Po bardzo przyjemnych doświadczeniach wiewiórką zwaną Hardkorowym Alvinem czułyśmy, że spotkanie z innym rudzielcem Basią będzie kontynuacją dobrej (pysznej) przygody! Wiecie, że kochamy masło orzechowe i
Candy Pandaszaciskam obręcz. Nie smarujemy niczym tortownicy, bo nam ciasto zjedzie, a nie wyrośnie. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem. Jak po nakłuciu patyczkiem, patyczek jest suchy, to wyciągamy. Po wyciągnięciu, coś, co wprawiło Najcierpliwszego w osłupienie – ciastem trzeba rzucić. Całą tortownicę upuszczamy z impetem na podłogę. Odstawiamy(...)dokładnie łączymy ze sobą. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Składamy ciasto Z biszkoptu delikatnie odcinamy górę. Biszkopt nasączamy syropem, smarujemy konfiturą i na to dajemy bitą śmietanę z mascarpone. Konfitura z masą zrobią ładne esy-floresy. Na sam wierzch dajemy sporo owoców, u mnie to były gruszki i słodkie śliwki i pokruszony ten kawałek biszkoptu, który odcięliśmy. Można dodatkowo posypać
ladykitchenjuż na blogu wielokrotnie. Nie jestem słodyczową terrorystką ale staram się ograniczać zawartość cukru w diecie Emilki. Słodyczy ze sklepu prawie w ogóle jej nie kupuję, ale często piekę ciasta czy robię inne domowe smakołyki i zawsze staram się, żeby było w nich dużo zdrowych składników i zamienniki cukru. O swoim podejściu do słodyczy mówię też wyraźnie innym członkom rodziny(...)ciepłe - należy je przestudzić przed włożeniem do słoików 3.5.3208 A poniżej kilka przepisów z bloga, które pięknie opakowane mogą służyć jako prezent. Wszystkie pyszne, zdrowe i bez cukru:) 1. CZEKOLADKI KOKOSOWE ZE ŚLIWKĄ 2. TRUFLE DAKTYLOWE Z MIGDAŁAMI I KAROBEM 3. ORZECHOWO-DAKTYLOWE BROWNIE BEZ PIECZENIA, Z KARDAMONEM I POMARAŃCZĄ 4. KREM Z ORZECHÓW, CZEKOLADY I DAKTYLI AKA DOMOWA NUTELLA
Cooking for Emilyniecierpliwe czekam, co Monika na nim postawi (klik) . Możecie sobie zatem wyobrazić jak wielka była moja radość, gdy jakiś czas temu Monika zaproponowała mi wspólne pieczenie. Zgodziłam się bez namysłu, który okazał się jednak bardzo potrzebny przy wyborze przepisu. Moja radość była tym większa, gdy ustaliłyśmy że będziemy piekły w miniony piątek, 18 marca. To dzień pierwszych(...)kapeluszy pieczemy. Zatem pisząc te słowa nadal nie wiem, jak wyglądają uszy Moniki, tzn. Hamana:) Miałam wielką ochotę na ciasto z dodatkiem pomarańczy (coś tak myślę, że chyba takie zrobiła Monika...?), ale ostatecznie wybrałam ciasto serowe, gdyż bardzo przypomina ciasto na Rugelach, które z przepisu Moniki (klik) piekłam już niezliczoną ilość razy i które ogromnie nam smakują. Z wyborem nadzienia
KUCHARNIAPisałam to i powtarzałam już wielokrotnie - niezwykła siła wspólnego stołu otwiera serca, sprawia, że po paru minutach czujemy się jak starzy, dobrzy znajomi. Łączy nas nie tylko wielka misa ciasta, garnek pełen konfitur i łzy spływające nad krojoną cebulą. Jest coś więcej, to nieopisane i nienazwane coś, co pozwala na parę godzin zapomnieć, odetchnąć, poczuć i doświadczyć pasji. Uwielbiam(...)nowe pomysły, śmiałe deklaracje. Kruszą się maski poważnych i zapracowanych Osób. Na ich miejscu malują się uśmiechnięte, pełne radości twarze. To najważniejszy element i główny składnik każdego z warsztatów. Bez niego to wszystko byłoby po prostu użytkowym gotowaniem. Nie jest i mam nadzieję, nigdy nie będzie. A czym jest? Spotkaniem ludzi gotowych na pokonanie przeróżnych barier - smaku, umiejętności
