Domowy sok pomidorowy najlepszy jest w okresie kiedy można kupić świeże, pachnące pomidory. Aczkolwiek w zimie, wczesną wiosnę również warto go przygotować bo dostarczy nam odpowiednich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę podczas przygotowywania świątecznych przysmaków. Większość z nich jest na tyle uniwersalna, że bez trudu na stałe zagoszczą w naszej kuchni. Czy wiecie, że przyprawy korzenne przybyły do Europy w XV i XVI wieku wraz z wyprawami do Nowego Świata. Początkowo były niezwykle(...)tylko nadają ciekawe odcienie smakowe i zapachowe potrawom, lecz korzystnie wpływają na przemianę materii, pomagają trawić tłuste potrawy oraz są pomocne przy przeziębieniach. Do najbardziej popularnych przypraw wykorzystywanych do ciast i potraw Bożego Narodzenia zaliczamy: anyż gwiazdkowy cynamon gałka muszkatołowa goździki imbir jałowiec kardamon kurkuma liść laurowy szafran wanilia Anyż gwiazdkowy - pochodzi z Chin i Wietnamu. W Europie
Ciastka - domowe słodkościschodzącym ze sceny reżyserem. Balet motyli - lekki, delikatny, jakby nieświadomy swojego piękna. Tylko w słońcu, tylko na chwilę, tylko tam, gdzie przejrzałe śliwki nakarmią artystów ostatnimi kroplami słodkiego nektaru. Zastygam z zachwytu. Siedzę bez ruchu. Staję się częścią sceny, na której zaczynają się pojawiać najbardziej nieśmiali wykonawcy. Dzięcioł - elegancki, jak na artystę przystało, we fraku i czarnym tupeciku(...)znak i rozpoczynamy nasze vendemmiamo. Wrześniowy performance, w którym my, publiczność, możemy brać udział. Rubinowym sokiem malujemy usta i palce. "Przy jednym ze stołów kobiety formują z ciasta płaskie chleby i układają na nim winogrona. Obficie posypują winogrona cukrem - białym i brązowym wymieszanym w równych proporcjach - a następnie świeżo zmielonym pieprzem. Potem wsuwają chleby do pieca opalanego drewnem stojącego
KUCHARNIAjabłka, gruszki, śliwki, rabarbar. Warstwa nadzienia migdałowego (typu frangipane) wchłania sok z owoców i zabezpiecza kruche ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę z nadzieniem z masy migdałowej zmieszanej z paseczkami skórki pomarańczowej, którą przygotowywano na dzień 6 stycznia czyli święto Trzech Króli. Taka tarta zwana jest galette des Rois (ciastem Trzech Króli(...)się pysznym i sycącym daniem. Jest to też jedna z najładniejszych potraw, jakie przygotowałam:)Galette bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym cieście, w którym funkcję spajającą pełni nie jajko, lecz maślanka. Wcześniej nie przypuszczałam, że kruche ciasto bez jajka może się udać, więc jest to dla mnie prawdziwe odkrycie. Ciasto jest bardzo kruche i doskonale utrzymuje nadzienie. Wskazówki do przepisu
Chilli Czosnek i OliwaOdkrywam na nowo domowe pieczywo, o którym zapomniałam na długi czas. Niestety wciąż nie mam zakwasu, jakoś mi nie po drodze z hodowlą (muszę się wreszcie
Słodkie inspiracjePełnia lata to dobry czas aby cieszyć się najlepszymi w tym czasie owocami. Z pewnością należą do nich soczyste pachnące słońcem moje ulubione śliwki, przygotowuję z
Wanilia i KardamonJeśli lubicie dutch baby pokochacie clafoutis. Robi się go z identycznych składników, ale smakuje inaczej, bo jest zapiekany z owocami. Smakuje bosko! Grzeszne śniadanie z owocami
Niedzielny kucharzciasta wartego wypróbowania nie tylko na święta. Fasolowa pijana śliwka w czekoladzie – przepis z bloga Wielopokoleniowo Jakkolwiek nie przepadam za alkoholami tak w słodyczach je uwielbiam. To ciasto to strzał w dziesiątkę! Ciasto marchewkowe – przepis z bloga ZarazWracam Sam jego widok sprawia że chce się je zjeść. Takie ciasto marchewkowe robię bardzo często. Uwielbiają je i chłopcy(...)ciasto Pani Walewska znajdziecie u Dorotki z Wielopokoleniowo a także u nas na blogu, ale ostrzegam, jest tak pyszne że znika ze stołu błyskawicznie – klik . Torcik jabłkowy z bitą śmietaną – przepis z bloga Pożeramstrony Równie ciekawy i warty wypróbowania jest torcik jabłkowy z bitą śmietaną. Rewelacja! Leśny mech – przepis naniego tutaj To kolejny przykład na pyszne ciasto
