ciasto ze śliwkami i bezą - 1505 przepisów (strona:76/101)

Szybkie ciasto na śmietanie z owocami 141

    Tak jak pisałam na Facebooku, dałam Wam wybór na przepis, który ma się pojawić jako pierwszy na stronie. Z przewagą 10 głosów wygrało to

Zdrowie i pysznie na talerzu
Recenzja książki i KONKURS „Moje wypieki na 4 pory roku” 125

Po raz kolejny, w moje ręce trafiła jedna z najlepszych książek z przepisami na słodkości – „Moje wypieki na 4 pory roku” Doroty Świątkowskiej, wydana przez wydawnictwo

Be Fit Be Strong
Ucierane ciasto na oleju, z owocami 167

grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Jeśli robicie ciasto w prostokątnej formie wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Jeśli robicie je tak jak ja, z połowy składników – wyłóżcie papierem dno tortownicy i zapnijcie obręcz. Boki obręczy posmarujcie masłem i oprószcie mąką. Mąkę przeznaczoną do ciasta przesiewamy z proszkiem do pieczenia (to ciężkie ciasto, ma dużo tłuszczu – proszek jest absolutnie niezbędny). Cale jajka(...)powoli wlewamy do ciasta olej z kilkoma kroplami aromatu. Po dodaniu oleju masę jeszcze minutę miksujemy do połączenia na wysokich obrotach.   Przelewamy ciasto do formy z niskiej wysokości, tak żeby go za bardzo nie odpowietrzyć . Poruszamy formą żeby się wyrównało i wtykamy owoce – ciasto urośnie, otoczy je. Wkładamy blaszkę na środkowy poziom piekarnika i pieczemy ciasto przez

Karo in the Kitchen
Piknikowe kulebiaki w nowoczesnym wydaniu 155

czas spędzimy na świeżym powietrzu, zazwyczaj z dala od domu i restauracji, zabieramy ze sobą coś do jedzenia. To "coś" zazwyczaj ma pełnić funkcję pożywnego lunch-obiadu, który bez problemu możemy spożyć na kocu w lesie, czy na plaży przy rzece. Często to nie lada zagwozdka, co zabrać ze sobą do jedzenia, aby spełniało kilka warunków: było smaczne, było łatwe(...)przed pieczeniem WYKONANIE: ciasto: Wszystkie składniki umieść w misce i energicznie zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wylepiamy formy do pieczenia, pozostawiając część ciasta do ozdoby na wierzch. farsz: Cebulkę podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy sól, pieprz, kapustę kiszoną i śliwki-renklody. Całość dusimy

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe ślimaczki chałwowe 181

gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć z powrotem do niej ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając(...)kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy .  Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 45x25cm.     Posmarować dżemem, zostawiając 3-4cm ciasta bez farszu przy jednym z krótszych boków.  Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od krótszego boku z farszem, a kończąc na boku bez dżemu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie

Grunt to przepis!
Tort śliwkowy piętrowy 169

wyciągnięciu z piekarnika również można ciasto zrzucić na ziemię (dzięki czemu się odpowietrzy i wyrówna). Śliwki umyć i przekroić na połówki wyciągając pestki. Ułożyć na blaszce rozcięciem do góry i posypać cukrem. Włożyć na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C, po czym odlać z blaszki sok do osobnego naczynia. Śliwki również odsączyć z nadmiaru soku wkładając(...)nasączenie, później śliwki, śmietana i nałożenie górnego oblatu. Ponownie należy posmarować górę i boki śmietaną (jeżeli macie jeszcze jeden najmniejszy oblat, to czynność należy powtórzyć). Tort można udekorować sezonowymi owocami lub gotowymi dodatkami. U mnie dekoracja składa się z malin i części kremu, który odłożyłam i zabarwiłam czerwonym barwnikiem. Uwagi: Ja wykorzystałam 2 kg śliwek (waga już bez pestek

Passions hobbies life
DayUp Pearls – Arteta 184

Sądzimy, że produktów DayUp nie trzeba szczególnie przedstawiać, bo większość zna te pyszne przekąski w poręcznych tubkach 😊 Musimy przyznać, że jakiś czas przestałyśmy je kupować, bo

Candy Pandas
Pomysły na drugie śniadanie do szkoły 315

ciepło. Racuszki możemy urozmaicać i dodawać do nich różne owoce. Naleśniczki możemy faszerować zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Racuszki na jogurcie PRZEPIS TUTAJ Drożdżowe racuchy ze śliwkami PRZEPIS TUTAJ Serniczki z patelni PRZEPIS TUTAJ Kolorowe naleśniki, barwione naturalnie PRZEPIS TUTAJ Czekoladowe naleśniki z serkiem i owocami PRZEPIS TUTAJ   Pizzerinki – smaczne, pożywne, uwielbiane przez dzieci i całkowicie(...)wypieku, a dziecko ma frajdę z pomagania przy pieczeniu słodkości. Myślę, że dobrym rozwiązaniem są w tym przypadku różnego rodzaju rogaliki, babeczki (bez kremu) i ciasteczka, które nie wymagają do konsumpcji użycia sztućców. Kruche rogaliki z ciasta serowego PRZEPIS TUTAJ Szybkie pączusie z twarogu PRZEPIS TUTAJ Babeczki na maślance z owocami PRZEPIS TUTAJ   Kanapki – są najpopularniejszym i najszybszym