KUCHARNIAJak pewnie zauważyliście dużą wagę przywiązujemy do śniadań co nasz instagram w ostatnim czasie to potwierdza :) Dlatego też dziś serwujemy Wam recenzję kaszek, które wydają się
Candy Pandassłynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno, to nowej odsłonie z czerwonej kapusty z gruszką. Oczywiście czym byłby fast-food bez dobrego sosu i frytek? Dlatego nie mogło zabraknąć domowego sosu barbecue z naszymi polskimi wędzonymi śliwkami, które nadają mu niepowtarzalnego aromatu. I lekkich frytek z pietruszki. To jak, piszecie się na taką ucztę? ;) * SKŁADNIKI na 12 bułeczek(...)innych dań. Sos BBQ Sos również dobrze jest przygotować sobie wcześniej. W tym celu drobno siekamy cebulę, czosnek oraz wędzone śliwki. W garnku lub na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przysmażamy cebulę oraz czosnek. Po chwili dorzucamy śliwki, gorczycę oraz wędzoną paprykę. Całość zalewamy pastą pomidorową, wlewamy ocet i gotujemy przez co najmniej 20-30 minut na małym ogniu
Food Squaremieszać z mąką. Ciasta ucierane (tzw. piaskowe, pieczone z proszkiem do pieczenia) mieszać delikatnie drewnianą łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Mogłoby się wydawać, że bardzo mocno zmiksowane ciasto będzie bardziej puszyste, niestety częściej robi się wtedy zakalec. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że ubijając z ciasta pianę wprowadzamy w nie dużo powietrza, następnie ciasto nadyma się jeszcze(...)zapobiega to opadaniu ich na dno ciasta. bakalie dobrze jest oprószyć odrobiną proszku do pieczenia Jeżeli używamy dodatku owoców z kompotu / syropu, dokładnie je odsączamy i osuszamy. Do ciast bezglutenowych lepiej stosować mniejszą ilość owoców, można dodatkowo oprószyć je mąką z dodatkiem proszku do pieczenia. Układając na wierzchu ciasta owoce – np. połówki śliwek, trzeba kłaść je skórką do dołu
głodny alergikTradycyjnie – nie ma u mnie świąt bez sernika. Tym razem sernik, który „chodził za mną” od dłuższego czasu – Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową. Inspiracją był dla mnie przepis Szarlotka na blogu Cukiernicze kreacje, z moimi zmianami (tym razem niemałymi). Składniki na spód – proporcje na tortownicę 26cm (ciasto półkruche): - 250 g mąki krupczatki - 62g cukru pudru(...)owoców leśnych) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem sernika. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Wyrobione przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto wyjmujemy. Spód
mojewypiekiinietylkobalsamiczny Można zastąpić czerwonym octem winnym Olej arganowy Można zastąpić olejem z orzechów laskowych. Olej sezamowy Co prawda w domowych warunkach raczej trudno nam będzie wyprodukować olej sezamowy, ale możemy bez większych problemów przygotować jego subsytut, który doskonale posłuży do aromatyzowania sałatek i pieczonych mięs. Składniki 1 szklanka nasion sezamu 3/4 litra oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub innego oleju(...)łyżeczki skrobi kukurydzianej - wszystkie składniki wymieszać ze sobą 1/3 szklanki dowolnej melasy i 1/4 łyżeczki sody (doskonale pasuje do piernika, ale należy pamiętać, że melasa spowoduje, iż ciasto będzie słodsze. W razie potrzeby zmniejszyć ilość cukru i ilość płynów. Sodę dodać do suchych, a melasę do płynnych składników. Przepękla ogórkowata, balsamka ogórkowata, gorzki ogórek (w krajach GCC - bitter gourd