ArbuziakiUwielbiam to ciasto za wszystko dlatego nie ma się co dziwić że pojawia sie tu u mnie po raz kolejny i napewno nie ostatni Dodatek budyniu
Relaxtimeprawda ale ja jem je po prostu dla walorów smakowych. Uwielbiam je za charakterystyczną słodycz i niesamowity wyraźny smak. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z suszonymi śliwkami i fetą , stanowią też ciekawy dodatek do ciasta . Zupa buraczkowa od zawsze należała do najbardziej uwielbianych przeze mnie zup. Jako, że idzie wiosna, to chciałam spróbować jednak nieco lżejszej wersji tej zupy. Krem(...)smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło z łyżką twarożku i posiekaną natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 6 Czas przygotowania: ok. 1,30 h bez pieczenia buraków Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryszynka z szynkowara Domowa biała kiełbasa wieprzowa Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica(...)słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe
Kulinarne przygody Gatityciasta są super bazą pod różne owoce, śliwki, jabłka czy właśnie np. rabarbar, który owocem podobno nie jest ;) W każdym razie ciasto idealnie komponuje się z kwaśnym rabarbarem.Skończyły mi się drewniane patyczki, postanowiłam więc sprawdzić czy ciasto jest gotowe makaronem spaghetti :) I wiecie co się stało? Klucha ułamała mi się w cieście :) Ale ktoś zjadł i nie zauważył(...)dodajemy do masy mąkę, cały czas miksując, ale również tylko aż składniki się połączą.4. Przekładamy ciasto (jest dosyć gęste) do wyłożonej papierem do pieczenia formy i rozprowadzamy równomiernie. Na wierzch układamy jabłka i rabarbar. Uwaga! Rabarbar puści sok, dodajemy same kawałki rabarbaru, bez soku!5. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 40 - 45 minut. Pod koniec
Kraina Tysiąca SmakówBLOK BAKALIOWY - KEKS BAKALIOWY Piękny, bożonarodzeniowy przysmak - pyszne, wartościowe bakalie zapieczone w formie keksu, ale bez dodatku mąki i masła czy cukru. Samo zdrowie, cała
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepis jest bajecznie prosty, jestem zwolenniczką gotowania i pieczenia bez komplikowania sobie życia długimi listami artykułów spożywczych. Ma być prosto i smacznie i nie drogo.Jest to przepis na dużą blachę 35*40cm.Zmniejszone ilości podam na końcu posta.Malin nie zasypuje cukrem, gdyż nie o sok mi chodzi, a całe owoce, nawet jeżeli są kwaśne.Do naszego ciacha potrzebujemy(...)kakao.Mieszamy i wykładamy dowolnie na jasną masę.Włączamy piekarnik na 200 stopni GÓRA-DÓŁ. Ciasto równamy i wykładamy maliny. Teraz jeżeli są kwaśneposypujemy lekko cukrem.Pieczemy ok .35 minut/200 st.Metodą patyczka sprawdzamy gotowość ciasta do zjedzenia.Powinien być suchy.Oczywiście zamiast malin mogą być śliwki, wiśnie, jabłka,gruszki. Co kto lubi.Na małą tortownicę będzie to odpowiednio- 3 jaja, 120 gr.mas
Pasje JolkiKluski śląskie to dla mnie rozwiązanie wypadkowe, gdy na obiedzie spotykają się miłośnicy i przeciwnicy ziemniaków. Bo nawet jeśli ktoś nie lubi pure, to z przyjemnością
Weekendy w domu i ogrodzieKasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kluseczki z semoliny z sosem Knedle ze śliwkami Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron(...)kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią
Moja smaczna kuchniawielkości ptysiów i ilości kremu jaki położycie na ptysiu. Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się od łyżki oraz gdy będzie gładka bez grudek odstawiamy masę do całkowitego ostudzenia. 4. Gdy masa ostygnie miksując dodajemy(...)krem na 1-2 h do lodówki. Nakładaj szprycą z końcówką gwiazdki na ostudzone i przepołowione ptysie. Smacznego:) * Sprawdź również podobne przepisy: Ptysie z bitą śmietaną i gorącymi śliwkami oraz Profiteroles nadziewane kremem pomarańczowym z advocatem w polewie czekoladowej
KreatywnePiny