Blog z Apetytem
Pierogi ruskie 226

sól, masło. Cienkim strumieniem dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, odchodzić od ręki. Jak już kiedyś wspomniałem, ilość wody i mąki uzależniona jest też od wilgotności powietrza, temperatury, rodzaju mąki. Dlatego w tym przypadku wodę warto dodawać partiami, aby ciasto nie było zbyt lejące. Zagniecione ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na około pół godziny(...)boczek i całość dodajemy do ziemniaków. Dodajemy śmietanę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i wyrabiamy, aż do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy. Grubość ciasta uzależniamy od własnych preferencji. Ja lubię lekko grubsze, ale też bez przesady Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (mój idealny wykrawacz to puszka po groszku). Na środek każdego kółka kładziemy farsz

Jacob Tastes
Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 157

szynka z szynkowara Domowa biała kiełbasa wieprzowa Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica(...)żółtkach Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe

Kulinarne przygody Gatity
Koktajl ZMIERZCH z ŻEŃ-SZENIEM 306

Wieczór to często najlepsza pora dla naszej aktywności. Czujemy się bardziej energiczni, lepiej nam się myśli i też lepiej na nas działają przeróżne suplementy. Koktajl w

Kuchnia PROzdrowotna
Klasyczne placki z jabłkami 179

Klasyczne placki z jabłkami to danie, które możemy podać zarówno na obiad, ale również jako deser dla dzieciaków. No i nie tylko… przygotowanie placków z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wytrawny tort czekoladowy z pomarańczą! 168

Czasami przychodzą takie dni, że trudno wyobrazić sobie, że życie mogłoby istnieć bez czekolady. To taki słodki przyjaciel. Na wyciągnięcie ręki. Jeśli tak samo jak ja, uwielbiasz połączenie pomarańczy z gorzką czekoladą, to ten kawałek tortu jest dla Ciebie. Częstuj się :) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru 4 jajka(...)stopni Celsjusza około 30 minut. * Przepis przewidziany jest tylko na dwa blaty tortu o wysokości ok. 1,5 cm. Dlatego po upieczeniu pierwszego ciasta czynność powtarzamy. Nie pieczemy od razu z podwójnej liczby składników, żeby ciasto lepiej się upiekło. 150 ml metaxy Po upieczeniu i schłodzeniu tort kroimy na blaty i nasączamy je metaxą. Środkowy blat z dwóch stron. Składniki

Kuchnia Pani Wiosny
"Cud, miód i maliny" 482

ostatnim czasie była już szarlotka, placek ze śliwkami (niedługo wrzucę na bloga), to pomyślałam, że pora teraz na inne owoce. Lubię kruche ciasto, a przy okazji można z nim robić mnóstwo wariacji. Mam swój sprawdzony przepis, którego zawsze się trzymam.  A teraz opowiem Wam słów kilka, jak powstała myśl na ciasto z malinami. Gdy była u mnie siostra cioteczna(...)olśnienie – nie było w tym roku jeszcze u mnie ciasta z malinami! Postanowiłam to zmienić.  Jednak przeglądając onet.pl, na głównej stronie była propozycja słodkości na dany dzień. W ten sposób trafiłam na skarbiec kulinarny. Jedyne, na czym się wzorowałam z tego bloga, to przepis na piankę. Receptura na kruche ciasto jest moja i jak już wspomniałam nie zamierzam

Fabryka pomysłów
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 190

Maroka naczynia do tagine?Podałam go razem z okrągłymi, płaskimi chlebkami nazywanymi w Maroku khobz. Taki chleb jest wszechobecny w marokańskiej kuchni - Marokańczycy nie wyobrażają sobie posiłku bez chleba i również tażin zawsze jedzą w jego towarzystwie.Kiedyś sądziłam, że tażin należy podać z kaszą kuskus lub bulgurem i tak zalecałam Wam na blogu. Jednak okazuje się, że dla Marokańczyków(...)wyrastanie ciasta. Ciasto zawiera w sobie sporo wody, którą należy stopniowo wgniatać w ciasto, delikatnie skrapiając je w czasie wyrabiania.  Chlebki khobz będą pasowały do dowolnych dań kuchni marokańskiej oraz arabskiej. Śmiało możecie je zestawić z jednym z poniższych tażinów:tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami  tażin

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania