanki rodzynek( u mnie pół
Proste Potrawymiód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane, pieczone (w tym w folii), duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu). Warzywa i owoce należy jeść przetworzone np. gotowane lub parowane, rozdrobnione, w postaci soków lub przecierów. Produkty przeciwwskazane: Pieczywo - świeże, razowe, żytnie, chrupkie(...)kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik
Codzienne GotowanieRóbmy sobie do pracy na pierwsze śniadanie taką owsiankę, nie gotowaną, daje dużo energii, jest pyszna, zapewnia doskonały humor, a jej zaletą jest to, że wieczorem
kgwjanczewobakaliami. W odróżnieniu od angielskiej wersji ciasta marchewkowego keks przyprawiony jest delikatnie jedynie cynamonem, bez ostrych przypraw korzennych typu goździki, gałka muszkatołowa czy ziele angielskie. Swój delikatny brązowy kolor keks marchwiowy zawdzięcza oczywiście marchewce, ale również sodzie oczyszczonej, która ma za zadanie spulchnienie wilgotnego ciasta. W oryginalnym przepisie podano ilość składników na 2 foremki. I ma to sens, ponieważ keks(...)szklanka cukru szczypta soli 1 szklanka oleju 300 g marchewki startej na drobnej tarce (waga startej marchewki) 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek 100 g suszonych śliwek pokrojonych w paski 200 g konfitury wiśniowej (najlepiej żeby wiśnie były w dużych kawałkach) 200 g mąki pszennej 150 g kaszy manny cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Trzeci talerzjeszcze lepiej odparowały, bez stania nad nimi... Ilości straszne z tych 3kg nie wyszły, ale 7 słoiczków spokojnie mi wystarczy, a nawet nie zdziwię się jak mi zostanie na przyszły rok.U nas mało się je dżemów tudzież powideł. Z naleśnikami, to głównie ja jem, chłopaki ewentualnie na łyżeczce odrobinę ciupną. Ale do ciast z przyjemnością wykorzystam, zwłaszcza, że piernik długo(...)Składniki: 1½ kg śliwek węgierek (najlepiej mocno dojrzałych) 150g cukru Sposób przygotowania tradycyjny: Oczyszczone i osuszone śliwki przekrawamy na pół i drylujemy. Przekładamy do szerokiego garnka o grubym dnie i zasypujemy cukrem. Gdy śliwki puszczą sok, stawiamy na małym ogniu pod przykryciem i gotujemy przez ok 2 godziny, często mieszając. Rozgotowane śliwki miksujemy, a następnie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej
Kuchnia w czekoladzieFioletowe śliwki. Fioletowe wrzosy. Fiolet na paznokciach. Bardzo dużo ostatnio u mnie słodkich wypieków, dlatego w najbliższym czasie na blogu będzie bardzo słodko. Głównie dlatego, że najlepiej się relaksuję piekąc ciasta. Mała M chętnie mi już towarzyszy w kuchni; gdzieniegdzie zamiesza, dosypie czy zatopi paluchy :P Na szczęście nasze drzwi są stale otwarte dla gości, toteż nie muszę się martwić(...)ciasto niż ucierane czy muffinki. Wcale nie jest zbyt pracochłonne - najdłużej czeka się na tężenie warstw w lodówce. Za to masa brzoskwiniowa jest po prostu przepyszna. Sami spróbujcie, gorąco polecam :) Tortownica 23 cm Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa brzoskwiniowa: 700 g brzoskwiń (obranych, bez
My simple kitchenzrobiłam prosty biszkopt z musem i śmietankową pianką. Efekt? Pyszne, delikatne ciasto, które posmakuje każdemu. Polecam. BISZKOPT Z MUSEM ŚLIWKOWO-JABŁKOWYM Składniki: (tortownica 24 cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju mus śliwkowo-jabłkowy: 10 śliwek 2 jabłka 1/2 szkl wody 1 galaretka cytrynowa sok z 1/2 cytryny cukier(...)około 20 minut w 180 stopniach. Biszkopt studzimy mus śliwkowo-jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy, a następnie polewamy je sokiem z cytryn,y aby nie ciemniały i mieszamy. Śliwki bez pestek wrzucamy do rondla z 1/2 szkl wody, aby się nie przypaliły i dusimy. Kiedy zaczną robić się miękkie dodajemy jabłka, cukry i cynamon. Całość po podgotowaniu
Bon appetit mon amieNie sposób nie zauważyć na blogach "spożywczych" epidemię warzywnych batonów 😉 Jak widać teraz taki baton nie tylko musi być z daktyli i orzechów ale także
Candy Pandasjako jedna z niewielu jest delikatnie słodka sama w sobie. Cynamonu używa się prawie do wszystkiego; od ciast, ciasteczek i deserów do owoców, warzyw, na mięsach skończywszy. Jak nic innego podbija i wydobywa głębię smaku śliwek. I właśnie ten smak, cynamonowych śliwek, zamknęłam w słoiku, żeby móc delektować się jego słodyczą i ciepłem w deszczowe popołudnia jesieni i długie wieczory(...)wypestkowanych śliwek 1 szklanka białego cukru 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia: 1. Śliwki pokrój na połówki lub ćwiartki i umieść w garnku. 2. Owoce zasyp cukrem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15min. - w tym czasie śliwki puszczą sok i zmiękną. 3. Dosyp cynamon i wymieszaj dokładnie. 4. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia, żeby nadmiar
Kuchnia w Słońcu Skąpanawyobrażam sobie mojej spiżarni bez jej odpowiedniego zapasu ;) Więc teraz, gdy sezon w pełni, warto się w nią zaopatrzyć. Ja kupuję zawsze większą ilość i część przerabiam na puree, a mniejsze okazy zostawiam w zimnej spiżarni, gdzie mogą czekać nawet do wiosny. Dziś podam Wam mój sprawdzony przepis na znakomite ciasto drożdżowe z zastosowaniem puree z dyni(...)wspaniale smakuje! Kolejną magiczną cechą jest to, że potrafi zniknąć chwilę po wyjęciu z piekarnika. Ale to chyba nie czary :) Z tego ciasta upiekłam drożdżówkę ze śliwkami i cynamonową kruszonką (cynamon idealnie się komponuje ze smakiem dyni i śliwek) oraz rogaliki z powidłami śliwkowymi (przepisy wkrótce). Składniki na idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni
Rozpustne gotowaniepudru - esencja cytrynowa - barwnik zielony Dodatkowo do dekoracji: - orzeszki pistacjowe - prażone płatki migdałowe - listki koniczyny * 50 sztuk, z tego: - 24 minimuffiny - 18 babeczek - 8 o kształcie róży Liście szpinaku (bez ogonków) miksujemy porcjami na bardzo gładką masę, dodając po trochu olej i sok z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodajemy zmiksowany szpinak. Ponownie(...)miksujemy do połączenia składników. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz sól – mieszamy. Mąkę dodajemy po jednej łyżce (cały czas miksując) do masy jajeczno szpinakowej. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 20 minut (sprawdzamy patyczkiem, jeśli będzie suchy – muffiny są gotowe). Wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce
mojewypiekiinietylkozrobić wrażenie na biesiadnikach. Każde domowe ciasto, nawet to zakalcowate, smakuje przecież lepiej niż najpiękniejsze z cukierni. Wystarczy mieć jedno czy dwa dania popisowe, nauczyć się profesjonalnie kroić i mieć dobrą gadkę na temat modnych restauracji i znanych kucharzy. Każdy ma przecież znajomego, który potrafi zrobić dobrze tylko jedną rzecz np. schab ze śliwką i na podstawie tej jednej umiejętności(...)które są pokazane w bardzo prosty sposób), książka zachęca też do eksperymentowania i buduje świadomość, skąd na naszym stole bierze się np. mięso. Dlatego to doskonały podręcznik dla każdego, bez względu na poziom i doświadczenie kulinarne. Jednocześnie gotowanie dla wielu początkujących wydaje się bardzo trudne, bo pozornie wymaga posiadania wielu umiejętności, urządzeń, znajomości produktów i ogromnej wiedzy fachowej. Podstawowym problemem
Ugotowane pozamiataneKnedle - smaczne, proste, słodkie. Idealny słodki podwieczorek albo obiad. Danie godne prawdziwego łasucha. Zazwyczaj robię je na jesieni ze śliwkami węgierkami i słodką śmietanką, ale przecież można podawać je różnymi dodatkami. Tym razem postawiłam na truskawki,czekoladę i mały eksperyment. Nie zawsze knedle wychodzą mi tak miękkie jakbym tego chciała, więc tym razem do ziemniaków dodałam biały ser. Do tego(...)czekolady i mmmm....jest pysznie. Knedle wyszły idealnie,a eksperyment uważam za udany. Jeśli nie możecie żyć bez czekolady polecam :) KNEDLE z TRUSKAWKAMI w SOSIE CZEKOLADOWYM Składniki: knedle: 1/2 kg ziemniaków 200 g sera białego ok. 1 szklanki mąki 1 jajko 1 szczypta soli dodatki: 1/2 kg truskawek 1/2 tabliczki czekolady mlecznej sos: 1 tabliczka czekolady
Bon appetit mon amiePieczone mięsa, pasztety, sałatka jarzynowa z majonezem... To tradycyjne dania świąteczne, które są oczywiście bardzo dobre, ale dość tłuste i ciężkie. Potrawy wigilijne i bożonarodzeniowe nie
My Chcemy Jeść