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazielona cebulka - 1 duża marchewka - 1/2 szklanki sosu sojowego Marukin - 4 łyżki sake lub czerwonego wina wytrawnego - 4 łyżeczki wina Mirin - 4 łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki pasty tamaryndowej bez nasion - 4 łyżki oleju roślinnego - 40 g masła niesolonego - 50 g suszonych grzybów shiitake (kapelusze) Dodatkowo: - kostki lodu - wykałaczki - podprażony na suchej patelni sezam Grzyby shiitake zalewamy zimną wodą(...)równe plastry, które rozbijamy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej na płaty grubości ok. 1,5 mm (aby powierzchnia była równa każdy płat na koniec można „przejechać” wałkiem do ciasta). W misce łączymy składniki marynaty (sos sojowy, sake lub czerwone wino, Mirin, brązowy cukier, pastę z tamaryndowca). Na każdy rozbity płat wołowiny kładziemy 1 – 2 szparagi, marchewki i cebulkę. Zawijamy warzywa
mojewypiekiinietylkodacie). :) SKŁADNIKI:- Bakalie, 600-700g (U nas: orzechy mielone, mango, papaja, śliwki suszone, mandarynki kandyzowane, wiśnie kandyzowane, aronia suszona, czarna porzeczka suszona, rodzynki sułtańskie, rodzynki korynckie, mieszanka keksowa, skórka pomarańczowa, pomelo, dzika róża suszona, czarny bez suszony, orzechy makadamia, figi, jagody inkaskie, migdały płatki, migdały mielone), - Jajka kurze, 3 lub przepiórcze, 6- Miód, 3 łyżki,- "Cynamonowy(...)fosfor. W Japonii naukowcy prowadzą badania mające potwierdzić pozytywny wpływ związków zawartych w mandarynkach na leczenie nowotworów, cukrzycy i chorób wątroby." (Opis: KLIK)Dla wielu osób nie ma świąt bez mandarynek a te maleństwa zaczarować mogą wypiek tak aby był jeszcze bardziej świąteczny! :) W smaku niczym się nie różnią od świeżych owoców. Są po prostu bajeczne! Jeszcze ten mocno pomarańcz
Wypisz Wymalujopakowanie cukru wanilinowego 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku Krem kokosowy: 900ml mleka 250g cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 żółtka 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 100g wiórków kokosowych 1 puszka ananasa w plastrach Krem śmietanowy: 350ml schłodzonej(...)cukrem pudrem. Następnie stopniowo wlewać lekko tężejącą galaretkę ( patrz FILM ) cały czas ubijając mikserem. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Wierzch posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi. 14. Ciasto przechowywać w lodówce, podawać pokrojone na prostokąty. Każdy kawałek ciasta możemy ozdobić kleksem bitej śmietany i gwizdkami wyciętymi z marcepanu, które ozdobiłam srebrnym barwnikiem spożywczym w proszku ( patrz FILM ). Udanych wypieków
Mała CukierenkaKawa - zwana "płynnym czarnym złotem", to najpopularniejszy napój na świecie! Wypija jej się około 400 miliardów filiżanek rocznie . Jest to też jeden z najważniejszych
Kuchnia MagdaLenytaka moja wersja 😉 Jak to brownie ciasto jest wilgotne, ale bardziej puszyste i delikatne w smaku od tradycyjnego przepisu. Według mnie dużo lepsze od oryginału. Mój mąż jak usłyszał, że robię ciasto z fasoli, to był bardzo sceptycznie nastawiony dopóki go nie spróbował. Już jest jednym z jego ulubionych ciast! Ciasto jest przepyszne, a fasoli w ogóle nie czuć, więc(...)wody, wtedy polewa jest mniej gęsta. Gotową polewę wylewamy na wierzch ostygniętego ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi. Rada: 1) Ciasto można wykonać w różnych wariantach. Zamiast wiórek kokosowych można dodać żurawinę suszoną, rodzynki lub orzechy, a także ryż preparowany lub płatki owsiane. Co kto lubi 😉 2) Całe ciasto wykonałam za pomocą blendera, nie ma potrzeby dodatkowo używania miksera. P.S. Przepis
Kuchnia MagdaLeny